Ma općenito. Ta je tek posljednja u nizu izjava koje nose isti sentiment._BataZiv_0809 wrote:Prdmnjevam da me pitas za ovu recentnu navodno izgovorenu na koncertu u Spaladium Areni?ExNihilo wrote:Šta ti Bato kažeš na Balaševićeve izjave o Jugoslaviji?
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- ExNihilo
#6851 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- piupiu
#6852 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Teško. Nema zajedničke ideologije, a društvo karakteriše opšti pad svih mogućih kriterija.dale cooper wrote:Ja se opet nadam da će neko, nekada imati dovoljno snage, pameti i vizije da od ove zemlje napravi mjesto vrijedno življenja.HAVANA wrote:Bilo i proslo.Vise nikad nece biti.Nema svrhe patiti za tim.Mnogo je lijepog za sjetiti se,ruzno je pobijedilo...Jebat im mater,svima.Danas,sutra,u se ,na se i podase...Nije valjalo ono,nek uzivaju u ovom.Svi.dale cooper wrote:Kako vrijeme prolazi i ja se osjećam slično kao Balaš. Nedostaje mi način življenja i pojedine stvari iz te države.
Ali teško da se više mogu nazvati jugonostalgičarom, ako sam se ikada zaista tako i osjećao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6853 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Općenito mi je problematičan kontekst u kojem je izjava prenesena. Ne pretendujem da kažem da su portali izmislili priču, mada kao neko ko je bio na dvocifrenom broju Balesevicevih koncerata izrazavam opravdanu sumnju na vađenje iz konteksta...ExNihilo wrote:
Ma općenito. Ta je tek posljednja u nizu izjava koje nose isti sentiment.
Mislim da čovjek koji je bio Miloševićev disident u vrijeme kad je to značilo da te razni Arkani mogu skratiti za glavu nema potrebe da radi takve kompromise sam sa sobom da bi udovoljio publici.
Znaš treba imati muda pa 1998 u porusenom Sarajevu reci da su granice smijesne i da cemo uvijek biti zemljaci....da bi sad na ovom iz 2018 rekao (uz negodovanje iz publike) da je on u Sarajevu stranac...
Dakle covjek se evidentno mijenja ili mijenja svoj pristup da ga prilagodi publici koju sad listom cine generacije koje se ne sjecaju Tita, a kamoli da su ga vidjeli 3 puta
Opet, to za mene licno ne znaci previse, moj odnos prema toj drzavi i sistemu vrijednosti je formiran i ne ovisi o ovakvim stvarima.
Last edited by _BataZiv_0809 on 11/03/2018 23:15, edited 1 time in total.
- dale cooper
#6854 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ključne riječi...nadam, neko i nekada.piupiu wrote:Teško. Nema zajedničke ideologije, a društvo karakteriše opšti pad svih mogućih kriterija.dale cooper wrote:
Ja se opet nadam da će neko, nekada imati dovoljno snage, pameti i vizije da od ove zemlje napravi mjesto vrijedno življenja.
me rastužuje.
- piupiu
#6855 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I mene.dale cooper wrote:Ključne riječi...nadam, neko i nekada.Ne uskoro...to je sigurno.
Sumnjam da ću ja doživjeti da vidim nešto slično, što
me rastužuje.
- ExNihilo
#6856 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ima i na YT intervju koji je inosmnia ovdje citirao u kojem pljucka po Titu. Promjena je stvarna, ma kako je tumačili._BataZiv_0809 wrote:Općenito mi je problematičan kontekst u kojem je izjava prenesena. Ne pretendujem da kažem da su portali izmislili priču, mada kao neko ko je bio na dvocifrenom broju Balesevicevih koncerata izrazavam opravdanu sumnju na vađenje iz konteksta...ExNihilo wrote:
Mislim da čovjek koji je bio Miloševićev disident u vrijeme kad je to značilo da te razni Arkani mogu skratiti za glavu nema potrebe da radi takve kompromise sam sa sobom da bi udovoljio publici.
Znaš treba imati muda pa 1998 u porusenom Sarajevu reci da su granice smijesne i da cemo uvijek biti zemljaci....da bi sad na ovom iz 2018 rekao (uz negodovanje iz publike) da je on u Sarajevu stranac...
Dakle covjek se evidentno mijenja ili mijenja svoj pristup da ga prilagodi publici koju sad listom cine generacije koje se ne sjecaju Tita, a kamoli da su ga vidjeli 3 puta
Je li ti se na nedavnom koncertu u Sarajevu učinilo da je, recimo, podilazio publici pričom da su "bogovi srećom rehabilitovani"? Da li na svim koncertima izbjegava izgovoriti riječ "kurva" dok pjeva Božu, ili je taj senzibilitet rezervisan za Teher...onaj, Sarajevo?
- HAVANA
#6857 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja jos pjevam i sviram onu...
A ja sam stajao malen s gitarooom preda mnom svo,moje djetinjstvo,sloboda ,mir...
i niko se ne buni...A i da se buni,ko mu jebe mater.
- insomnia78
#6858 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I ti pozelio dopust iz jenea? 
- HAVANA
#6859 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mene su i iz jna otjerali.insomnia78 wrote:I ti pozelio dopust iz jenea?
- Edin H.
#6860 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Koji grebator covjece, poput Kenjca nozilac znacke "Primjernog vojnika".insomnia78 wrote:Imao sam 23 godine kad sam je napisao ('Računajte na nas', op.a.) i volio sam Jugoslaviju kroz pobjede u fudbalu i na olimpijadi. Bila je to moja firma, no greška je bila kad sam spomenuo Tita. Napravio sam savršenu parolu, na žalost", pričao je Balašević
Drugi put Tita sam u pjesmi spomenuo namjerno, bio sam u vojsci i želio sam vidjeti Oliveru i malu Jovanu. Zbog toga bih pjesmu posvetio feldmaršalu Göringu, a ne maršalu Titu. Proračunato i ciljano napravio sam ljigu i nije mi žao. Treća pjesma 'Requiem' je bila prva u tadašnjoj državi koja je Tita trebala spustiti na ljudsku razinu. Međutim, ono što sam najavljivao stihom: ‘Jednom će se neki lik baciti i na tvoj spomenik…’ prebrzo se dogodilo pa pjesma nije ispala antititoistička nego titoistička. Stoga su je podržavali oni od kojih sam očekivao probleme."
http://www.yugopapir.com/2012/10/zvezde ... u-ore.html
- dale cooper
#6861 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa da Balaš ima određene oportunističke crte to je nesumnjivo. Niko nije savršen, ali u globali je njegov lik i djelo većinom pozitivno.
- Edin H.
- piupiu
#6863 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja ne znam šta je vama. Čovjek ništa nesuvislo nije rekao.
-
hAZNADAR
#6864 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Covjek je lijepo formulisao i rekao da YU nije valjala.piupiu wrote:Ja ne znam šta je vama. Čovjek ništa nesuvislo nije rekao.
I da mu nedostaju vremena a ne drzava.
Sto je velika razlika u odnosu na ovdasnje jugonostalgicare kojima nedostaje sama drzava.
Razlika je biti sentimentalan prema old good times i biti vjeciti podanik kojem nedostaje skrbnik.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6865 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nisam gledao intervju ako imas link na yt baci mi na pp. Tito nije i ne smije biti sveta krava, utemeljena kritika je pozeljna i nuzna, ali pljuckanje ne.ExNihilo wrote:
Ima i na YT intervju koji je inosmnia ovdje citirao u kojem pljucka po Titu. Promjena je stvarna, ma kako je tumačili.
Je li ti se na nedavnom koncertu u Sarajevu učinilo da je, recimo, podilazio publici pričom da su "bogovi srećom rehabilitovani"? Da li na svim koncertima izbjegava izgovoriti riječ "kurva" dok pjeva Božu, ili je taj senzibilitet rezervisan za Teher...onaj, Sarajevo?
A vidi evidentno postoji razlika na koncertu u Zagrebu i Sarajevu. Ne kazem da je drasticna ali su zacini za isto jelo donekle drukciji.
Opet sve u svemu Balas je pozitivan lik i svoj obraz je pokazao za vrijeme Milosevica, tako da mu ove sitnice ne zelim uzimati za zlo.
- Ommadawn
#6866 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bijah na njegovom koncertu ljetos u Tuzli i mogu reci da sam odusevljen - nije sad da sam ogroman fan Balasevica jer neke njegove pjesme su mi nekako i previse romanticarske ali da lik ima kvaliteta, ima. Iz njegove price i pjesama da se zakljuciti da samog sebe smatra pjevacom svih regija bivse Jugoslavije, to je jednostavno njegovo trziste od prije i on ga je u najludjim vremenima uspio da zadrzi, kada su se mnogi za razliku od njega posrali pa sad pokusavaju da polizu.
Ukoliko procitate njegovu knjigu "Tri posleratna druga" koja je napisana prije samog sranja na Balkanu a radnja je smjestena 1989 sa flashbacksima unazad, da se zakljuciti da je on fakat sumnjao u ideju odrzivosti Jugoslavije kao takve ali nikako nije mogao da zamisli njen raspad, koji se de facto desio.
Pjevati "Racunajte na nas" nema nikakvog smisla danas ukoliko znamo da tekst govori o generaciji rodjenoj poslije ofanziva (kako sam Balasevic kaze u jednom stihu), koja je odrastala na rokenrolu ali kojoj se kao takvoj moze dati na povjerenje cuvanje drzave - koju su oni kasnije krvavo razbucali. Kakav je onda smisao pjevati tu pjesmu? Pojesti ono sto si posrao?
A opet - imam malkice averziju prema Balasevicu zbog njegovog odnosa prema kosovskim Albancima. Njih cesto spominje u negativnom kontekstu i da se nekako naslutiti kao da je i on popusio pricu nekadasnjeg RTB-a (danas RTS-a) o zlim Siptarima koji kad ne siluju srpsku decu i proteruju Srbe sa Kosova prave burek, bozu i kolace. Kad vec uzimas cijelu Jugu u svoja usta i smatras da je to "sve tvoj narod", pa ima tu i Albanaca u dobroj mjeri koji su takodjer bili sastavni dio te drzave.
S druge strane, ni ja nisam jugonostalgicar ali da sam se pitao (kao sto nisam) za odrzivost iste 1990-e - rekao bih "Da ali uz revidiranje sistema"
Ukoliko procitate njegovu knjigu "Tri posleratna druga" koja je napisana prije samog sranja na Balkanu a radnja je smjestena 1989 sa flashbacksima unazad, da se zakljuciti da je on fakat sumnjao u ideju odrzivosti Jugoslavije kao takve ali nikako nije mogao da zamisli njen raspad, koji se de facto desio.
Pjevati "Racunajte na nas" nema nikakvog smisla danas ukoliko znamo da tekst govori o generaciji rodjenoj poslije ofanziva (kako sam Balasevic kaze u jednom stihu), koja je odrastala na rokenrolu ali kojoj se kao takvoj moze dati na povjerenje cuvanje drzave - koju su oni kasnije krvavo razbucali. Kakav je onda smisao pjevati tu pjesmu? Pojesti ono sto si posrao?
A opet - imam malkice averziju prema Balasevicu zbog njegovog odnosa prema kosovskim Albancima. Njih cesto spominje u negativnom kontekstu i da se nekako naslutiti kao da je i on popusio pricu nekadasnjeg RTB-a (danas RTS-a) o zlim Siptarima koji kad ne siluju srpsku decu i proteruju Srbe sa Kosova prave burek, bozu i kolace. Kad vec uzimas cijelu Jugu u svoja usta i smatras da je to "sve tvoj narod", pa ima tu i Albanaca u dobroj mjeri koji su takodjer bili sastavni dio te drzave.
S druge strane, ni ja nisam jugonostalgicar ali da sam se pitao (kao sto nisam) za odrzivost iste 1990-e - rekao bih "Da ali uz revidiranje sistema"
- drndalo
#6867 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ako cemo pravo, ta generacija nije nikada stigla na vlast, pa je nisu oni ni razbucali... Ne kazem da mozda i oni ne bi, ali to mozemo samo nagadjati...Ommadawn wrote: Pjevati "Racunajte na nas" nema nikakvog smisla danas ukoliko znamo da tekst govori o generaciji rodjenoj poslije ofanziva (kako sam Balasevic kaze u jednom stihu), koja je odrastala na rokenrolu ali kojoj se kao takvoj moze dati na povjerenje cuvanje drzave - koju su oni kasnije krvavo razbucali. Kakav je onda smisao pjevati tu pjesmu? Pojesti ono sto si posrao?
- Ommadawn
#6868 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa ko je onda glasao 1990-e? I za sta su glasali?drndalo wrote:Ako cemo pravo, ta generacija nije nikada stigla na vlast, pa je nisu oni ni razbucali... Ne kazem da mozda i oni ne bi, ali to mozemo samo nagadjati...Ommadawn wrote: Pjevati "Racunajte na nas" nema nikakvog smisla danas ukoliko znamo da tekst govori o generaciji rodjenoj poslije ofanziva (kako sam Balasevic kaze u jednom stihu), koja je odrastala na rokenrolu ali kojoj se kao takvoj moze dati na povjerenje cuvanje drzave - koju su oni kasnije krvavo razbucali. Kakav je onda smisao pjevati tu pjesmu? Pojesti ono sto si posrao?
- drndalo
#6869 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Glas(ov)ale budale, kojima je prodana prica o Njemackom standardu, Mercedesima, Grundizima, a sve bez Njemackog rada... I mi se svi "prihvatili", jer je mrski Socijalizam mrtav, ceka nas svijetli Kapitalizam, Mercedesi, Golfovi, Sony, Phillips, Evinrude, Scania, a sve dzab-dzabe... I kad smo se probudili, noge nam otkrivene...Ommadawn wrote:Pa ko je onda glasao 1990-e? I za sta su glasali?drndalo wrote:Ako cemo pravo, ta generacija nije nikada stigla na vlast, pa je nisu oni ni razbucali... Ne kazem da mozda i oni ne bi, ali to mozemo samo nagadjati...Ommadawn wrote: Pjevati "Racunajte na nas" nema nikakvog smisla danas ukoliko znamo da tekst govori o generaciji rodjenoj poslije ofanziva (kako sam Balasevic kaze u jednom stihu), koja je odrastala na rokenrolu ali kojoj se kao takvoj moze dati na povjerenje cuvanje drzave - koju su oni kasnije krvavo razbucali. Kakav je onda smisao pjevati tu pjesmu? Pojesti ono sto si posrao?
By the way, pretpostavljam da je cca. 10-15% svih ljudi koji su glasali kako su glasali bilo spremno potpisati ovo sto se desilo, a ostalih 80-ak% nije svojim glasom automatski dalo saglasnost krembilima koji tim glasovima sjedose na vlast za sva sranja koja su napravili...
- Gojeni H
#6870 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Oni nikad i nisu bili "nasi". Albanci su bili narodnost, a u njihovom slucaju, svi su ih tretirali k'o da su lepru imali.Ommadawn wrote: ... Kad vec uzimas cijelu Jugu u svoja usta i smatras da je to "sve tvoj narod", pa ima tu i Albanaca u dobroj mjeri koji su takodjer bili sastavni dio te drzave. ...
Ni nas mnogo bolje doduse ... vesele budaletine koje znaju izvalit' neki odbar vic, potegnuti handzar u trenutku nedostatka samokontrole ...
- Gojeni H
#6871 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Slazem se. "Nekad bilo moje milo ... i nikad vise." Fakat nejasno sta je tu cudno.piupiu wrote:Ja ne znam šta je vama. Čovjek ništa nesuvislo nije rekao.
- ExNihilo
#6872 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ništa čudno u tome šta je rekao već je zanimljiv nesklad između onoga što je nekad govorio, pisao i pjevao sa onim što govori sad.
-
hAZNADAR
#6873 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ti nisi nikad prerastao nesto i promijenio stav o necemu?ExNihilo wrote:Ništa čudno u tome šta je rekao već je zanimljiv nesklad između onoga što je nekad govorio, pisao i pjevao sa onim što govori sad.
Ja sam licno nekada bio nafuran na jugoslovenstvo, Bosanstvo,.. vise nego mnogi protagonisti ovdje. Mogao si me jos prije 10 god. nekim cudom staviti u isti sistem i prilagodio bih se tome bez ikakvih problema. Danas sa ovom pameti - ne. Covjek se uci dok je ziv.
Balasevic je patio za bivsom drzavom nekada dok je sjecanje bilo jos svjeze a razocaranost u novi poredak opca. Medjutim poslije 20 i kusur godina - se covjek navikne na druge okolnosti i preraste mnogo toga.
Danasnja principijelnost u jugonostalgiji i zal za tom drzavom samo pokazuje nezrelost i nista vise.
-
hAZNADAR
#6874 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nije Balas bio disident za Milosevica zbog jugonostalgije vec zbog kritike tadasnjem rezimu i nacionalizmu._BataZiv_0809 wrote:Općenito mi je problematičan kontekst u kojem je izjava prenesena. Ne pretendujem da kažem da su portali izmislili priču, mada kao neko ko je bio na dvocifrenom broju Balesevicevih koncerata izrazavam opravdanu sumnju na vađenje iz konteksta...ExNihilo wrote:
Dakle covjek se evidentno mijenja ili mijenja svoj pristup da ga prilagodi publici koju sad listom cine generacije koje se ne sjecaju Tita, a kamoli da su ga vidjeli 3 putaAli i dalje bih volio cuti tacno kako je do ove izjave doslo, sta joj je prethodilo i opcenito kontekst u kojem je sve to izreceno.
Opet, to za mene licno ne znaci previse, moj odnos prema toj drzavi i sistemu vrijednosti je formiran i ne ovisi o ovakvim stvarima.
Podsjecam da srpski nacionalisti i dan danas nama prebacuju rusenje YU - sto znaci da bi rado da je ostala.
Balase takodjer ne mozes ni populisticki tumaciti - proslo je vise od dvije decenije i covjek se mijenja. Prilagodjava novom vremenu i preraste neke ranije parole u koje je vjerovao.
Danasnji zal za bivsom drzavom koji je najvise izrazen u BiH(namjerno ne spominjem u kojem narodu) - je samo odraz nezrelosti. Podanicki mentalitet kojem treba skrbnik. Ili kada otpor prema SDA predje granicu normale i zdravog razuma.
- Banksy
#6875 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pragmatičan čovjek. Biologija neumoljivo smanjuje broj starih fanova, a novi su odrasli uz općeprihvaćeno, i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji pažljivo izgrađeno, negativno raspoloženje prema Titu. A valja mu svirati bar još 10 godina._BataZiv_0809 wrote:
covjek se evidentno mijenja ili mijenja svoj pristup da ga prilagodi publici koju sad listom cine generacije koje se ne sjecaju Tita, a kamoli da su ga vidjeli 3 puta.