Ukrajina

Post Reply
daxon

#6851 Re: Ukrajina

Post by daxon »

jefferson wrote:Ne mogu shvatiti da neko uopste prica o vojnim akcijama.
Ne pričam ja, to je meni smiješno, već se referiram na ovog analitičara kojeg sam citirao.
Mada, da je neka druga, slabija država u pitanju tipa Moldavija, Mongolija, Uganda... USA bi to već odavno i naveliko bombardovala.
wyoming

#6852 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

ne radi se o "ratu" između amerike i rusije pa sad ko je jači. ni o hladnom ni o vrućem.

ali radi se ratu između koncepta svijeta sa jednim šefom i svijeta sa multipolarnim regionalnim silama. tako, na primjer, amerikanci su zaprijetili izmacivanjem rusije iz bankarskog SWIFT sistema kako ovi ne bi mogli raditi poslovne tranzakcije. međutim odgovor na to je samo formiranje novog SWIFT-a za BRIC zemlje. od ovakvih ishoda i eventualnog odustajanja kine od drzanja dolara kao rezevrne valute zavisi ishod ovoga "rata" a ne od toga ko ima jacu vosku, veci budzet za odbranu, bolje tenkove, vise raketa...
jefferson

#6853 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

wyoming wrote:ne radi se o "ratu" između amerike i rusije pa sad ko je jači. ni o hladnom ni o vrućem.

ali radi se ratu između koncepta svijeta sa jednim šefom i svijeta sa multipolarnim regionalnim silama. tako, na primjer, amerikanci su zaprijetili izmacivanjem rusije iz bankarskog SWIFT sistema kako ovi ne bi mogli raditi poslovne tranzakcije. međutim odgovor na to je samo formiranje novog SWIFT-a za BRIC zemlje. od ovakvih ishoda i eventualnog odustajanja kine od drzanja dolara kao rezevrne valute zavisi ishod ovoga "rata" a ne od toga ko ima jacu vosku, veci budzet za odbranu, bolje tenkove, vise raketa...
Znaci BRIC ce formirati svoj sistem i ignorisati najvece trziste na svijetu, SAD :lol:
udar 99

#6854 Re: Ukrajina

Post by udar 99 »

JoseMujica wrote:nešto sumnjam da je iko na zapadu pomislio na takve budalaštine :? .....na kraju što če im to :? kad mogu Ruse karati raznim ekonomskim blokadama narednih 50 godina dok ih ne dovedu na nivo Sadamovog Iraka

hebeno je kad se ufuraš da si samodovoljan, što bi grci nazvali malakas, malakas
a kako ?
koliko vidim osim Njemacke kurvestine Merkel ?
niko u Evropi niti pomislja neke ozbiljnije sankcije ?
sta ce uraditi ?
ukinuti proizvodnju nafte i gasa u Sibiru ?
:lol:
zabraniti da izvoze oruzje u Indiju i Kinu ? ( i sada definitivno Iran ima S-300 i sve ostale "igracke" i samo neka plati )
zamrznuti Ruske financije ?
u globalnome svijetu , pola Londona drze Ruski milijarderi , sve je isprepleteno ekonomski
kako ?
USA sankcije za sada se svode na sta ?
zabranili ulazak 20-tak Rusa i zamrznuli im racune u bankama !
ja velike stete !
i sad ce Rusija propasti , evo Ruska duma se sprda cijeli dan sa sankcijama
neka Obama brine o trupama u Afganistanu , i ostalim bazama oko Rusije , na pripisaj Ruskim sistemima , , i o sudbini petro dolara
ako pocnu prodavati gas i naftu u ostalim valutama ?
sta ce biti sa dolarom ?
referendum na Krimeji je bio legalan , tvrde Evropski promatraci ! ( i Tatari su glasali za !)

http://www.globalresearch.ca/what-the-w ... ia/5373989
wyoming

#6855 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

jefferson wrote:
wyoming wrote:ne radi se o "ratu" između amerike i rusije pa sad ko je jači. ni o hladnom ni o vrućem.

Znaci BRIC ce formirati svoj sistem i ignorisati najvece trziste na svijetu, SAD :lol:
kako ne shvatas da je to isto sto i amerika radi kad ignorise birc (odnosno namece uslove). uzajamno su zavisni.
jefferson

#6856 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

wyoming wrote:
jefferson wrote:

kako ne shvatas da je to isto sto i amerika radi kad ignorise birc (odnosno namece uslove). uzajamno su zavisni.
Samo sto tu ima vrlo velikih razlika. BRIC nije jedna zemlja, i Brazil nece rizikovati svoju ekonomiju radi Ruske, ili Kina svoju radi Ruske. Kinezi su svakako stali na americku stranu.
Ove bosanske analize su najzanimljivije, jer nasa politika se bazira na onome ko ce koga zajbeati. Svjetska ekonomija ne funkcionise na nacin: da bogda i meni crkla krava samo nek komsiji crkne. Sve je do nacionalnog interesa.
Kada bi hipoteticki Rusija ispala iz SWIFTa, ostale zemlje BRIC- bi rekle: joj bas nam je zao, sa srecom :lol:
wyoming

#6857 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

JoseMujica wrote:nešto sumnjam da je iko na zapadu pomislio na takve budalaštine :? .....na kraju što če im to :? kad mogu Ruse karati raznim ekonomskim blokadama narednih 50 godina dok ih ne dovedu na nivo Sadamovog Iraka

hebeno je kad se ufuraš da si samodovoljan, što bi grci nazvali malakas, malakas
ti blage veze nemas. sankcije rusiji su za zapadne bankare kao da pucaju sebi u nogu.

tako da nema nista od toga.
udar 99

#6858 Re: Ukrajina

Post by udar 99 »

propganda ili ?
tesko je reci , pala je prva krv na Krimeji
jos nije zvanicno potvrdjeno , Ruske trupe otvorile smrtononu pajbu i ubile Ukraijnskoga vojnika u bazi Simferpol
Ruski vojnici su blokirali pristup bazi svim novinarima
ceka se zvanicno objasnjenje !
wyoming

#6859 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

jefferson wrote:
wyoming wrote:
jefferson wrote: Znaci BRIC ce formirati svoj sistem i ignorisati najvece trziste na svijetu, SAD :lol:
Samo sto tu ima vrlo velikih razlika. BRIC nije jedna zemlja, i Brazil nece rizikovati svoju ekonomiju radi Ruske, ili Kina svoju radi Ruske. Kinezi su svakako stali na americku stranu.
Ove bosanske analize su najzanimljivije, jer nasa politika se bazira na onome ko ce koga zajbeati. Svjetska ekonomija ne funkcionise na nacin: da bogda i meni crkla krava samo nek komsiji crkne. Sve je do nacionalnog interesa.
Kada bi hipoteticki Rusija ispala iz SWIFTa, ostale zemlje BRIC- bi rekle: joj bas nam je zao, sa srecom :lol:
procitaj ovu analizu, mozda nesta skontas a mozda i ne jer kako vidim sigurno nisi studirao ekonomiju i kad ne kontas ovo za SWIFT vjerovatno neces skontati niti neke osnovne elemente u clanku. ovaj lik, jim sinclair, je poprilicno poznat u svijetu finansija. posto ti nisi iz branse sumnjam da si cuo za njega ali to ti je otprilike kristijano ronaldo bankarstva. izdvajam par stvari.

On Russia countering Western sanctions, Sinclair says watch the “struggling dollar” and Russia accepting any currency for oil and natural gas. Sinclair explains, “It’s struggling . . . because it smells the real teeth of retaliation for sanctions being in the simple acceptance of any currency whatsoever for payment for gas to Europe. Believe me, they will settle in other currencies. . . . It makes energy cheaper. Why in the world would anyone want to pay in dollars if they can pay in their own currency? Russia could retaliate in a way that would have phenomenal impact on the U.S. dollar. . . . Russia has the upper hand. They have it in their ability to turn the U.S. economy upside down and into collapse. There is no question whatsoever. Putin doesn’t need a nuclear bomb. He has a nuclear economic bomb that he can set off at any time.”

http://www.lewrockwell.com/2014/03/greg ... lear-bomb/
udar 99

#6860 Re: Ukrajina

Post by udar 99 »

zapadne agencije javljaju po tvrdnjama Ukrajinskoga "novoga " ministarstva odbrane ;
'maskirani naoruzani napadaci otvorili vatru i ubili vojnika , kriza sa Krimejom ulazi u fazu "vojnoga konflikta "
kako tvrde
jos nema izvjestaja Ruskih agencija
po izjvama ocevidaca culo se nekoliko rafala , nema izvjestaja da je sukob i dalje u toku

http://www.aljazeera.com/news/europe/20 ... 91892.html
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6861 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

wyoming wrote:

ti blage veze nemas. sankcije rusiji su za zapadne bankare kao da pucaju sebi u nogu.

jes...jes i MMF i SveCka banka su krivi za sve :roll: nikad se vi tog pseudokomunizma iz svjesti rješit nečete , a svejedno če vam guzice bježati tom zapadnom kapitalizmu na kojeg licemjerno seruckate
cindrlimindrli

#6862 Re: Ukrajina

Post by cindrlimindrli »

wyoming wrote:Believe me, they will settle in other currencies. . .
kao npr koju...mozda srpski dinar?
wyoming

#6863 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

JoseMujica wrote:
wyoming wrote:

jes...jes i MMF i SveCka banka su krivi za sve :roll: nikad se vi tog pseudokomunizma iz svjesti rješit nečete , a svejedno če vam guzice bježati tom zapadnom kapitalizmu na kojeg licemjerno seruckate
ha? o cemu ti? znas li sta je trziste kapitala, berza i o cemu ja uopšte pricam? o kakvim mmf ovima lupas... postoje finansije izvan svijeta nermina niksica i dnevnog avaza...
vivaldi

#6864 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:hmmm...interesantno poređenje.sad će iz prašine da se izvlače mnogi slučajevi, ne samo kosovski -
ma ovi primjeri sluze samo za medijsko naprdjivanje, vlado i barack, kerry i lavrov sasvim sigurno ne pricaju o ovome preko telefona ili uzivo jer nema potrebe da jedni drugima prodavaju muda za bubrege, ali moras nesto plasirati javnosti jebiga
wyoming

#6865 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

cindrlimindrli wrote:
u bilo kojoj konvertibilnoj genijalac. u kojoj god lokalnoj, kuni, dinaru, euru, ff, cime god samo ne dollarom. to cini energiju jeftinijom i ne vidim sto to rusi ne bi uradili.

posto ocito pojma nemas o trzistu novca sigurno ces me pitati sto bi rusi primili kunu umjesto dolara koji je stabilnija valuta. hajde pitaj me da te i to naucim.
udar 99

#6866 Re: Ukrajina

Post by udar 99 »

lekcija iz osnovne skole ;
novac mora imati pokrice , ili u zlatu , srebru , ili u resursima i proizvodnji , materijalno pokrice da bi vrijedio vise nego samo komad sarenoga papira !
a ko skuplja zlato kao blesav i strateske rezerve i prestaje uzimati Americki dolar
Kina
kupuju sve i svasta ,razmili su se po planeti i rijesavaju se rezervi Americkih bondova kao mahniti ( ova frka s Ukrajinom ih je ubrzala i kupuju 10 tona zlata sedmicno )
sta rade BRIC drzave ?
osnivaju svoju banku i valutu i indija takodjer
to vam je dvije trecine covjecanstva !
sta radi Iran Venecuela Rusija ( proizvodjaci gasa i nafte )?
vrse razmjenu u zlatu i lokalnim valutama sve ubrzanije
ova 2014 ce biti frkovita
jos nema totalne potvrde u pucnjavi u vojnoj bazi na Krimeji i pogibijama
vidjecemo sta ce biti dalje
da ne ulazim dalje da koncept potrosackoga kapitalizma na duznickoj osnovi ( bez pokrica) dozivljava kolaps , Grcka , Spanija Portugal , Eu jug krahira
17 triliona duga USA , , a krah ce biti svima , samo je razlika sto se "istok " sprema da amortizuje udar , jer znaju sta dolazi , i dok 'zapad" prdi i prijeti i ostavlja svoje stanovnistvo na cjedilo
cindrlimindrli

#6867 Re: Ukrajina

Post by cindrlimindrli »

wyoming wrote:
cindrlimindrli wrote:
u bilo kojoj konvertibilnoj genijalac. u kojoj god lokalnoj, kuni, dinaru, euru, ff, cime god samo ne dollarom. to cini energiju jeftinijom i ne vidim sto to rusi ne bi uradili.

posto ocito pojma nemas o trzistu novca sigurno ces me pitati sto bi rusi primili kunu umjesto dolara koji je stabilnija valuta. hajde pitaj me da te i to naucim.
Pa dobro, posto ti znas kako funkcionise trziste novca, napisi koju ce to valutu primati?
jefferson

#6868 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

wyoming wrote:
cindrlimindrli wrote:

Slabo ti kontas politicku ekonomiju.
daxon

#6869 Re: Ukrajina

Post by daxon »

udar 99 wrote:jos nema totalne potvrde u pucnjavi u vojnoj bazi na Krimeji i pogibijama
Na nekim portalima čitam da je jedan ukrajinski vojnik ranjen, a ne ubijen, ali da nema potvrde da ruski vojnici stoje iza tog ranjavanja.
AleksoMKD

#6870 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

http://www.theguardian.com/world/2014/m ... rship-deal

Francuska bi mogla otkazati dil za brod Mistral klase za Rusiju, ali samo ako London sankcionise Ruske oligarhe koji trose milijarde u Britaniji :-) .

Ko koga jebe ovde? Ove sankcije ce biti ko one 2008 oko Gruzije.
jefferson

#6871 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

AleksoMKD wrote:http://www.theguardian.com/world/2014/m ... rship-deal

Francuska bi mogla otkazati dil za brod Mistral klase za Rusiju, ali samo ako London sankcionise Ruske oligarhe koji trose milijarde u Britaniji :-) .

Ko koga jebe ovde? Ove sankcije ce biti ko one 2008 oko Gruzije.
To ti je EU nekako sazeta u jednoj recenici.
wyoming

#6872 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

cindrlimindrli wrote:
wyoming wrote:
cindrlimindrli wrote: u bilo kojoj konvertibilnoj genijalac. u kojoj god lokalnoj, kuni, dinaru, euru, ff, cime god samo ne dollarom. to cini energiju jeftinijom i ne vidim sto to rusi ne bi uradili.

Pa dobro, posto ti znas kako funkcionise trziste novca, napisi koju ce to valutu primati?
vrlo prosto. valutu zemlje koja kupuje, ili ekvivalent u rubljama. euro, franak. mogu da kazu: primamo sve osim dolara. i dinar i denar i kunu i marku i....
Last edited by wyoming on 18/03/2014 17:54, edited 1 time in total.
jefferson

#6873 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

vrlo prosto. valutu zemlje koja kupuje, ili ekvivalent u rubljama. euro, franak. mogu da kazu: primamo sve osim dolara.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I ti sebe nazivas ekonomskim poznavaocem :lol:
wyoming

#6874 Re: Ukrajina

Post by wyoming »

jefferson wrote:
vrlo prosto. valutu zemlje koja kupuje, ili ekvivalent u rubljama. euro, franak. mogu da kazu: primamo sve osim dolara.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I ti sebe nazivas ekonomskim poznavaocem :lol:
osim smajlija imas li kakav argument.
Objektivni navijac

#6875 Re: Ukrajina

Post by Objektivni navijac »

JoseMujica wrote:
Objektivni navijac wrote:
JoseMujica wrote:
imali su i u Afganistanu, imaju i Ameri u Afganistanu i Iraku...samo ovo vovdena ti je u avliji i u dnevnom boravku a ne nedže u tri pm što ni na karti neznaš pokazat

jedino što je Rusija ovim dobila je dugoročna nestabilnost u svom dvorištu...nažalost mentalni profil ruske politike je ostao krkanski i prošlovjekovni...trebao je fino Tornjaka pitat i ovaj bi mu fino kazo da je danas najbitnija ekooooonomija........Putin ovim, ko da je sam sebi pod nos prno bez maske :-) 1938 i oma Anschluß :roll: a mogo je samo tako karat na sveckoj razini godinama :D al hebga ko ne zna skupo če da plača :D
Bilo bi cudo ,da zemlja pod agresijom,kojoj je dvoriste napadnuto bude stabilna :-) Rusija je ocito spremna docekala ovaj ocekivani i dugopripremani udar u Ukrajini. Uzvratila je brzo i efikasno. Teski dani su pred fasistima Ukrajine. Krim je samo poruka,ide se dalje. Ma koliko se fasisti iz Kijeva sada uvlacili Rusiji i popustali,nece biti dosta. Rekao sam ali da ponovim: Ukrajinski Rusi su najvazniji i najjaci narod Ukrajine a oni ne prihvataju trenutnu vlast u Kijevu,niti prihvacaju ijednu vlast u Kijevu,koja nije uz Rusiju. Igranka tek pocinje,ovo su prvi taktovi

sve to stoji...samo je pravo pitanje koliko dugo će Rusija biti ekonomski sposobna da nosi sva karanja koja dolaze s okupacijom prostora, u svojoj avliji, koji će biti nemiran od sad pa nadalje i ubuduće?

npr. UK nije mogla dugo da se nosi sa Sjevernom Irskom, CCCP se raspao u Afganistanu...pusti se tog razmišljanja pečinskog čoeka s pričom ja pobo vovdna kolac i gotovo je :roll:

u jednom si u pravu potpuno.... da igranka poćinje i da su tek odsvirani prvi taktovi
Jbg ako smo mi u Sarajevu ,izdrzali maximalno rigorozne sankcije od 92-95 sa osmjehom,izdrzace i Rusi ,koji su 100x tvrdzi od Sarajlija :D
Nema ekonomija veze sa ovim,odnosno nema presudne tezine. Ovo je borba za goli bioloski opstanak ruskoga naroda.Ili izdrzati ili nestati . I da ako bude trebalo 20 godina jesti travu jesce je,ako bude trebalo poginuti,ginuce se. Rusi su spremni,kao mnogo puta dosada,ionako izbora nemaju a Zapad nije,to sam siguran :D
Post Reply