Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- manekenka u penziji
#6826 Re: Trudnjače i porodilje online
Dijete ti radi toga nece imati nikakve probleme niti ce snositi ikakve posljedice. Za centar za socijalni rad nisam sigurna da li oni tu urgiraju po službenoj dužnosti ili ne, ako sta saznam,javim ti.
-
julisiz es grant
#6827 Re: Trudnjače i porodilje online
Izvini što ranije nisam stigao da odgovorim.manekenka u penziji wrote:@julisiz es grant
mene jako puno zabrinjava ova zumanjcana vrećica koja je konstantno lako izdužena.
Prošle sedmice grav.hbd 8+4 crl 8+6 zv: lako izdužena 5,7x4,9
Ove sedmice grav.hbd 9+4 crl 10+1 zv:lako izdužena 6mm. Uterus u kontrakciji
Koliko zv ukazuje na opasnost od trisomije?
Koliko ce biti pouzdan double test kada ja imam u sebi izgubljenog blizanca?
Ako budeš imao vremena za odgovor, bit cu ti jako zahvalna.
Što se tiže ŽV, ona će svakako nestati između 10 i 12 NG, tako da mislim da je ta izduženost posljedica njenog "splašnjavanja". Iako negdje u literaturi stoji da njen oblik, izgled njenog sadržaja mogu biti biljezi hromosomopatija, to nije usvojeno kao standard, tako da ne trebaš o tome puno misliti.
Blizanačka trudnoća ne bi trebala uticati na rezultat double testa, jer se u njemu ne radi AFP, koji je kod blizanačke trudnoće normalno viši. Ali u svakom slučaju, moraće se naznačiti da se radilo o blizanačkoj trudnoći da se to uzme u obzir prilikom izračunavanja rizika.
-
kakavdanakneiskustvu
#6828 Re: Trudnjače i porodilje online
u kojoj sedmici se mogu osjetiti bebini pokreti?
-
julisiz es grant
#6829 Re: Trudnjače i porodilje online
Kod prvorotki sa 19-20 nedjelja, kod višerotki oko 2 nedjelje prije.kakavdanakneiskustvu wrote:u kojoj sedmici se mogu osjetiti bebini pokreti?
-
kakavdanakneiskustvu
#6830 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:Kod prvorotki sa 19-20 nedjelja, kod višerotki oko 2 nedjelje prije.kakavdanakneiskustvu wrote:u kojoj sedmici se mogu osjetiti bebini pokreti?
hvala
- JanuaryJones
#6831 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam osjetila bebača sa 18+5
prvo mi je dijete 
Sent from my iPad using Tapatalk
-
kakavdanakneiskustvu
#6832 Re: Trudnjače i porodilje online
JanuaryJones wrote:Ja sam osjetila bebača sa 18+5prvo mi je dijete
hvala
- manekenka u penziji
#6833 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala ti puno na odgovoru. Danas sam opet bila na pregledu i zumancana vrećica je pravilnog oblikajulisiz es grant wrote:Izvini što ranije nisam stigao da odgovorim.manekenka u penziji wrote:@julisiz es grant
mene jako puno zabrinjava ova zumanjcana vrećica koja je konstantno lako izdužena.
Prošle sedmice grav.hbd 8+4 crl 8+6 zv: lako izdužena 5,7x4,9
Ove sedmice grav.hbd 9+4 crl 10+1 zv:lako izdužena 6mm. Uterus u kontrakciji
Koliko zv ukazuje na opasnost od trisomije?
Koliko ce biti pouzdan double test kada ja imam u sebi izgubljenog blizanca?
Ako budeš imao vremena za odgovor, bit cu ti jako zahvalna.
Što se tiže ŽV, ona će svakako nestati između 10 i 12 NG, tako da mislim da je ta izduženost posljedica njenog "splašnjavanja". Iako negdje u literaturi stoji da njen oblik, izgled njenog sadržaja mogu biti biljezi hromosomopatija, to nije usvojeno kao standard, tako da ne trebaš o tome puno misliti.
Blizanačka trudnoća ne bi trebala uticati na rezultat double testa, jer se u njemu ne radi AFP, koji je kod blizanačke trudnoće normalno viši. Ali u svakom slučaju, moraće se naznačiti da se radilo o blizanačkoj trudnoći da se to uzme u obzir prilikom izračunavanja rizika.
Beba je dobro,masAllah,raspoznaju joj se i okice, ali ja i dalje moram mirovati.
-
salle_eh1986
#6834 Re: Trudnjače i porodilje online
pobogu nisam rekla da sam odjedanput odnijela sva tri uzorka , vec sam kupila bocice u apoteci nisam isla u dom zdravlja po njih jer se ne smijem mnogo kretati , a nosila sam tri jutra urinkadinica wrote:Zar može ovako?salle_eh1986 wrote:ja sam prosle sedmice radila urinokulturu , a kupila sam u apoteci 3 bocice ,pa mozes i ti tako ako ti odgovara ,i odmah sam prvo jutro predala urinblondina wrote:Ako može mala pomoć,sutra u domu zdravlja treba da radim urinokulturu.da li je potrebno da od kuce ponesem urin i u cemu ste vi nosile.ima li se kupiti u apoteci neke posudice ili se one uzimaju u domu zdravlja.da
ne idem cetiri puta.
Ja sam mislila da je cilj tri dana uzastopno uraditi nalaz, da se vide evtl. bakterije i njihova količina. Nema mi logike da se odnese samo jedan dan, sva tri uzorka.
-
dama_u_crnom
#6835 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala timanekenka u penziji wrote:Dijete ti radi toga nece imati nikakve probleme niti ce snositi ikakve posljedice. Za centar za socijalni rad nisam sigurna da li oni tu urgiraju po službenoj dužnosti ili ne, ako sta saznam,javim ti.
-
seyo_84
#6836 Re: Trudnjače i porodilje online
IImam bebu od 3 mjeseca i 8 dana,iskljucivo ga dojim od pocetka,od kako se rodio,tj.izasao iz bolnice kaki skoro pri svakom podoju.Da li je normalno to i dalje,sad kad je usao u 4.mjesec da toliko kaki?Inace po meni ok napreduje(Rodjen sa 4200,sa 3 mjeseca imao 6670gr)
-
Zoya
#6837 Re: Trudnjače i porodilje online
Dokle god ne gubi na kilazi, nije nikakav problem. Budi sretna sto ti djete ima redovnu stolicu.
-
dama_u_crnom
#6838 Re: Trudnjače i porodilje online
Zna li neko gdje se moze kupiti skafander za bebu? Nigdje ne mogu naci. I kolika im je cijena? Hvala 
- kadinica
#6839 Re: Trudnjače i porodilje online
Azel, 12 KM.
- manekenka u penziji
#6840 Re: Trudnjače i porodilje online
Smije li se ista jesti prije double testa?
Trebala bih i tablete popiti.

- sarajevo_84
#6841 Re: Trudnjače i porodilje online
Mamice,
šta bih trebala kupiti za bebu kremice, gaze, i sl....?
Jel pametno da kupim sad ili poslije izlaska iz bolnice?
Kome nije teško, molim da mi navede spisak tih preparata koje bih trebala kupiti.
Hvala unaprijed!
Jel pametno da kupim sad ili poslije izlaska iz bolnice?
Kome nije teško, molim da mi navede spisak tih preparata koje bih trebala kupiti.
Hvala unaprijed!
Last edited by sarajevo_84 on 20/10/2013 19:52, edited 1 time in total.
- sarajevo_84
#6842 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam radila triple i niko mi nije rekao da ne smijem jesti. Naravno da sam jela.manekenka u penziji wrote:Smije li se ista jesti prije double testa?
-
kakavdanakneiskustvu
#6843 Re: Trudnjače i porodilje online
beba počela udarati 
-
cocochanel
#6844 Re: Trudnjače i porodilje online
pa mislim da je bolje prije izlaska..hmm..plivasept potreban za prvih nekoliko kupanja, zatim kupka neka, mi smo uzeli mustelinu obzirom da je mali dobio osip od one dm-ove, dr pasha krema (dobra za guzu, kao i citavo tijelo, i lice), veliki tuferi za bebe (dm), zamjena za bivacin prasak, sterilne komprese za pupak, octansept sprej..mislim da je to to..oni veliki spiskovi koji se nadopunjavaju od 1950 i neke su krajnje zastarjeli i beskorisni..mozda sam i izostavila koju sitnicu..sarajevo_84 wrote:Mamice,
Jel pametno da kupim sad ili poslije izlaska iz bolnice?![]()
Hvala unaprijed!
- manekenka u penziji
#6845 Re: Trudnjače i porodilje online
sarajevo_84 wrote:Ja sam radila triple i niko mi nije rekao da ne smijem jesti. Naravno da sam jela.manekenka u penziji wrote:Smije li se ista jesti prije double testa?
![]()
Odlične vijesti. Već sam se bila zabrinula kako cu izdržati
MasAllahkakavdanakneiskustvu wrote:beba počela udarati
-
Smile :)
#6846 Re: Trudnjače i porodilje online
sarajevo_84
Apoteka:
Plivasept, sterilne gaze, bivacin, komprese, bademova krema u apoteci (skuplja je od bademove pharamamed iz DM-a ali definitivno masnija i bolja)
DM:
kupka ili šampon (mi koristimo becutan), može i neki dj. sapun, tuferi za grudnak za dojenje (DM), krema za bradavice (DM). Sretno!

Apoteka:
Plivasept, sterilne gaze, bivacin, komprese, bademova krema u apoteci (skuplja je od bademove pharamamed iz DM-a ali definitivno masnija i bolja)
DM:
kupka ili šampon (mi koristimo becutan), može i neki dj. sapun, tuferi za grudnak za dojenje (DM), krema za bradavice (DM). Sretno!
-
dama_u_crnom
#6847 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanje za majke koje doje bebu, sta uraditi ako beba ogladni vani kada je izvedete u setnju. I kada ste prvi put izvele svoju bebu? 
-
affidavit
#6848 Re: Trudnjače i porodilje online
Nekada skoro sam vidjela u Tiffanyju, ne znam da li ih još uvijek imaju.dama_u_crnom wrote:Zna li neko gdje se moze kupiti skafander za bebu? Nigdje ne mogu naci. I kolika im je cijena? Hvala
-
mumy
#6849 Re: Trudnjače i porodilje online
Izvaditi sisudama_u_crnom wrote:Pitanje za majke koje doje bebu, sta uraditi ako beba ogladni vani kada je izvedete u setnju. I kada ste prvi put izvele svoju bebu?
-
Sunculish
#6850 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja svoju dojim i na sred ulice i u sred kafane jednako kao kad sam kući.dama_u_crnom wrote:Pitanje za majke koje doje bebu, sta uraditi ako beba ogladni vani kada je izvedete u setnju. I kada ste prvi put izvele svoju bebu?