hAZNADAR wrote:¤ jelena ¤ wrote:hAZNADAR wrote:
Ne kritikujem na Jugu zbog Marksa - i dalje ga imam u vitrini i vjerujem u najveci dio napisanog.
Kritikujem je zbog Njegosa, Principa, zlih dahija, standardnog jezika imenovanom po dva naroda, slavenofilstva koje je rasisticki gledalo na druge i lazne tolerancije i ravnopravnosti gdje su bili razliciti arsini vrednovanja naroda.
Njegoš? Crnogorski vladika i jedan od naših najznačajnijih pisaca epohe romantizma...postojao i bio izuzetno cijenjen cijeli jedan vijek prije nastanka SFRJ, a aktuelan i četvrt vijeka poslije raspada SFRJ.
Princip? Član ''Mlade Bosne'', koji je izvršio atentat na Ferdinanda i ženu mu Sofiju ...kad ono bi.....aha...davne 1914. godine,
i time postao važna istorijska ličnost trideset godina prije nastanka SFRJ....a, evo, četvrt vijeka poslije raspada SFRJ i dalje je važan.
Zle dahije? U narodu postale zle...pa, recimo....cijeli jedan vijek i još nekoliko decenija prije nastanka SFRJ
a, evo, četvrt vijeka poslije raspada SFRJ i dalje su zle.
Srpsko-hrvatski jezik? Naziv dobio po graničnim oblastima teritorije SFRJ koju pokriva....srpskoj i hrvatskoj i ujedno po najbrojnijim narodima koji se njime služe i koji su u najvećoj mjeri aktivno doprinijeli standardizaciji tog jezika. Termin jugoslovenski je preširok, termin južnoslovenski pogotovo, termin bosanski je preuzak, termin štokavski je zauzet jer se odnosi na narječje... a književni jezik i narječje nije isto....
Kad se sve sabere i oduzme, termin sh-hs je bio najprikladniji za tu zajednicu u kojoj se taj jezik govorio.
Ovo ostalo ne vrijedi ni komentarisati.
E, može li iko, vodeći se nekim objektivnim kriterijumima, bez ideološke zatrovanosti i kompleksa niže/više vrijednosti, da mi racionalno objasni...
kakve fckn veze ima SFRJ sa ovim gore nabrojanim istorijskim ličnostima i događajima?
Hvala unaprijed.
OK, tebi je dakle bilo normalno u skolskim lektirama imati velikane koji pisu kako zemlja zaudara Muhamedom, opci negativan akcent na Islam kroz historiju, medije, da SH jezik pricaju i oni koji nisu SH jerbo je bosanski koji je nekada bio standardni - "preuzak", slavimo ubicu trudne zene koji je bio clan ideologije pripajanja Bosne Srbiji, imati drzavu Slavena sa jedno 20% neslavena na koje se jeste gledalo sa visoka i tumacilo u negativnom kontekstu, gdje je bilo normalno da muslimani daju djeci slavenska imena uz javne pohvale docim niko od krscana/hriscana nije u duhu ravnopravnosti i zajednistva davao djeci strana(da ne kazem muslimanska) imena, gdje je samo jedan narod bio imenovan po vjeri(sto se osjeti i danas),..
Da se razumijemo - ja se nisam osjecao ugrozenim jer sam bio dio tog standarda i imao takve predrasude,... ali danas kada pogledamo malo unazad - YU nije bila idilicna ravnopravna zajednica. Znalo se ko je tu klasa a ko fukara. Fukara je vecinom i prihvatala takvu klasifikaciju to pa se dokazivala.
Šta meni i šta bilo normalno?! Navodim lako provjerljive činjenice, a ne lični stav i ono što je meni normalno.
Znači, navedenog velikana imaš sasvim normalno u lektirama i danas, a imao si ga i prije SFRJ, jer da nisi, ne bi ga bilo u lektirama ni za vrijeme SFRJ.
Nisu Tito i Partija izmislili značaj Njegoša u književnosti... ili značaj Principa u istoriji.
A danas....kad nema više te SFRJ tamnice naroda....kakvim ti se čini taj
opći akcenat prema islamu....u okruženju i u svijetu?
Pozitivan?!
Da, za potrebe one zajednice, koja je obuhvatala 20 miliona ljudi, bosanski, srpski...i svi ovi današnji nazivi za taj jedan jezik bili su preuski.
Ko slavi Principa zbog ubistva Sofije? Ko uopšte slavi ili je slavio Principa za vrijeme SFRJ i kako se to slavio taj Princip? Je li postojalo nekakvo zvanično slavlje...neradni dan 28. juna....priredbe, štafete, konfete...sletovi na dan atentata?
Navedi mi primjer ijedne idilične ravnopravne zajednice...u civilizovanom svijetu...gdje se ne zna ko je klasa, a ko fukara?
Dakle, može li iko, vodeći se nekim objektivnim kriterijumima, bez ideološke zatrovanosti i kompleksa niže/više vrijednosti, da mi racionalno objasni...kakve fckn veze ima SFRJ sa ovim gore nabrojanim istorijskim ličnostima i događajima?