Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
-Chesterfield- wrote: ↑14/10/2024 15:59
Ovo je čista diskriminacija. Neka mi neko objasni da nije diskriminacija, uzmemo li u obzir da je, haman 100% privatno vlasništvo stanova.
I još pojedinci kukaju kako seljacima odoše sve pare.
Nije haman nego 100% vlasnici stanova, zajedno, placaju ovih ~50%. Nece podstanar sigurno (ili ovi studenti iz Tesnja ).
Ali to je kolektivno stanovanje koje ujedno uljepsava grad. Ne mogu ni ja, gradjanin, traziti od grada da mi garazu (moju 1/1) renovira i sl..
Iako i ovo je sve od nekih fondova koliko sam ja skontao.. ne daje grad budzetske pare nego ih dobije i on od nekog.
Pa bio je donedavno aktivan poziv za sufinansiranje energetske efikasnosti za objekte koji nisu spojeni na centralno grijanje, znaci kuce. Fasada, stolarija, solari, toplotne pumpe, peci na pelet. 50% investicije a maksimalno 5000KM s PDV. Ko to prati, a treba rjesavat nesto od navedenog, moze se fino pogurat s tih 5 milja
Ljudi pustite se toga, to je proces "Zelena agenda" i to će se morati odraditi do 2030 godine. Moraju se odraditi ekološke i energetski efikasne fasade na svim objektima. Od toga se ne može pobjeći, može se malo izbjegavati u ovim prvim godinama, ali vidjet ćete kad EU pritisne kako će se naglo pokrenuti izmjena na svim objektima.
Zenica mora maksimalno sada iskoristiti te fondove dok su jeftini i dok imaju bonuse. Ako ne iskoriste, onda je gradska uprava nesposobna
Ja msm da je Zenica jedini grad u bosni u kojem nema na birou nikakvog projekta za prekvalifikacije i doskolovavanja kadra prema potrebama berze rada.
Doslovno svaka varos ima nesto slicno i strasno kako guraju tu pricu.
Busovača, kiseljak, gracanica, travnik, srednja bosna gdje god se okrenes, tuzla, sarajevo non stop neke projekte na taj fazon imaju, samo nasi mutavci nikad i ne planiraju haman nikad nista na taj fazon.
Katastrofa srece mi.
Bobi wrote: ↑15/10/2024 11:07
Jel počelo grijanje ?
18:30 centar grada radijatori jedva topli, možda nekih 10 % . Ovo bi se moglo označiti i kao krađa jendog dana grijanja. Bas su pravi lopovi.
Btw vezano za utopljavanje zgrada, moj soliter s nekoh 150 stanova cca 500 stanara nije prošao kod grada da bude finansiran ili sufinansiran u obnovi fasade koja se između ostalog i obrušava. Izvođači radova su napravili predračun koji stoji na oglasnoj ploči cca preko 900.000,00 KM. Predsjednik kućnog savjeta gura ideju da stanari finansiraju obnovu fasade npr nekoliko hiljada po stanaru .
Njanjavi wrote: ↑15/10/2024 11:15
Ja msm da je Zenica jedini grad u bosni u kojem nema na birou nikakvog projekta za prekvalifikacije i doskolovavanja kadra prema potrebama berze rada.
Doslovno svaka varos ima nesto slicno i strasno kako guraju tu pricu.
Busovača, kiseljak, gracanica, travnik, srednja bosna gdje god se okrenes, tuzla, sarajevo non stop neke projekte na taj fazon imaju, samo nasi mutavci nikad i ne planiraju haman nikad nista na taj fazon.
Katastrofa srece mi.
Nas Biro je ustanova za uhljebiti stranačke kadrove i lopovske malverzacije sufinancsiranja zapošljavanja s pojedinim privatnicima.
Djewojka wrote: ↑15/10/2024 18:35
Btw vezano za utopljavanje zgrada, moj soliter s nekoh 150 stanova cca 500 stanara nije prošao kod grada da bude finansiran ili sufinansiran u obnovi fasade koja se između ostalog i obrušava. Izvođači radova su napravili predračun koji stoji na oglasnoj ploči cca preko 900.000,00 KM. Predsjednik kućnog savjeta gura ideju da stanari finansiraju obnovu fasade npr nekoliko hiljada po stanaru .
A zbog cega nije prosla ? Koliko ja znam iz nekih polu-provjerenih izvora je da grad daje svima koji ispunjavaju one neke uslove i bodovanja:
- starost zgrade
- promjenjena stolarija na svim prozorima (i stanovi i stubista)
- stanari pokrivaju 50% troskova
Ovo boldirano je kljucno sto znaci 450000 ste vi morali dati sto vjerovatno u najvlaznijim snovima mozete sanjati a) da imate ili b) da ce svih tih 150 stanova dati po ~3000KM za fasadu da se skupi ovaj iznos
Bobi wrote: ↑15/10/2024 11:07
Jel počelo grijanje ?
18:30 centar grada radijatori jedva topli, možda nekih 10 % . Ovo bi se moglo označiti i kao krađa jendog dana grijanja. Bas su pravi lopovi.
Kod mene u soliteru nece da placaju covjeka što cisti zgradu, a kamol da plate fasadu.
Ali realno gledajuci da se urade fasade i to utopljavanje na našim okrhanim soliterima (mislim da je ono nedavno iznad starog sata sa onog solitera pala fasada i ozlijedila nekog i auta neka polupala) da bi baš lijepo bilo, evo ove neke na Jaliji i u Blatuši što su uradili baš fini
Fini fini dok ne planu jedan dan ko sibice.
Treba malo propitat kakvim stiroporom oblazu ove fasade kod nas.
Masa je toga zabranjeno u eu jer su vrlo zapaljive.
A poznavajuc nas, u nas moze kako god.
Njanjavi wrote: ↑15/10/2024 23:09
Fini fini dok ne planu jedan dan ko sibice.
Treba malo propitat kakvim stiroporom oblazu ove fasade kod nas.
Masa je toga zabranjeno u eu jer su vrlo zapaljive.
A poznavajuc nas, u nas moze kako god.
O ovome trubim od trenutka kad se krenulo s utopljavanjem. U EU je zabranjen stiropor na zgradama višim od 5 spratova, i to bas zbog požara.
pustite se britvara i gluposti njegovih oko eps zapaljivosti stiropora.
Imate google i pokušajte naći požar povezan sa stiroporom?
Stiropor ne podržava gorenje. Iznad 100 C otapa se i kapa. Ali ne utiče na požar.
Po EU regulativi, najviše se radi stiropor izolacija, uz eventualnu ubacivanje kamene vune na otvorima.
Jedini problem stiropor fasade je parapropusnost, ali požar ne
Stiropor ne gori i stiropor gori. Onaj neboder u Engleskoj izgorio ko šibica.
Ako se razvije određena temperatura onda gori, gori i čelik ako je temperatura dovoljno visoka. Ono što bi još trebalo da brine je da li naši proizvođači npr. Laštro ispunjavaju sve te standarde.
Ci-Nick wrote: ↑16/10/2024 12:26
Ako se razvije određena temperatura onda gori, gori i čelik ako je temperatura dovoljno visoka. Ono što bi još trebalo da brine je da li naši proizvođači npr. Laštro ispunjavaju sve te standarde.
Upravo taj slučaj htjedoh navest liku.
Jos su ti paneli bili u sendviču od aluminijuma.
A da obican ovako ne gori.
Kako da ne.
"Krenulo" grijanje i po prvi put u zivotu i problem sa radijatorom i po kojom kapljicom ispod jednog.
Grijanje ce nekad poslati nekog da vide ali nije im frka posto ne "lipti' voda kako rekose ..nego samo kaplje.
Posto se ja uvijek spremam na najgore ima li iko da zna mogu li se gdje kupiti gusani radijatori kao sto su i ovi u stanu od 1975 ( samo da su novi)..pregooglo sam sve zivo na netu nigdje nikakve informacije nisam nasao. Limeni (aluminjski) navodno se ne vole sa nasom Toplanom , te neki pritisci te neke kemikalije ko ce ga znati.
Svaki savjet je dobrodosao
Ci-Nick wrote: ↑16/10/2024 12:26
Upravo taj slučaj htjedoh navest liku.
Jos su ti paneli bili u sendviču od aluminijuma.
A da obican ovako ne gori.
Kako da ne.
Ne može se šibicom zapaliti,.. ali npr da se zapali automobil uz fasadu, ode sve u tri PM.
Druga stvar je pitanje kvaliteta stiropora, moraju se postavljati protupožarne barijere itd. A znamo kako se to kod nas poštuje. Nek je jeftino. https://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji ... 289&kat=79
"Proizvođači ovog materijala navode da stiropor podnosi kratkotrajnu temperaturu do 100°C."
Ove u Penny-ju zvao i odmah kazu... jesu gusani ali ne idu za centralno u Sarajevu ..onda kontam da ne idu ni za Zenicu
ovi hrvtaski trebao bi otvoriti firmu da ih uvezem
Ostaje mi jos ovaj na Piku pa da vidimo.
U svakom slucaju hvala