Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6876 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:[

Nije Balas bio disident za Milosevica zbog jugonostalgije vec zbog kritike tadasnjem rezimu i nacionalizmu.
Podsjecam da srpski nacionalisti i dan danas nama prebacuju rusenje YU - sto znaci da bi rado da je ostala.

Balase takodjer ne mozes ni populisticki tumaciti - proslo je vise od dvije decenije i covjek se mijenja. Prilagodjava novom vremenu i preraste neke ranije parole u koje je vjerovao.

Danasnji zal za bivsom drzavom koji je najvise izrazen u BiH(namjerno ne spominjem u kojem narodu) - je samo odraz nezrelosti. Podanicki mentalitet kojem treba skrbnik. Ili kada otpor prema SDA predje granicu normale i zdravog razuma.
Pa vidi Milosevicev rezim i nacionalizam su najdirektnija izdaja te drzave i ideje. Tako da je to komplementarno.

Imas i Draskovica disidenta i valjda uvidjas razliku.

Dalje jako proizvoljno tumacis jugonostalgiju. Postovanje prema toj drzavi nije isto sto i njeno zazivanje. Postuju i Rusi Petra Velikog ali ne prizivaju carstvo.

Nezrelost je odbacivanje sopstvene proslosti i insistiranje na hibridnim konceptima kako bi se ista prepakovala u zeljenom smjeru. I nemoj se zaletiti ne mislim tu na bosnjacki narod kao hibridni koncept.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6877 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Banksy wrote:
Pragmatičan čovjek. Biologija neumoljivo smanjuje broj starih fanova, a novi su odrasli uz općeprihvaćeno, i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji pažljivo izgrađeno, negativno raspoloženje prema Titu. A valja mu svirati bar još 10 godina.
Donekle. Ali je lud ako ne uvidja da ga prevashodno slusaju ljudi kojima nije prihvatljiv koncept Tita negativca i koji su avangarda u tom smislu. Kao sto je i njegova muzika avangarda predominantnoj turbo folk kulturi.
ExNihilo

#6878 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by ExNihilo »

hAZNADAR wrote:
ExNihilo wrote:Ništa čudno u tome šta je rekao već je zanimljiv nesklad između onoga što je nekad govorio, pisao i pjevao sa onim što govori sad.
Ti nisi nikad prerastao nesto i promijenio stav o necemu?

Ja sam licno nekada bio nafuran na jugoslovenstvo, Bosanstvo,.. vise nego mnogi protagonisti ovdje. Mogao si me jos prije 10 god. nekim cudom staviti u isti sistem i prilagodio bih se tome bez ikakvih problema. Danas sa ovom pameti - ne. Covjek se uci dok je ziv.

Balasevic je patio za bivsom drzavom nekada dok je sjecanje bilo jos svjeze a razocaranost u novi poredak opca. Medjutim poslije 20 i kusur godina - se covjek navikne na druge okolnosti i preraste mnogo toga.

Danasnja principijelnost u jugonostalgiji i zal za tom drzavom samo pokazuje nezrelost i nista vise.
Nije problem promijeniti mišljenje. Problem je kada mijenjaš mišljenje u zavisnosti od publike pred kojom stojiš.

Naročito je problem tvrditi da prvobitno mišljenje, zapravo, nikada nisi ni baštinio već si pjesme o Titu pisao 'nako. Da dobiješ dopust.
radostan dan

#6879 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

panonski govnar, po običaju (zadnjih 7-8 godina) ne zna bil piškio il kakio...(ili zna, nego vješto brodi, u skladu da bivšim nadimkom?)
balašević je dovoljno star i iskusan, da zna - život nije loto bubanj iz kog po volji i simpatiji izvlačih kuglice koje tebi odgovaraju...ili igraš igru, ili je ne igraš...
priča o tome kako nije jugonostalgičar već jugoplastičar je žešće sranje, iskreno, i pišanje po onima kojima je (bio sam u dilemi da napišem - sa kojima je, ne znam da li sam u pravu) tu istu nostalgiju tvorio, gradio...
razumijem odbijanje pjevanja - računajte na nas...mislim, jbt, 2018.-ta je, nekom će pasti na pamet da poslije koncerta ili u toku njega izvedu neku mini radnu akciju tipa - okrečimo gripe...
ali molim...ako si nostalgičar, nostalgičan si u svakom segmentu, ako nisi - nisi ni u jednom, i jebe ti se i za obada, skročea,perasovića i ostale primorske igrače....a ne kao balaš - znaš, nisam ja jugonostalgičan, ja sam jugoplastičan.
mislim, serenda malo balaš, kanda je busola na kompasu starog panonskog vuka počeka da se vrti u krug...pjesmu nije napisao da valja evo 14 godina, sem ove od prošle godine (dno dna, a i tu nije smio do kraja -crtu u nos-).

tako da, banksy je u pravu...počeo je da reciklira, prvo pjesme, sad su štovatelji na redu...
inače sam eto, štovatelj ko biva...imam sve singlice i albume, od žetve, ranog mraza i bilje mu krstić, do solo projekata sa nezaobilaznim dujinim...do neke 2004.godine. tad sam skontao da sam postao proizvod, za njega.

ne zamjerite....
hAZNADAR

#6880 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote:[

Nije Balas bio disident za Milosevica zbog jugonostalgije vec zbog kritike tadasnjem rezimu i nacionalizmu.
Podsjecam da srpski nacionalisti i dan danas nama prebacuju rusenje YU - sto znaci da bi rado da je ostala.

Balase takodjer ne mozes ni populisticki tumaciti - proslo je vise od dvije decenije i covjek se mijenja. Prilagodjava novom vremenu i preraste neke ranije parole u koje je vjerovao.

Danasnji zal za bivsom drzavom koji je najvise izrazen u BiH(namjerno ne spominjem u kojem narodu) - je samo odraz nezrelosti. Podanicki mentalitet kojem treba skrbnik. Ili kada otpor prema SDA predje granicu normale i zdravog razuma.
Pa vidi Milosevicev rezim i nacionalizam su najdirektnija izdaja te drzave i ideje. Tako da je to komplementarno.

Imas i Draskovica disidenta i valjda uvidjas razliku.

Dalje jako proizvoljno tumacis jugonostalgiju. Postovanje prema toj drzavi nije isto sto i njeno zazivanje. Postuju i Rusi Petra Velikog ali ne prizivaju carstvo.

Nezrelost je odbacivanje sopstvene proslosti i insistiranje na hibridnim konceptima kako bi se ista prepakovala u zeljenom smjeru. I nemoj se zaletiti ne mislim tu na bosnjacki narod kao hibridni koncept.
Ne tumacim proizvoljno jugonostalgiju vec znam jako dobro o cemu pricam. Sa svojih 50 i kusur sam zapamtio i najbolje i najlosije iz bivse drzave i poslijeratne faze jugonostalgije,... i danas kako se manifestuje i Ko to manifestuje.

Normalno je da covjek hvali neko tamo "svoje vrijeme". I moja nana rahmetli je hvalila kraljevinu YU jer je tada vise imala, bolje matrijalno stajala i vjera nije bila nesto nepopularno. I danas starija generacija koja se nije uklopila normalno da hvali bivsi sistem jer za drugo i ne znaju.
A mladji koji vjeruju u bajke o prozorima od marmelade su posebna prica. Danas je jugonostalgija samo odraz politicke nezrelosti i podanickog mentaliteta.

A Balas je i onda kritikovao bivsi sistem kao u pjesmi Bane i imao cesto vjersku notu u pjesmama.
Covjek jednostavno prerastao neke stvari - zar je toliko tesko to priznati umjesto da mu se pripisuje populizam i sl. Pa mogao je ko Corba sve ove poslijeratne godine propagirati nesto drugo.
hAZNADAR

#6881 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

ExNihilo wrote:
hAZNADAR wrote:
ExNihilo wrote:Ništa čudno u tome šta je rekao već je zanimljiv nesklad između onoga što je nekad govorio, pisao i pjevao sa onim što govori sad.

Ja sam licno nekada bio nafuran na jugoslovenstvo, Bosanstvo,.. vise nego mnogi protagonisti ovdje. Mogao si me jos prije 10 god. nekim cudom staviti u isti sistem i prilagodio bih se tome bez ikakvih problema. Danas sa ovom pameti - ne. Covjek se uci dok je ziv.

Balasevic je patio za bivsom drzavom nekada dok je sjecanje bilo jos svjeze a razocaranost u novi poredak opca. Medjutim poslije 20 i kusur godina - se covjek navikne na druge okolnosti i preraste mnogo toga.

Danasnja principijelnost u jugonostalgiji i zal za tom drzavom samo pokazuje nezrelost i nista vise.
Nije problem promijeniti mišljenje. Problem je kada mijenjaš mišljenje u zavisnosti od publike pred kojom stojiš.

Naročito je problem tvrditi da prvobitno mišljenje, zapravo, nikada nisi ni baštinio već si pjesme o Titu pisao 'nako. Da dobiješ dopust.
Kritikovao je tu i tamo Balas i prosli sistem u pjesmama sto je lako upratiti u Secernom repu, Banetu,..
Da je populista koji se prilagodjava publici - sve ove poslijeratne godine bi drugu pricu pricao ali nije. I zato je i ostao velicina. Prizivao je nostalgicno YU u vrijeme kada smo svi bili razocarani - danas je isuvise godina proslo da bi iko normalan vise prizivao.

A ljudi se mijenjaju, mijenjanju stavove,.. Pjevali su o Titu mnogi umjetnici sto vise ne rade, Pejakovic pjavao i o Ivi Loli, Internacionalnu, rahmetli Safet inace okorjeli SDA-ovac pjevao i o Gavrilu Principu i niko ga zbog toga nije prizivao.

Balas je sasvim u pravu kada kaze da nostalgicno priziva dobra stara vremena - ali ne i tu drzavu. Zar je tako tesko prihvatiti da je covjek jednostavno prerastao neke stvari i danas sa ovom pameti ustanovio da drzava koja se onako raspala i koja je proizvela onakva cudovista - nije bila savrsena.
madner

#6882 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Da malo obnovimo gradivo, Srbi su ti koji su unistili Jugoslaviju.

Sada se kaju, ali kada se padne sa Migova na paljenje guma obicno jeste kasno.

Mislim da nije problem nostalgija kod ove pjesme, nego sto je ta generacija potpuno zakazala u racunu.
triconja

#6883 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by triconja »

Ta ce balas, ni radomiru mihajlovicu ni do koljena.
ExNihilo

#6884 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by ExNihilo »

hAZNADAR wrote:
ExNihilo wrote:
hAZNADAR wrote:

Kritikovao je tu i tamo Balas i prosli sistem u pjesmama sto je lako upratiti u Secernom repu, Banetu,..
Da je populista koji se prilagodjava publici - sve ove poslijeratne godine bi drugu pricu pricao ali nije. I zato je i ostao velicina. Prizivao je nostalgicno YU u vrijeme kada smo svi bili razocarani - danas je isuvise godina proslo da bi iko normalan vise prizivao.

A ljudi se mijenjaju, mijenjanju stavove,.. Pjevali su o Titu mnogi umjetnici sto vise ne rade, Pejakovic pjavao i o Ivi Loli, Internacionalnu, rahmetli Safet inace okorjeli SDA-ovac pjevao i o Gavrilu Principu i niko ga zbog toga nije prizivao.

Balas je sasvim u pravu kada kaze da nostalgicno priziva dobra stara vremena - ali ne i tu drzavu. Zar je tako tesko prihvatiti da je covjek jednostavno prerastao neke stvari i danas sa ovom pameti ustanovio da drzava koja se onako raspala i koja je proizvela onakva cudovista - nije bila savrsena.
Hajd iskreno. Jesi li pročitao uopće šta sam prethodno napisao?
hAZNADAR

#6885 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:panonski govnar, po običaju (zadnjih 7-8 godina) ne zna bil piškio il kakio...(ili zna, nego vješto brodi, u skladu da bivšim nadimkom?)
balašević je dovoljno star i iskusan, da zna - život nije loto bubanj iz kog po volji i simpatiji izvlačih kuglice koje tebi odgovaraju...ili igraš igru, ili je ne igraš...
priča o tome kako nije jugonostalgičar već jugoplastičar je žešće sranje, iskreno, i pišanje po onima kojima je (bio sam u dilemi da napišem - sa kojima je, ne znam da li sam u pravu) tu istu nostalgiju tvorio, gradio...
razumijem odbijanje pjevanja - računajte na nas...mislim, jbt, 2018.-ta je, nekom će pasti na pamet da poslije koncerta ili u toku njega izvedu neku mini radnu akciju tipa - okrečimo gripe...
ali molim...ako si nostalgičar, nostalgičan si u svakom segmentu, ako nisi - nisi ni u jednom, i jebe ti se i za obada, skročea,perasovića i ostale primorske igrače....a ne kao balaš - znaš, nisam ja jugonostalgičan, ja sam jugoplastičan.
mislim, serenda malo balaš, kanda je busola na kompasu starog panonskog vuka počeka da se vrti u krug...pjesmu nije napisao da valja evo 14 godina, sem ove od prošle godine (dno dna, a i tu nije smio do kraja -crtu u nos-).

tako da, banksy je u pravu...počeo je da reciklira, prvo pjesme, sad su štovatelji na redu...
inače sam eto, štovatelj ko biva...imam sve singlice i albume, od žetve, ranog mraza i bilje mu krstić, do solo projekata sa nezaobilaznim dujinim...do neke 2004.godine. tad sam skontao da sam postao proizvod, za njega.

ne zamjerite....
Da je toliki populista - imao bi drugu pricu sve ove godine gdje je bio izopcen. Zasto se tek sada sjetio da reciklira pjesme?
isuvise je godina proslo da bi covjek i dalje gajio iste ideale.
Banksy

#6886 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

insomnia78 wrote:
Imao sam 23 godine kad sam je napisao ('Računajte na nas', op.a.) i volio sam Jugoslaviju kroz pobjede u fudbalu i na olimpijadi. Bila je to moja firma, no greška je bila kad sam spomenuo Tita. Napravio sam savršenu parolu, na žalost", pričao je Balašević

Drugi put Tita sam u pjesmi spomenuo namjerno, bio sam u vojsci i želio sam vidjeti Oliveru i malu Jovanu. Zbog toga bih pjesmu posvetio feldmaršalu Göringu, a ne maršalu Titu. Proračunato i ciljano napravio sam ljigu i nije mi žao. Treća pjesma 'Requiem' je bila prva u tadašnjoj državi koja je Tita trebala spustiti na ljudsku razinu. Međutim, ono što sam najavljivao stihom: ‘Jednom će se neki lik baciti i na tvoj spomenik…’ prebrzo se dogodilo pa pjesma nije ispala antititoistička nego titoistička. Stoga su je podržavali oni od kojih sam očekivao probleme."
jao... :(
Bodkin

#6887 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

Garant mu doslo iz guzice u glavu sad da je juga bila smece :thumbup:
Ommadawn

#6888 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

drndalo wrote: Glas(ov)ale budale, kojima je prodana prica o Njemackom standardu, Mercedesima, Grundizima, a sve bez Njemackog rada... I mi se svi "prihvatili", jer je mrski Socijalizam mrtav, ceka nas svijetli Kapitalizam, Mercedesi, Golfovi, Sony, Phillips, Evinrude, Scania, a sve dzab-dzabe... I kad smo se probudili, noge nam otkrivene...

By the way, pretpostavljam da je cca. 10-15% svih ljudi koji su glasali kako su glasali bilo spremno potpisati ovo sto se desilo, a ostalih 80-ak% nije svojim glasom automatski dalo saglasnost krembilima koji tim glasovima sjedose na vlast za sva sranja koja su napravili...
Socijalizam 80-ih se pokazao kao zabokrecina - ekonomija koja je krahirala, kultni predsjednik koji je umro a niko ga nije naslijedio a i dosadilo ljudima da imaju samo mogucnost kupovati zastarjelog Stojadina, Yugu, Cajavec televizor, Ei-Nis radio aparate i FAP-njuskar iz cetrdesetih. Naravno da su zeljeli promjene.
Ali kao uslov za promjenu uzeti oruzje u ruke pa ubijati dojucerasnje komsije - eh to mi ne ide u glavu nikako. Dopustili sebi da ih nekoliko starih mlatimudana zatruje nacionalizmom i kako ce im biti bolje kad protjeraju i pobiju one druge - pa to je sramota za zivota.
I jos to sami sebi nisu priznali jer vidimo rezultate njihovih izbora.
Rampage

#6889 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Rampage »

radostan dan wrote:panonski govnar, po običaju (zadnjih 7-8 godina) ne zna bil piškio il kakio...(ili zna, nego vješto brodi, u skladu da bivšim nadimkom?)

ne zamjerite....
Malo grublje rečeno ali može se potpisati, od slova do slova :thumbup:
piupiu

#6890 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Bodkin wrote:Garant mu doslo iz guzice u glavu sad da je juga bila smece :thumbup:
Meni se ne čini da je rekao išta takvo. Djeluje kao vrlo razočarn čovjek koji kaže.... Bilo. Meni je bilo lijepo. Nisam bio siguran da će trajati. Idemo dalje. To je sve što sam ja čula.
Ommadawn

#6891 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

ne zamjerite....
Slazem se.
Ali boldovano potpisujem.
John Cleese

#6892 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

Pa je l' coJek fino rek'o:"I sve se mEnja i sve tece, covEce..." :|

Ne vidim tu nikakav problem.
Bodkin

#6893 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

piupiu wrote:
Bodkin wrote:Garant mu doslo iz guzice u glavu sad da je juga bila smece :thumbup:
Meni se ne čini da je rekao išta takvo. Djeluje kao vrlo razočarn čovjek koji kaže.... Bilo. Meni je bilo lijepo. Nisam bio siguran da će trajati. Idemo dalje. To je sve što sam ja čula.
Sarkazam na racun ovih “promijenio misljenje, sto nije od pocetka kao corba”
Ommadawn

#6894 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

John Cleese wrote:Pa je l' coJek fino rek'o:"I sve se mEnja i sve tece, covEce..." :|

Milos Vasic je, na pitanje sta misli o SFRJ, lijepo kratko srocio: "Bio sam mlad i lep i zene su me volele"
Dozer

#6895 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: Ne tumacim proizvoljno jugonostalgiju vec znam jako dobro o cemu pricam. Sa svojih 50 i kusur sam zapamtio i najbolje i najlosije iz bivse drzave i poslijeratne faze jugonostalgije,... i danas kako se manifestuje i Ko to manifestuje.

Normalno je da covjek hvali neko tamo "svoje vrijeme". I moja nana rahmetli je hvalila kraljevinu YU jer je tada vise imala, bolje matrijalno stajala i vjera nije bila nesto nepopularno. I danas starija generacija koja se nije uklopila normalno da hvali bivsi sistem jer za drugo i ne znaju.
A mladji koji vjeruju u bajke o prozorima od marmelade su posebna prica. Danas je jugonostalgija samo odraz politicke nezrelosti i podanickog mentaliteta.

A Balas je i onda kritikovao bivsi sistem kao u pjesmi Bane i imao cesto vjersku notu u pjesmama.
Covjek jednostavno prerastao neke stvari - zar je toliko tesko to priznati umjesto da mu se pripisuje populizam i sl. Pa mogao je ko Corba sve ove poslijeratne godine propagirati nesto drugo.
Mmmmm..... Ja nisam siguran da bih se mogao sloziti s ovim...
Nisam ja puno mladji o tebe, ali tvrdim da je ono bila drzava, u pravom smislu te rijeci, a ovo danas je... ne znam ni kako da nazovem... Zove se drzava, ima svoje granice, dokumente, valutu, zastavu (da bog sacuva, al' jbg', zastava je), himnu (doduse bez teksta), sto ce reci sve atribute drzave, ali ipak to nije.

Nije jer je neka vrsta nezvanicnog protektorata, jer ima 14 vlada, jer je sigurno cetvrtina njenih gradjana ne zarezuje ni 1%, jer je potpuno nefunkcionalna, nazadna i kontraproduktivna za svoje gradjane. A gradjani su ono st ocini drzavu, zar ne?

Ja sam se, recimo, snasao i u ovome, kao st osam bio "snadjen" i u onome, medjutim, kada realno uporedim stvari, sve segmente drzave i drustva u njoj, bez ikakvih problema dodjem do zakljucka da je ona drzava za ovu izmislila demokratiju, vladavinu prava, obrazovanja, ekonomije, itd., odnosno - bukvalno je u svemu bila bolja i jaca od ovoga danas. I kako onda da covjek ne zali za takvim necim, pa ma kako da se nazivao taj neki sistem...

Ali, pazi sad - nisam jugonostalgicar. Drzava kao takva me zapravo ne zanima. Zanima me njena funkcionalnost i okvir za zivot koji se kroz to kreira.
John Cleese

#6896 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

Ommadawn wrote:
John Cleese wrote:Pa je l' coJek fino rek'o:"I sve se mEnja i sve tece, covEce..." :|

Milos Vasic je, na pitanje sta misli o SFRJ, lijepo kratko srocio: "Bio sam mlad i lep i zene su me volele"
Smije l' ko po turu picha da ce u narednih pet godina, kad mu na koncertu budu trazili Slovensku, izjavit' da nije Sloven nego... nesto drugo? :|

A ako neko jos potrefi i sta ce biti to drugo, moze jos jedna tura picha, 'nako, od mene.
(Ne mora biti alkohol - ja cu svakako sherbe.)
hAZNADAR

#6897 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
hAZNADAR wrote: Ne tumacim proizvoljno jugonostalgiju vec znam jako dobro o cemu pricam. Sa svojih 50 i kusur sam zapamtio i najbolje i najlosije iz bivse drzave i poslijeratne faze jugonostalgije,... i danas kako se manifestuje i Ko to manifestuje.

Mmmmm..... Ja nisam siguran da bih se mogao sloziti s ovim...
Nisam ja puno mladji o tebe, ali tvrdim da je ono bila drzava, u pravom smislu te rijeci, a ovo danas je... ne znam ni kako da nazovem... Zove se drzava, ima svoje granice, dokumente, valutu, zastavu (da bog sacuva, al' jbg', zastava je), himnu (doduse bez teksta), sto ce reci sve atribute drzave, ali ipak to nije.

Nije jer je neka vrsta nezvanicnog protektorata, jer ima 14 vlada, jer je sigurno cetvrtina njenih gradjana ne zarezuje ni 1%, jer je potpuno nefunkcionalna, nazadna i kontraproduktivna za svoje gradjane. A gradjani su ono st ocini drzavu, zar ne?

Ja sam se, recimo, snasao i u ovome, kao st osam bio "snadjen" i u onome, medjutim, kada realno uporedim stvari, sve segmente drzave i drustva u njoj, bez ikakvih problema dodjem do zakljucka da je ona drzava za ovu izmislila demokratiju, vladavinu prava, obrazovanja, ekonomije, itd., odnosno - bukvalno je u svemu bila bolja i jaca od ovoga danas. I kako onda da covjek ne zali za takvim necim, pa ma kako da se nazivao taj neki sistem...

Ali, pazi sad - nisam jugonostalgicar. Drzava kao takva me zapravo ne zanima. Zanima me njena funkcionalnost i okvir za zivot koji se kroz to kreira.
Ne hvalim ja ovu danasnju drzavu ali iskreno receno - Tito nije imao Dejton i ostanak fasizma na pola zemlje, sistem gdje su se demokratski pitali i otvoreni rusitelji drzave. Ja sam blizi razmisljanju da je premija s'obzirom na sve da je ikakva drzava opstala danas nego da je poredim sa necim sto je totalno drugacije. Sama tema nema smisla jer ne mozes porediti diktaturu sa apsolutim pobjednikom i ovo danas.
insomnia78

#6898 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Skonto cojk da se sa zvukom prve detonacije 99% jugoslovena pretvara u Srbe i Hrvate.
drndalo

#6899 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by drndalo »

insomnia78 wrote:Skonto cojk da se sa zvukom prve detonacije 99% jugoslovena pretvara u Srbe i Hrvate.
E sad da te Hrvati cuju, pa da se uvrijede...
hAZNADAR

#6900 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Kako tema tece sve vise je pljuvanja po Balasevicu i sve vise dolazi do izrazaja cuvena "tolerancija" jugonostalgicara(ma kako se zvali).

Meni je Balas prvenstveno veliki humanista, veliki Covjek, dobre volje, emisar mira,... i volio sam ga sve ove godine dok je nezvanicno vazio za perjanicu jugoslovenstva. Njegov izbor i postujem dokle je god prvenstveno Covjek dobre volje i humanista.

Jugoslovenstvo danas je vise socijalni fenomen nego politicki. Toliko jak da cak ni Balasevic nije postedjen ako nije po Jusu.
Post Reply