Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
numizmatic

#6851 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by numizmatic »

rovac13 wrote:Svaka klima bez problema grije kad je vani plus.
Ja imam daikin ftxb35c i jako sam zadovoljan.
Da li ti se da pogledaš moju situaciju?

Mala soba, cca 20 m^2. Pakao preko ljeta. Orijentisano prema suncu, prozori prema suncu. Soba u uglu zgrade, znači dva zida vanjska.
Gledala sam po internetu šta ima i našla ovo:

https://www.ekupi.ba/Mitsubishi-inverte ... 61115.aspx

a i ovo ali ona je već, hm skupa :D

https://www.ekupi.ba/Mitsubishi-inverte ... 26869.aspx

Nije nam do grijanja, samo da se spasimo ljetnih vrućina. Mišljenje?
zlo zlo

#6852 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

sasvim ti je dosta prva ako je jedna soba u pitanju :-D , a hladit je najmanji problem, gleda se sto može ugrijat jer to je ipak kompleksnija stvar od hlađenja i zahtjeva i više snage i sve. Nije ti sad do grijanja, dok ne skontaš da je ovo najjeftiniji način grijanja :lol:
numizmatic

#6853 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by numizmatic »

Pa jest ali šta kad smo svakako na Toplanama, eventualno se možemo grijati u onim prelaznim periodima kad oportunistički isključe :D
rovac13

#6854 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Najjeftinija 12ka bi trebala bit super dovoljna i previse.

Ja imam daikin ftxb35c koja radi prelijepo,za hladjenje dusu dala jer zna spustit snagu na 100w potrosnje,tad ne puse preledeno,i ne cuje se vanjska kad radi.Placena manje od 1000KM.

I taj jeftiniji mitsubishi je dovoljan za hladjenje.
Jedino ako je toliko toplo unutra,i pri tome zelis hladit na nekih 18 *C onda ko zna,mozda bude i malo snage.

Ja kucu hladim samo kad su toploti udari i to drzim zadato 26-27 na klimi.
Klime pjevuse i nista ne trose struje tako.
I najmanja je dovoljno jaka.
numizmatic

#6855 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by numizmatic »

Pa ja sam zbog tebe na kraju otisla na Mitsubishi :D prvo sam nasla dvije, jedna Vivax druga Beko, pa procitala da su znlj. Pa sam nasla ovo.

OK, hvala oboma.
rovac13

#6856 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kad je rijec o top klasi ja bi radije izabrao mitsubishi fh zato sto kosta 2000KM dok daikin top klasa kosta 5000KM.

A kad je rijec o najjeftinijoj mitsubishi ,ja bi prije izabrao daikin ili fujitsu,meni se cini da su u mitsubishi vise stedili na tom jeftinom modelu.

Ne postoji klasifikacija da je uvijek mitsubishi bolji izbor,ili uvijek fujitsu daikin ili bio ko.
drug_profi

#6857 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Jedno pitanje za ove znalce i servisere:

Sunce mi je spalilo bužir oko bakrenih cijevi na jednom mjestu, pa se on raspao i sa njim spužvasta izolacija ispod. Ostale cijevi gole otkrivene nekih 3-4 cm na mjestu gdje se savijaju oko čoška (tu jedino nema kanalice kao vanjske zaštite).
E sad prilično je neizvedivo skidati sve i navlačiti novu izolaciju, bar ne bez fine cifre za servisera.
Mogu li ja taj dio malo nečim zaštititi, npr PUR pjenom ili da ostavim kako jeste?
bilic

#6858 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

drugi profil wrote:Jedno pitanje za ove znalce i servisere:

Sunce mi je spalilo bužir oko bakrenih cijevi na jednom mjestu, pa se on raspao i sa njim spužvasta izolacija ispod. Ostale cijevi gole otkrivene nekih 3-4 cm na mjestu gdje se savijaju oko čoška (tu jedino nema kanalice kao vanjske zaštite).
E sad priličndo je neizvedivo skidati sve i navlačiti novu izolaciju, bar ne bez fine cifre za servisera.
Mogu li ja taj dio malo nečim zaštititi, npr PUR pjenom ili da ostavim kako jeste?
Možeš uzet izolacionog materujala pa ga izreži uzduž i obmotaj izolirom i dodarno trakom .
drug_profi

#6859 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Ono nešto kao armaflex? Možda bih mogao pokušat. Zeznuto je malo jer je oko čoška pa se još pribilo uz zid.
Kiki_Musampa

#6860 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

Kiki_Musampa wrote:Image

Evo, sad sam napravio skicu, sa odprilike mjerama.
Mogu li ovo ugrijati 2 invertera, i koje bi lokacije predlozili za maksimalnu iskoristivost?
Sada bih uzeo jedan, Daikin, za donji dio, a u septembru prije grijne sezone drugi, a mozda i oba sada, zavisi od infa koje dobijem ovdje.
Hodnik se ne grije...
Eh ovako:
Klima postavljena u dnevni boravak,temperatura podešena na 23c. Ugrađena 27.03.2018 i nije maltene gašena osim ovih zadnjih dana kako je sunce grijalo (ništa drugo nije korišteno za grijanje). >Klima je grijala komplet kucu,oko 80 m2 na temperaturu od 22-24 c,zavisi od lokacije,ali nigdje nije bila manja temperatura.
Prethodni račun za struju je iznosio 96 KM, a mjerenje kod mene ide od 18 do 18 u mjesecu.Danas sam provjerio novi račun,od 18.03 do 18.04...
99 KM:)
KOga trebam poljubiti :sax:
zlo zlo

#6861 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

zakasnio si ti za stvarne dojmove o grijanju, tako da pričekaj prije nego zažvališ rovca :lol: Ne pika ti se gledanje grijanja u doba kad ja već hladim :lol: :lol:
Stalker

#6862 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Stalker »

Evo jos zakasnjelih dojmova.Ja sam ugradio klimu 25 marta (zahvaljujucu vama ) i grijao na 24 stepena oko 35 kvadrat (dn+kuh).Nisam je gasio.Mjerio sam potrosnju i za slijedecih 16 dana je potrosila 100 kilovata,bez gasenja i smanjivanja po noci.U prosjeku je ispalo 6.25kw dnevno to je oko 0.84 pfeninga.
Koga treba poljubiti :-D
giga1982

#6863 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Pozzz.Imam pitanje.Sad kada krene sezona grijanja dali je bolje kupiti onu pijenu za čišćenje klime koja košta oko 100 kn ili je bolje kupiti onaj koncentrat od 5 litara pa svakih malo-malo našpricati da se klima očisti i dezinficira.Imam dve Mitshu FH pa me zanima vaše mišljenje.Premda radim godišnje servise ali bih ja rado i sam njih počistio malo češće nego jednom godišnje.Hvala na odgovoru
rovac13

#6864 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Tecnost sluzi da dezinfikuje izmjenjivac (pobije bakterije i ostalu gamad)

Pjena radi,siri se,zavlaci se kroz one sitne lamelice,i tako povuce za sobom prasinu prljavstinu blato........a ujedno i dezinficira.

Ja sam vise za pjenu.
U bingu skoro naletio 7 KM (3,5€) pjena nekog talijanskogproizvodjaca od 400-500ml
Ponesem kuci 5 komada,nek se nadje.

MB frigo u hr to ima jeftinije,ali su okolina zagreba i u sarajevu,ali mogu to oni poslat mislim,ili kadti bude usput.
Ja sam koristio ovaj njihov zeleni ZEP VENTURE bio je super,veliko pakovanje 600ml ili malo vise,lijepo i mirise.
S tim sto ja uvijek izbjegavam to da radim zimi kad su prozori zatvoreni.Treba ta sredstva dobro prozracit,da ne udisu ljudi ipak.

Image
ketronsd1

#6865 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Nedavno sam bio u Stockholm-u na Nordbygg sajmu. Tu sam bio zadnjih 5 g. i ni jedna godina nije bila siromasna sa novitetima kao ova.
Bar sto se tice toplotnih pumpi. Jako malo se moglo vidjeti. Poneki proizvod(zrak-voda) sa R32 gasom(a koji ce uskoro na smetljiste) i CO2 i to je to. Ostalo sve vec vidjeno prje godinu dana. Kao da se stalo sa razvojem neceg znacajnijeg.

@rovac
Sto se tice kineza.
Neznam sta da ti kazem. Hvaliti bi je trebao a nemogu preko svojih principa sto se tice kineza. :) :)
Unutrasnja je jako tiha i ugodnije je od micka. Dok vanjska vec radi malo drugacije i cuje se vise. Ali to sam i ocekivao od kineza. Da budem iskren unutrasnja me je iznenadila. Sama izrada i koliko je detaljno sve me je iznenadilo skoro pa :shock:. Kinez inace ne polaze paznje u detalje zavrsne izrade i funkcionalnosti. Medjutim ovo me iznenadilo. Nekoliko aluminijskih cetkanih detalja koji fino izgledaju a vjerovatno uticu i na nepozeljne vibracije priliko zagrijavanja jos nisam vidio na nekoj pumpi.
Sve u svemu vise je plus nego minus.
Postavio bih sliku ali nazalost nesmije se :D :D
giga1982

#6866 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

rovac13 wrote:Tecnost sluzi da dezinfikuje izmjenjivac (pobije bakterije i ostalu gamad)

Pjena radi,siri se,zavlaci se kroz one sitne lamelice,i tako povuce za sobom prasinu prljavstinu blato........a ujedno i dezinficira.

Ja sam vise za pjenu.
U bingu skoro naletio 7 KM (3,5€) pjena nekog talijanskogproizvodjaca od 400-500ml
Ponesem kuci 5 komada,nek se nadje.

MB frigo u hr to ima jeftinije,ali su okolina zagreba i u sarajevu,ali mogu to oni poslat mislim,ili kadti bude usput.
Ja sam koristio ovaj njihov zeleni ZEP VENTURE bio je super,veliko pakovanje 600ml ili malo vise,lijepo i mirise.
S tim sto ja uvijek izbjegavam to da radim zimi kad su prozori zatvoreni.Treba ta sredstva dobro prozracit,da ne udisu ljudi ipak.

Image
Ma da ja bih radio samo po ljeti kad se kondenzacija skuplja na unutrašnjem izmjenjivaću a vidim da sad ima za kupiti koncentrat od 5 litara koji stvara pijenu kad se razrijedi sa vodom te se našprica po izmjenjivaću a meni baš treba da očistim prašinu između redova izmjenjivaća.
https://klimacentar.com/proizvodi/monta ... je-5l-348/
Nera_22

#6867 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Sezona grijanja gotova. Od 21.09.2017 do 01.04.2018 potroseno 2564kWh struje na grijanje. Da ponovim kuca je u Sarajevu u kotlini rijeke Bosne, na dva sprata ukupno 135 kv grijanog prostora, izolacija na kuci odlicna. Prizemlje fujitsu nocria, sprat 3X fujitsu 9-ka LLCA. Ove godine su jako malo radile klime na spratu jer nije bilo potrebe. Mozda 30 dana ukupno da su radile preko dana. Nocu sam ih gasio. Nocria se nije nikad gasila. Samo nocu smanjim za 2 stepena. Potrosnja je ove godine manja za nekih 10-15% i iznosi nekih 350KM ili ti 175€.
zli_hordas

#6868 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zli_hordas »

Image

Planiram ugradit mitsubushi fh35 za pocetak u prostor dnevnog boravka koji je spojen sa kuhinjom i ima otprilike oko 35 kvadrata u pitanju je potkrovlje na plafonu imam 20cm staklene vune i vanjski zidovi su oblozeni sa 10cm staklene vune.Ako budem zadovoljan sa ovom klimom planiram ugraditi jos jednu za zagrijavanje ostalog prostora.Voljan sam saslusati vase savjete,klimu bih vjerovatno ugradio na balkon.Potkrovlje ima ukupno oko 65 70 kvadrata.
bilic

#6869 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

zli_hordas wrote:Image

Planiram ugradit mitsubushi fh35 za pocetak u prostor dnevnog boravka koji je spojen sa kuhinjom i ima otprilike oko 35 kvadrata u pitanju je potkrovlje na plafonu imam 20cm staklene vune i vanjski zidovi su oblozeni sa 10cm staklene vune.Ako budem zadovoljan sa ovom klimom planiram ugraditi jos jednu za zagrijavanje ostalog prostora.Voljan sam saslusati vase savjete,klimu bih vjerovatno ugradio na balkon.Potkrovlje ima ukupno oko 65 70 kvadrata.
To je super . I klima če radit super na taj prostor .
Samo obrati pažnju na dužinu cijevi između unutrašnje i vanjske jedijice.
Da bude preko 2.5 metra.
Ranije spominjano na ovoj temi...
piplica
Grijem se na: Ćumur

#6870 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

bilic wrote:
zli_hordas wrote:Image

To je super . I klima če radit super na taj prostor .
Samo obrati pažnju na dužinu cijevi između unutrašnje i vanjske jedijice.
Da bude preko 2.5 metra.
Ranije spominjano na ovoj temi...
Duzina instalacije kod ovog modela ne igra nikakvu ulogu, kod mene je prvobitno bila oko 120cm.
Radila je isto kao i sada, sa preko 3m.
giga1982

#6871 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Ja ima dve FH 35.Grijem s njima stan na 5 katu veličine 70m2 bez izolacije s tim da sam ja zadnji,nema nitko iznad mene.Jedino sam promijenio stolariju i super sam zadovoljan.Kod tebe je odlična izolacija tako da će ti to super funkcionirati.Ugradi jednu u boravak i drugu u spavaću sobu i miran si.Potrošnja je mizerija .Ja sam upalio obe u 10 mjesecu i ugasio u 4 mjeseci i potrošio 2466 KW za to razdoblje a temperatura je stalno podešena na 24 stupnja.Nečeš se pokajati s tim klimama.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#6872 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

https://imgur.com/a/6hBOy4E
https://imgur.com/a/m5Jmzz7
https://imgur.com/a/EcbjrZe
https://imgur.com/a/1XFAbtq
Fujitsu 12 lmce.Evo kako izgleda nakon 5 mjeseci neprekidnog rada u grijanju.
Zadnja fotka sve govori,kao da sam prao dimnjak a ne klimu.
Najbitnije je da se ovo odradi prije nego sto se pocne koristiti hladjenje jer se onda
sva ova prasina pretvori u blato i zalijepi za lamele izmenjivaca.
Onda je to puno teze ocistiti.
giga1982

#6873 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

haso hasic wrote:https://imgur.com/a/6hBOy4E
Najbitnije je da se ovo odradi prije nego sto se pocne koristiti hladjenje jer se onda
Ti koristiš pjenu ili neki drugi pripravak
piplica
Grijem se na: Ćumur

#6874 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

giga1982 wrote:
haso hasic wrote:https://imgur.com/a/6hBOy4E
Ti koristiš pjenu ili neki drugi pripravak
Ovo je pjena sigurno http://frigo-sani.ba/galerija/, cetvrta u redu.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#6875 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Jeste pjena,najbolje se pokazala jer duboko prodire unutar izmjenjivaca.
Vidite u ovoj kanti kako je voda prljava a klima namonirana pocetkom 11 mjeseca
prosle godine.Evo piplica je zalijepio link sa moje web stranice,postavicu jos fotki
u galeriju da mozete vidjeti razliku prije i poslije ciscenja.
Post Reply