Smartphone diskusije
Moderator: Benq
-
DonieBrasco
#6851 Re: Smartphone diskusije
Upravo to gledam da nisu fake.
-
adsubzero
#6852 Re: Smartphone diskusije
Samsung i Sandisk ganjaj, naravno online jer je znacajno jeftinije.
- kokuz_sa
#6853 Re: Smartphone diskusije

Za sta ti treba kartica..ima ih pofino vrsta..
- SmokingMan
#6854 Re: Smartphone diskusije
Kinez babuka,nisu ni nešto naročito skupe.Samo ganjati od 32 GB pa nadalje...16 GB je davno isfuran kapacitet za last-gen smartphone...
-
kakavdanakneiskustvu
#6855 Re: Smartphone diskusije
od juce ujutro,ne znam kako i ne znam otkud,na mobitel mi,tacnije valjda na mail na mobitelu dolaze kao poruke,ono tipa sama sam,poziv na sex,nista nisam dirao,nemam pojma otkud to,kako to ukloniti?
-
adsubzero
#6856 Re: Smartphone diskusije
Realno i 32 je maloSmokingMan wrote:Kinez babuka,nisu ni nešto naročito skupe.Samo ganjati od 32 GB pa nadalje...16 GB je davno isfuran kapacitet za last-gen smartphone...
- fortaleza
#6857 Re: Smartphone diskusije
Obriši cache od aplikacija, pogotovo od Chroma, do njega zna biti često. Al ako su mail poruke onda se moraš unsubscribe-ati sa te stranice na koju si pretplaćen mada mislim da je ovo prvo u pitanju.kakavdanakneiskustvu wrote:od juce ujutro,ne znam kako i ne znam otkud,na mobitel mi,tacnije valjda na mail na mobitelu dolaze kao poruke,ono tipa sama sam,poziv na sex,nista nisam dirao,nemam pojma otkud to,kako to ukloniti?
-
kakavdanakneiskustvu
#6858 Re: Smartphone diskusije
fortaleza wrote:Obriši cache od aplikacija, pogotovo od Chroma, do njega zna biti često. Al ako su mail poruke onda se moraš unsubscribe-ati sa te stranice na koju si pretplaćen mada mislim da je ovo prvo u pitanju.kakavdanakneiskustvu wrote:od juce ujutro,ne znam kako i ne znam otkud,na mobitel mi,tacnije valjda na mail na mobitelu dolaze kao poruke,ono tipa sama sam,poziv na sex,nista nisam dirao,nemam pojma otkud to,kako to ukloniti?
kako?
- SmokingMan
#6859 Re: Smartphone diskusije
Jeste,neka donja granica,sve preko je poželjno.Ja ću sebi uskoro uzeti od 128gb,nikada se ne zna za šta može zatrebati.adsubzero wrote:Realno i 32 je maloSmokingMan wrote:Kinez babuka,nisu ni nešto naročito skupe.Samo ganjati od 32 GB pa nadalje...16 GB je davno isfuran kapacitet za last-gen smartphone...
-
adsubzero
#6860 Re: Smartphone diskusije
Mislim da je 64 GB minimum minimuma cak i za manje zahtjevne, mozda i 128 GB da nemas srkleta. 128 GB i treba da bude osnovna verzija za svaki high end i mid-range telefon koji danas izlazi.SmokingMan wrote:Jeste,neka donja granica,sve preko je poželjno.Ja ću sebi uskoro uzeti od 128gb,nikada se ne zna za šta može zatrebati.adsubzero wrote:Realno i 32 je maloSmokingMan wrote:Kinez babuka,nisu ni nešto naročito skupe.Samo ganjati od 32 GB pa nadalje...16 GB je davno isfuran kapacitet za last-gen smartphone...
Sad ocekujem da se javi neko ko ce reci "sta ti to radis na telefonu pa ti treba toliko memorije, ja guram x GB i ne treba mi vise" - dobro prijatelju ti ostani u 20-om vijeku, izgleda da ti i ne treba smartphone.
Ako malo nesto snimas u 4k rezoluciji, to ode dok kazes keks, a to je samo jedna od stavki.
- mirsek
#6861 Re: Smartphone diskusije
32gb interne za aplikacije i memory kartica koliku god hoces zavisno od toga kako koristis telefon i koliko smimas.
To je sasvim dovoljno.
To je sasvim dovoljno.
-
adsubzero
#6862 Re: Smartphone diskusije
Sa karticom neces nikada imati istu brzinu kao na internoj flash memoriji.mirsek wrote:32gb interne i memory kartica koliku god hoces zavisno od toga kako koristis telefon.
To je sasvim dovoljno.
64 GB interne + 64 GB kartica, to bi vec moglo proci.
Mada stvar je u tome sto je cesto razlika izmedju modela telefona sa 64 i 128 GB manja nego kad bi kupio top karticu od 64 GB (ili veoma blizu toga, a kao sto vec rekoh, uvijek je kvalitetnija interna memorija).
- fortaleza
#6863 Re: Smartphone diskusije
Svi imamo različite potrebe, ja recimo ne slušaj često muziku na youbitou zbog jako loše kvalitete zvuka u samo 128kbps i sve što mi se svidi skidam u FLAC kvaliteti i onda konvertiram u 432Hz pa na kartici od 128 GB imam oko 80 GB muzike.mirsek wrote:32gb interne za aplikacije i memory kartica koliku god hoces zavisno od toga kako koristis telefon i koliko smimas.
To je sasvim dovoljno.
Interna je 64, a iskorišteno oko 20 za sustav i aplikacije, za godinu ću sigurno morati nešto brisati ili nabaviti veću memoriju.
Odeš u aplikacije, nađeš Chrome, uđeš tu i klikneš na obriši predmemoriju/cache.kakavdanakneiskustvu wrote: kako?
Tako možeš uraditi i za ostale aplikacije, google app, you tube, sve ove googleove i vjerojatno se više neće pojavljivati.
- diablobih
#6864 Re: Smartphone diskusije
To je kada na Chromeu pritisnes allow za notifikacije na nekim stranicama. Odsad uvijek blokiraj.kakavdanakneiskustvu wrote:od juce ujutro,ne znam kako i ne znam otkud,na mobitel mi,tacnije valjda na mail na mobitelu dolaze kao poruke,ono tipa sama sam,poziv na sex,nista nisam dirao,nemam pojma otkud to,kako to ukloniti?
https://support.google.com/chrome/answe ... roid&hl=en
- mirsek
- mirsek
#6866 Re: Smartphone diskusije
Neces imati istu brzinu kao sa internom, to je tacno, ali ako uzmes klasu 10 ili neku jacu imat ces sasvim solidnu brzinu a plus karticu mozes prebacivati gdje god hoces.adsubzero wrote:Sa karticom neces nikada imati istu brzinu kao na internoj flash memoriji.mirsek wrote:32gb interne i memory kartica koliku god hoces zavisno od toga kako koristis telefon.
To je sasvim dovoljno.
Mada stvar je u tome sto je cesto razlika izmedju modela telefona sa 64 i 128 GB manja nego kad bi kupio top karticu od 64 GB (ili veoma blizu toga, a kao sto vec rekoh, uvijek je kvalitetnija interna memorija).
Mislim ono, po meni je to bolje rjesenje, ali eto neko voli drugacije.
Last edited by mirsek on 11/10/2019 13:45, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#6867 Re: Smartphone diskusije
fortaleza wrote:Svi imamo različite potrebe, ja recimo ne slušaj često muziku na youbitou zbog jako loše kvalitete zvuka u samo 128kbps i sve što mi se svidi skidam u FLAC kvaliteti i onda konvertiram u 432Hz pa na kartici od 128 GB imam oko 80 GB muzike.mirsek wrote:32gb interne za aplikacije i memory kartica koliku god hoces zavisno od toga kako koristis telefon i koliko smimas.
To je sasvim dovoljno.
Interna je 64, a iskorišteno oko 20 za sustav i aplikacije, za godinu ću sigurno morati nešto brisati ili nabaviti veću memoriju.Odeš u aplikacije, nađeš Chrome, uđeš tu i klikneš na obriši predmemoriju/cache.kakavdanakneiskustvu wrote: kako?
Tako možeš uraditi i za ostale aplikacije, google app, you tube, sve ove googleove i vjerojatno se više neće pojavljivati.
uradio,hvala,nadam se da nece
-
kakavdanakneiskustvu
#6868 Re: Smartphone diskusije
diablobih wrote:To je kada na Chromeu pritisnes allow za notifikacije na nekim stranicama. Odsad uvijek blokiraj.kakavdanakneiskustvu wrote:od juce ujutro,ne znam kako i ne znam otkud,na mobitel mi,tacnije valjda na mail na mobitelu dolaze kao poruke,ono tipa sama sam,poziv na sex,nista nisam dirao,nemam pojma otkud to,kako to ukloniti?
https://support.google.com/chrome/answe ... roid&hl=en
hvala
-
adsubzero
#6869 Re: Smartphone diskusije
Za 4k video ti nije dovoljna klasa 10, eto cisto da znasmirsek wrote:Neces imati istu brzinu kao sa internom, to je tacno, ali ako uzmes klasu 10 ili neku jacu imat ces sasvim solidnu brzinu a plus karticu mozes prebacivati gdje god hoces.adsubzero wrote:Sa karticom neces nikada imati istu brzinu kao na internoj flash memoriji.mirsek wrote:32gb interne i memory kartica koliku god hoces zavisno od toga kako koristis telefon.
To je sasvim dovoljno.
- SmokingMan
#6870 Re: Smartphone diskusije
Najviše zbog slika,one u raw formatu znau biti i po 15 megabajta...mirsek wrote:32gb interne za aplikacije i memory kartica koliku god hoces zavisno od toga kako koristis telefon i koliko smimas.
To je sasvim dovoljno.
- mirsek
#6871 Re: Smartphone diskusije
Naravno da jeste dovoljno, zavisi koji model kupujes. Znas ono sto pise na pakovanju "Up to 80 MB/s".adsubzero wrote: Za 4k video ti nije dovoljna klasa 10, eto cisto da znas
E to.
Evo kod mene brzi seq write na kartici nego na internoj. Gore je kartica, na dnu je interna memorija.

upload pic
-
adsubzero
#6872 Re: Smartphone diskusije
To moze biti samo ako ti je memorija puna ili je neki prastari telefon ili ima problem.
Inace je to smijesna brzina pisanja za internu memoriju.
Ako na kutiji pise "up to 80 MB/s", a ne pise "write", onda uvijek misli na brzine citanja!
A i to "up to" mozes okaciti macku o rep, nikad neces imati takve konstantne brzine ni na praznoj memoriji.
Moze 4k video i na klasi 10, ali nije garantovano da neces imati sjeckanje ili corrupted video.
Ne zelis to naravno, niko ne zeli. Zato sam i rekao da ti najobicnija kartica klase 10 nije dovoljna za 4k.
Ako na kutiji pise "up to 80 MB/s", a ne pise "write", onda uvijek misli na brzine citanja!
A i to "up to" mozes okaciti macku o rep, nikad neces imati takve konstantne brzine ni na praznoj memoriji.
Moze 4k video i na klasi 10, ali nije garantovano da neces imati sjeckanje ili corrupted video.
Ne zelis to naravno, niko ne zeli. Zato sam i rekao da ti najobicnija kartica klase 10 nije dovoljna za 4k.
- mirsek
#6873 Re: Smartphone diskusije
Pa ok, znaci ako hoces da si 100 % siguran uzmi klasu 30 ili koja god je jaca, nije problem.adsubzero wrote:To moze biti samo ako ti je memorija puna ili je neki prastari telefon ili ima problem.
Nije bas prastari telefon, p10 lite, nije ni memorija puna, slobodno je 7-8 od 32gb, nisam primjetio neki problem do sada sa njim osim sto ima 1 mrtav pixel od dana kad sam ga kupio.
- arnes_king
#6874 Re: Smartphone diskusije
Ja imam karticu klase 10 i snima 4K video bez problema i to na najjacim postavkama.adsubzero wrote:Za 4k video ti nije dovoljna klasa 10, eto cisto da znasmirsek wrote:Neces imati istu brzinu kao sa internom, to je tacno, ali ako uzmes klasu 10 ili neku jacu imat ces sasvim solidnu brzinu a plus karticu mozes prebacivati gdje god hoces.adsubzero wrote: Sa karticom neces nikada imati istu brzinu kao na internoj flash memoriji.
- PajaELdin
#6875 Re: Smartphone diskusije
Ljudi moze pomoc uzeo sam danas telefon i sad apdejt je neki bio, al mi trazi ovako upotrijebite lozinku nakon ponovnog pokretanja, pa onda manjim slovima dole lozinka sadrži određene broj znakova (najmanje 4), ukljucujuci najmanje 1 slovo. Sta mi je radit ljudi?