Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Škobo Habu

#6851 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote:
Škobo Habu wrote:Mimo teme, koga cijeniti najviše od aktuelnih bosansko-hercegovački feministica?
Nirman Mokranjak Bamburać, nažalost, njen je rad prerano prekinut.
B.Bećirbašić?
Gojeni H

#6852 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

Škobo Habu wrote:
Gojeni H wrote:
Nije u pitanju afinitet vec konformizam, sa unaprijed odredjenim ulogama. Jos malo nedostatka volje i samopouzdanja I formula za potpune curke je tu
Konformizam? Govorimo o teenagerima koji su na pragu adolescencije? Šta oni znaju o pojmu konformizma?

I zašto sve automatski svaljivati na porodicu? :roll:

Šta je sa obrazovanjem, šta je politikom, šta je uticajem mediija, šta je sa društvom u cjelini?
Tinejdzeri znaju biti strasno surovi jedni prema drugima. Slazem se da se ne moze sve svaljivati na porodicu, ali od porodice obicno pocinje.
Gojeni H

#6853 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

wewa wrote:
no:
Osim prava glasa, žene su u socijalizmu dobile još nekoliko važnih zakonskih mogućnosti.
Kroz zakon o braku (1946) izjednačen je položaj žena i muškaraca u braku, zakonima iz oblasti porodičnog prava iz 1947, izjednačena su prava bračne i vanbračne djece, zakonom o socijalnom osiguranju uvedeno je i osiguranje za sve rizike, što je obuhvaćalo i plaćeno porodiljsko odsustvo i ostvarivanje prava na penziju pod istim uslovima i za žene i za muškarce, iako su žene ranije odlazile u penziju. Pravo na abortus je omogućeno zakonom iz 1951, a Ustavom iz 1974. ženi se garantuje puno pravo na slobodno rađanje, a od 1977. dozvoljen je abortus bez ikakvih ograničenja do deset nedelja starosti ploda. U tadašnje jugoslovensko zakonodavstvo ugrađene su sve međunarodne konvencije koje se odnose na položaj žene.
.
Pored ovakvih primjeraka muskog roda pravo na abortus je bila velika tragedija za zenu. I danas je dijelom barem tragedija za ljudski rod.
piupiu

#6854 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

AleksoMKD wrote:
piupiu wrote:Uglavnom, njegova je teza da je društveno tlačenje žena civilizacijski dominantno manje od 10,000 godina, a da su se originalno drušva razvijala po principu ravnopravnosti i matrijarhata (pa je čak posjetio i neke savremene matrijarhalne zajednice).
Znaci 50.000 godina Homo Sapiens zivio u pecinama, bezao od sabljozubih tigrova i koristio kamena orudja a patrijarhat za 10.000 godina od kamene sekire do svemirske stanice? :D
Znači da, ako klikneš na link koji sam postavila, čovjek dokazuje tezu da "muška nadmoć", koja je u srcu patrijarhalnih ideologija, nije prirodna datost (ovo mi zvuči k'o pleonazam, al' haj), nego društveni konstrukt. Ili, da prevedem, koncept 'prirodne nadmoći i superiornosti muškarca' je ideologija.
Gojeni H

#6855 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:
piupiu wrote:
Je l' ovo ozbiljno pitanje? 45 godina sistemskog socijalizma je jedan pozitivan, ali, nažalost, historijski prekratak intermezzo da bi se preobrazilo jedno društvo koje je iz feudalizma i potpunog (fizičkog, simboličkog i svakog drugog) odsustva žene iz javne sfere bukvalno i/uskočilo u najekstremniji izraz modernosti.

zakonom se, nazalost, rijetko kad mijenja mentalitet
Upravo tako. Samo eksperiment i pokušaj koji je za rezultat imao tek nekoliko osviještenih i prosvijećenih generacija, a da bi se nakon svjetla demokracije vratilo na fabričke postavke najprimitivnijih i najpatrijahalnijih društava u Evropi.
Koja prava je zena u BiH izgubila?

Te prosvijetljene generacije su subotom u 8 gledale jeftine filmove u kojim Bata Zivojinovic simulira seks s nogu sa nekom mladom i ambicioznom glumicom obicno u radnoj atmosferi gdje mu se klati kravata dok udara straga.
Naravoucenije - zena je tu da ju se gazi, a radno mjesto moze samo pomoci aktivnom seksualnom zivotu.
Ne pamtim da je jedna zena tajno ili javno protestvovala ovako ponizavajuce prikazivanje ambiciozne zene, nijedna.

Fenomen ugrozavanja prava zena u Evropi, ili barem pokusaji oduzimanja, desava se u postkomunistickim zemljama centralne i istocne Evrope koje imaju barem deklarativno jake veze sa katolickom crkvom.
Gojeni H

#6857 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

Škobo Habu wrote:
Ti se konstantno fokusiraš na jedan historijski period i želiš ga predstaviti dominantnim za kompletan ljudski rod.

Ljudska civilizacija je mnogo starija od 2000 godina monoteizma.

Postojale su civilizacije u kojim je suvereno vladao matrijarhat. Kod pagana je glavno božanstvo Božica - majka.
Pogleda cio panteon božanstava iz egipatske mitologije, mesopotamske, hinduske, grčko-rimske itd.

Ako pogledaš kako su izgledala neka od tih društava matrijarhata, u pred-monoteističko doba, onda imaš jednu ovakvu sliku: brak nije postojao, djeca najčešće nisu znala koji im je otac, a pretke se znalo samo po majčinskoj liniji. Neki čak tvrde da je matrijarhat bio najranija društvena jedinica.
Mozes li nam spomenuti neke od velikih civilizacija u kojim je suvereno vladao matrijarhat?
Mozes li nam navesti na koji nacin su zene vladale u hinduskim, mesopotamskim ili grcko-rimskim civilizacijama? Bez kraljica molim, one su prisutne i u krscanstvu srednjeg vijeka. Neka konzulica, neka filozofkinja, tako nesto.
Jos jednom, kako bi bilo da spomenes neke od civilizacija pred-monoteistickog doba u kojima nije postojao brak, nije se znao otac djeteta, itd.
Gojeni H

#6858 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

MarlboroGold wrote:Nema dokaza da su postojale civilizacije u kojima je suvereno vladao matrijarhat. Štovali jesu Božicu/e i samo se to zna.
Štovali su i Atenu pa nije bio matrijarhat.
Bosko baca rucne bez osvrtanja
AleksoMKD

#6859 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

piupiu wrote:
Znači da, ako klikneš na link koji sam postavila, čovjek dokazuje tezu da "muška nadmoć", koja je u srcu patrijarhalnih ideologija, nije prirodna datost (ovo mi zvuči k'o pleonazam, al' haj), nego društveni konstrukt. Ili, da prevedem, koncept 'prirodne nadmoći i superiornosti muškarca' je ideologija.
Vrlo dobar clanak, dobro napisan samo sa "probably", "may have" mi nije nesto uverljiv.

No kako i da je, verujen da je u vecini ljudske (pra)istorije Homo Sapiens verovatno ziveo pod matrijarhatom ili bar pod jednakoscu rodova.

However onda je verovatno jedna grupa presla na patrijarhat i toliko agresivno izdominirala druge grupe da su skoro svi presli na patrijarhat.
Jer je jednostavno uspesniji.
Gojeni H

#6860 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
oh, jos uvijek zivimo sa negativnim posljedicama srednjeg stoljeca :)
Zapravo, tvoja teza je da ja za sve kriva pojava monteističkih religija.
Nedavno je izašla jedna knjiga na ovu temu, slušala sam negdje intervju s autorom i nikako ne mogu da se sjetim ni imena čovjeka, ni knjige, negdje sam u prolazu čula 2-3 minute, mislim da bi mogla biti ova: https://www.theguardian.com/books/2019/ ... -supremacy. Uglavnom, njegova je teza da je društveno tlačenje žena civilizacijski dominantno manje od 10,000 godina, a da su se originalno drušva razvijala po principu ravnopravnosti i matrijarhata (pa je čak posjetio i neke savremene matrijarhalne zajednice).
Drugarice, naravno da ce biti civilizacijski dominantno manje od 10 tisuCha godina ako je prva koliko znamo nastala prije oko 9000 godina. :D
Matrijarhati su mit … barem sto se znacajne civilizacije tice.
Ne razumijem tu opsesiju da se nestA dokaze historijom. Ho's kupit' roba? I da hoces, neces, jer danas u civilizovanom svijetu nemamo robova.
Zene su kroz historiju imale razlicite statuse na koje su utjecale bruka stvari. Cesto su bile ugnjetavane, usutkivane, i tretirane kao osobe polusposobne za samostalni zivot.
Nema nijednog jedinog razloga za takvo nesto danas. Valjda rastemo, sazrijevamo … nema potrebe traziti nesto cega nije bilo, … u najmanju ruku nismo sigurni da li je bilo
madner

#6861 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Knjiga je puna gluposti, nalazi izuzetke i od njih pravi pravilo.
Ili bas lazi, tipa nema razlike u inteligenciji. Prosjek je zaista blizu, u pubertetu gotovo da nema razlike. Sa 25 godina vec postoji prednost.
Kod distribucije je jos gore, puno je vise glupih i genijalnih muskaraca od zena. Takvi dobijaju Nobele itd itd
wewa

#6862 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Gojeni H wrote:
wewa wrote:
no:
Osim prava glasa, žene su u socijalizmu dobile još nekoliko važnih zakonskih mogućnosti.
Kroz zakon o braku (1946) izjednačen je položaj žena i muškaraca u braku, zakonima iz oblasti porodičnog prava iz 1947, izjednačena su prava bračne i vanbračne djece, zakonom o socijalnom osiguranju uvedeno je i osiguranje za sve rizike, što je obuhvaćalo i plaćeno porodiljsko odsustvo i ostvarivanje prava na penziju pod istim uslovima i za žene i za muškarce, iako su žene ranije odlazile u penziju. Pravo na abortus je omogućeno zakonom iz 1951, a Ustavom iz 1974. ženi se garantuje puno pravo na slobodno rađanje, a od 1977. dozvoljen je abortus bez ikakvih ograničenja do deset nedelja starosti ploda. U tadašnje jugoslovensko zakonodavstvo ugrađene su sve međunarodne konvencije koje se odnose na položaj žene.
.
Pored ovakvih primjeraka muskog roda pravo na abortus je bila velika tragedija za zenu. I danas je dijelom barem tragedija za ljudski rod.
Abortusi se izvode, bili zakoniti ili ne. Učiniti abortus nelegalnim neće značiti spriječiti žene da prekidaju neželjene ili trudnoće koje zbog nečega ne mogu priuštiti, nego znači osuditi veliki broj njih na smrt zbog loših uslova u kojima će prekidi trudnoće biti obavljani.

Sekularni zakon ne drži se istog morala kao zakon vjere, a sekularna država mora osigurati zaštitu prava svih, u skladu s pozitivnim propisima.

Pri tom, ako je bitno za diskusiju, abortus ne bi bio moj izbor, ali ću se uvijek boriti za pravo drugih da izaberu za sebe.
Škobo Habu

#6863 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Gojeni H wrote: Ne razumijem tu opsesiju da se nestA dokaze historijom. Ho's kupit' roba? I da hoces, neces, jer danas u civilizovanom svijetu nemamo robova.
De, malo ohani, bogati. Zaholc'o si se pravo... :-)

https://www.antislavery.org/slavery-today/

Sjedi, oguli jabuku...
piupiu

#6864 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Drugarice, naravno da ce biti civilizacijski dominantno manje od 10 tisuCha godina ako je prva koliko znamo nastala prije oko 9000 godina. :D
Matrijarhati su mit … barem sto se znacajne civilizacije tice.
Ne razumijem tu opsesiju da se nestA dokaze historijom. Ho's kupit' roba? I da hoces, neces, jer danas u civilizovanom svijetu nemamo robova.
Zene su kroz historiju imale razlicite statuse na koje su utjecale bruka stvari. Cesto su bile ugnjetavane, usutkivane, i tretirane kao osobe polusposobne za samostalni zivot.
Nema nijednog jedinog razloga za takvo nesto danas. Valjda rastemo, sazrijevamo … nema potrebe traziti nesto cega nije bilo, … u najmanju ruku nismo sigurni da li je bilo
Dragi moj gospodine druže G, nemoj se na me jidit', to je ovaj čik'o, čiju sam knjigu opisivala, odlučio da dokaže, a ne ja. :D :lol: :kiss:

Dočim ja, recimo, smatram da je najstarija ljudska civilizacija australijsko-aboridžinska, koja u kontinuitetu postoji, izmedju 40 i 60 hiljada godina, neka nova istraživanja tvrde i duže. Mi bijelci ih, naravno, baš i ne fermamo, jer nam se ne svidja ideja da civilizacija može biti bilo šta drugo osim onoga što je bijeli čovjek definisao kao civilizaciju. Kod Aboridžina su (s obzirom da se radi o velikom broju plemena sa različitim jezicima i kulturološkim karakteristikama), istorijski dominantne karakteristike ravnopravne zajednice i matrijarhalne kulture. Karakteristično je, kad danas čitaš o njihovoj kulturi poslije kolonizacije, da jako puno govore o traumi koju je u njihovu zajednicu donijelo nametanja evropskih patrijarhalnih vrijednosti... tako da, moglo bi se o tome...
piupiu

#6865 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

AleksoMKD wrote:
Vrlo dobar clanak, dobro napisan samo sa "probably", "may have" mi nije nesto uverljiv.
Pa nije loš kao pregled ideja. A to oko jezika 'probably', 'may have' je karakteristika anglosaksonskog pristupa temama, kod njih nema balkanske ubijedjenosti u ispravnost i neprikosnovenost svoga mišljenja. Nekako mi se čini da oni uvijek insistiraju na činjenici da je u nauci sve uvijek pod znakom pitanja. Zato i jeste nauka, a ne dogma.
However onda je verovatno jedna grupa presla na patrijarhat i toliko agresivno izdominirala druge grupe da su skoro svi presli na patrijarhat.
Jer je jednostavno uspesniji.
Kako za koga. :D :lol:
piupiu

#6866 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:religjama u kojim je Bog muskarac ne respketje zene :) domovina je zemlja oceva , ali ne i majki :-)
Reče mi jednom jedan moj drug: "Sve su civilizacijske tekovine rezultat muške ljubomore na žensko tijelo iz kojeg se radja čovječanstvo. Mi smo od ljubomore i na Mjesec stigli!" :lol:
Connaisseur Karlin

#6867 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
piupiu wrote:
Je l' ovo ozbiljno pitanje? 45 godina sistemskog socijalizma je jedan pozitivan, ali, nažalost, historijski prekratak intermezzo da bi se preobrazilo jedno društvo koje je iz feudalizma i potpunog (fizičkog, simboličkog i svakog drugog) odsustva žene iz javne sfere bukvalno i/uskočilo u najekstremniji izraz modernosti.

zakonom se, nazalost, rijetko kad mijenja mentalitet
Upravo tako. Samo eksperiment i pokušaj koji je za rezultat imao tek nekoliko osviještenih i prosvijećenih generacija, a da bi se nakon svjetla demokracije vratilo na fabričke postavke najprimitivnijih i najpatrijahalnijih društava u Evropi.
Koja prava je zena u BiH izgubila?

Te prosvijetljene generacije su subotom u 8 gledale jeftine filmove u kojim Bata Zivojinovic simulira seks s nogu sa nekom mladom i ambicioznom glumicom obicno u radnoj atmosferi gdje mu se klati kravata dok udara straga.
Naravoucenije - zena je tu da ju se gazi, a radno mjesto moze samo pomoci aktivnom seksualnom zivotu.
Ne pamtim da je jedna zena tajno ili javno protestvovala ovako ponizavajuce prikazivanje ambiciozne zene, nijedna.

Fenomen ugrozavanja prava zena u Evropi, ili barem pokusaji oduzimanja, desava se u postkomunistickim zemljama centralne i istocne Evrope koje imaju barem deklarativno jake veze sa katolickom crkvom.
http://www.preporucena-objava.com/zanim ... do-gledali

:D

http://www.preporucena-objava.com/zanim ... do-gledali

Image
Connaisseur Karlin

#6868 Re: Danasnji "feminizam"

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:religjama u kojim je Bog muskarac ne respketje zene :) domovina je zemlja oceva , ali ne i majki :-)
Reče mi jednom jedan moj drug: "Sve su civilizacijske tekovine rezultat muške ljubomore na žensko tijelo iz kojeg se radja čovječanstvo. Mi smo od ljubomore i na Mjesec stigli!" :lol:
aaaaa to mu vjerujem :thumbup: respekt na takvoj izjavi :thumbup:
Guadalajara

#6869 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Guadalajara »

I sta ste konacno zakljucili ? Nista ! :lol:
Connaisseur Karlin

#6870 Re: Danasnji "feminizam"

Guadalajara wrote:I sta ste konacno zakljucili ? Nista ! :lol:
veceras su mnogi muskarci razocarani:

spoznaja o samo 10, 000 godina patrijarhata je porazavajuca :oops:
Last edited by Connaisseur Karlin on 06/11/2019 21:58, edited 1 time in total.
Hakiz

#6871 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Koga briga koliko je patrijarhata bilo. Ne treba gledati u prošlost, budućnost je važna.

Zato treba raditi na tome da ga u budućnosti bude što više.
Connaisseur Karlin

#6872 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote:Koga briga koliko je patrijarhata bilo. Ne treba gledati u prošlost, budućnost je važna.

Zato treba raditi na tome da ga u budućnosti bude što više.
pfffff, ja sam veceras progledala , jer otkrivanjem proslosti, mi, zene cemo pronaci novu formulu nase dominancije u danasnjem drustvu :drndavi:
Guadalajara

#6873 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Guadalajara »

Connaisseur Karlin wrote:
Guadalajara wrote:I sta ste konacno zakljucili ? Nista ! :lol:
veceras su mnogi muskarci razocarani:

spoznaja o samo 10, 000 godina patrijarhata je porazavajuca :oops:
ma nista ja vas ovdje ne kontam :-) :run:
piupiu

#6874 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote:
B.Bećirbašić?
Ne znam, ja nju baš i ne doživljavam primarno kao feministkinju, više kao društvenog komentatora. Znam da je napisala knjigu čiji mi se naslov čini vrlo zapadnim (ne znam kako bih se bolje izrazila), ali kako tu knjigu nisam pročitala, ne mogu komentarisati dok je ne pročitam. Ovo sam rekla jer mislim da je zapadni feminizam poprilično buržoaski i ponekad ga doživljavam kao neko lapurlatističko onanisanje, da prostiš; a mislim da mi imamo dosta reći sami od sebe, iz svoje razvojne perspektive i bez patronizirajućeg sufliranja zapadnog feminizma.
piupiu

#6875 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Banksy wrote:Upravo tako. Samo eksperiment i pokušaj koji je za rezultat imao tek nekoliko osviještenih i prosvijećenih generacija, a da bi se nakon svjetla demokracije vratilo na fabričke postavke najprimitivnijih i najpatrijahalnijih društava u Evropi.
Da. Zanimljivo je posmatrati i razgovarati sa generacijama rodjenim pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih... u svakoj od njih vidiš prisustvo obje ideologije, i duboko ukorijenjenog patrijarhata i socijalističke indoktrinacije rodnom ravnopravnošću 'novog doba'. Strašna je stvar u svemu tome eksplozija ženomrštva i ženozlostavljanja kojoj smo svjedočili odmah po nestanku onog sistema, i u ratnim i u poratnim okolnostima... i još najstrašnije od svega - ženomrštvo koje u našem društvu ispoljavaju same žene. :cry:
Post Reply