Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- madner
#6851 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Naravno, analiza se zove cijena grijanja po kvadratnom metru.
Tvoje tvrdnje uzimama sa odredjenom skepsom zbog prijasnjih iskustava, ali slobodno iznesi svoje misljenje. Mada mozda ne na ovoj temi, zna se gdje inace trolas.
Tvoje tvrdnje uzimama sa odredjenom skepsom zbog prijasnjih iskustava, ali slobodno iznesi svoje misljenje. Mada mozda ne na ovoj temi, zna se gdje inace trolas.
- nosara
#6852 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
...koju ovi prvi placaju samo kad se griju, a ovi drugi cijele godine...madner wrote:Naravno, analiza se zove cijena grijanja po kvadratnom metru.
- madner
#6853 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nazalost novinarstvo nam je na takvom nivou da nije moguce voditi konstruktivnije javne debate. U svakom slucaju hvala za odgovore, mada se moram sloziti sa kolegom Rickenom da ne cinite sebi uslugu sto se brandirate kao liberali.Pedja Kojovic wrote:madner
Ne slazem se u potpunosti s vama.
Ali bih volio da se javna/politicka debata vodi o ovim pitanjima i na ovaj nacin na koi to cinimo u posljednjih nekoliko stranica ovog foruma.
p.k.
-
gagy06
#6854 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Jesu, jesu, na kraju rata dobili knjizice sa iznosom novca zavisno od vremena provedenog u armiji. Jel se to sada isplacuje na osnovu ovih knjizica ili sta?Pedja Kojovic wrote:gagy6
Nisu dobili knjizice s lovom nego dobijaju mjesecnu naknadu.
Bez obzira na svoju materijalnu situaciju borac prima naknadu jer pravo je, za sada, statusno, a ne socijalno, po potrebi.
U ostvarivanju prava na osnovu invalideta ne bi se smjela praviti razlika izmedju ratnih i civilnih invalida.
p.k.
- madner
#6855 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zasto mislis da je lakse dati 400-500 KM odjednom par mjeseci zaredom nego u 12 manje vise jednakih rata?nosara wrote:...koju ovi prvi placaju samo kad se griju, a ovi drugi cijele godine...madner wrote:Naravno, analiza se zove cijena grijanja po kvadratnom metru.
- nosara
#6856 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dakle, zakljucili smo da je cijena po kvadratu tu negdje... Da li moze dobra partaja ostavljat na stranu mjesecni iznos da bi sebi olaksao placanje gasa u zimskom periodu...?madner wrote:Zasto mislis da je lakse dati 400-500 KM odjednom par mjeseci zaredom nego u 12 manje vise jednakih rata?nosara wrote:...koju ovi prvi placaju samo kad se griju, a ovi drugi cijele godine...madner wrote:Naravno, analiza se zove cijena grijanja po kvadratnom metru.
Sve je to u pet deka... Da ne spominjem vecu mogucnost alternative koja je na strani privatnih u odnosu na kotlare...
- madner
#6857 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
To je tvoj zakljucak koji naravno nije tacan. Nije cijena tu negdje nego je gas korisnicima direktnim korisnicima Sarajevo Gasa skuplji 
- nosara
#6858 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Tema je bila "cijena grijanja po kvadratu"...madner wrote:To je tvoj zakljucak koji naravno nije tacan. Nije cijena tu negdje nego je gas korisnicima direktnim korisnicima Sarajevo Gasa skuplji
madner wrote:Naravno, analiza se zove cijena grijanja po kvadratnom metru.
- Ricken
#6859 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nerazumjem dvosmislenost u pogledu Stigliz - Keynes. Keynes koji se zalagao za strogi državni intervencionizam u periodu recesije i depresije, i Stigliz koji je veliki kritičar IMF, WB i Washingtonskog konsenzusa koji se zasnivaju na laisser fair, pri čemu tvrdo zagovara stvaranje institucionalne infrastrukture u zemljama koje prolaze kroz tranziciju nije nešto što se suštinski kosi sa Keynsom nego sa Smithom. Ok čovjek jeste neoliberalni ekonomista ali .... konstatacija ti je niđe veze.madner wrote:Nosara pokazi nam brojke pa da pricamo, ovako nema smisla. Izdaci za plate, izdaci za socijalne kategorije od recimo 2004 pa do danas. Usporedno sa primanjima.
@p.k. odgovor vam je bio blago dvosmislen jer bi Keynes rekao jedno a Stigliz drugo.
Ali ako vas dobro razumijem predlazete da drzava ulozi u izgradnju objekata za proizvodnju energije. Posto je to isti plan kao sto je predlagala SBiH i SDP, a realizacija je kakva jeste, ko treba da uzme kredit i koliko? EPBiH, FBiH, BiH?
Nije tacno da trenutno KS subvencionira sve, privatni potrosaci placaju punu cijenu (i subvenciju za toplane). Na kraju imate dupli efekat, oni koji zaradjuju vise placaju vise poreze i po vasem modelu placaju vise za sve. To nije socijalna pravda.
Čovjek nekad ima dojam da se neki ljudi na ovom forumu frljacaju nekim imenima čisto da bi pokušali dati neku ozbiljnost svojim postovima. Iako tek tako ispadaju totalno neozbiljni.
Sve u svemu biće da si pomješao Keynesa i Adama Smitha.
-
Pedja Kojovic
#6860 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ricken
U vrijeme kada sam kao novinar radio u Washington DC-iju Stiglitz je bio clan Clintonovog kabineta da bi kasnije presao u WB kod Wolfensona. Cesto je javno govorio i skoro nikad nije propustio da spomene Keynesa i svoja slaganja i neslaganja
sa pojedinim dijelovima njegove teorije objasnjavajuci ih ogranicenom kolicinom infromacija koje je Keynes u svoje vrijeme mogao imati.
p.k.
U vrijeme kada sam kao novinar radio u Washington DC-iju Stiglitz je bio clan Clintonovog kabineta da bi kasnije presao u WB kod Wolfensona. Cesto je javno govorio i skoro nikad nije propustio da spomene Keynesa i svoja slaganja i neslaganja
sa pojedinim dijelovima njegove teorije objasnjavajuci ih ogranicenom kolicinom infromacija koje je Keynes u svoje vrijeme mogao imati.
p.k.
- Ricken
#6861 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da ne bude zabune samo, moj komentar se ni na koji način nije odnosio na Vas nego isključivo na Madnerovu konstatciju dvosmislenosti u pogledu dijametralno suprotnih stavova dvojice teoretičara, što apsolutno nije tačno.Pedja Kojovic wrote:ricken
p.k.
- madner
#6862 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Opa, imamo telepatu medju nama. Rekao sam da bi Keynes predlozio jedno a Stigliz drugo, to sto Stigliz ima pozitivno misljenje o Keynesu ne znace da imaju isti model ili predlazu iste mjere. Dakle trazio da sam da se Pedja ne sakriva iza imena nego bude konkretan.Ricken wrote:Nerazumjem dvosmislenost u pogledu Stigliz - Keynes. Keynes koji se zalagao za strogi državni intervencionizam u periodu recesije i depresije, i Stigliz koji je veliki kritičar IMF, WB i Washingtonskog konsenzusa koji se zasnivaju na laisser fair, pri čemu tvrdo zagovara stvaranje institucionalne infrastrukture u zemljama koje prolaze kroz tranziciju nije nešto što se suštinski kosi sa Keynsom nego sa Smithom. Ok čovjek jeste neoliberalni ekonomista ali .... konstatacija ti je niđe veze.madner wrote:Nosara pokazi nam brojke pa da pricamo, ovako nema smisla. Izdaci za plate, izdaci za socijalne kategorije od recimo 2004 pa do danas. Usporedno sa primanjima.
@p.k. odgovor vam je bio blago dvosmislen jer bi Keynes rekao jedno a Stigliz drugo.
Ali ako vas dobro razumijem predlazete da drzava ulozi u izgradnju objekata za proizvodnju energije. Posto je to isti plan kao sto je predlagala SBiH i SDP, a realizacija je kakva jeste, ko treba da uzme kredit i koliko? EPBiH, FBiH, BiH?
Nije tacno da trenutno KS subvencionira sve, privatni potrosaci placaju punu cijenu (i subvenciju za toplane). Na kraju imate dupli efekat, oni koji zaradjuju vise placaju vise poreze i po vasem modelu placaju vise za sve. To nije socijalna pravda.
Čovjek nekad ima dojam da se neki ljudi na ovom forumu frljacaju nekim imenima čisto da bi pokušali dati neku ozbiljnost svojim postovima. Iako tek tako ispadaju totalno neozbiljni.
Sve u svemu biće da si pomješao Keynesa i Adama Smitha.
Ako hoces da poredis moras porediti isto.
Keynes povecava dug, Stigliz ne, Keynes je vjerovao u nevidljivu ruku (gdje drzava samo povecava potrebu i pusta ruku da radi), Stigliz je dokazao da lom trzista nije izuzetak nego pravilo i da drzava mora intervenisati, Stigliz je dokazao da teoretski drzava bolji i efikasniji poslodavac od privatnog, Keynes je bio protiv drzavnog vlasnistva, Stigliz je protiv IMF i WB, Keynes je idejni tvorac tih institucija.
Dakle kada si vec u tom telepatskom raspolozenju, sta nam je Pedja htio reci?
- vitamini
#6863 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nasa stranka spava MEDJUIZBORNI san, valjda ce se probuditi pred izbore, da nam sole pamet kako niko nista ne radi i da bi trebali dati sansu njima, jer oni znaju kako treba i sta treba raditi!
Kukala nam majka!!!
Kukala nam majka!!!
-
Pedja Kojovic
#6864 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ricken
Sve ok.
Ja sam mislio da se odnosi na moj posto.
Do mene.
p.k.
Sve ok.
Ja sam mislio da se odnosi na moj posto.
Do mene.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#6865 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Dobar (vrlo) presjek razlika Keynes v. Stiglitz.
Neke sam znao a neke ne, barem ne tako formulisane.
Nema uticaja na vasu analizu ni malo i mozda je subjektivno, ali se meni, kada sam radio tu pricu, cinilo
da je Stiglitzov odnos prema instituciji IMF i WB razlicit od njegovog misljenja o politikama/ekonomskim savjetima koje su sprovodile/davale. Mislim i da je "slucaj Summers" uticao na Stiglitzov stav "o svemu tome".
p.k.
Dobar (vrlo) presjek razlika Keynes v. Stiglitz.
Neke sam znao a neke ne, barem ne tako formulisane.
Nema uticaja na vasu analizu ni malo i mozda je subjektivno, ali se meni, kada sam radio tu pricu, cinilo
da je Stiglitzov odnos prema instituciji IMF i WB razlicit od njegovog misljenja o politikama/ekonomskim savjetima koje su sprovodile/davale. Mislim i da je "slucaj Summers" uticao na Stiglitzov stav "o svemu tome".
p.k.
- madner
#6866 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mozda, ali to je i fundamentalno pitanje. Ako je drzava ta koja mora intervenisati, ako je drzava mozda i bolji poslodavac od privatnog sektora onda je upitno koju ulogu treba da igraju WB i IMF. Jer onda ideal velikog zajednickog trzista mozda i nije vise ideal.
Mislim da je vise od Summersa uticaja imala Istocna Evropa. To je bila jedan veliki eksperiment gdje su ideolozi IMF-a na nekoliko drzava isprobali svoje sok terapije dok su druge isle svojim putem. Stigliz je samo spreman da prihvati rezultate, za razliku od ideologa koji iste pokusavaju prilagoditi svojim vizijama.
Mislim da je vise od Summersa uticaja imala Istocna Evropa. To je bila jedan veliki eksperiment gdje su ideolozi IMF-a na nekoliko drzava isprobali svoje sok terapije dok su druge isle svojim putem. Stigliz je samo spreman da prihvati rezultate, za razliku od ideologa koji iste pokusavaju prilagoditi svojim vizijama.
-
convict
#6867 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Bravo, bravo !vitamini wrote:Nasa stranka spava MEDJUIZBORNI san, valjda ce se probuditi pred izbore, da nam sole pamet kako niko nista ne radi i da bi trebali dati sansu njima, jer oni znaju kako treba i sta treba raditi!
Kukala nam majka!!!
Nisu problem ni SDP ni SDA ni SBiH ni Lijanovici, ni HSP ni HDZ 1 ni HDZ 2 ni SNSD ni SDS. Problem je Naša stranka. Kakvo licemjerstvo!
-
Pedja Kojovic
#6868 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
U mojoj percepciji postoji razlika izmedju IMF-a i WB-a. Moje misljenje o WB-u nije tako lose kao o IMF-u.
(Moguce je da ne znam o WB-u sve sto bih trebao znati za takav zakljucak).
Sumnjam da je trzista moguce "vratiti u bocu" u ovoj fazi, ali vjerujem autorima koji kazu da trebamo dobro razmisliti
da li je "ekonomski rast", dugorocno, pozitivan ili katastrofalan trend.
Stiglitz je, sasvim sigurno, bio "zblanut" rezultatima u onom dijelu I.Evrope koja je slijedila savjete IMF-a.
Doduse, ni on, kako sam kaze, u momentu kada su savjeti davani nije mogao predvidjeti takve "rezultate".
(Nakon suocavanja sa "rezultatima" svojih antiinflatornih metoda i Sachs(?) je dozivio katarzu, koliko se sjecam).
Ipak, da pokusam da vratim razgovor na nasu situaciju.
Generalno, preferiram novac ciju potrosnju kontrolisu stranci i koji dodje sa zahtjevom za promjenu dosadasnjeg ponasanja od onih koji nasa vlast uzima od komercijalnih banaka.
p.k.
U mojoj percepciji postoji razlika izmedju IMF-a i WB-a. Moje misljenje o WB-u nije tako lose kao o IMF-u.
(Moguce je da ne znam o WB-u sve sto bih trebao znati za takav zakljucak).
Sumnjam da je trzista moguce "vratiti u bocu" u ovoj fazi, ali vjerujem autorima koji kazu da trebamo dobro razmisliti
da li je "ekonomski rast", dugorocno, pozitivan ili katastrofalan trend.
Stiglitz je, sasvim sigurno, bio "zblanut" rezultatima u onom dijelu I.Evrope koja je slijedila savjete IMF-a.
Doduse, ni on, kako sam kaze, u momentu kada su savjeti davani nije mogao predvidjeti takve "rezultate".
(Nakon suocavanja sa "rezultatima" svojih antiinflatornih metoda i Sachs(?) je dozivio katarzu, koliko se sjecam).
Ipak, da pokusam da vratim razgovor na nasu situaciju.
Generalno, preferiram novac ciju potrosnju kontrolisu stranci i koji dodje sa zahtjevom za promjenu dosadasnjeg ponasanja od onih koji nasa vlast uzima od komercijalnih banaka.
p.k.
- madner
#6869 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Moje misljenje je da u nasoj situaciji IMF predstavlja dar sa neba. Napravljen je takav ugovor da ce vracanje para biti takav udio da ce poslje istog drzava imati jako puno novca da pokrene ekonomiju. Dakle druga sansa, nakon potpunog promasaja sa uvodjenjem PDV-a.
IMF je napravio analizu prije podpisivanja ugovora, nasa ekonomija ce sa rastom Evrope sasvim sigurno opet uci u veci ciklus rasta.
Samo je pitanje da li imamo vlast koja je spremna skratiti budzetski teret na podnosljivu dugorocnu mjeru ili ne. I onda ce se moci finacirati i veci energetski projekti/autoputevi.
IMF je napravio analizu prije podpisivanja ugovora, nasa ekonomija ce sa rastom Evrope sasvim sigurno opet uci u veci ciklus rasta.
Samo je pitanje da li imamo vlast koja je spremna skratiti budzetski teret na podnosljivu dugorocnu mjeru ili ne. I onda ce se moci finacirati i veci energetski projekti/autoputevi.
-
convict
#6870 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ovo stoji pod uslovom da ekonomija ne doživi kolaps prije vraćanja. Ja ne vidim drugi izlaz osim reprograma, bilo direktno sa IMF-om, bilo izdavanjem obveznica kojima bi se odgodilo vraćanje duga.madner wrote:Moje misljenje je da u nasoj situaciji IMF predstavlja dar sa neba. Napravljen je takav ugovor da ce vracanje para biti takav udio da ce poslje istog drzava imati jako puno novca da pokrene ekonomiju. Dakle druga sansa, nakon potpunog promasaja sa uvodjenjem PDV-a.
- madner
#6871 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Naravno da postoji, kresi socijalna primanja, vrsi revizije, ukini povlastene penzije i dobijes sistem gdje ce primanja biti uskladjena sa izdacima.
- webby-x
#6872 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Onaj tko se nada poštenoj vlasti je ili naivčinamadner wrote:Naravno da postoji, kresi socijalna primanja, vrsi revizije, ukini povlastene penzije i dobijes sistem gdje ce primanja biti uskladjena sa izdacima.
ili politički nepismena osoba.
-
convict
#6873 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Eh, za to trebaju muda. U BiH možda i postoje pošteni političari, ali političari s mudima definitivno ne.madner wrote:Naravno da postoji, kresi socijalna primanja, vrsi revizije, ukini povlastene penzije i dobijes sistem gdje ce primanja biti uskladjena sa izdacima.
- madner
#6874 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ali nazovimo to onda pravim imenom, umjesto da se pravimo da nema alternative.convict wrote:Eh, za to trebaju muda. U BiH možda i postoje pošteni političari, ali političari s mudima definitivno ne.madner wrote:Naravno da postoji, kresi socijalna primanja, vrsi revizije, ukini povlastene penzije i dobijes sistem gdje ce primanja biti uskladjena sa izdacima.
Neko od nekoga prepisujeUsvojen plan poslovanja EP BiH od 2012. do 2014. godine
Predstavnici dioničara na Skupštini javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EPBiH) danas su usvojili Plan poslovanja JP EP BiH za period od 2012. do 2014. godine, u kojem se planira u djelatnosti proizvodnje, distribucije, snabdijevanja i trgovine, u kapitalna ulaganja i ostale zajedničke projekte investirati oko 1,36 milijardi KM iz vlastitih i eksternih izvora finansiranja.
Prema tom planu, kako se navodi u saopćenju Službe za komunikacije JP EP BiH, za kapitalna ulaganja predviđeno je oko 800 miliona KM, a planirano je investiranje u 11 novih proizvodnih objekata od kojih bi dva trebalo da budu puštena u pogon u ovom trogodišnjem periodu.
Strateški ciljevi JP EP BiH u periodu od 2012. do 2014. godine su izgradnja novih zamjenskih termokapaciteta i novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, modernizacija i restrukturiranje rudnika i reorganizacija Elektroprivrede BiH.
Planirana ulaganja u djelatnost proizvodnje električne energije u istom periodu iznose 277 miliona KM, a najveći dio ovih ulaganja odnosi se na rekonstrukciju bloka 6 u TE "Tuzla" dok je u djelatnost distribucije električne energije planirano investiranje u iznosu 226 miliona KM.
Za rudnike uglja koji posluju u sastavu Koncerna EPBiH, a u cilju povećanja produktivnosti, planirano je ulaganje od 177 miliona KM. U 2012. godini Elektroprivreda BiH planira ostvariti dobit od oko 11 miliona KM.
- Ricken
#6875 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
@ Madner:
Po tebi ispade kao da Stiglz nije nikada bio na platnom spisku WB kao njen potpredsjednik. Ok danas jeste kritičar moderne WB i IMF-a to nije sporno.
S druge strane pretenciozno je nazvati Keynsa utemeljiteljem tih institucija iako je učestvovao u njihovom kreiranju, pri čemu je bio veliki kritičar prezaduživanja koji je model nametnut od strane USA.
Glavni cilj Keynesove teorije je povećanje proizvodnje, puna zaposlenost i pravednija raspodjela nacionalnog dohotka, što je trebalo osigurati izlaz iz krize i stabilizaciju. Suština njegovih postavki je slobodna ekonomija u vrijeme prosperiteta uz intenzivnu državna štednju, a u vrijeme krize stimaliciju potrošnje od strane države. Ono što je ključno za obadvojicu je spojnica u vidu državnog intervecionizma u odnosu na dominantne ekonomske škole koje ne vjeruju da država ima mjesto u kreiranju eknomskih odnosa. Zajednička dilema vjerovatno ostaje gdje je balans između slobodnog tržišta i državnog intervencionizma.
Izgleda da neko vrijeme ipak nisi pio kafu sa Jozom, pa ti prenosim neke njegove izjave date u zadnje 2. godine:
„Kejnzovi pogledi potrebni su danas ako želimo da ponovo spasimo kapitalizam od kapitalista (Stiglitz, 2010, London Review of Books)“.
„Joseph Stiglitz, američki nobelovac i vodeći zagovornik kejnzijanske gospodarske politike, veliki je protivnik politike rezova koju provodi Europska unija. "Mjere štednje kao rješenje su jednostavno pogrešne", ponovio je Stiglitz u intervjuu za Bloomberg stav koji odavno zagovara.
Europska dužnička kriza, smatra Stiglitz, ne može se riješiti "stezanjem remena". Upravo suprotno. Stiglitz, Paul Krugman i drugi istaknuti kejnzijanci tvrde da gospodarsku ekspanziju može potaknuti samo povećanje državne potrošnje. Deficite, smatra Stiglitz, treba staviti u drugi plan sve dok BDP ne počne osjetnije rasti, odnosno dok nezaposlenost ne dođe barem do pretkrizne razine.
"Na ovaj način ne može se vratiti povjerenje tržišta, efekt će biti suprotan od onoga što Europa želi postići. Smjer u kojem eurozona ide je, nažalost, pogrešan", kaže ovaj profesor ekonomije na prestižnom sveučilištu Columbia. U svom najnovijem obraćanju Stiglitz je bio posebno oštar: "Europske vlade su, uvođenjem fiskalne discipline, potpisale pakt o zajedničkom samoubojstvu koji će izazvati kolaps njihovih gospodarstava".
Stiglitz se ovom fatalističkom izjavom referirao na najave europskih lidera o uvođenju novih pravila o fiskalnoj disciplini. Upravo je takvo ponašanje, smatra Stiglitz, dotjeralo Grčko, Irsku i Portugal na rub bankrota i prisililo ih da zatraže pomoć od MMF-a i bogatijih članica EU. Stiglitz je uvjeren da na tome neće stati i da Europi prijete novi potresi.
"Pred europskim zemljama je vrlo teška godina. Zbivanja u eurozoni imat će utjecaj i na ostatak svijeta, posebno na SAD. Europske zemlje moraju potaknuti gospodarski rast. Ukoliko to ne učini, posljedice će biti vrlo ozbiljne. Čini mi se da lideri eurozone ne shvaćaju što moraju učiniti", kaže Stiglitz.“
U svakom slučaju zvuči ciničnim dijametralno razdvojiti Keynesa i Stiglica, i pominjanje ovih imena uglavnom vrlo tačno specificira put ekonomske politike.
U vremenu u kojem je Keynes živio biti za državno vlasništvo značilo je biti komunista, a to nije bila popularna etiketa u njegovoj mahali.
Po tebi ispade kao da Stiglz nije nikada bio na platnom spisku WB kao njen potpredsjednik. Ok danas jeste kritičar moderne WB i IMF-a to nije sporno.
S druge strane pretenciozno je nazvati Keynsa utemeljiteljem tih institucija iako je učestvovao u njihovom kreiranju, pri čemu je bio veliki kritičar prezaduživanja koji je model nametnut od strane USA.
Glavni cilj Keynesove teorije je povećanje proizvodnje, puna zaposlenost i pravednija raspodjela nacionalnog dohotka, što je trebalo osigurati izlaz iz krize i stabilizaciju. Suština njegovih postavki je slobodna ekonomija u vrijeme prosperiteta uz intenzivnu državna štednju, a u vrijeme krize stimaliciju potrošnje od strane države. Ono što je ključno za obadvojicu je spojnica u vidu državnog intervecionizma u odnosu na dominantne ekonomske škole koje ne vjeruju da država ima mjesto u kreiranju eknomskih odnosa. Zajednička dilema vjerovatno ostaje gdje je balans između slobodnog tržišta i državnog intervencionizma.
Izgleda da neko vrijeme ipak nisi pio kafu sa Jozom, pa ti prenosim neke njegove izjave date u zadnje 2. godine:
„Kejnzovi pogledi potrebni su danas ako želimo da ponovo spasimo kapitalizam od kapitalista (Stiglitz, 2010, London Review of Books)“.
„Joseph Stiglitz, američki nobelovac i vodeći zagovornik kejnzijanske gospodarske politike, veliki je protivnik politike rezova koju provodi Europska unija. "Mjere štednje kao rješenje su jednostavno pogrešne", ponovio je Stiglitz u intervjuu za Bloomberg stav koji odavno zagovara.
Europska dužnička kriza, smatra Stiglitz, ne može se riješiti "stezanjem remena". Upravo suprotno. Stiglitz, Paul Krugman i drugi istaknuti kejnzijanci tvrde da gospodarsku ekspanziju može potaknuti samo povećanje državne potrošnje. Deficite, smatra Stiglitz, treba staviti u drugi plan sve dok BDP ne počne osjetnije rasti, odnosno dok nezaposlenost ne dođe barem do pretkrizne razine.
"Na ovaj način ne može se vratiti povjerenje tržišta, efekt će biti suprotan od onoga što Europa želi postići. Smjer u kojem eurozona ide je, nažalost, pogrešan", kaže ovaj profesor ekonomije na prestižnom sveučilištu Columbia. U svom najnovijem obraćanju Stiglitz je bio posebno oštar: "Europske vlade su, uvođenjem fiskalne discipline, potpisale pakt o zajedničkom samoubojstvu koji će izazvati kolaps njihovih gospodarstava".
Stiglitz se ovom fatalističkom izjavom referirao na najave europskih lidera o uvođenju novih pravila o fiskalnoj disciplini. Upravo je takvo ponašanje, smatra Stiglitz, dotjeralo Grčko, Irsku i Portugal na rub bankrota i prisililo ih da zatraže pomoć od MMF-a i bogatijih članica EU. Stiglitz je uvjeren da na tome neće stati i da Europi prijete novi potresi.
"Pred europskim zemljama je vrlo teška godina. Zbivanja u eurozoni imat će utjecaj i na ostatak svijeta, posebno na SAD. Europske zemlje moraju potaknuti gospodarski rast. Ukoliko to ne učini, posljedice će biti vrlo ozbiljne. Čini mi se da lideri eurozone ne shvaćaju što moraju učiniti", kaže Stiglitz.“
U svakom slučaju zvuči ciničnim dijametralno razdvojiti Keynesa i Stiglica, i pominjanje ovih imena uglavnom vrlo tačno specificira put ekonomske politike.
U vremenu u kojem je Keynes živio biti za državno vlasništvo značilo je biti komunista, a to nije bila popularna etiketa u njegovoj mahali.