Sirija vol. 2

Locked
Challenger__

#6851 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

sumirprimus wrote:konsocijacijski model ce bas se odrazi na arapska plemena... :D
Da ga se držao Maliki, ne bi se IS raširio kao kuga.
sumirprimus

#6852 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

oimas nesto za reci smisleno konkretno? :)
kad koliko gdje s kim? zbog cega?
Opetja033

#6853 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:Ne znam. Sa druge strane bi frontalni napad na separatiste bio bas onako lijep integrirajuci faktor sektaski podijeljenom sirijskom drustvu: vec mogu zamisliti zajednicke selfieje Allousha i Brke dok komanduju akcijom oslobadjanja Hasake. :mrgreen: :mrgreen:

Salu na stranu, i ja vjerujem da ce dobiti kvalitetnu autonomiju ali ipak ni blizu onoga sto imaju u Iraku. I zasluzili su itekako. Medjutim morace pristati na teritorijalne ustupke. Ubjedjen sam da buduca Rojava nece biti u granicama koje sada kontrolise YPG.

Naravno, sve pod pretpostavkom da rezolucija zazivi. Ali ja sam optimista po prvi put nakon dugo vremena. Mislim da se ne bi blamirali da nemaju vecinu stvari dogovoreno. Ostalo je jos neke "kupoprodaje" oko koje ce se nastaviti dogovarati pocetkom iduce godine.
Mir u Siriji treba Administraciji uoči isteka Obaminog mandata. Treba i njihovim rivalima, RF. Treba manje-više svima. To je ono što daje nadu. Po prvi put, a povodom Sirije, VS/SB UN glasa ZA rezultatom 15:0.

Da ne vjeruješ.

No, vidjećemo, vidjećemo...
Da.

Treba jos vidjeti da li ce doci i do neke teritorijalne podjele unutar zemlje (osim Kurda). I to ce biti interesantno pratiti.
Sve u svemu, ponavljam se, optimista sam. Nikada - od samog pocetka ovog klanja - nisu bile vece sanse da krvoprolice konacno stane. Krajnje je vrijeme.

Odoh spavati. Laku noc svima.
Challenger__

#6854 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Odoh i ja. Laku noć ljudima a one druge ko *ebe.
Kikibombona

#6855 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote: Ne znam. Sa druge strane bi frontalni napad na separatiste bio bas onako lijep integrirajuci faktor sektaski podijeljenom sirijskom drustvu:
vec mogu zamisliti zajednicke selfieje Allousha i Brke dok komanduju akcijom oslobadjanja Hasake. :mrgreen: :mrgreen:

Salu na stranu, i ja vjerujem da ce dobiti kvalitetnu autonomiju ali ipak ni blizu onoga sto imaju u Iraku. I zasluzili su itekako. Medjutim morace pristati na teritorijalne ustupke. Ubjedjen sam da buduca Rojava nece biti u granicama koje sada kontrolise YPG.

Naravno, sve pod pretpostavkom da rezolucija zazivi. Ali ja sam optimista po prvi put nakon dugo vremena. Mislim da se ne bi blamirali da nemaju vecinu stvari dogovoreno. Ostalo je jos neke "kupoprodaje" oko koje ce se nastaviti dogovarati pocetkom iduce godine.
Najbitnije je da ostanu drzavne i vojne strukture, nikome nije u interesu da se ponovi iracka katastrofa.
Te snove koje imas okaci macku o rep. :D

Kobani je najjaca prica sirijskog rata iz perspektive zapada. Kurdi su najodaniji saveznik. Imperijalisticki zapadni mediji su ulozili ogroman napor da Kurde predstave kao svjetlo bliskoistocnog tunela...

I nako svega da ih puste niz vodu...
Ne, Amerikanci i prijatelji ne rade tako!

Sto se tice Rusa...

Russia says Kurds must be part of Syrian peace talks

http://www.todayszaman.com/diplomacy_ru ... 07135.html

PYD je otvorio urede u Moskvi... Parizu i Londonu!

Veoma komotna situacija za Kurde. Dobri su sa Amerima, a Rusi ce ih gurati samo da Turke naguze. Rusi imaju moc nad Asadom. Bez problema ce ga nagovoriti da Kurdima da ono sto ce Turke najvise zaboljeti. Asad je i bez toga rekao da PYD nije teroristicka organizacija i da su sa njima spremni razgovarati o autonomiji!
Last edited by Kikibombona on 19/12/2015 07:38, edited 1 time in total.
budza

#6856 Re: Sirija vol. 2

Post by budza »

Challenger__ wrote::lol:

Mislim da nije Patka nego da je Savo tako rek'o.

______

Evo ih još malo:

Image
Image

prave praseće bezosećajne njuške. nasmijani, skockani, veseli... ožiljci monstruoznih zlocina koji čine nad neduznim sirijcima su neprimetni na njihovim licima.
isti su ljilja i raša karadzic kad im je u goste dolazio gojko savanovic alijas pavle da im blagoslovi ubijanje muslimana.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6857 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

budza stvarno ima nki psihicki problem sa srbima
sinuhe

#6858 Re: Sirija vol. 2

Post by sinuhe »

Vala ljepsih ljudi u nasem ratu nije bilo.
Cuj prasece njuske :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6859 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

što više ljudi pobiju, to su ljepši
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6860 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

asad spasava tijelo a Jesus dusu
Rampage

#6861 Re: Sirija vol. 2

Post by Rampage »

Rezolucija UN-a o Siriji: Mapa puta za kraj rata

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/re ... -kraj-rata

Prvi puta da nije uložen veto na prijedlog rezolucije. Rezolucijom se ne određuje politička (niti bilo kakva druga) sudbina Assada.
Co0l

#6862 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Norman wrote: Je li Rusi bombarduju prema ovoj mapi? :D

Treba poručiti ljudima iz Derika i Tel Hamisa da se uhvate noge na vrijeme. Pobit će ih Rusi k'o zečeve na pravdi Boga.
Mapa je propagandno smece. Toliko je imbecilna da nemam rijeci. Stvarno su pretjerali.

Cilj mape je prikazati da ISIL kontrolise naftna polja i trguje sa Turcima. Zbog toga su najveca sirijska naftna polja, koja su gotovo od samog pocetka rata pod kurdskom kontrolom, prikazali kao teritorij ISILa.

Derik i sira regija su od samog pocetka pod kontrolom YPG. ISIL tamo nikada nije prismrdio. U Deriku se nalaze najveca nalazista nafte u Siriji.

Tel Hamis i Tel Barak je YPG zauzeo prije par mjeseci.

Al Havl i naftna nalazista su zauzeli prije mjesec dana.

Nista od toga Rusi nisu prikazali. Sve naftne busotine su oznacili kao ISILov teritorij sa ciljem da jos vise nalijepe Tursku.

Bas jadna propaganda.
Pa valjda ste do sad skontali da su Rusima svi osim Asada ISIL :-)
Co0l

#6863 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Ocekujem da vec danas rezim, a vjerovatno i njegovi mentori,prekrse ovu rezoluciju napadima na civilna podrucja.
Rampage

#6864 Re: Sirija vol. 2

Post by Rampage »

Haj'mo se nadati i vjerovati da će se poštovati rezlolucija, baš zbog mentora, obzirom da ni jedni ni drugi nisu uložili veto.
husein_kapetan

#6865 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Rampage wrote: Rezolucija UN-a o Siriji: Mapa puta za kraj rata

Prvi puta da nije uložen veto na prijedlog rezolucije. Rezolucijom se ne određuje politička (niti bilo kakva druga) sudbina Assada.
Po meni vise nego iznudjeni kompromis bez snage niti konkretnosti.. sa jedne strane rusi koji govore da predmet konferencije nije Assad vec tkzv. opozicija.. ili oni koji bi je trebali sacinjavati.. sa druge amerika koju jedino odlazak Assada interesuje..
Kada se ova lista "opozicije" procisti od afilijata nusre i isila malo ce ih ostati.. i to ce se morati prevesti na odnos njihove realne raprezentativnosti na terenu.. koja je po meni irizorna.. tesko ce biti isto tako dokazati njihovu realnu spremnost za kompromis sa svima sa druge strane.. postovanje svih etnickih skupina.. i kapacitet kojim trebaju garantirati sekularnost buduce Sirije..ko ce za njih garantirati i kako..?
Ono sto po meni ova rezolucija izmedju redova govori je ipak duboko (interesno) podjeljena MZ koja posle dosta godina sterilnosti pokusava dati svom postojanju zrno smisla..
Sa druge strane situacija je svakim danom realno sve koplikovanija..amerika gomila snage u mediteranu kao odgovor na rusku prijetnju turcima.. mislim da ce rusija isto tako ravnom mjerom odgovoriti.. isil.. nusra i sateliti su daleko od kraha.. naprotiv..mentori oponenata grcevito svoju investiciju brane..
Ne znam.. ja danas ipak nesto oprimista cirka nekog politickog dogovora ili razgovora kao solucije konflikta.. nisam previse..
sarajevoxxxx

#6866 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- 85 režimskih vojnika poginulo u zadnjih 48 sati na području Marj Sultana.
- Od jutros desetine ruskih zračnih udara na brdo En-Nubeh u okolini Latakije.
Bodkin

#6867 Re: Sirija vol. 2

Post by Bodkin »

sinuhe wrote:Vala ljepsih ljudi u nasem ratu nije bilo.
Cuj prasece njuske :lol:
Zena je prelijepa :thumbup:
AleksoMKD

#6868 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

Zena jeste lepa, al Assad ima malo stakorsku facu.
sarajevoxxxx

#6869 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

U jučerašnjem ruskom masakru u Džisr Šuguru u kojem je poginulo 15 osoba svi poginuli su žene i djeca.
solar7

#6870 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

sarajevoxxxx wrote:Za Latakiju izgleda da su ih dobro stisnuli.Jedan zaista težak poraz za režim dva dana su držali En-Nubeh da bi ga danas opozicija povratila. Prije toga su danima ili sedmicama ga pokušavali zauzeti. Znači nakon južnog Haleba i Latakija teško ide. Navodno režim sa Kurdima sprema veliku ofanzivu na sjeveru Haleba.
Dok je ruskih aviona takozvani rezim napreduje ali cim malo prestanu nabrzinu se sve vrati.
sarajevoxxxx

#6871 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Iranski mediji:Jordan namjerava iransku Revolucionarnu gardu staviti na listu terorističkih organizacija.
japin_mutapi

#6872 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

sarajevoxxxx wrote:Iranski mediji:Jordan namjerava iransku Revolucionarnu gardu staviti na listu terorističkih organizacija.
jordan lajk :thumbup:
japin_mutapi

#6873 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

Suhejl Hasan: "Jebaše me. Nekad sam bio tigar, a sada sam čita"
Maystor

#6874 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

husein_kapetan wrote:
Rampage wrote: Rezolucija UN-a o Siriji: Mapa puta za kraj rata

Po meni vise nego iznudjeni kompromis bez snage niti konkretnosti.. sa jedne strane rusi koji govore da predmet konferencije nije Assad vec tkzv. opozicija.. ili oni koji bi je trebali sacinjavati.. sa druge amerika koju jedino odlazak Assada interesuje..
Kada se ova lista "opozicije" procisti od afilijata nusre i isila malo ce ih ostati.. i to ce se morati prevesti na odnos njihove realne raprezentativnosti na terenu.. koja je po meni irizorna.. tesko ce biti isto tako dokazati njihovu realnu spremnost za kompromis sa svima sa druge strane.. postovanje svih etnickih skupina.. i kapacitet kojim trebaju garantirati sekularnost buduce Sirije..ko ce za njih garantirati i kako..?
Ono sto po meni ova rezolucija izmedju redova govori je ipak duboko (interesno) podjeljena MZ koja posle dosta godina sterilnosti pokusava dati svom postojanju zrno smisla..
Sa druge strane situacija je svakim danom realno sve koplikovanija..amerika gomila snage u mediteranu kao odgovor na rusku prijetnju turcima.. mislim da ce rusija isto tako ravnom mjerom odgovoriti.. isil.. nusra i sateliti su daleko od kraha.. naprotiv..mentori oponenata grcevito svoju investiciju brane..
Ne znam.. ja danas ipak nesto oprimista cirka nekog politickog dogovora ili razgovora kao solucije konflikta.. nisam previse..
Ako su tačne one jordanske liste terorističkih organizacija koje kruže po tviteru, ispada da ga Turska i Katar puše u Siriji, a da utjecaj od regionalnih igrača dijele samo Iran i Saudija. Tako je npr. (opet kažem, ako su liste tačne) nurudin zinki (turski proxy) teroristička organizacija, a Aluševi orci (Saudija!) nisu! Realno, pinki-zinki je humanitarna organizacija za vehabije iz istočne gute. Isto tako je ahrar šam na listi.

Nisam ni ja optimista, ali nešto se, ipak, dešava. Džon K.F. Keri je dva dana boravio u Moskvi. Sasvim sigurno je došao da nešto ponudi. E sad, čini si da nije dovoljno, Putin mu je hladno poručio - odspavaj malo. Obama treba očajnički uspjeh u Siriji prije predsjedničkih izbora, to je evidentno. Mislim da se u ovom trenutku Rusima, Iranu i Asadu ne žuri. Da se ja pitam, ne bih pristao na primirje u ovom trenutku. Treba iskoristiti ovaj momentum i popraviti stanje na terenu, pa onda pristupiti pregovorima. Uostalom, da je primirje na vidiku, ne bi iranci kidisali na Alep ovako žestoko. Zašto bi džaba ginuli?
sarajevoxxxx

#6875 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Borci opozicije i danas nastavili napredovati u Marj Sultanu. Zauzeto je još jedno režimsko uporište u samoj blizini aerodroma.
Locked