Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
seksi_ideje

#68651 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seksi_ideje »

Ne razumijem zasto se o ovome raspravlja jedno deset stranica
noviforumas

#68652 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Ja zaista ne mogu da vjerujem sta citam. Ljudi opravdavaju cinjenicu da osudjeni pedofil radi u osnovnoj skoli. Jer, jebiga, ruke su nam vezane, takav je zakon, i nema nikakve veze s kim je on porodicno povezan. Ako niste u stanju posmatrati cak ni pedofiliju van konteksta stranackih prepucavanja, onda nema smisla bilo sta pisati ovdje. Odjavljujem se.
meridiyan

#68653 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Bloo wrote: 17/12/2022 14:55
velikonja wrote: 17/12/2022 14:49 za @bloo, da se ne kvotam

https://www.paragraf.ba/propisi/kantona ... vanju.html

član 87. stav 1.

sve se moze, ako nisi zet
On je ponovno zaposlen ili je nastavio radni odnos nakon mirovanja?
Bio na neplacenom odsustvu! Isteklo neplaceno, nastavio posao.
(1) Poslodavac može radniku, na njegov pisani zahtjev, odobriti odsustvo sa rada bez naknade plaće - neplaćeno odsustvo.
(2) Uvjeti i vrijeme korištenja neplaćenog odsustva uređuju se kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.
3.Za vrijeme odsustva prava i obaveze radnika koji se stiču na radu i po osnovu rada, miruju.
Last edited by meridiyan on 17/12/2022 15:03, edited 1 time in total.
Point.

#68654 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

tramvajtrojka wrote: 17/12/2022 09:42
mk ultra wrote: 17/12/2022 09:24

Investitori velis :lol:
investitori u vlastite zube i frizure i sa onom nigdje nema rahatluka kao u Bosni , i kad ti donesu čokoladu sa angebota iz lidla i predstavljaju tu kao sedmi svjetsko cudo :lol: :lol:

70% dijaspore uziva da ostane ovo stanje samo da bi oni mogli kad dodju na odmor da se hadzijaju i glume gospodu :mrgreen:
2,5 milijardi eura godišnje govori kako nisi u pravu. Izjede te hejtanje, samo bez skrleta.
Osmi Socrates

#68655 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

Koliko sam ja shvatio, on je nastavio radni odnos.

Tu odgovornost pada na zadnjeg u lancu, direktora škole, koji mu je odmah trebao dati otkaz. Međutim, možda se i on boji nekog.

Znam da se u Kanadi direktor nikoga ne bi bojao. Njegova je zadnja, pa taman da se Ministar Obrazovanja pojavi.
Eventualno bi možda imao problem sa sindikatom. Mada je to rijetkost u ovakvim slučajevima. Čak i kad bi došlo do suda, nema tog suda koji bi stao na stranu ili ovakvog idiota ili sindikata. Čak i za manje prekršaje.

Izvinjavam se što pričam o Kanadi, ali meni je ovo neshvatljivo. :-)
A_A_AKCIJA

#68656 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

velikonja wrote: 17/12/2022 14:51
A_A_AKCIJA wrote: 17/12/2022 14:43

Koji Zakon i kako?

Šta da uradi i zašto?

Haj, baš da čujem.
da ne zacatavam temu, evo kroz moju diskusiju sa @bloo

naravno, ako se hoce zavrnuti rukavi i raditi

i ako nisi zet neciji
Pročitao sam i 100% si upravu.

Ovo jeste propust škole, jer su mu morali dati otkaz. Prošla je godina dana od pravosnažnosti presude i nema razloga da se to ne uradi.
Treba provjeriti i odgovornost ministarstva, jer bi trebali da vode evidenciju počinitelja krivičnih djela, kako se ne bi mogli više zaposliti.
(7) U slučaju kada je protiv lica iz stava (3) ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obavezna je donijeti odluku o suspenziji tih lica iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka.

(8) Licima iz stava (7) ovog člana kojima je izrečena pravosnažna presuda ili mjera zbog počinjenog jednog ili više krivičnih djela iz stava (7) ovog člana, osnovna škola obavezna je donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa i u pismenoj formi obavijestiti Ministarstvo.

(9) Škola je obavezna donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa članu rukovodnog, nastavnog, stručnog i drugog osoblja koji je predao dokumenta ili izjave tokom postupka prijave na konkurs, za koje se kasnije utvrdi da nisu vjerodostojni.

(10) Ministarstvo vodi registar lica iz st. (7) i (8) ovog člana.
Ako je direktor škole postavljen od NiP-a, onda je ovo prva prava afera.

Čak i ako nije, Kemo će se jako teško oprati od ovoga, tj dokazati da nije uticao da ga vrate na posao.

Zakon je prekršen, čisto ko suza.
velikonja

#68657 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

velikonja wrote: 17/12/2022 14:49 za @bloo, da se ne kvotam

https://www.paragraf.ba/propisi/kantona ... vanju.html

član 87. stav 1.

sve se moze, ako nisi zet
institut mirovanja ne postoji, naveo sam korake koje se moglo i trebalo uraditi

suspenzija - prekid r/o - ponovna aplikacija za posao
PM72

#68658 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Point. wrote: 17/12/2022 15:03
tramvajtrojka wrote: 17/12/2022 09:42

investitori u vlastite zube i frizure i sa onom nigdje nema rahatluka kao u Bosni , i kad ti donesu čokoladu sa angebota iz lidla i predstavljaju tu kao sedmi svjetsko cudo :lol: :lol:

70% dijaspore uziva da ostane ovo stanje samo da bi oni mogli kad dodju na odmor da se hadzijaju i glume gospodu :mrgreen:
2,5 milijardi eura godišnje govori kako nisi u pravu. Izjede te hejtanje, samo bez skrleta.
Pokaži koji ste objekat investirali i napravili za dobrobit naroda BiH,makar to bio javni WC i pustite više šuplju o vašim uloženim milijardama...poslo si ćaći jal materi ili familiji,nisi ni meni niti nekome koga neznaš.
Last edited by PM72 on 17/12/2022 15:12, edited 1 time in total.
meridiyan

#68659 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

velikonja wrote: 17/12/2022 15:08

https://restitucija.ba/zakon-fbih/nepla ... vo-radnika
velikonja

#68660 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

meridiyan wrote: 17/12/2022 15:02

Bio na neplacenom odsustvu! Isteklo neplaceno, nastavio posao.
(1) Poslodavac može radniku, na njegov pisani zahtjev, odobriti odsustvo sa rada bez naknade plaće - neplaćeno odsustvo.
(2) Uvjeti i vrijeme korištenja neplaćenog odsustva uređuju se kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.
3.Za vrijeme odsustva prava i obaveze radnika koji se stiču na radu i po osnovu rada, miruju.
"(7) U slučaju kada je protiv lica iz stava (3) ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obavezna je donijeti odluku o suspenziji tih lica iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka.

(8) Licima iz stava (7) ovog člana kojima je izrečena pravosnažna presuda ili mjera zbog počinjenog jednog ili više krivičnih djela iz stava (7) ovog člana, osnovna škola obavezna je donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa i u pismenoj formi obavijestiti Ministarstvo."

moze i obavezna je...razlicito, zar ne?
velikonja

#68661 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

meridiyan wrote: 17/12/2022 15:11
velikonja wrote: 17/12/2022 15:08

https://restitucija.ba/zakon-fbih/nepla ... vo-radnika
prava i obaveze miruju ( staz, doprinosi i sl ), radni odnos se morao prekinuti
poslodavac moze, a ne mora odobriti koristenje neplacenog odsustva
poslodavac tj skola je obavezna tj mora prekinuti r/o ovakvim licima

lp
Bloo
Globalna šefica

#68662 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

Osmi Socrates wrote: 17/12/2022 15:04 Koliko sam ja shvatio, on je nastavio radni odnos.

Tu odgovornost pada na zadnjeg u lancu, direktora škole, koji mu je odmah trebao dati otkaz. Međutim, možda se i on boji nekog.

Znam da se u Kanadi direktor nikoga ne bi bojao. Njegova je zadnja, pa taman da se Ministar Obrazovanja pojavi.
Eventualno bi možda imao problem sa sindikatom. Mada je to rijetkost u ovakvim slučajevima. Čak i kad bi došlo do suda, nema tog suda koji bi stao na stranu ili ovakvog idiota ili sindikata. Čak i za manje prekršaje.

Da, ali da bi mu dao otkaz moraš to obrazložiti na način da je u skladu sa Pravilnikom, zakonima itd. a ne da ti se desi da ga otpustiš i onda te idiot tuži pa ga moraš vratiti na posao i još mu isplatiti sve plate.
Kao što nema prepreke da neko ko je odslužio zatvorsku kaznu za ratne zločine bude izabran na neku funkciju, jel da...
Anyway, očito se zakotrljalo pa će se razjasniti kako je došlo do ovoga.
tataćusak

#68663 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tataćusak »

velikonja wrote: 17/12/2022 15:14
prava i obaveze miruju ( staz, doprinosi i sl ), radni odnos se morao prekinuti
poslodavac moze, a ne mora odobriti koristenje neplacenog odsustva
poslodavac tj skola je obavezna tj mora prekinuti r/o ovakvim licima

lp

Ovima što brane pedofile........napiso bih svašta ali ne želim tudjoj djeci zlo
Point.

#68664 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

PM72 wrote: 17/12/2022 15:10
Point. wrote: 17/12/2022 15:03

Pokaži koji ste objekat investirali i napravili za dobrobit naroda BiH,makar to bio javni WC i pustite više šuplju o vašim uloženim milijardama...poslo si ćaći jal materi ili familiji,nisi ni meni niti nekome koga neznaš.
Što imam tebi slati, da poslije opet pljuješ po dijaspori, taman posla.

Elem,
Novčane doznake i ostali osobni transferi emigranata iz Bosne i Hercegovine čine oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje i po tome je na vrhu ljestvice zemalja Europe.

Ukoliko se tome dodaju i ostali prihodi koji dolaze iz inozemstva kao što su socijalna primanja poput mirovina i privremeni prihodi radnika koji stalno žive u BiH, a zarađuju radeći, primjerice preko interneta, u inozemstvu, njihov doprinos BDP-u premašuje 14 posto i dostiže iznos od oko 2,5 milijardi eura godišnje, pokazala je posljednja studija koju je provela Westminsterska fondacija za demokraciju (Westminster Foundation for Democracy - WFD) uz podršku Ambasade Ujedinjene Kraljevine u BiH.
I opet vam nevaljamo :oops:
PM72

#68665 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Ma pokaži šta ste investirali za dobrobit naroda BiH i skini mi se
velikonja

#68666 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

Bloo wrote: 17/12/2022 15:17

Da, ali da bi mu dao otkaz moraš to obrazložiti na način da je u skladu sa Pravilnikom, zakonima itd. a ne da ti se desi da ga otpustiš i onda te idiot tuži pa ga moraš vratiti na posao i još mu isplatiti sve plate.
Kao što nema prepreke da neko ko je odslužio zatvorsku kaznu za ratne zločine bude izabran na neku funkciju, jel da...
sve ima propisano @Bloo, ali jbg zet nije dugme

to za izbore si u pravu, ali to je izborni zakon, doduse dio koji ne govori o legitimnom predstavljanju pa nije tema 8-orke+hdz+snds do sad nevidjenog sporazuma

i da ne bi dezurni advokati odmah skocili, niti su bile teme koje je sda+hdz+snsd razmatrale

al oni su bili matematicka, ovo je sad programska koalciji sa nevidjenim procesima :mrgreen: , i vidi, zaista ih ne vidimo, barem u pozitvnom pravcu
zavrzlama

#68667 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

" Sklanjanje SDA iz politickog zivota BIH,a posebno iz zivota bosnjaka je 1000x vrednije i korisnije nego svu stetu koju bi mozda napravila osmorka u koaliciji sa dvije antibih strsnke"

The end...
Officer Crabtree

#68668 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Officer Crabtree »

Ups, otvorio mu se stari neki dokument izjave

https://faktor.ba/vijest/dodik-na-kongr ... bih/184397
meridiyan

#68669 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Bloo wrote: 17/12/2022 15:17
Osmi Socrates wrote: 17/12/2022 15:04 Koliko sam ja shvatio, on je nastavio radni odnos.

Za cijelo vrijeme sudskog procesa Alihodžić je bio na neplaćenom odsustvu a optuznica je podignuta 16. marta 2016 godine.
Prvostepena presuda 28.06.2018 a konacna presuda (pravosnazna) krajem novembra prosle godine.
Prije par dana normalno se vratio na posao nakon sto mu je istekla jednogodisnja zabrana obavljanja posla nastavnika.
Bloo
Globalna šefica

#68670 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

meridiyan wrote: 17/12/2022 15:44 Za cijelo vrijeme sudskog procesa Alihodžić je bio na neplaćenom odsustvu a optuznica je podignuta 16. marta 2016 godine.
Prvostepena presuda 28.06.2018 a konacna presuda (pravosnazna) krajem novembra prosle godine.
Prije par dana normalno se vratio na posao nakon sto mu je istekla jednogodisnja zabrana obavljanja posla nastavnika.
Baš se otegao taj postupak...
Dr. Kuca

#68671 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dr. Kuca »

plavi_E wrote: 17/12/2022 14:19
Dr. Kuca wrote: 17/12/2022 14:14 Cuj gdje? Pa osudjen na godinu dana. Raja pokusava naci izgovore i ovdje i na temi crne hronike. Kod mene nema tolerancije kada su pedofili u pitanju.
Na clanstvo u NiP-u zaboravi. :D

Ovdje se namjerno/slucajno brkaju kazneni zakon i zakon o skolstvu. Kao da se nebi saznalo ko je zaduzen za skolstvo u KS. Jer bi se onda saznalo koja stranka je zaduzena za skolstvo u KS. A posto ko u svakoj stranci ima neko ko ima zeta.....

Bas pred izbore sjedim u kafani sa rajom nekom, piva, meza, tekma, kad ovaj haver govori bas smo mi sretni. Gledaj ovih debula sto masu zastavama na ovim politickim skupovima, neki vracaju dugove, neki se nadaju zaposlenju, mi sjedimo i lagano. I fakat je to tako. Zamisli zalosti od zivota tih ljudi koji idu i rade u izbornoj kompanji. Bas mizerni insani. Tako da, nedaj Boze kad biti clan neke od stranaka.
meridiyan

#68672 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Bloo wrote: 17/12/2022 15:47
meridiyan wrote: 17/12/2022 15:44 Za cijelo vrijeme sudskog procesa Alihodžić je bio na neplaćenom odsustvu a optuznica je podignuta 16. marta 2016 godine.
Baš se otegao taj postupak...
Islo se na standardnu mantru da je narodu pamcenje kao kod zlatne ribice.
Ali je oko sokolovo Avaz nezaboravan! :-D
Point.

#68673 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

PM72 wrote: 17/12/2022 15:31 Ma pokaži šta ste investirali za dobrobit naroda BiH i skini mi se
Nemoj da si hasta matori. Ti bi i jare i pare. Te pare obrću oni za koje glasate. Zato, pamet u glavu.
Styling

#68674 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

noviforumas wrote: 17/12/2022 14:39
Styling wrote: 17/12/2022 14:30

Ti svakim svojim upisom pokazuješ koliko ne poznaješ proces zapošljavanja u školstvu.
Menadžment škole zapošljava. Frajer napravio sranje prije sedam godina. Donio papire i prijavio se na konkurs.
Sada treba utvrditi da li je uvjerenje koje je donio ono što se traži ili nije. Da li je komisija za prijem pogriješila i prihvatila pogrešan dokumenat.
Da li je iko u komisiji ili u menadžmentu škole znao za istoriju ovog lika a prešutio?
Sve to treba ispitati i svakoga u lancu ko je pogriješio sankcionisati.
Osudjeni pedofil bio najbolji kandidat na konkursu i dobio posao. Je li zaista ozbiljno ovo tvrdis? Eto i da je donio sve papire i da nije bilo nikakvih zakonskih prepreka, zar ne bi bolji kandidat bio neki profesor fizickog koji, za pocetak, nije pedofil?
Ne tvrdim ja ništa. Ja sam za to da se sve ispita i oni koji su po,riješili da se sankcionišu
Ovdje se razmjenjuju kontradiktorne imformacije.
Je li se lik VRAĆA na posao, jer je već radio tu i morali su da ga prime, ili se javio na novi konkurs?
To mi je nejasno.
PM72

#68675 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Ja sam tačno čičak za budale...pokaži dom zdravlja,autobusku stanicu,trafiku,spomenik nekom heroju,biblioteku,školu,javni WC ili nešto slično koji je izgrađen parama iz dijaspore za narod u BiH.
Locked