Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
canvra888

#6851 Re: Freelancing....all about

Post by canvra888 »

Idemedosumom wrote: 31/03/2023 16:55 Moze se preko aplikacije mobilnog bankarstva placati. Ja sam dogovorio sa sluzbenicom iz porezne da joj mailom proslijedim dokaz o uplati, zajedno s AMSom, a ona meni vrati skenirani, popecaceni AMS.
Čuj to, prejako, asli neka mlađa radnica u poreznoj pa nisu joj problem takvi 'zahvati' :D

Ja nisam ni pokušavao nešto tako, ali su u mojoj poreznoj nagodni, a nit ima gužve pa i nemam potrebe.
Idemedosumom

#6852 Re: Freelancing....all about

Post by Idemedosumom »

canvra888 wrote: 03/04/2023 17:52 Čuj to, prejako, asli neka mlađa radnica u poreznoj pa nisu joj problem takvi 'zahvati' :D

Ja nisam ni pokušavao nešto tako, ali su u mojoj poreznoj nagodni, a nit ima gužve pa i nemam potrebe.
Jeste mlađa službenica u pitanju. Čak je njezin prijedlog bio da tako radimo. Upala kašika u med :D
PoluPatlidzan

#6853 Re: Freelancing....all about

Post by PoluPatlidzan »

Pozdrav svima,

Freelancam za jednu stranu kompaniju koja želi da me prijavi i počne da mi uplačuje penziono i zdravstveno osiguranje u BIH preko svoje firme ovdje.
Zanima me kakva je procedura? Oni bi svu papirologiju preuzeli na sebe.

Ali zanima me sljedeće.
Hoće li im trebati kakva dokumentacija iz porezne? Ako da, onda šta?
Da li neko ima iskustva da li porezna u takvim situacijama provjerava osobe? Da mi ne dođe plava koverta sa čestitkom zbog stvari iz prošlosti umjesto prelaska u normalne finansijske tokove.
Hoće li mi trebati potvrda da nemam prethodnih poreznih dugovanja ili nešto slično?

Molim za iskustva kolega.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#6854 Re: Freelancing....all about

Post by Pitar sa Kariba »

PoluPatlidzan wrote: 09/04/2023 18:36 Pozdrav svima,

Freelancam za jednu stranu kompaniju koja želi da me prijavi i počne da mi uplačuje penziono i zdravstveno osiguranje u BIH preko svoje firme ovdje.
Zanima me kakva je procedura? Oni bi svu papirologiju preuzeli na sebe.

Ali zanima me sljedeće.
Hoće li im trebati kakva dokumentacija iz porezne? Ako da, onda šta?
Da li neko ima iskustva da li porezna u takvim situacijama provjerava osobe? Da mi ne dođe plava koverta sa čestitkom zbog stvari iz prošlosti umjesto prelaska u normalne finansijske tokove.
Hoće li mi trebati potvrda da nemam prethodnih poreznih dugovanja ili nešto slično?

Molim za iskustva kolega.
Po ovome sto si napisao, prijavit ce te kao uposlenika u firmi u BiH. Znaci isti su uslovi kao u Bingu. Sto se porezne tice poslodavcu treba samo tvoja porezna kartica zbog koefcijenta za odbitak poreza na platu. Ako vec imas izvadjenu nemas nista sa poreznom. Ostalo zavisi od poslodavca (ljekarsko, uvjerenja, strucna sprema....) moze traziti a i ne mora.
PoluPatlidzan

#6855 Re: Freelancing....all about

Post by PoluPatlidzan »

Pitar sa Kariba wrote: 09/04/2023 23:00 Po ovome sto si napisao, prijavit ce te kao uposlenika u firmi u BiH.
Da, upravo tako.
Pitar sa Kariba wrote: 09/04/2023 23:00 Sto se porezne tice poslodavcu treba samo tvoja porezna kartica zbog koefcijenta za odbitak poreza na platu. Ako vec imas izvadjenu nemas nista sa poreznom.
Nemam poreznu karticu, moraću znaći to izvaditi. Da li oni prilikom vađenja kartice vrše neke provjere kroz baze podataka, kontaktraju banke ili poduzimaju druge aktivnosti koje mi ne bi išle u prilog?
Pitar sa Kariba

#6856 Re: Freelancing....all about

PoluPatlidzan wrote: 10/04/2023 13:22 Nemam poreznu karticu, moraću znaći to izvaditi. Da li oni prilikom vađenja kartice vrše neke provjere kroz baze podataka, kontaktraju banke ili poduzimaju druge aktivnosti koje mi ne bi išle u prilog?
Ne vjerujem, to je tvoja porezna kartica ne mogu ti je uskratiti. Ides u PU opštine u kojoj si nastanjen predas zahtjev i ceka se desetak dana.
farenhajt983

#6857 Re: Freelancing....all about

Post by farenhajt983 »

PoluPatlidzan wrote: 10/04/2023 13:22
Pitar sa Kariba wrote: 09/04/2023 23:00 Po ovome sto si napisao, prijavit ce te kao uposlenika u firmi u BiH.
Da, upravo tako.
Pitar sa Kariba wrote: 09/04/2023 23:00 Sto se porezne tice poslodavcu treba samo tvoja porezna kartica zbog koefcijenta za odbitak poreza na platu. Ako vec imas izvadjenu nemas nista sa poreznom.
Nemam poreznu karticu, moraću znaći to izvaditi. Da li oni prilikom vađenja kartice vrše neke provjere kroz baze podataka, kontaktraju banke ili poduzimaju druge aktivnosti koje mi ne bi išle u prilog?
sve aktivnosti su na osnovu JMBG, kod koga budes vadio poreznu karticu, ubaci te u masinu i vrsi provjeru, ako im je koja banka dala tvoje podatke, znat ces
PoluPatlidzan

#6858 Re: Freelancing....all about

Post by PoluPatlidzan »

farenhajt983 wrote: 11/04/2023 14:17 sve aktivnosti su na osnovu JMBG, kod koga budes vadio poreznu karticu, ubaci te u masinu i vrsi provjeru, ako im je koja banka dala tvoje podatke, znat ces
Da, upravo to. Ne bojim se ja da mi neće dati poreznu karticu nego da ne dođe i poziv na razgovor, kazna ili upit kakve ste ovo uplata primali prethodnu godinu dana.

Zato pitam da li i kakva iskustva imaju druge kolege?
S druge strane, ako je banka poreznoj nešto davala o meni, zar me oni ne bi već kontaktirali?
Pitar sa Kariba

#6859 Re: Freelancing....all about

Vala i ako ces "pasti", bolje ti je sada kad imas prihode nego ned'o Bog kad ti ne bude na ruku. Jbg tako je kad si se vec kockao sa poreznom.
PoluPatlidzan

#6860 Re: Freelancing....all about

Post by PoluPatlidzan »

Pitar sa Kariba wrote: 11/04/2023 20:10 Vala i ako ces "pasti", bolje ti je sada kad imas prihode nego ned'o Bog kad ti ne bude na ruku. Jbg tako je kad si se vec kockao sa poreznom.
Još bolje je kad ne padneš nikako. :izet:
Nadam se da će neko već imati više informacija jel samo izdaju porezne kartice ili vrše neke provjere.
pinkman

#6861 Re: Freelancing....all about

Post by pinkman »

PoluPatlidzan wrote: 11/04/2023 20:05
farenhajt983 wrote: 11/04/2023 14:17 sve aktivnosti su na osnovu JMBG, kod koga budes vadio poreznu karticu, ubaci te u masinu i vrsi provjeru, ako im je koja banka dala tvoje podatke, znat ces
Da, upravo to. Ne bojim se ja da mi neće dati poreznu karticu nego da ne dođe i poziv na razgovor, kazna ili upit kakve ste ovo uplata primali prethodnu godinu dana.

Zato pitam da li i kakva iskustva imaju druge kolege?
S druge strane, ako je banka poreznoj nešto davala o meni, zar me oni ne bi već kontaktirali?
Vjerovatno bi ti obracunali da su te prijavili osim ako nisi dosao "na red".

U svakom slucaju, sto prije se legalizovati i sve je ok dok je prekrsaj :)
PoluPatlidzan

#6862 Re: Freelancing....all about

Post by PoluPatlidzan »

pinkman wrote: 13/04/2023 22:05 Vjerovatno bi ti obracunali da su te prijavili osim ako nisi dosao "na red".
Jel normalno ne doći na red nakon svih ovih godina? Pretpostavljam da ne treba 15 godina da obrade prijave ako imaju dostavljene informacije. :shock:
nekome

#6863 Re: Freelancing....all about

Post by nekome »

Previse se brines
Ti uradis svoje a i oni ce svoje
Ako bude belaj zvat ce te da platis
pinkman

#6864 Re: Freelancing....all about

Post by pinkman »

PoluPatlidzan wrote: 14/04/2023 15:23
pinkman wrote: 13/04/2023 22:05 Vjerovatno bi ti obracunali da su te prijavili osim ako nisi dosao "na red".
Jel normalno ne doći na red nakon svih ovih godina? Pretpostavljam da ne treba 15 godina da obrade prijave ako imaju dostavljene informacije. :shock:
Pa mozda tek sad obradjuju prijave od prosle godine... :D

Ne znam u kojem periodu je bio taj prihod
PoluPatlidzan

#6865 Re: Freelancing....all about

Post by PoluPatlidzan »

pinkman wrote: 15/04/2023 01:11 Pa mozda tek sad obradjuju prijave od prosle godine... :D

Prošlo je već par godina. Ne bi da preciziram godinu ali ima podosta.
pinkman

#6866 Re: Freelancing....all about

Post by pinkman »

PoluPatlidzan wrote: 15/04/2023 16:31
pinkman wrote: 15/04/2023 01:11 Pa mozda tek sad obradjuju prijave od prosle godine... :D

Ja bih rekao da si prosao bezbjedno... :D
Puf

#6867 Re: Freelancing....all about

Post by Puf »

PoluPatlidzan wrote: 15/04/2023 16:31

5 godina je zastara
PoluPatlidzan

#6868 Re: Freelancing....all about

Post by PoluPatlidzan »

Puf wrote: 18/04/2023 09:54 5 godina je zastara
Ja sam mislio da kad je porez u pitanju, nema zastare.
Puf

#6869 Re: Freelancing....all about

Post by Puf »

PoluPatlidzan wrote: 18/04/2023 15:50
Puf wrote: 18/04/2023 09:54 5 godina je zastara
Ja sam mislio da kad je porez u pitanju, nema zastare.
Zasto bi nesto mislio ako si pismen i znas citati i pisati. Sta mislis one godine kad su krenuli naplacivati porez zasto su bas krenuli 5 godina unazad ljudima obracunavati a ne i starije? Zato sto nas vole? Jest al u qrcu, nego zato sto po zakonu nisu mogli.

Fino otvoris "Zakon o porezu na dohodak" procitas i dodjes do sekcije VI. Proceduralne odredbe, Clan 44. gdje kaze da se u vezi zastara primjenjuje Zakon o Poreznoj upravi

Onda otvoris zakon o preznoj upravi, procitas, nadjes dio o zastari,
Sekcija XV Rokovi i zastara, Clan 73
- u roku od pet (5) godina nakon što je prijava za taj porez podnesena od poreznog obveznika, ili
- u roku od pet (5) godina od dana izvršnosti porezne obaveze koju je utvrdila Porezna uprava
podnošenjem prijave u ime poreznog obveznika ili rješenjem o dodatno utvrđenim poreznim
obavezama,

Zatim clan 74
Kada je porezna obaveza dospjela za naplatu može se naplatiti uz primjenjivanje mjera iz
Poglavlja XI ovog zakona ili u sudskom postupku samo ako su mjere naplate ili sudski postupak
počeli:
- u roku od pet (5) godina nakon što je prijava za taj porez podnesena od poreznog obveznika, ili
- u roku od pet (5) godina od dana izvršnosti porezne obaveze koju je utvrdila Porezna uprava
podnošenjem prijave u ime poreznog obveznika ili rješenjem o dodatno utvrđenim poreznim
obavezama
Sid the sloth

#6870 Re: Freelancing....all about

Post by Sid the sloth »

Ima li smisla placati porez na mjesecnu uplatu od 100-200KM? Znam da po zakonu treba i za 1KM ali mi ovo nesto mal iznos da bi se zezao AMS obrascima :)
Bullet Tooth Tony

#6871 Re: Freelancing....all about

Post by Bullet Tooth Tony »

n+1 wrote: 03/04/2023 17:45 Doslovno ne postoji nijedna država u Evropi gdje možeš raditi kao freelancer, a da nisi formalno-pravno registrovan kao takav. Kod nas možeš. Sva papirologija svodi se na taj obrazac i uplatu mjesečno. Pri tome plaćaš najniži freelancerski porez u Evropi.

I opet je prvi impuls popljuvati državu.
Istina :thumbup:
Armin2013

#6872 Re: Freelancing....all about

Post by Armin2013 »

Puf wrote: 19/04/2023 09:59
PoluPatlidzan wrote: 18/04/2023 15:50 Ja sam mislio da kad je porez u pitanju, nema zastare.
Zasto bi nesto mislio ako si pismen i znas citati i pisati. Sta mislis one godine kad su krenuli naplacivati porez zasto su bas krenuli 5 godina unazad ljudima obracunavati a ne i starije? Zato sto nas vole? Jest al u qrcu, nego zato sto po zakonu nisu mogli.

Fino otvoris "Zakon o porezu na dohodak" procitas i dodjes do sekcije VI. Proceduralne odredbe, Clan 44. gdje kaze da se u vezi zastara primjenjuje Zakon o Poreznoj upravi

obavezama,

Zatim clan 74
Kada je porezna obaveza dospjela za naplatu može se naplatiti uz primjenjivanje mjera iz
Poglavlja XI ovog zakona ili u sudskom postupku samo ako su mjere naplate ili sudski postupak
počeli:
obavezama
Ovdje spominje zastaru poreza koji je prijavljen a nije uplaćen, a šta je sa porezom koji nije prijavljen?

Razrez se može izvršiti u bilo koje vrijeme:
- za porez ili kaznu koja se odnosi na taj porez,
ako je porezna prijava za taj porez lažna ili ako
porezna prijava za taj porez nije podnesena; i
- za kaznu koja se ne odnosi na određeni porez,
ako je lice koje je počinilo porezni prekršaj
namjerno prikrilo ili poduzelo bilo koju radnju da
sakrije prekršaj od poreznog organa.
Puf

#6873 Re: Freelancing....all about

Post by Puf »

Armin2013 wrote: 17/05/2023 08:51
Puf wrote: 19/04/2023 09:59

obavezama,

Zatim clan 74
počeli:
obavezama
Ovdje spominje zastaru poreza koji je prijavljen a nije uplaćen, a šta je sa porezom koji nije prijavljen?

Razrez se može izvršiti u bilo koje vrijeme:
- za porez ili kaznu koja se odnosi na taj porez,
ako je porezna prijava za taj porez lažna ili ako
porezna prijava za taj porez nije podnesena; i
- za kaznu koja se ne odnosi na određeni porez,
ako je lice koje je počinilo porezni prekršaj
namjerno prikrilo ili poduzelo bilo koju radnju da
sakrije prekršaj od poreznog organa.
Vidis izuzetno dobro pitanje, na koje nazalost mislim samo da neki pravnik ili advokat nam moze dati odgovor, ima li takvih ovde :-D
Armin2013

#6874 Re: Freelancing....all about

Post by Armin2013 »

Pitanje ( 22.11.2019 )
Poštovani, Da li je u Zakon o poreznoj upravi FBiH propisan apsolutni rok zastare za razrez i naplatu poreza?

Odgovor ( Pravna služba UPFBiH | 22.11.2019 )
Prema Zakonu o poreznoj upravi FBiH ne postoji apsolutni rok zastare za razrez i naplatu poreza. S tim u vezi, Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je premijeru Vlade FBiH, Ministarstvu finansija FBiH i Poreznoj upravi FBiH inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznoj upravi FBiH iz razloga što po važećem Zakonu nije propisan apsolutni rok zastare za razrez i naplatu poreza, što znači da porez ne zastarijeva i da porezna tijela mogu postupati uvijek i po vlastitoj volji. Institut apsolutne zastare postoji u svim zemljama u okruženju i Europi. Svrha instituta zastare je da doprinese ostvarenju pravne sigurnosti i sprečavanju stanja trajne pravne zaštite. Pravni poredak i pravna sigurnost ne trpe postojanje trajnog stanja u kojem se prava ne ostvaruju i obaveze ne izvršavaju, te se i vrijeme pravne zaštite mora ograničiti zakonom. Ukoliko država nije prepoznala interes i naplatila poreze u razumnom roku od njihovog nastanka, zastara se nameće kao neka vrsta kazne zbog nebrige. Predlaganjem uvođenja instituta apsolutne zastare ne želi se omogućiti neplaćanje poreznih obaveza, već doprinijeti efikasnosti rada poreznih organa i učinkovitijoj naplati poreza. Ukoliko se ne uvede institut apsolutne zastare za nekoliko godina porezni organi bit će zagušeni velikim brojem starih predmeta, tako da će se dovesti u pitanje njihova efikasnost u rješavanju budućih poreznih prijava. Također, potrebno je više raditi na pitanju prevencije, edukacije i promovisanju ekonomskog patriotizma, a sve u cilju jačanja poreske odgovornosti i poreske discipline. Obzirom da se ne radi o složenim i obimnim izmjenama i da je riječ o samo jednom članu Zakona, UPFBiH je predlažilo da se Zakon razmatra po skraćenom postupku.
sarajevsko_pivo

#6875 Re: Freelancing....all about

Post by sarajevsko_pivo »

Cao raja,

Radim i živim u Njemačkoj kao Freelancer. Sada planiram da se odselim u BiH na godinu/dvije da uštedim porez. Jeli istina da je porez za Freelancere samo 10%? Gdje se dole treba javiti da želim da radim kao Freelancer? Koliko dugo traje ta procedura? Sta je sa zdravstvenim osiguranjem jeli ima neki sto vazi i za inostranstvo? Jeli se jednom godišnje radi tax declaration ili svaki mjesec? Jeli se plaća nešto da budeš Freelancer ?

Inače sam iz Jablanice i tu bi bio jeli se tamo moram prijaviti poreznom ili u Mostaru? Kakve su inače porezne kontrole dole? Jeli sve gledaju u detalju?
Post Reply