Referendum(i) u RS-u

Locked
radostan dan

#6851 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by radostan dan »

arzuhal wrote:
radostan dan wrote:
arzuhal wrote:To bi bilo dobro: Ustavni sud BiH prihvati žalbu, RS ne održi referendum i usvoji zakon po kojem 9. januar slavi ko hoće, a ko neće - nije u obavezi, opcionalno je, samo se 1. maj i Nova godina slave kao važni praznici :mrgreen:

Može! :thumbup:
Izvini, jos jedna primjedba...ja mislim da za ovo sto prihvatas, ustavni sud uopste ne mora da prihvati zalbu r. srpske.
Naravno, eventualno prihvatanje žalbe RS-a od strane US BiH u sljedeću subotu bi za posljedicu imalo odustajanje od referenduma, barem je tako rečeno od strane glavnih zvaničnika RS: Dodika, Cvijanovićke i Čubrilovića.
A izmjene Zakona o praznicima RS-a, o kojima govore Dodik i Cvijanovićeva zadnjih dana, bi bile odgovor na prvu i glavnu Odluku US BiH o potrebi prilagođavanja Zakona o praznicima RS s Ustavom BiH: oni bi to riješili na način da Zakon ne sili nikoga na obilježavanje 9. januara, Bošnjaci mogu imati otvorene radnje taj dan, biti na poslu, ne izvjesiti zastave, ne odazvati se na lokalne ili centralnu svečansot povodom toga i dr. dakle neće obilježavati kao Srbi i Hrvati u RS-u. To je meni super, ja sam to predlagao: unijeti u Zakon RS, dakle zvanično, da se Bošnjaci i ostali građani kojima smeta taj datum, "oslobađaju" obaveze obilježavanja tog datuma i tog dana na bilo kakav način.
To i jesu formalno dvije razdvojene stvari.
Jok...nista se mi nismo razumjeli. Nek bude da je do mene.
Ja sam odluku ustavnog suda shvatio na nacin da se iz dana republike mora izbaciti vjerska komponenta. I da je to osnovni problem.
Takodje, igranku oko referenduma.sam.shvatio kao tuk na utuk...na Bakirovu pricu - meni ne smeta dan republike, samo izaberite drugi dan, da ne bude sveti stefan...pa.onda lupi datum, kad ono - arandjelov dan, krsna slava karadzica. Plus davanje gasa pred.lokalne izbore, plus objektivno razmisljanje - ok, gdje je kraj preglasavanju u ustavnom sudu, sa sudijama kojima je davno istekkao mandat...

Na tu temu smo se ja i @general war zajebavali, kad on kaze - moracete promjeniti datum, a ja mu odgovaram - rado, al nemamo slobodnih termina (obzirom da je maltene svaki dan u hriscanstvu poklopljen nekim svecom)...

Bas me.interesuje kako ce se ova trakavica zavrsiti...s tim da ja ne vjerujem u tvoju prognozu, i ne mislim da ce ustavni sud prihvatiti zalbu r srpske.
Tim prije, jer za ovo sto si rekao da ti je prihvatljivo, ustavni sud i ne treba da prihvati zalbu, da bi to o cemu pricas bilo realizovano.

Ovo pak sto pricas, da bosnjaci ne moraju da kace zastave...pa.dje su ih kacili, pobogu si...
Ne.moraju da.prisustvuju svecanosti- ko biva prisustvovali su...mozda, ali niko ih nije tjerao, ako je bio neko iz politike, sam je dosao, nije ga niko priveo...
Dalje, kazes mogu biti na poslu...kom poslu kad nista ne radi...to ce biti ko ono kad subsrbi dosli za prvi mart u predsjednistvo i trazili da im se otvori, da mogu da zasjedaju...a ovamo ih ne mozes nahvatati za kvorum kad je redovan datum u pitanju.
E jedino bosnjqci privatnici, vlasnici radnji i prodavnica, to razumijem, to je realno izvodljivo.
radostan dan

#6852 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by radostan dan »

spreca wrote:
radostan dan wrote:
spreca wrote: sikira ga jer smo jedna drzava......
apsolutno...nek bog pozivi mila, bakira und dragana, sve dok uredno isplacuju svoje obaveze prema meni.
A isplacuju....
Kao sto i ja isplacujem njima placanjem poreza, dadzbina, komunalija...necinjenjem krivicnih dijela, prekrsaja, nosenjem na grbaci dva penzionera ili vise (koje uzgred i ne poznajem, uplacivanjem u penziono) itd, itd.
Cist racun, duga ljubav...
Stoga je moja zelja spram njih i BiH uopste- iskrena i od srca.
neznam za tebe ali ih ja nabijem na kurac......a cesto i one koji ih podrzavaju samo zato sto im korijenje obecavaju :D
Zajebi malo, oni mene hrane...ne direktno zvizdic i covic, ali su im.kazani spojeni sa milovim...ne mogu sjeci granu na kojoj sjedim.
A ti...u partizane ili u oslobodjenje :mrgreen:
arzuhal

#6853 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

radostan dan wrote:
Jok...nista se mi nismo razumjeli. Nek bude da je do mene.
Ja sam odluku ustavnog suda shvatio na nacin da se iz dana republike mora izbaciti vjerska komponenta. I da je to osnovni problem.
Takodje, igranku oko referenduma.sam.shvatio kao tuk na utuk...na Bakirovu pricu - meni ne smeta dan republike, samo izaberite drugi dan, da ne bude sveti stefan...pa.onda lupi datum, kad ono - arandjelov dan, krsna slava karadzica. Plus davanje gasa pred.lokalne izbore, plus objektivno razmisljanje - ok, gdje je kraj preglasavanju u ustavnom sudu, sa sudijama kojima je davno istekkao mandat...

Na tu temu smo se ja i @general war zajebavali, kad on kaze - moracete promjeniti datum, a ja mu odgovaram - rado, al nemamo slobodnih termina (obzirom da je maltene svaki dan u hriscanstvu poklopljen nekim svecom)...
Osim Bakira i priče o svetosavskom dijelu proslave Dana RS-a, postoji i onaj zbog kojeg je Bakir i podnio apelaciju a o kojem se očitovala Venecijanska komisija (kao zvanično tijelo EU nadležno za ta pitanja) još ranije: o samom datumu dana kada je zasjedala skupština srpskog naroda u BiH, a bez Bošnjaka i Hrvata, te zaključili (Ven. komisija) da taj povod (koji se uzima za Dan RS-a) i dan imaju diskriminatorne dijelove te ne može biti prihvatljivo kao Dan RS-a za sve narode i građane ako su sva tri naroda, prema ustavima, konstitutivni na svakom pedlju BiH, time i RS-a. U tom slučaju je nebitan i taj vjerski momenat, krsna slava. Zato se i govorilo o tome da se za Dan RS-a uzme datum s kojim se mogu složiti i Bošnjaci, recimo 21. novembar, kada je potpisan Dejton i priznata RS kao entitet u BiH, a nevezano za krsnu slavu koja, eventualno, pada i na taj datum jer bi ona, po istoj Odluci suda, bila isključena iz obilježavanja, barem zvaničnog, entitetskog.
A ako se krsna slava može prenositi tek tako, da se - pretpostavimo da Dan RS-a ne bude 9. januar nego 21. novembar, samo za potrebe vica - promjenom datuma mijenja i krsna slava, onda je to Monti Pajton što se tiče SPC-a. Jer krsna slava RS (ako mora imati krsnu slavu, Srbija nema krsnu slavu) može ostati onda Sveti Stefan, enam ni ti problema nikakvih.
Bas me.interesuje kako ce se ova trakavica zavrsiti...s tim da ja ne vjerujem u tvoju prognozu, i ne mislim da ce ustavni sud prihvatiti zalbu r srpske.
Tim prije, jer za ovo sto si rekao da ti je prihvatljivo, ustavni sud i ne treba da prihvati zalbu, da bi to o cemu pricas bilo realizovano.
Moguće da ne prihvati, ali meni se čini da se stvara atmosfera od svih kao da će US BiH prihvatiti žalbu kako bi se odložio referendum, te kako bi svi bili i siti i na broju. Vidjet ćemo...
Ovo pak sto pricas, da bosnjaci ne moraju da kace zastave...pa.dje su ih kacili, pobogu si...
Ne.moraju da.prisustvuju svecanosti- ko biva prisustvovali su...mozda, ali niko ih nije tjerao, ako je bio neko iz politike, sam je dosao, nije ga niko priveo...
Dalje, kazes mogu biti na poslu...kom poslu kad nista ne radi...to ce biti ko ono kad subsrbi dosli za prvi mart u predsjednistvo i trazili da im se otvori, da mogu da zasjedaju...a ovamo ih ne mozes nahvatati za kvorum kad je redovan datum u pitanju.
E jedino bosnjqci privatnici, vlasnici radnji i prodavnica, to razumijem, to je realno izvodljivo.
Ovo sve (da Bošnjaci mogu da rade, da ne moraju obilježavati, kačati zastave, dolaziti na svečanost i sl - slažem se ja sve s tim o čemu govoriš, da nema posla, da nisu ionako dolazili na svečanosti, itd) konkretno nabrojano je nebitno, ono što je BITNO je to da će se to staviti u z a k o n. TO bi bilo nešto pravo dobro :mrgreen:
Mirza007

#6854 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Mirza007 »

Mogu oni stavljati u zakon sto god hoce ali o tom zakonu ce zadnju reci ustavni sud.
Prema tome fantazije o nebitnom "sminjkanju" postojeceg zakona mozete odmah zaboraviti jer to nece promijeniti supstancu tog zakona zbog cega ga je ustavni sud i osporio:
- diskriminacija druga dva konstitutivna naroda
- vjerska komponenta
Do se to ne eliminira zakon nece proci.
Ovo o "obaveznosti" zakona gledam kao na malu humoresku. To cemo sada u PC imati novu Juznoafricku republiku gjde ce zakon vrijediti za jedne a ne za druge? Idi begaj.
Streptokok

#6855 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Streptokok »

Ja da sam na mjestu forumskih djikana, ako referenduma nakon ove silne pompe ne bude, od sramote se vise ne bi pojavio na forumu.
artime

#6856 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by artime »

Ide izjava Vucica i on pocinje svoj govor bla bla.. Kada tamo u pozadi neka cajka se upalila :D moguce da je stara srpska pjesma ne razumijem se fkt :D
Qoom

#6857 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Qoom »

Jel' do mene ili ova dionica fantomskog autoputa danas što otvoriše počinje i završava NIGDJE?!

Kod Prnjavora petlja koja nije spojena ni s čim, a prema Doboju fali cca 20km da spoje dva kraka. :shock:
Streptokok

#6858 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Streptokok »

Qoom wrote:Jel' do mene ili ova dionica fantomskog autoputa danas što otvoriše počinje i završava NIGDJE?!

Kod Prnjavora petlja koja nije spojena ni s čim, a prema Doboju fali cca 20km da spoje dva kraka. :shock:
Bitno je da se zove 9 januar. Tako da su suknuli bosnjacima cak i ako ne bude referenduma. Jos jedna u nizu srpskih pobjeda od kosova pa na ovamo.
MikroBelaj

#6859 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by MikroBelaj »

Streptokok wrote:
Qoom wrote:Jel' do mene ili ova dionica fantomskog autoputa danas što otvoriše počinje i završava NIGDJE?!

Bitno je da se zove 9 januar. Tako da su suknuli bosnjacima cak i ako ne bude referenduma. Jos jedna u nizu srpskih pobjeda od kosova pa na ovamo.
Grohotom se smijem na jos jednu srpsku "pobjedu" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :bih:
benjen

#6860 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by benjen »

od kosova naovamo :mrgreen:
L u c i f e r

#6861 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by L u c i f e r »

AntivladinForum wrote:Image
:lol:
L u c i f e r

#6862 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by L u c i f e r »

Biće to prvi kružni autoput na svetu.
benjen

#6863 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by benjen »

L u c i f e r wrote:

Biće to prvi kružni autoput na svetu.
:lol:
na kome ne znas jesil doso il poso...
L u c i f e r

#6864 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by L u c i f e r »

Kažu da ima posebnu traku za traktore...
benjen

#6865 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by benjen »

demolition derby :mrgreen:
legla rata mmf-a
naravno preko Drzave BiH ,
samo da se MAP aktivira :bih:
Streptokok

#6866 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Streptokok »

Ne zove se on bezveze 9 januar. Svaka slicnost sa referendumom je namjerna.
moa

#6867 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by moa »

http://www.rtvbn.com/3832663/univerzite ... -koljenima

ovo je lose, obrazovanje nam je u KRCUu
155_mm

#6868 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by 155_mm »

pa sta fali sto ne vodi nigdje. bitno je da ce imati krsnu slavu.
arzuhal

#6869 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Streptokok wrote:Ja da sam na mjestu forumskih djikana, ako referenduma nakon ove silne pompe ne bude, od sramote se vise ne bi pojavio na forumu.
Ja bih preš'o na islam.
arzuhal

#6870 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Meni prijatelj veli kako se njegova radna kolegica iz Banja Luke kune da je Mile Dodik američki čovjek i da sve ovo radi kasten, et'...
arzuhal

#6871 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

155_mm wrote:

mjesec dana nakon otvaranja autoputa "9.januar"...

Cvijanović: Mi smo dosad pogrešno tumačili ovu projektnu dokumentaciju, dakle auto-put nije trebao biti nespojen na niđe, trenutno radimo na tome da to prilagodimo i da ga spojimo ne nešto...

Dodik: Ukoliko Turska hoće da, zbog Doboja kao člana Saveza opština turskog svijeta, sama uradi i dovrši tu dionicu autoputa i spoji Doboj, mi ćemo preimenovati taj dio autoputa u "9. zul-hidždže"
oakville

#6872 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by oakville »

moa wrote:http://www.rtvbn.com/3832663/univerzite ... -koljenima

ovo je lose, obrazovanje nam je u KRCUu
"Zbog toga dolazi do gašenja državnih fakulteta. To je zločin prema Palama jer ovdje ima pet hiljada studenata na četiri fakulteta. Svi Paljani od tih studenata imaju koristi, od ekonomske pa do činjenice da je ovdje koncentrisan veliki intelektualni kapacitet. Naši građani trebaju razmilsiti da li će u ovoj predizbornoj kampanji prodati sve fakultete i Univerzitet za 50 maraka, koliko im neki nude za glas na izborima", upozorava načelnik opštine Pale, Miodrag Kovačević.

Rukovodstvo Univerziteta Istočno Sarajevo tvrdi da su sa lošim upisnim rezultatima ove godine suočene sve visokoškolske ustanove.

Ističu da je i banjalučki Univerzitet upisao samo polovinu od planiranih brucoša, a privatni fakulteti jedva 20% paniranih. Razlog vide u demografskom padu broja stanovnika Srpske, manjem broju svršenih srednjoškolaca, ali i otvaranju Srpske prema svijetu i Evropi gdje odlaže mnogi mladi na studije.

"To dokazuje da postoji otvorena diskriminacija. Smanjenje sredstava nekim institucijama uvod je u njihovo gašenje. Ovo je alarm za našu javnost. Velika je to opasnost na našu opštinu i za grad Istočno Sarajevo", kaže načelnik opštine, Miodrag Kovačević.

Rukovodstvo opštine Pale poziva sve institucije na području grada, sve političke partije da se uključe u rješavanje nepovoljnog statusa Univerziteta Istočno Sarajevo. Univerzitet i mladi koji se tu školuju su jedina budućnost ne samo Pala i Istočnog Sarajeva već i cijele Republike Srpsk
e.
Ne vidim ovdje neki problem, za 4 godine kad u Istočnom Sarajevu budu upisivali po 15 studenata po odsjeku, Federacija će ih indirektno finansirati slanjem veće broja gulenovaca i novopridošlih arapskih studenata. Pa će zajedno gulenovski, arapski i srpski studenti da se druže i finansijski jačaju. Bili su zajedno 500 godina, neće im teško biti još koju deceniju. Ali samo pod uslovom da svi odsjedaju u novom supereksluzivnom studentskom domu "Dr. Radovan Karadžić" renoviranom u skladu modernim (saudijskim) standardima.

Pa jesmo li naši ili nismo :D
oakville

#6873 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by oakville »

155_mm wrote:

Tačno, vala i jeste bezveze insistirati da autoput negdje vodi. Šta bi oni, da putuju? A ko će onda obilježiti krsnu slavu ako svi autoputem otputuju prema negdje?
ime i prezime

#6874 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ime i prezime »

Streptokok wrote:Ne zove se on bezveze 9 januar. Svaka slicnost sa referendumom je namjerna.

Trebali su mu dati ime PrDo :-D
bh.tornjak

#6875 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bh.tornjak »

155_mm wrote:

jbt....ovim federalcima nikako ugodit....

precednik napravi aJrodrom u Trebinju....nevalja
napravi aVtoput prema Savi....nevalja....
napravi aVtoput od nicega prema nicemu i jos mu da ime po najsvetijem danu svih dana jos od 1389....ni to vam ne valja.....
napravi farmu dalekometnih krava....nevalja...
donese prugu u Focu.....nevalja...odnese prugu iz Foce......opet nevalja
organizuje miting podrske samom sebi....nevalja
organizuje referendum....nevalja....
otkaze referendum....opet nevalja....

pa...jbt....vi raspametiste precednika....kad vi sami ne znate sta hocete....kako ce on znati...
Locked