Tako je Lejla. Ženska udruženja se ne bore za prava žena (koje su u BiH btw ono 150 % ravnopravne mada se u nekim mjestima tretiraju kao mlinovi za kafu) nego se bore da postanu budžetski korisnici.Doktor29 wrote:Od kud ti znas da je on "Maco" tip, cemu teoretisanje i pretpostavljanje.tvsabina wrote:Dirljivo. Čekam trenutak kada će se mačo-muškarci Efendićevog tipa početi udruživati u parlamentu na osnovu spolne pripadnosti samo da bi ostavarili ustavom zagarantovana prava o ravnopravnosti a onda da mu recimo Segmedina Srna kaže da ga u potpunosti razumije ali da su on i njegova raja zapravo "frustrirani" da se "autosegragiraju" , da nisu "socijalizovani" i da su zapravo "atrofirali u mozgu" (ovo potonje nije daleko od istine).Doktor29 wrote:Konacno je stiglo i objasnjenje ili pocetak novih zalopoljki feministickih pokreta![]()
![]()
![]()
Aktivno učešće žena u politici, i političko organiziranje na spolnoj (muškoj ili ženskoj) osnovi su dvije sasvim različite stvari.
Na naslovnoj strani jučerašnjeg avaza piše „Efendić mora otići jer vrijeđa i mrzi žene!“. Zaista ne znam kakvim metodama indukcije, dedukcije, analogije, ili koje već njihove logike su se morali koristiti pa da dođu do ovakvog zaključka.
Da ne bude zabune, na vijest da je formiran ženski klub (parlamentarki) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ja sam napisao komentar na facebooku: Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva“.
Politika je javni posao i poželjno je da u njoj aktivno učestvuje što više građana, kako muškaraca, tako i žena. Ne sporim ja kolegicama parlamentarkama pravo da se udružuju i djeluju na spolnoj osnovi kroz ženski klub, ali imam svoj stav o tome i pravo da ga javno iznesem, što sam i uradio. Mislim da nema potrebe za takvim izdvajanjem (autosegregacijom) u posebne klubove obzirom da su parlamentarke potpuno ravnopravne članice Parlamenta prema važećim zakonima ove države. Isto bih reagovao i da je formiran klub muških članova Parlamenta. Nemam povjerenje u to da će ovakav klub jednako brinuti o pravima svih građana što je zakonska obaveza svakog člana i članice Parlamenta, ali vjerujem da će parlamentarke kroz aktivnosti ovog kluba, razne radionice, seminare, edukacije i slično, izgubiti puno dragocjenog vremena, koje bi trebalo biti potrošeno na rješavanje nagomilanih problema koje svi zajedno imamo.
Salva optužbi, uvreda, povika i drugih komentara koji su uslijedili nakon moje izjave zapravo daju odgovor na to šta sam rekao u drugom dijelu svog komentara. A radi se o pojavi da većina žena koje djeluju kroz različite ženske organizacije u javnoj komunikaciji pokazuju izuzetno visoku dozu frustracije. Mislim da se uglavnom radi o različitim ličnim frustracijama koje se dodatno povećevaju djelovanjem kroz ženske organizacije, a onda se pokušavaju liječiti djelovanjem u javnom prostoru, gdje se cijelo društvo proglašava krivcem za nečijiu ličnu situaciju.
Uostalom, ja lično nemam nikakvih problema sa ženama s kojima godinama sarađujem, a sarađivat ću i u budućnosti na poslovima koji donose korist ovoj zemlji i svim njenim stanovnicima. O tome mogu više govoriti žene i djevojke koje me poznaju kroz politički angažman i koje su mi dale veliku podršku ne proteklim izborima. Ja svoje vrijeme neću trošiti da se borim samo za muška prava, nego ću, naravno, raditi jednako u korist svih građana bez obzira na spolnu ili neku drugu pripadnost.
I na kraju, u Novom Gradu smo naslijedili jako puno problema od dosadašnje vlasti, kao što su 20.000 nezaposlenih i epitet ‘reketaške općine’. Krenuli smo u njihovo rješavanje i to, sasvim je jasno, nekome smeta. Projekti obnove i razvoja ove, po našem mišljenju, najznačajnije općine u državi, su pokrenuti. Napadi i uvrede, samo su dodatni motiv da istrajemo u provedbi našeg plana.
Čiča - miča Efendić "jesveosebirek'o" gotova priča.
Fakat "talenat" !
Neke zene misle drugacije![]()
Ja kad počnem pisati ne znam stati, ali kaže mi kolegica :“ Neka , izbaci sve iz sebe“ J
Pa evo da i ja nešto kažem !
Ponukana polemikom koja se vodi između inih udruženja za ravnopravnost spolova, zaštitu žena, elektronskih i štampanih medija , a sve zbog izjave Načelnika Općine Novi Grad .
Rijetko imam potrebu pisati komentare na razne nebuloze , obično to uradim sa prijateljicama na „ženskim kafama“ no ovaj put to ne mogu.
Ne mogu, jer je riječ o ČOVJEKU, kojem sam dala svoj glas i potrudila se da dobije makar još desetak, jer je Načelnik „moje“ Opštine ili je možda razlog što sam ŽENA.
Žena kojoj se diže kosa na glavi od raznih braniteljica za „ženska prava“ .
Jedna sasvim obična žena, majka, kćerka, unuka ...obrazovana, radno sposobna, elem ostvarena na mnogim životnim poljima.
E kao takva molim sve kolegice da se više ne bore za mene , samo zato što sam žena !
Brinite se Vi kako da svoja Udruženja stavite na listu inih budžetskih korisnika, kako bi realizirale razne projekte od Tajlanda do Azerbejdžana.
Kada bi svaka od nas ponaosob porazgovarala sama sa sobom, shvatila sebe , svoje potrebe i želje , smisao svog postojanja na ovom Svijetu svima bi nam bilo bolje.
Ravnopravnost historijski gledano sa pravom glasa, pravom na rad ... etc,etc DA, ali ovo što nam danas poručuju razne PREDSTAVNICE ženskog roda meni lično se ne dopada i ne želim da me takve žene zastupaju isto kao što ne želim i znam da to ne čine ove gore parlamentarke !
Ravnopravnost se na kraju manifestuje kao neravnopravnost. Eto, mene ovakvu retrogradnu ostavite na miru i ne borite se za moj položaj žene , majke, političarke i radnice. Izboriću se ja sama za ono što želim...a u konačnici kada legnemo u svoj krevet neke od nas žele samo da su žene, krhka i nježna bića, voljene i zaštićene, zaštićene od svojih muškaraca , postojećih ili nepostojećih.
Želim da sam dobra majka jer je ona osnov porodice, a naše porodice su danas ugrožene i tu vidim izvor svih problema koji se odražavaju na cjelokupno društvo.
I u tom konteksu vidim smisao i slažem se kao žena (gradska , a analizirajući korijene, ako hoćete i seoska) sa izjavom gospodina Semira Efendića, jer isključivo spolna pripadnost jeste potpuno pogrešna osnova za političko djelovanje i da , može donijeti štetu, meni je donijela, jer uz tu silnu ravnopravnost imam gomilu problema jer ne mogu biti idealna, a na svim poljima se ne mogu davati stopostotno, svaka čast onim ženama koje to mogu u šta iskreno sumnjam......to se opet nadovezuje na ispiranje mozga ...... i činjenično stanje je nenormalna socijalizacija. Još bih ja mogla kazati svašta, ali suština je bitna.
Završiću sa citatom Vedrane Rudan :
„Bojim se tih žena. Tresem se kad ih vidim. Ne postoji ništa strašnije od mužjaka u ženskoj koži „
„ Pišajmo ravnopravno „
Lejla Sokolović
Stranka kojoj pripada "talentovani" i "mudri načelnik" kao i sam načelnik se bore za narod (samim tim i za žene jel?) a ne pada im na pamet da se otimaju za budžetske pozicije i da na budžet uhljebe sve moguće rođake,prijatelje,jarane i poznanike.
20 godina sve kaže. Žena u BiH 20 godina ćuti. Nekad je bio AFŽ a sad nema ni to ! I šta hoće više ? Imaš jedno malo čudo koje niko ne vidi osim Lejle a to je : "kada bi svaka od nas ponaosob porazgovarala sama sa sobom, shvatila sebe , svoje potrebe i želje , smisao svog postojanja na ovom Svijetu svima bi nam bilo bolje".
Kako smo glupe da ovo ne vidimo , da ovo ne shvatimo
Neka Lejla ostane retrogradna (pazi ona samu sebe ovako naziva) do mile volje , štaviše nek nadograđuje ovu retrogradnost , nek svoju kćerku (ukoliko je ima) vaspitava sa ovakvim stavovima to je njeno elementarno ljudsko pravo.
Ali neka nikada ne pomisli da "načelnik za kog je glasala" ima pravo da sve žene koje nisu retrogradne (sve suprotno retrogradnom je neretrogradno) nazove glupačama i asocijalnima jer mu je prahnulo. Ne može i neće moći jer nema pravo nikoga vrijeđati samo na osnovu toga što ima priliku blebetati u javnosti. Nek dobro udahne pa progovori...ne može...atrofija....