Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zlo zlo

#6826 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

redom, prvo dolje jednu veću klimu,ko što je od rovcovih staraca recimo, pa vidit kako se dopada, pa redom kako mogneš u sobe po manju klimu neku zbog privatnosti itd, redom, ne mora se sve odmah, to za optimalnu ugodu :-D
Kiki_Musampa

#6827 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

Ma znam i ja sta je najbolje,ali jedno po jedno,imam jos dosta ulaganja ove godine.

Kotlovnica će ostati u kuci za ne daj Boze scenario,i koja tona uglja.
rovac13

#6828 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja sebi nikad nebi klimu postavio u hodnik.
Osim ako bas moram.

Ako se zeli uradit primarno grijanje po ps u, onda ide klima u svaku sobu. U te manje sobe po manja klima od 800-900 km a u dnevni boravak malo ozbiljnija 1200-1500km.
Tako bi sve bilo kako treba.

A ako je u pitanju ispomoc, odradjivanje posla, onda moze kako moze. Stavit u dnevni malo jacu klimu pa probat. Onda vidis gdje ti fali i koliko.

Malo je cudno, tu je raspored, tu su pitanja, ocekivanja, odgovori, savjeti....... a niko ne spomenu izolaciju...... bez podatka o izolaciji se nema sta pametno reci :)
zlo zlo

#6829 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

Kiki_Musampa wrote:Ma znam i ja sta je najbolje,ali jedno po jedno,imam jos dosta ulaganja ove godine.

Kotlovnica će ostati u kuci za ne daj Boze scenario,i koja tona uglja.
nekog ulaganja stalno ima, kod svih nas :-D ak nema, nesto se izmisli, samo da nismo mirni :lol:
Kiki_Musampa

#6830 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

rovac13 wrote:Ja sebi nikad nebi klimu postavio u hodnik.
Osim ako bas moram.

Ako se zeli uradit primarno grijanje po ps u, onda ide klima u svaku sobu. U te manje sobe po manja klima od 800-900 km a u dnevni boravak malo ozbiljnija 1200-1500km.
Tako bi sve bilo kako treba.

A ako je u pitanju ispomoc, odradjivanje posla, onda moze kako moze. Stavit u dnevni malo jacu klimu pa probat. Onda vidis gdje ti fali i koliko.

Malo je cudno, tu je raspored, tu su pitanja, ocekivanja, odgovori, savjeti....... a niko ne spomenu izolaciju...... bez podatka o izolaciji se nema sta pametno reci :)
Stolarija uradjena prosle godine,ima neka fasada,e sad neznam debljinu,mislim da je 5 cm... Izolacija nije toliki problem. Inverteri ne bi za sada bili primarno grijanje,samo me interesovalo moze li se pokriti sa 2 invertera.
Trenutno je ovaj na akciji pa sam mislio 1 ili 2 uzeti...Daikin FTXB35C/RXB35C .
zlo zlo

#6831 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

i ja sam radila stolariju prošle godine, i ispalo da moram i klimu odmah nakon, tako da fino na rate za istu cijenu bilo i točka, a vjeruj kada i ako staviš klime nakon ugljena itekako će ti bit primarno grijanje i preporoditi ćeš se :lol: pali i gasi, nema čišćenja, nema navlačenja ugljena, samo svakih par tjedana plakneš filter :-D ja imam drva i nešto ugljena već osam godina u podrumu netaknute :lol:
mehkoca

#6832 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Evo da i ja nešto dodam za druga @musampu
Ustvari, slušaj šta ti @rovac i @zloća kaže i to je to :D

I moj ti je savjet da uzimaš jednu po jednu klimu, a predložio bih ti jednu veću u dnevni + dvije manje u sobama. Isto sam i ja tako radio, kupio jednu, pa za mjesec dana + dvije i onda za još jedan mjesec + jedna, tako da imam 4 (trebat će još jedna da pokrijem cijelu kuću). Moje klime su Mitsubishi (dvije FH i dvije SF serije) i ja sam PREZADOVOLJAN. Kotlovnica neka stoji, i ja je imam. Upravo zadnjih mjesec dana samo se grijemo na ugalj :D ali ne zbog zime ili nečega drugog, već sam skontao da će mi taj ugalj samo smetati u kotlovnici, pa ga želim što više potrošiti :D I, naravno, svaki dan se sjetim ljepote grijanja na klime :lol: (čisto, najjeftinije grijanje, ne zagađujem komšije :D , a još ću imati i hlađenje ljeti :lol: )
zlo zlo

#6833 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

mehkica dok svoje spališ, darujem ti ja moje :lol: :lol: :lol: ugljen spali, od drva koliko su suha moš parket napravit :lol: :lol:
Kiki_Musampa

#6834 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

mehkoca wrote:Evo da i ja nešto dodam za druga @musampu

I moj ti je savjet da uzimaš jednu po jednu klimu, a predložio bih ti jednu veću u dnevni + dvije manje u sobama. Isto sam i ja tako radio, kupio jednu, pa za mjesec dana + dvije i onda za još jedan mjesec + jedna, tako da imam 4 (trebat će još jedna da pokrijem cijelu kuću). Moje klime su Mitsubishi (dvije FH i dvije SF serije) i ja sam PREZADOVOLJAN. Kotlovnica neka stoji, i ja je imam. Upravo zadnjih mjesec dana samo se grijemo na ugalj :D ali ne zbog zime ili nečega drugog, već sam skontao da će mi taj ugalj samo smetati u kotlovnici, pa ga želim što više potrošiti :D I, naravno, svaki dan se sjetim ljepote grijanja na klime :lol: (čisto, najjeftinije grijanje, ne zagađujem komšije :D , a još ću imati i hlađenje ljeti :lol: )
Pa to mi je cilj,godinama lomim bolju polovicu, i sad je pukla jer smo prosli mjesec dali 240 KM za ugalj,kojeg nece biti za par dana...Biti ce jos klima,al negdje se mora poceti.E,taj pocetak mi je bitan,pa jos jednom pitam:gdje staviti drugu klimu :)plan kuce je gore:)
zlo zlo

#6835 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

prvo stavi jednu jaču klimu dolje, od toga kreni, a gore ako ćeš odmah stavi u jednu od soba, neku manju, devetku, pa onda polako dok se skuca para, i u drugu sobu, jedno pitanje to dolje-gore, jel to kat-polukat, otvoreno, zatvoreno? ili što? :-D fin je prostor dolje, ja bi stavila 5kw tu i dio bi sigurno grijao i gore barem malo.
Kiki_Musampa

#6836 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

zlo zlo wrote:prvo stavi jednu jaču klimu dolje, od toga kreni, a gore ako ćeš odmah stavi u jednu od soba, neku manju, devetku, pa onda polako dok se skuca para, i u drugu sobu, jedno pitanje to dolje-gore, jel to kat-polukat, otvoreno, zatvoreno? ili što? :-D fin je prostor dolje, ja bi stavila 5kw tu i dio bi sigurno grijao i gore barem malo.
Ima metar visinske razlike,4 stepenice vode u wc i spavace sobe---
zlo zlo

#6837 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

tako nešto i mislila, kao što rekoh ja bi 5kw dolje prvo stavila, isto tako ne bi u taj hodnik klimu stavljala ni pod razno tu. Al to je moje mišljenje :-D

lokacija klime dolje nacrtana je ok.

da razjasnim za hodnik, klima će ugrijat hodnik i toplina će joj se vračati klimi i senzori će dobivat da je zagrijano potrebno a nije, klima treba imat prostor gdje će puhati toplo da se ne vraća u nju da grije optimalno.
mehkoca

#6838 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

zlo zlo wrote:mehkica dok svoje spališ, darujem ti ja moje :lol: :lol: :lol: ugljen spali, od drva koliko su suha moš parket napravit :lol: :lol:
Znao sam da ti nisi zlo :D
P.S. Bolje ta drva u pelet pretvoriti, skuplji je od parketa :lol:
mehkoca

#6839 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Kiki_Musampa wrote:
mehkoca wrote:Evo da i ja nešto dodam za druga @musampu

Pa to mi je cilj,godinama lomim bolju polovicu, i sad je pukla jer smo prosli mjesec dali 240 KM za ugalj,kojeg nece biti za par dana...Biti ce jos klima,al negdje se mora poceti.E,taj pocetak mi je bitan,pa jos jednom pitam:gdje staviti drugu klimu :)plan kuce je gore:)
Puno to trošite za ugalj, mjesec 240 KM :? Mi smo za cijelu sezonu trošili 3 tone. Možda je do izolacije...
I drugu klimu, kao što reče @zlo stavi u jednu sobu, pa onda dalje. Gore sam napisao koje ja klime imam, SF su u sobama od 2,5 kW.

P.S. Da ne bude i kod tebe kao kod @rovca, kad je u pitanju bolja polovina, uvijek je njegova zadnja: ''da draga'' :D
Kiki_Musampa

#6840 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

El, kako nam je elektroprivreda kupila rudnike, kupujem od raznoraznih salabajzera, pa mi je tako i potrosnja skocila za 100%.
elvirr

#6841 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by elvirr »

Uzeo sam Daikina ftx35j3 i za sada grije super.
Pitanje: da li je normalno da se klima u 2 sata rada ugasi samo na 10 minuta i onda opet tako? Zar ne bi trebala sama da se gasi kada se se dostigne odredjena temperatura?
Cesto se desi da klima radi ali iz nje ne izlazi topao zrak nego nesto mlako skroz
rovac13

#6842 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Stare klime su radile na principu on off,one su se puno palile gasile,uvijek su grijale i hladile maximalnom snagom,zato nisu mogle radit kako treba kad zazimi vani.

Cilj invertera je da se ne gasi nikad,ili da se gasi sto manje.
Najcesce kliem spustaju snagu do 250-300w i ne moze nize onda idu u pauzu.
Daikin klime su u tome odlicne.
Od maximalnih 1300-1400w koliko mogu da trose.....ja sam daikin ftxb35c cesto vidjao na 170-180w a ponekad sam ju uhvatio da radi na potrosnji 150w u grijanju.U hladjenju ide jos nize hvatao sam ju na potrosnji 100w.

To je naravno normalno i tako treba.
A logika kaze cim klima toliko malo trosi u grijanju da i taj zrak nece bit toliko topal.
Bitno je da odrzava temperaturu koju treba.
Kako zahladni vani ona ce sama pocet griajt jace i toplije.
Kad vani nije puno hladno ili ako imas dobru izolaciju ona nece griajt jako jer bi pregrijala sobu.

Zato je najblje klimu postaviti da ne duva prema tamo gdje se sjedi.
Da bi izbjegao osjecaj haldnjikavog duvanja mozes da smanjujus brzinu fan,sve sto slabije duva izduv postaje topliji u grijanju.
Kiki_Musampa

#6843 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

Prvi Daikin je narucen, i biti ce postavljen za koji dan...
Hvala svima
rovac13

#6844 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Koji si narucio ?
U kakav prostor si ga planirao instalirat ?
ketronsd1

#6845 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

elvirr wrote:Uzeo sam Daikina ftx35j3 i za sada grije super.
Pitanje: da li je normalno da se klima u 2 sata rada ugasi samo na 10 minuta i onda opet tako? Zar ne bi trebala sama da se gasi kada se se dostigne odredjena temperatura?
Cesto se desi da klima radi ali iz nje ne izlazi topao zrak nego nesto mlako skroz
TP uvijek imaju više parametara koji određuju kako će i šta raditi. I uvijek postoji prioritet i među tim parametrima. Kod Z/Z pumpi ili uopšte kod svih TP prvi parametar je discharge. Ako je tu prevelika temperatura svi ostali zahtjevi koje si zadao i koji postoje padaju u vodu. Zatim sama temperatura invertera koji se nalazi u vanjskoj jedinici. Sljedeći faktor je delta ulaz izlaz temperatura koji je usko vezan sa zadatom temperaturom i temperaturom sobe.
A vrlo je moguće i da pumpa odradi DF.

@rovac
Ubacio sam neku gree pumpu prije nekih mjesec i po
I mogu ti reći da sam pozitivno iznenadjen. Doduše to je neki njihov top model. To smo dobili na test pa možda i neku suradnju sa njima napravimo. Nemam pojma koja je serija jer smo to dobili bez ikakvih oznaka. Kod mene će biti do početka proljeća pa ćemo je onda skidati i ide na "prave" testove. :)
rovac13

#6846 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

ketronsd1 wrote: @rovac
Ubacio sam neku gree pumpu prije nekih mjesec i po
I mogu ti reći da sam pozitivno iznenadjen. Doduše to je neki njihov top model. To smo dobili na test pa možda i neku suradnju sa njima napravimo. Nemam pojma koja je serija jer smo to dobili bez ikakvih oznaka. Kod mene će biti do početka proljeća pa ćemo je onda skidati i ide na "prave" testove. :)
Da nije ova gree amber nordic :)

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... HSpzyo8qgE

Vanjska 12-ka ima 45 kg,ima onaj njihov dvostepeni kompresor,mislim 2,5 reda izmjenjivac u vanjskoj,povlaci struje nesto puno 2500w ili tako nesto.

Ako je ta,ima ju makedonac kojeg ima po forumima,kod njih se nabavi za 600-700€ ,kod nas nje nema u prodaji,a kakve su cijene ovdje gree ako i dodje kostace preko 1000€

Ova njegova je ocito mocna.
Nisam ni sumnjao da ce biti mocna kad sam vidio njene gabarite.
Mene vise zanima kako je kinez ustiman sto se tice detalja.
Kako buka vanjske unutarnje,defrosti,imal kakvih zezancija bugova,nesto da nervira,krcka li plastika itd....
Stalker

#6847 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Stalker »

Hvala Rovac13,Hajrac i svi ostali na iskustvu koji ste podijelili.Zahvaljuci vama sada se grijem na Mitsubishi FH35,i fenomenalno je.
Kiki_Musampa

#6848 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Kiki_Musampa »

Takodjer, za sada samo jedan Daikin drzi temp na 23c bez problema, tako da bi 2 komotno mogla cijeli stan grijati kad budu ozbiljne mazije. Ni ja nisam vjerovao da ce to ovako fercerati. :sax:
rovac13

#6849 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Svaka klima bez problema grije kad je vani plus.
Ja imam daikin ftxb35c i jako sam zadovoljan

Ono sto mi se svidja kod njeg je:

-vanjska ne pravi buku (fujitsu je glasniji osjetno) ovo mi je jako bitno
-klima se cini jako stedljiva u stvarnosti
-radi fino i diskretno neprimijetno,ne znas ni kad je defrost,ne smeta po kuci nista (u tisim fan brzinama naravno)
-moze da spusta snagu na jako nisko,u grijanju sam ga vidjao kako trosi 150-170w i pri tome grije a u hladjenju sam ga hvatao kako hladi sa 100w potrosnjom.....to je dobro jer rijetko pravi pauze tako,imas stalan dotok toplote.

Negativna stvar koju sam primijetio je da ispod 0*C zna cesto da ide u defrost.Cak na svakih pola sata ponekad.Najgore sto ja ne vidim potrebu za defrostom.Na vanjskoj se nije skupilo nista inja leda na izmjenjivacu,sve cisto a ona ode oept u defrost.
Ipak dobra stvar je sto ukupna pauza bez grijanja u defrostu traje 5-6 minuta.Znaci grije 30 minuta pa ne grije 5 minuta.To su mislim najgori trenuci koje sam primijetio tako da oept nije neki problem.Jer fujtisu mi zna 15 minuta nekad pauzirat zbog defrosta.

Meni je klima postavljena u malu djecju sobu koju je grijala bez problema i na -16*C a vrata dj sobe su otvorena i klima gleda prema ostatku kuce,pa i tamo usput gura nesto toplote i pomaze fujitsu klimi.

Na -16*C najvise sto sam ju natjerao da povuce struje bilo je oko 1150w.
Na izduvu u drugoj fan brzini sam tad imao cini mi se 44*C mjereno drvenim termometrom ispred krilca.
Meni je ovo solidan rezultat za ovako jeftinu klimu.
Meni je malo tesko ocijenit jer u dnevnoj imam klimu koja na -25 moze potegnut 3000w pa zato grije i na -25 kao da je vani plus :D

Rekao bih da je ova klima idealna za manji prostor ili dobro izolovan prostor,zbog niske modulacije.
Za veci prostor bi volio cuti kako se ponasa kod ostalih.
Uglavnom ako si postavio jednu nemas potrebu zurit sa drugom.
Sacekaj testiraj,nadji joj mane i vrline bices pametniji,pa onda dalje.
Klimama je najteze oko 0 do -5 kad cesto vlaznost bude jako visoka,kisa magla snijeg,ne bukvalno da ima je tesko nego sto cesto moraju odledjavat vanjsku jedinicu,a to znaci pauze grijanja.
elvirr

#6850 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by elvirr »

Da podijelim svoje Iskustvo sa Daikin FTX B35...
Klima plaćena 1000 KM i ugrađena 17.03. ove godine u porodičnu kuću koja nema izolacije, zidana je siporeksom prije 35 godina i sa drvenim prozorima (Jelovica). Površina koju je klima grijala je nekih cca. 45 kvadrata, a temperatura na klimi je bila podešena na 23 stepena i nije se nikako gasila.
Ukupan račun za struju za mjesec mart je iznosio 80,18 KM, s tim da je račun za februar iznosio 46,44 KM, odnosno kada se preračuna ispada da je klima dnevno trošila 1,68 KM za grijanje, što je odličan rezultat obzirom na naprijed navedene uslove.
Po ovoj računici klima bi mjesečno trošila 50KM struje na ovim temperaturama (prosjek 6 stepeni), dok bi taj bio sigurno veći u zimskim mjesecima (decembar, januar, februar).
U svakom slučaju, klima uz kombinaciju sa kotlom na drva za vrijeme niskih temperatura je za mene pun pogodak.
Post Reply