Autor: Enver Kazaz, januar 1993
Hakija Mršo je rođen 07. januara 1963. godine u Goraždu. Najviše ratno priznanje "Zlatni ljiljan" dobio je 1992. godine. Poginuo je
28. decembra 1992. godine na Mujkića brdu - Sarajevo, na dužnosti komandira čete Ugorsko, koja je pripadala Četvrtom vogošćanskom odredu.
U spomen na njega fudbalski stadion u Vogošći nosi njegovo ime.
Jednom prilikom u komandi našeg štaba zatekao sam se pri ispraćaju boraca iz Sarajeva. Iznenađen što je vidio Mršu, jedan od boraca, stojeći pored mene, šapuće drugom:
- "A ja mislio da je Mršo k'o planina!?"
Zaista djeluje nevjerovatno da se iza takvih podviga i uspjeha nalazi naoko krhak i nježan mladić, gotovo dječijeg sjaja na licu. O Mrši iz sata u sat stižu nove priče; Mršo sam zarobio PAT, Mršo napravio diverziju i kokno pet bradatih životinja, Mršo se uvalio čeetama iza leđa i raznio im zoljom dva-tri rova... Ono što narod priča, kaže mi jedan starina iz Ugorskog, il' je bilo il' će bit'.
Ova mi rečenica danima tutnji u glavi. Da li se u nataloženom starčevom iskustvu ona iskristalisala u istinsko saznanje dosega narodne mudrosti? Da li ova rečenica može biti maksimum kolektivnog predanja. U predanjima o Mrši, ona se potvrđuje kao istina, bar što se tiče onih priča što svoj inspirativni izvor imaju ovdje, na području Ugorskog, Barice, Kobilje Glave.
Sa onim pričama što nastaju u dosadi podrumaških mozgova u bosanskoj prijestonici - stvari stoje nešto drugačije. Daleko od izvora zbivanja, zavučeni u podrume višespratnica, podrumaši kao narodni otpad, svoju slabost i kukavičluk prikrivaju nerealnim pričama.
Mršu sam ganjao gotovo deset dana i na kraju odustao. Jer, stalno u borbi i na položaju, ovaj legendarni komandir rijetko kad ima vremena za predah. Kaže mi Mršin borac:
- "Ako ho'š da ga uhvatiš, moraš se pretvorit' u kozu. Taj ti zna svaku stazu i bogazu; ne mereš ga slijedit'. Ode nekud i samo čuješ: Mršo povalj'o čeete na Zabukvi. A da bi doš'o do čeeta na Zabukvi, moraš se provlačit' k'o glista..."
Nisam ni koza, a, bogami, ni glista, mislim u sebi, ali do Mrše se mora doći. A onda danima tutnji sa svih strana: počele čeete da ginu na Žuči. Borbe traju po cijeli bogovetni dan. Mršo dobija počasti od ministra Pušine, Mršo pravi diverzije, zavlači se u četničku dubinu i otvara put za pad kote 850. Ta diverzija, presudna za naše uspjehe na Žuči, majstorski je odrađena. Privukao se Mršo sa još trojicom odabranih boraca (ostali, priča se, nisu smjeli dalje), pritajio se, a tamo čeete se svađaju.
- "Sumnjivo im šuškanje oko kuće u kojoj su, a - guza im radi, burazeru - pa ne smiju da se mrdnu. Ne vjeruju da smo došli tako blizu. Čujemo kako se svađaju: - 'Izađi ti, ako smiješ, i provjeri ima li koga!', svađaju se četnici! A ja se smrz'o, i, mislim, okružiće nas, majku im" - priča mi Nisko Šehović, jedan od dvojice boraca što su učestvovali u ovoj nevjerovatnoj diverziji:
- "A Mršo, hladan k'o led, smiren, razvuče zolju i 'bum', direktno četama kroz vrata. Jebote, kad ga takvog, smirenog vidiš, misliš - taj može sve! Sve što poželi može napraviti četničkoj bandi. Ali jedan je Mršo. Mi svi drugi smo njegove sjene. Nismo mu ni do članaka" - nastavlja dalje Nisko, inače dobrovoljac MUP-a u borbama na Žuči.
Tako se preklapaju hrabri komandir i njegovo naselje Ugorsko, najisturenija tačka otpora četničkim hordama u Sarajevu. Prosto je nevjerovatno kako se ovo naselje oduprlo četničkim napadima. No, to je priča za sebe. O strahotama koje su prošli stanovnici Ugorskog, Uglješića i Krša, malo, uistinu malo se zna. Grad je maćehinski ulagao u odbranu ovih naselja, ali stanovništvo, prepušteno samo sebi, znalo se organizovati, znalo se odbraniti. Iz takve narodne hrabrosti izrastao je i Hakija Mršo, heroj među herojima - združenih vogošćanskih odreda.
O Mrši će se sigurno pričati još, još će biti njegovih podviga, i čuvenog: "Hoću ih žive!", od kojeg se četnicima sledi krv u žilama, više nego od tromblona i granata. Hakija Mršo, sa svojim borcima, branio je neodbranjivu kotu 772, nedaleko od njegove rodne kuće. Tu kuću su mu četnici palili 3 puta tokom rata. Pred tom kućom su mu zaklali oca. Sahranio ga je bez glave.
Hakija Mršo poginuo je u jednoj od najžešċih bitaka koja je vođena 28. decembra 1992. godine. Poginula su dva čuvena ratnika - Hakija Mršo i Remzija Vejo. Hakiju je granata presjekla u pola riječi dok je komandovao motorolom. Njegov brat Sejo uzeo je motorolu i nastavio da komanduje. Onda je ranjen i on, ali je i dalje pozivao saborce da nastave s njim prema koti, gdje ih je i odveo, ranjen i skakutajuċi na jednoj nozi.
Sa druge strane sarajevskog obruča, istovremeno su bili krenuli borci 7. muslimanske. Namjeravali su preko Ilijaša i Vogošċe uċi u Sarajevo ili poginuti. Uzeli su dominantnu kotu Višegrad iznad Ilijaša. Ali pojačanje nikada nije stiglo. Doživjeli su strašnu tragediju. Poginulo je oko 45 boraca. Kad su se vratili nazad, na čelu sa komandirom čete Ramom Durmišem, upali su u Komandu operacije, zarobili oficire odgovorne za slom akcije i pretukli ih. Htjeli su i da ih strijeljaju, ali su u tome bili spriječeni. To je bio prvi i jedini put u minulom ratu da su komandanti Armije RBiH kažnjeni za izgubljene i prodate bitke.
Potpuno ista stvar ponovila se 7. januara 1993. godine kada je Zajko komandovao bitkom. Borci su značajno napredovali. U sumrak tog dana veċ se računalo da ċe Zajkini borci probiti obruč i sresti se sa jedinicama koje su napadale sa vanjske strane obruča, te da ċe Sarajevo tako biti deblokirano. Bio je to samo još jedan san o susretu na vogošċanskoj petlji. Četiri dana kasnije, 12. januara 1993. godine, u bici za Mujkiċa brdo poginuli su Jusuf Gojak i Dubravko Anđeliċ. Gojak je poginuo gotovo na isti način kao i Mršo. Fehim Agiċ Aga, planirao je novi napad 18. februara 1993. godine, ali je narednog dana poginuo na sličan način.
Sve do 12. juna 1993. linije na Žuči nisu pomjerane. Toga dana oslobođena je Mijatoviċa strana i poginuo je Safet Isoviċ; pet dana iza Isoviċa, Safet Zajko; četrdeset dana poslije Zajke poginuli su Enver Šehoviċ i braċa Panjeta...
Na odbrani i deblokadi Sarajeva poginulo je puno boraca Armije BiH - ali su četnički gubici bili nebrojeni.