Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
toska

#6876 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by toska »

...
Josip321

#6877 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Da li je dozvoljeno u islamu oženiti posinkovu bivšu ženu?

33. Sura El-Ahzab, ajet 37
A kad ti reče onome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti dobro učinio: 'Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!' – u sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njoj živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu – kako Allah odredi, onako treba biti.
Johnny_x

#6878 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Johnny_x »

Josip321 wrote: 06/01/2026 00:49 Da li je dozvoljeno u islamu oženiti posinkovu bivšu ženu?

33. Sura El-Ahzab, ajet 37
A kad ti reče onome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti dobro učinio: 'Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!' – u sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njoj živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu – kako Allah odredi, onako treba biti.
Jeste dozvoljeno je. Muslimani u Muhamedu najbolji uzor imaju, a on je upravo ozenio svoju snahu. Doduse usvojena djeca u Islamu nemaju ista prava kao bioloska, pa ti je dozvoljeno i usvojenu kcerku usvojiti. Kada je Muhamed ozenio svoju snahu, poslije toga je dosao ajet da usvojena djeca nemaju kao bioloska. Tu se ogleda Allahova mudrost, umjesto da je dao prava sirocadima i jetimima, on je dao prednost Muhamedovom seksualnom zivotu.
Interesatno da medinski ajeti su puni ajeta u kojima Allah Muhamedu omogucuje ovozemaljska uzivanja.
lorens od arabije

#6879 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by lorens od arabije »

da, čak mu je i Aiša prigovorila na to:
Prenosi Aiša:

„Imala sam odbojnost prema onim ženama koje su se same darivale Allahovom Poslaniku ﷺ i govorila sam:
‘Zar se žena može sama darovati (nekom muškarcu)?’

Ali kada je Allah objavio:
‘Ti (o Muhammede) možeš odgoditi red onih od njih koje hoćeš, a možeš sebi uzeti koju hoćeš; i nema grijeha ako pozoveš onu čiji si red privremeno odgodio.’ (33:51),

rekla sam Poslaniku:
Čini mi se da se tvoj Gospodar žuri da ispuni tvoje želje i htijenja.’“
PixelDrifter

#6880 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by PixelDrifter »

Nema Zehrana, ili je dobio ban ili su pocele pilule da djeluju.
broj dva

#6881 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by broj dva »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/mlad ... /komentari

Nemam neki komentar, osim da mi je zao ljudi koji zive u teoloskoj diktaturi i da mi je drago sto se nikada nece desiti kod nas
Josip321

#6882 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Prema Kur'anu, koji je riječ božja, ja kao kršćanin trebam suditi prema Bibliji.

Sura 5, ajeta 47
i sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio – pravi su grješnici.

Da li da se držim Biblije? Ili je ona korumpirana?
Malo sam zbunjen.
Post Reply