Jok...nista se mi nismo razumjeli. Nek bude da je do mene.arzuhal wrote:Naravno, eventualno prihvatanje žalbe RS-a od strane US BiH u sljedeću subotu bi za posljedicu imalo odustajanje od referenduma, barem je tako rečeno od strane glavnih zvaničnika RS: Dodika, Cvijanovićke i Čubrilovića.radostan dan wrote:Izvini, jos jedna primjedba...ja mislim da za ovo sto prihvatas, ustavni sud uopste ne mora da prihvati zalbu r. srpske.arzuhal wrote:To bi bilo dobro: Ustavni sud BiH prihvati žalbu, RS ne održi referendum i usvoji zakon po kojem 9. januar slavi ko hoće, a ko neće - nije u obavezi, opcionalno je, samo se 1. maj i Nova godina slave kao važni praznici![]()
Može!
A izmjene Zakona o praznicima RS-a, o kojima govore Dodik i Cvijanovićeva zadnjih dana, bi bile odgovor na prvu i glavnu Odluku US BiH o potrebi prilagođavanja Zakona o praznicima RS s Ustavom BiH: oni bi to riješili na način da Zakon ne sili nikoga na obilježavanje 9. januara, Bošnjaci mogu imati otvorene radnje taj dan, biti na poslu, ne izvjesiti zastave, ne odazvati se na lokalne ili centralnu svečansot povodom toga i dr. dakle neće obilježavati kao Srbi i Hrvati u RS-u. To je meni super, ja sam to predlagao: unijeti u Zakon RS, dakle zvanično, da se Bošnjaci i ostali građani kojima smeta taj datum, "oslobađaju" obaveze obilježavanja tog datuma i tog dana na bilo kakav način.
To i jesu formalno dvije razdvojene stvari.
Ja sam odluku ustavnog suda shvatio na nacin da se iz dana republike mora izbaciti vjerska komponenta. I da je to osnovni problem.
Takodje, igranku oko referenduma.sam.shvatio kao tuk na utuk...na Bakirovu pricu - meni ne smeta dan republike, samo izaberite drugi dan, da ne bude sveti stefan...pa.onda lupi datum, kad ono - arandjelov dan, krsna slava karadzica. Plus davanje gasa pred.lokalne izbore, plus objektivno razmisljanje - ok, gdje je kraj preglasavanju u ustavnom sudu, sa sudijama kojima je davno istekkao mandat...
Na tu temu smo se ja i @general war zajebavali, kad on kaze - moracete promjeniti datum, a ja mu odgovaram - rado, al nemamo slobodnih termina (obzirom da je maltene svaki dan u hriscanstvu poklopljen nekim svecom)...
Bas me.interesuje kako ce se ova trakavica zavrsiti...s tim da ja ne vjerujem u tvoju prognozu, i ne mislim da ce ustavni sud prihvatiti zalbu r srpske.
Tim prije, jer za ovo sto si rekao da ti je prihvatljivo, ustavni sud i ne treba da prihvati zalbu, da bi to o cemu pricas bilo realizovano.
Ovo pak sto pricas, da bosnjaci ne moraju da kace zastave...pa.dje su ih kacili, pobogu si...
Ne.moraju da.prisustvuju svecanosti- ko biva prisustvovali su...mozda, ali niko ih nije tjerao, ako je bio neko iz politike, sam je dosao, nije ga niko priveo...
Dalje, kazes mogu biti na poslu...kom poslu kad nista ne radi...to ce biti ko ono kad subsrbi dosli za prvi mart u predsjednistvo i trazili da im se otvori, da mogu da zasjedaju...a ovamo ih ne mozes nahvatati za kvorum kad je redovan datum u pitanju.
E jedino bosnjqci privatnici, vlasnici radnji i prodavnica, to razumijem, to je realno izvodljivo.