SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#6876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Faruk »

ali bez zezanja kako natjerati ljude da plate kazne?
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#6877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Faruk »

Thorgerson wrote:
Faruk wrote:zna li se u kome gradu u Srbiji se krilo ovo govno?
Novi Sad.
Novi Sad na Limu :D
VjecitiStudent

#6878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by VjecitiStudent »

Faruk wrote:
VjecitiStudent wrote:Objaviše jučer, 55 MILIONA NEPLAĆENIH KAZNI je za saobraćajne prekršaje.
kako ih naplatiti?
50 km duga = 1 dan strogog zatvora ili društveno korisnog rada.
Haris.ba

#6879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Faruk wrote:
VjecitiStudent wrote:Objaviše jučer, 55 MILIONA NEPLAĆENIH KAZNI je za saobraćajne prekršaje.
kako ih naplatiti?
Jednostavno, država ponudi privatnicima otkup duga. Država odmah dobije pare. Pola - 27,5 miliona (kao da su plaćeni u roku od 8 dana), a onda privatnik ide i naplaćuje se u punom iznosu sa zateznim kamatama. I problem riješen.

P.S.
Zatvor je neunčikovit jer nemamo para za nove zatvore - ovi postojeći su katastrofa, a plus ga hraniš i daješ mu da odmara.

A društveno koristan rad skoro i ne postoji kod nas. A opet je neefikasno. Dok organiziraš taj rad skupo.

P.P.S.
Tako bih ja sa svim dugovima, i za toplane, i za vodu. Sve prodao privatnicima. Država dobija pare, privatnik dobije pare, a onaj što ima kazni i duguje - više neće imati kazni i dugova.
Last edited by Haris.ba on 13/10/2016 09:38, edited 2 times in total.
JThomas

#6880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

avaz kaže u novom sadu.
mario001

#6881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mario001 »

The BEN10 wrote:
VjecitiStudent wrote:Koji lažov

Image
Al pazi ti - i tad se znalo za 700-800 koje se godišnje ukrade, i tad se znalo da su pljačke redovna stvar. I opet policija najbolja!? Ne mogu ni u najboljoj volji da nađem argument zašto bi izjavio tako nešto, pa makar mislio na rad običnih službenika, a ne na glavne...

Nakon pucnjave na ilidzi ukradeno je ukupno 5 automobila u Sarajevu
FKSarajevo

#6882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by FKSarajevo »

JThomas wrote:avaz kaže u novom sadu.
izmisljaju ocito, cak im pogresna infrmacija stoji na udarnoj naslovnoj jutros u printanom izdanju.

mektic potvrdio za n1 da je uhapsen u prijepolju. ako ne zna ministar sigurnosti, onda njega treba uhapsit
Last edited by FKSarajevo on 13/10/2016 09:40, edited 1 time in total.
The BEN10

#6883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

Thorgerson wrote:
DaysleepeR wrote:na Marijin Dvoru, zeleno se upalilo, kreću auta, tek tad djevojka pretrčava pješački da stigne na tramvaj...

lik vozi auto 60 na sat, švera lijevo - desno, pogledam, stavio mobitel na volan i tipka sms...

lik u maskirnoj (SIPA ili FMuP) specijalne, Qnešta Audi, vozi na pola desne i srednje trake, ne jebe ni trubljenje ni blicanje...

lik parkirao u ulici Koševo na autobusku da kupi nešto na trafici, otvara vrata i izlazi na pola desne trake, i buni se što mu trubneš, jer prepao si ga kretenu...

kod fahdove džamije, pretrčava i staro i mlado cestu mimo pješačkog...

i to sve jutros.

svi smo krivi za ovo što se desilo, svi
Ja ne bih rekao da smo svi krivi.

Od naroda ne mozes ocekivati da se ponasa onako kako treba da se ponasa, jer eto treba da bude samosvjestan ili sta ti ja znam. To zaboravi. To nema nigdje u svijetu. Zato svugdje i postoje zakoni. Ali zakoni koji se sprovode. Mi ih imamo samo na papiru.

To narod moras nauciti.

Dakle, i vani bi to sve raja radila, ali ne radi. Zasto? Pa zato sto su kazne rigorozne. Ja kad sam bio po Skandinaviji, pa gore ne smijes pomisliti da ne stanes na pjesackom, znaci pomisliti. Iako nema toliko policije na ulici, nekako te vide i donji si.

E kad tako handris nekoga po dzepu, 5 godina, 10 godina, on nauci. Pa onda nauci svoju djecu, pa djeca svoju djecu.

Policija gore te i ne zaustavlja previse. Vozis samo se stvore iza tebe, i prate te jedno 1-2, provjeravaju registraciju, ko si, sta si. I produze dalje, ako nisi sumnjiv. I tako mogu provjeriti milion auta na dan. Zasto nasi to ne rade?

Nasi? Eh dok se oni namjeste, dok nariktaju radar, pa onda malo prica, e onda zaustavljaj...pa dobar dan, sto smo vas zaustavili, suplja...i zaustavi mozda 10-15 auta na dan.
Bravo!
Baš bi švabe bile takve da znaju da ih neće klepit polizei!? Ili bilo ko drugi. Uostalom, kriminala i tamo ima, ali je stepen povjerenja u organe reda i mira nemjerljivo veći zato što mnogo bolje izvršavaju svoje obaveze...
holowey

#6884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by holowey »

Faruk wrote:ali bez zezanja kako natjerati ljude da plate kazne?
kazna vezana uz maticni broj i sve sto je vezano uz taj maticni broj je zamrznuto do placanja kazne a za to da postoji rok... nema licne karte, nema pasosa, nema zdravstvene knjizice, nema socijale, nema plate, nema primanja, kao da nisi drzavljanin... ne platis u roku, prinudni rad do otplate kazne... ukljuciti i porodicu u kaznu... sj.korejski model
mario001

#6885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mario001 »

Vec postoje mehanizmi, ne mozes registrovati auto, mislim da jos par dokumenata ne mozes dobiti.
Mislim da je dosta ovih miliona vezano za dijasporu..koja isto ne placa kazne, a divlja
VjecitiStudent

#6886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by VjecitiStudent »

Haris.ba wrote:
Faruk wrote:
kako ih naplatiti?
Jednostavno, država ponudi privatnicima otkup duga. Država odmah dobije pare. Pola - 27,5 miliona (kao da su plaćeni u roku od 8 dana), a onda privatnik ide i naplaćuje se u punom iznosu sa zateznim kamatama. I problem riješen.

P.S.
Zatvor je neunčikovit jer nemamo para za nove zatvore - ovi postojeći su katastrofa, a plus ga hraniš i daješ mu da odmara.

A društveno koristan rad skoro i ne postoji kod nas. A opet je neefikasno. Dok organiziraš taj rad skupo.
Zatvora nema jer nema političke volje da se naprave, jer oni klošare namjerno drže na slobodi.
Zar je tako skupo i teško organizovati ih da metu park, kupe smeće po prljavom gradu, kopaju kanale?
quarterback

#6887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by quarterback »

Chmoljo wrote:
Faruk wrote:
kako ih naplatiti?
ako plate u roku od 8 dana biće 27,5 miliona.
:lol: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Droog

#6888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Droog »

Faruk wrote:
kako ih naplatiti?

1.Ne možeš dobiti dokumente bez obzira jesi li dužan 50KM ili 5000KM.

2.Zapljena imovine, onda tu imovinu fino prodavati na aukcijama.

3. Ako ponovi prekršaj, a nije izmirio te dugove po automatizmu slati u zatvor ili društveno korisni rad.

Ideja milion...a sve izvodljivo. E sad sto oni koji to mogu biće da urade ili ne znaju, to je druga priča.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

mario001 wrote:
Vec postoje mehanizmi, ne mozes registrovati auto, mislim da jos par dokumenata ne mozes dobiti.
Mislim da je dosta ovih miliona vezano za dijasporu..koja isto ne placa kazne, a divlja
da da...
ne trebaju oni plaćati kazne jer šalju dovoljno para rodbini i time sprečavaju kolaps :lol: :lol: :lol:
The BEN10

#6890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

mario001 wrote:
The BEN10 wrote:
VjecitiStudent wrote:Koji lažov

Image
Al pazi ti - i tad se znalo za 700-800 koje se godišnje ukrade, i tad se znalo da su pljačke redovna stvar. I opet policija najbolja!? Ne mogu ni u najboljoj volji da nađem argument zašto bi izjavio tako nešto, pa makar mislio na rad običnih službenika, a ne na glavne...
Nakon pucnjave na ilidzi ukradeno je ukupno 5 automobila u Sarajevu
Odakle informacija i zna li se koji su tačno automobili? Obzirom da znam barem za jedan slučaj krađe, čisto da se vidim jel se poklapaju podaci.
Haris.ba

#6891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

holowey wrote:
kazna vezana uz maticni broj i sve sto je vezano uz taj maticni broj je zamrznuto do placanja kazne a za to da postoji rok... nema licne karte, nema pasosa, nema zdravstvene knjizice, nema socijale, nema plate, nema primanja, kao da nisi drzavljanin... ne platis u roku, prinudni rad do otplate kazne... ukljuciti i porodicu u kaznu... sj.korejski model
Onda se možda narod i probudi. :D

P.S.
Konkretno, za početak mislim da je dovoljno oduzimanje vozila osobama koje imaju 500 KM neplaćenih saobraćajnih kazni, a zatečene su u vozilu, pa do naplate tih kazni.
Ako, nemaš vozačke, a voziš tuđe auto - automatsko oduzimanje i vraćanje tek kad osoba koja ti je dala auto plati kaznu od 1000 KM.

P.P.S.
A ne spominjite zatvore. Skuplja pita od tepsije. Zatvori trebaju samo biti za teške kriminalce. Ovdje govorimo o sprečavanju osoba da voze sa saobraćajnim kaznama zbog lude vožnje (a kakva je druga vožnja da nabešaš hiljade maraka kazni).
mario001

#6892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mario001 »

Odakle informacija i zna li se koji su tačno automobili? Obzirom da znam barem za jedan slučaj krađe, čisto da se vidim jel se poklapaju podaci.
Pricao mi prijatelj iz specijalne, prije 15-20 dana info...dva golfa 2, jedna Jetta..ostalo ne znam...
salik79

#6893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by salik79 »

VjecitiStudent wrote: Zar je tako skupo i teško organizovati ih da metu park, kupe smeće po prljavom gradu, kopaju kanale?

Nije i ovo je odavno praksa u Njemackoj, a vjerujem i u ostalim sredjenim drzavama. Socijalno-korisni rad. Toliko i toliko sati, koji moraju biti odradjeni. Samo, kod nas, bez rigorozne kontrole sprovodjenja istih bi, opet, bilo mrtvo slovo na papiru.
mario001

#6894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mario001 »

Black swan wrote:
mario001 wrote:
da da...
ne trebaju oni plaćati kazne jer šalju dovoljno para rodbini i time sprečavaju kolaps :lol: :lol: :lol:
Nedavno je objavljen podatak, mislim oko 10 miliona je dijaspora
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

treba to povezati s western union
pa kad krenu nestajati doznake :lol:
Doda37

#6896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Doda37 »

VjecitiStudent wrote:
Faruk wrote:
kako ih naplatiti?
50 km duga = 1 dan strogog zatvora ili društveno korisnog rada.
Puno ne valja, 10 KM dan zatvora, da pojasnim... bilo nekada 90-tih u Hrvatskoj dan zatvora 500 kuna ( 125 KM ) prometne kazna po 1000 kuna raja masovno isla u zatvor za vikend, pustali u nedelju prije rucka ... drzava skontala nema para od kazni jos ih hranis vikendom, dan zatvora 50 kuna ( 12.5 KM) i rijesili problem.

Ova 42 lika sto imaju 880 000 KM kazni, u zatvor dok ne otplate kaznu i vjerujem da bi se naplata povecala
Alfons Kauders

#6897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

mario001 wrote: Nakon pucnjave na ilidzi ukradeno je ukupno 5 automobila u Sarajevu

daj ne jebi! :shock:

pa isla su 2 dnevno minimum... vikendom 3-4 dnevno...

ako je bilo dovoljno upucati par djikana s kalovitih brda... sto to nisu uradili prije 15tak godina?
corsa

#6898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by corsa »

Treba oduzimati auto svakome ko ima hiljadu maraka i vise neplaćenih kazni. Znači oduzimati na licu mjesta, bez obzira jeli auto na njegovo ime ili od jarana, oca i ne znam ti koga. Pa neka onda on rješava to sa njima, a oni će drugi put razmisliti hoće li nekom takvom debilu posuditi auto.
Alfons Kauders

#6899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

mario001 wrote:
Ma kakva dijaspora. Njih oderu na licu mjesta... A na fiksnim radarima nisu mogli nabrati tu cifru da ga jebes.

To nije dijaspora, vec "povratnici"... :D Povratnici u cinjenju saobracajnih prekrsaja i krivicnih djela. :D

Mehanizmi postoje, i cak se moze reci da su prilicno dobri, kada se primjenjuju na ljude poput mene i tebe. Medjutim, ima nekih ljudi na koje se ne odnose, pa uredno mogu izvaditi papire i registrovati auto mada imaju par hiljada u kaznama. Za to se treba obratiti MUP-u, jer bez njihovih stela to ne bi bilo moguce - ja ne mogu registrovati auto dok ne platim 40KM za mobitel, a neko ga registruje mada ima 4000KM za udese, alkohol, brzinu...

U Tuzli se godinama tako vozao jedan kretencic koji je redovno izazivao udese, doslovno svakih par mjeseci. U jednoj ulicnoj trci poginuo mu je i kolega, kada ga je ovaj manje vise izgurao s ceste. I opet je mogao registrovati auto, i opet je imao vozacku, i on i njegov blentavi otac koji za volanom ima slicne navike - navike zbog kojih ga je moj burazer umalo odrobijao u garazi Mercatora, koju je matori mamlaz pomijesao sa trkacom stazom.

I sta se na kraju desilo? MUP nije imao nikakvih problema s njima, ali na kraju su osiguravajuce kuce u gradu odlucile da nece osigurati vozila u vlasnistvu te divne porodice. Onda su poceli registrovati auta u Bijeljini i nastavili divljati po gradu. Ah da, taj lik vise nije u gradu, vec negdje na zapadu. Naleti ponekad, najcesce da izvara EU osiguranje preko neke nasteljene stete u BiH, i nikom nista. Bezbeli mu i jarani iz MUP-a pomognu...
commendatore

#6900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by commendatore »

samo prisilan rad nista skotove hranit dzabole.....
Post Reply