prog321 wrote:ivanic i Crnadak su prije godinu dana obavijestili sud da Softic nije legitiman.
znači znali su prije podnosenja apelacije da ce biti poslata.
da se ranije krenulo sa pipremama samo bi ranije aktivirali srpske prestavnike u BiH da je miniraju.
nek mi neko objasni kako bi mogao pripremiti apelaciju mimo srpskih prestavnika?
Pa, osnovni problem je što se nisu koristili svi mehanizmi. Naime, mi smo zatočenici kolektiviteta, ali samo u skladu sa interpretacijama onih koji nas vode, jer to njima, svima, tako odgovara. Ali naš ustav, daje ipak puno veće ovlasti volji građani, na kraju svi glasamo, i po trenutnom zakonu možemo glasati suštinski i formalno za koga hoćemo, jer ustav ostavlja slobodu osjećanja pripadnosti nekom etnosu i ne ispituje formalnu pripadnost etnosu, Ja kao pojedinac mogu danas biti bošnjak, sutra hrvat prekosutra srbin, i formalno pravno mi to nemože niko osporiti.
Uglavnom referndum na nivou BiH oko ovog bi svakako pokazao šta građani BiH, FBiH i RS žele, pa se nikako ovo pitanje ne bi moglo završiti ignorisanjem većine, pa čak i bez formalnog konsenzusa unutar predsjedništva, to bi bio valjan i veliki dokaz koji sud ne bi mogao ignorisati.