Sirija vol. 2
-
sarajevoxxxx
#6876 Re: Sirija vol. 2
Kanadski ministar za izbjeglice:Kanada će primiti 25 000
sirijskih izbjeglica uglavnom iz Libanona.
sirijskih izbjeglica uglavnom iz Libanona.
-
sarajevoxxxx
#6877 Re: Sirija vol. 2
Rijad Hidžab koordinator ispred grupe za pregovore koja će biti na mirovnim susretima u budućnosti:Sirijska opozicija želi prelazni politički period bez Al Asada.Opozicija će pristupiti pregovorima oslanjajući se na ovaj princip, i neće ući ni u jedne razgovore oslanjajući se na bilo šta drugo, i neće biti ustupaka.
-
sarajevoxxxx
#6878 Re: Sirija vol. 2
Rusi izveli nekoliko zračnih udara na sela Han Tuman, Ez-Zerbeh, i El-Usmanijeh u južnoj okolini Haleba, te na područja u blizini međunarodnog autoputa Haleb-Damask.
- husein_kapetan
#6879 Re: Sirija vol. 2
Mislim da je kljuc citanja ove rezolucije upravo lista tkzv.. umjerenih.. prihvatljivih za drugu stranu.. nikada se po ovom dogovoriti nece.. vidjeces.. prije ce Mistura "iskopati" nekog lika koji ce po njemu biti "superpartes" i njega gurnuti pod nos svima..Odgovornost za imena na ovim "listama" moraju i trebaju snositi oni koji ih podastiru..i nihov uradak.. dakako.. kako prosli tako i buduci.. ni to jednostavno nece ici..Maystor wrote:Ako su tačne one jordanske liste terorističkih organizacija koje kruže po tviteru, ispada da ga Turska i Katar puše u Siriji, a da utjecaj od regionalnih igrača dijele samo Iran i Saudija. Tako je npr. (opet kažem, ako su liste tačne) nurudin zinki (turski proxy) teroristička organizacija, a Aluševi orci (Saudija!) nisu! Realno, pinki-zinki je humanitarna organizacija za vehabije iz istočne gute. Isto tako je ahrar šam na listi.husein_kapetan wrote:Po meni vise nego iznudjeni kompromis bez snage niti konkretnosti.. sa jedne strane rusi koji govore da predmet konferencije nije Assad vec tkzv. opozicija.. ili oni koji bi je trebali sacinjavati.. sa druge amerika koju jedino odlazak Assada interesuje..Rampage wrote: Rezolucija UN-a o Siriji: Mapa puta za kraj rata
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/re ... -kraj-rata
Prvi puta da nije uložen veto na prijedlog rezolucije. Rezolucijom se ne određuje politička (niti bilo kakva druga) sudbina Assada.
Kada se ova lista "opozicije" procisti od afilijata nusre i isila malo ce ih ostati.. i to ce se morati prevesti na odnos njihove realne raprezentativnosti na terenu.. koja je po meni irizorna.. tesko ce biti isto tako dokazati njihovu realnu spremnost za kompromis sa svima sa druge strane.. postovanje svih etnickih skupina.. i kapacitet kojim trebaju garantirati sekularnost buduce Sirije..ko ce za njih garantirati i kako..?
Ono sto po meni ova rezolucija izmedju redova govori je ipak duboko (interesno) podjeljena MZ koja posle dosta godina sterilnosti pokusava dati svom postojanju zrno smisla..
Sa druge strane situacija je svakim danom realno sve koplikovanija..amerika gomila snage u mediteranu kao odgovor na rusku prijetnju turcima.. mislim da ce rusija isto tako ravnom mjerom odgovoriti.. isil.. nusra i sateliti su daleko od kraha.. naprotiv..mentori oponenata grcevito svoju investiciju brane..
Ne znam.. ja danas ipak nesto oprimista cirka nekog politickog dogovora ili razgovora kao solucije konflikta.. nisam previse..
Nisam ni ja optimista, ali nešto se, ipak, dešava. Džon K.F. Keri je dva dana boravio u Moskvi. Sasvim sigurno je došao da nešto ponudi. E sad, čini si da nije dovoljno, Putin mu je hladno poručio - odspavaj malo. Obama treba očajnički uspjeh u Siriji prije predsjedničkih izbora, to je evidentno. Mislim da se u ovom trenutku Rusima, Iranu i Asadu ne žuri. Da se ja pitam, ne bih pristao na primirje u ovom trenutku. Treba iskoristiti ovaj momentum i popraviti stanje na terenu, pa onda pristupiti pregovorima. Uostalom, da je primirje na vidiku, ne bi iranci kidisali na Alep ovako žestoko. Zašto bi džaba ginuli?
Razlika izmedju onog sto svi javno deklarisu i onog sto potpisase je abisalna.. ne vidim metod kojim ce usaglasiti stavove prakticno..
Sasvim je logicno da Assad i partneri u ovom trenutku temporiziraju.. jer defakto neznaju sa kim ce pricati i sa kim trebaju pricati..ovaj vruc krumpir drugi iz vatre trebaju vaditi.. dok se to ne dogodi.. svasta se na terenu moze desiti..
-
sarajevoxxxx
#6880 Re: Sirija vol. 2
Prva obalska divizija FSA objavila saopćenje u kojem stoji da su povratili sve izgubljene vojne tačke na strateškom brdu En-Nubeh u jučerašnjoj noćnoj vojnoj operaciji koju su pokrenuli pripadnici divizije, a koja je rezultIrala pogibijom i ranjavanjem desetina režimskih vojnika i pripadnika milicija koji se bore na strani režima.
Također, komanda divizije se zahvaljuje svim vojnim formacijama koje su poslale pomoć na borbene linije u Turkmenskim i Kurdskim brdima.
Također, komanda divizije se zahvaljuje svim vojnim formacijama koje su poslale pomoć na borbene linije u Turkmenskim i Kurdskim brdima.
- DaysleepeR
#6881 Re: Sirija vol. 2
kad diktator siđe među ljude znači da je došlo do guše, tako su i Sadam i Gadafi pred sami kraj
- Mlohavi
#6882 Re: Sirija vol. 2
Sta je bilo s onim shebihama s pocetka svega ovoga?
Izgleda gadno su se proveli u prvim mjesecima i godinama? Nekad milicije shebiha virile iza svakog linka, u pocetku glavna udarna snaga, naduvani i terovirani momci na svim fotkama...Danas poneki koji je ziv glumi tjelohranitelja poznatijim SAA oficirima.
Izgleda gadno su se proveli u prvim mjesecima i godinama? Nekad milicije shebiha virile iza svakog linka, u pocetku glavna udarna snaga, naduvani i terovirani momci na svim fotkama...Danas poneki koji je ziv glumi tjelohranitelja poznatijim SAA oficirima.
-
sarajevoxxxx
#6883 Re: Sirija vol. 2
Potpisano primirje između Džejš Es-Suvar i revolucionara.Dogovoreno obostrano puštanje svih zarobljenika, a Džejš Suvar ide valjda gdje joj je i mjesto, u komandni centar revolucionara ''Maria'' u sjevernoj okolini Haleba, i sve teško oružje i vojnike stavlja na raspolaganje centru ''Maria''.
I tako završi nam neslavni izlet Džejš Suvara i okretanje protiv opozicije

I tako završi nam neslavni izlet Džejš Suvara i okretanje protiv opozicije

-
sarajevoxxxx
#6884 Re: Sirija vol. 2
Šebiha je pogrdan izraz za lojaliste tipa, balija, džikan, šiptar itd.Znači izraz ''šebiha'' obuhvata sve koji podržavaju Asada ne odnosi se samo na vojnike.Mlohavi wrote:Sta je bilo s onim shebihama s pocetka svega ovoga?![]()
-
sarajevoxxxx
#6885 Re: Sirija vol. 2
Također, potpisano je i primirje između opozicionog komandnog centra ''Feth Haleb'' i YPG-a, i dogovoreno je potpuni prekid vatre, kao i otvaranje prelaza prema Ifrinu, i zatvaranje kurdskog prelaza prema režimu (sprovođenje svih tačaka iz sporazuma nadgledat će zajednička komisija), i ulazak vojnih formacija iz komandnog centra ''Feth Haleba'' u Eš-Šejh Maksud i formiranje zajedničkog vojnog punkta u Eš-Šejh Maksud ''Sekkeh''.

- Mlohavi
#6886 Re: Sirija vol. 2
O njima sam uvijek mislio kao grupi razlicitih alevitskih milicija i takvi su u samom pocetku odradivali najveci dio "posla" za rezim.sarajevoxxxx wrote:
Šebiha je pogrdan izraz za lojaliste tipa, balija, džikan, šiptar itd.Znači izraz ''šebiha'' obuhvata sve koji podržavaju Asada ne odnosi se samo na vojnike.
Za razliku od prije vjerujem da se trenutno na strani Asada bori najmanje onih koji se bore bas za njega, a mnogo vise ih se bori iz nekih drugih razloga(sto stranih sto domacih).
Takve milicije mislio sam da su sebihe, oni koji se bore za Asada i Bath partiju prije svega. Vjerovatno nakon sto su milicije odradile ono sto su trebale iste su cini mi se dobrim djelom stavljene na stranu a njihovi borci ratuju pod nekim drugim zastavama i zapovjednicima.
- Kikibombona
#6887 Re: Sirija vol. 2
Asad je rekao da 'sebihe' ne postoje, da su tu rijec izmislili Turci.Mlohavi wrote:Sta je bilo s onim shebihama s pocetka svega ovoga?![]()
- Mlohavi
#6888 Re: Sirija vol. 2
Moguce da su i u pravu, pobunjenici su tako nazivali sve one milicije s pocetka rata. Bilo je tu mnogo milicija koje su radile prljav posao za rezim, a vjerovatno vodeni rezimskim obavjestajcima. Kako god se zvali, sebiha ili nekako drugacije nebitno, prilicno sam siguran da su bili pod kontrolom rezima.Kikibombona wrote:Asad je rekao da 'sebihe' ne postoje, da su tu rijec izmislili Turci.Mlohavi wrote:Sta je bilo s onim shebihama s pocetka svega ovoga?![]()
- Co0l
#6889 Re: Sirija vol. 2
Onda je onaj cetnik Lazanski turski spijun jer je svojevremeno pisao da je boravio sa Šebihama.
-
zrakomlat
#6890 Re: Sirija vol. 2
Prva obalska divizija FSA, a imaju obale ko Srbijasarajevoxxxx wrote:Prva obalska divizija FSA objavila saopćenje u kojem stoji da su povratili sve izgubljene vojne tačke na strateškom brdu En-Nubeh u jučerašnjoj noćnoj vojnoj operaciji koju su pokrenuli pripadnici divizije, a koja je rezultIrala pogibijom i ranjavanjem desetina režimskih vojnika i pripadnika milicija koji se bore na strani režima.
-
zrakomlat
#6891 Re: Sirija vol. 2
Baci link izvorasarajevoxxxx wrote:Iranski mediji:Jordan namjerava iransku Revolucionarnu gardu staviti na listu terorističkih organizacija.
- Mlohavi
#6892 Re: Sirija vol. 2
Na samom pocetku se vecinski sunitska vojska nije mogla iskoristiti da ugusi ustanak dijela sunita u Siriji. Za to naravno nisu bile dovoljne ni milicije ali su mogle iz sjene raditi otmice, zlostavljanja i ubistva civila koja su mobilizovala i radikalizovala do neke mjere one koji su se pobunili.Co0l wrote:Onda je onaj cetnik Lazanski turski spijun jer je svojevremeno pisao da je boravio sa Šebihama.
Milicije nestaju, na Damask nasrcu "krvoloci koji nicim izazvani" zele srusiti Siriju, protjerati krscane, pobiti alevite...Vecinski sunitska SAA sad moze da stupi na scenu. Kako ce ih kO zvati nebitno al' Boga mi su postojale i vise nego jasno koja im je bila uloga.
- Co0l
#6893 Re: Sirija vol. 2
Ma jasta su neg postojale,pusti Kikija.Mlohavi wrote:Na samom pocetku se vecinski sunitska vojska nije mogla iskoristiti da ugusi ustanak dijela sunita u Siriji. Za to naravno nisu bile dovoljne ni milicije ali su mogle iz sjene raditi otmice, zlostavljanja i ubistva civila koja su mobilizovala i radikalizovala do neke mjere one koji su se pobunili.Co0l wrote:Onda je onaj cetnik Lazanski turski spijun jer je svojevremeno pisao da je boravio sa Šebihama.
Milicije nestaju, na Damask nasrcu "krvoloci koji nicim izazvani" zele srusiti Siriju, protjerati krscane, pobiti alevite...Vecinski sunitska SAA sad moze da stupi na scenu. Kako ce ih kO zvati nebitno al' Boga mi su postojale i vise nego jasno koja im je bila uloga.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#6894 Re: Sirija vol. 2
nije stvar u tome, već iz naziva možeš zaključiti koja im je ZO i koji im je ciljzrakomlat wrote:Prva obalska divizija FSA, a imaju obale ko Srbijasarajevoxxxx wrote:Prva obalska divizija FSA objavila saopćenje u kojem stoji da su povratili sve izgubljene vojne tačke na strateškom brdu En-Nubeh u jučerašnjoj noćnoj vojnoj operaciji koju su pokrenuli pripadnici divizije, a koja je rezultIrala pogibijom i ranjavanjem desetina režimskih vojnika i pripadnika milicija koji se bore na strani režima.
koliko uspjeha imaju u tome je druga priča
- Mlohavi
#6895 Re: Sirija vol. 2
Pa nije rekO Kiki, rekO je legitimni Asad. Stvarno iznenadujuce da legitimni kaze da ne postoje alevitske milicije kojima se pripisuju zlocini nad sunitima.Co0l wrote:
Ma jasta su neg postojale,pusti Kikija.
- Kikibombona
#6896 Re: Sirija vol. 2
Decki, jeste vas dva sunije?Mlohavi wrote:Pa nije rekO Kiki, rekO je legitimni Asad. Stvarno iznenadujuce da legitimni kaze da ne postoje alevitske milicije kojima se pripisuju zlocini nad sunitima.Co0l wrote:
-
zrakomlat
#6897 Re: Sirija vol. 2
Ma znam, nego malo šale nije na odmet a čini mi da su u nekom periodu bili blizu obale ili možda i noge pokvasili, nisam siguran, ali nekako mi onaj naziv "1st coastal division" zvuči pravo američki, ono, neko im savjetovao da se tako nazovu, moćnije zvuči od prethodnog. Kako bi se preveo raniji naziv, Brigade of the Chargers, da ima smisla na našem jeziku?japin_mutapi wrote:nije stvar u tome, već iz naziva možeš zaključiti koja im je ZO i koji im je ciljzrakomlat wrote:Prva obalska divizija FSA, a imaju obale ko Srbijasarajevoxxxx wrote:Prva obalska divizija FSA objavila saopćenje u kojem stoji da su povratili sve izgubljene vojne tačke na strateškom brdu En-Nubeh u jučerašnjoj noćnoj vojnoj operaciji koju su pokrenuli pripadnici divizije, a koja je rezultIrala pogibijom i ranjavanjem desetina režimskih vojnika i pripadnika milicija koji se bore na strani režima.
koliko uspjeha imaju u tome je druga priča
- Mlohavi
#6898 Re: Sirija vol. 2
Pitanje nikako na mjestu a tek smajli.Kikibombona wrote:
Decki, jeste vas dva sunije?
-
sarajevoxxxx
#6899 Re: Sirija vol. 2
Novinar Ahmed Kemal:Rezolucija 2254 je poništila konferenciju "Ženeva 1" i naslanja se na projekat "Beč 2".Rezolucija je neobavezujuća i svaka država će je sprovoditi po svom nahođenju.Rusija kao glavna strana u sirijskom sukobu može kao stalna članica Savjeta bezbjedonosti može kada god hoće stopirati sprovođenje svake rezolucije.Najopasnije u rezoluciji je to što je prepušteno De Mistori da odredi predstavnike opozicije koji će pregovarati sa režimom.U slučaju da dođe do sprovođenja odluke o obustavi vatre, ona će biti u potpunosti u korist režima.U tom slučaju bit će dozvoljeno ubijati bilo kojeg Sirijca pod izgovorom borbe protiv terorizma.
- Co0l
#6900 Re: Sirija vol. 2
Obojica imaju obicaj da svasta nesto kazuMlohavi wrote:Pa nije rekO Kiki, rekO je legitimni Asad. Stvarno iznenadujuce da legitimni kaze da ne postoje alevitske milicije kojima se pripisuju zlocini nad sunitima.Co0l wrote: