Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Warashii

#6826 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Warashii »

hladan.preminger wrote:
Warashii wrote: Ovaj aditiv je za benzinske motore.

Vidi se svijećica :D
:D
U principu svaki LM aditiv sa plavim poklopcem je za benzin, crveni za dizel, crni za ulje, bijeli za vodu, kada su pakovanja u bocama u pitanju.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6827 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Tunap aditivi, broj 1 u svijetu. Tako kazu korisnici i prodavaci istog.[emoji6] [emoji4]

Sent from my C6603 using Tapatalk
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#6828 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Kataklinger wrote:Spominju se sad ovdje i LM i Wynss i jos neki proizvodi. Sta je najkvalitetnije a da je dostupno kod nas? Konkretno, treba mi neki dobar aditiv za dizel, za ove hladnije dane da malo procistim fijaker...i neki aditiv za dizne.

Ili da ne nabrajam, koje biste sve aditive preporucili ako uopste imaju efekta?
Ako ces od Liqui Moly-a, trazi LM Super Diesel Aditiv
amar1994

#6829 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ako cete za dizne, nemojte nista sto ide u rezervoar :)
http://www.olx.ba/artikal/2495701/ultra ... e-dizni-i/

evo ovi imaju taj wynss tretman :)
:thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6830 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

amar1994 wrote:ako cete za dizne, nemojte nista sto ide u rezervoar :)
http://www.olx.ba/artikal/2495701/ultra ... e-dizni-i/

evo ovi imaju taj wynss tretman :)
[emoji106]
Ima li neko iskustva sa doticnim?????

Sent from my C6603 using Tapatalk
kafanski_covjek

#6831 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kafanski_covjek »

Warashii wrote:
hladan.preminger wrote:
Warashii wrote: Ovaj aditiv je za benzinske motore.

Vidi se svijećica :D
:D
U principu svaki LM aditiv sa plavim poklopcem je za benzin, crveni za dizel, crni za ulje, bijeli za vodu, kada su pakovanja u bocama u pitanju.
jbg :D vidite koja su doba bila :D
negredo

#6832 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by negredo »

novi diskovi, i polovne plocicie (5.000 km vozene)? Jel prolazna varijanta?
direstraits0078

#6833 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

negredo wrote:novi diskovi, i polovne plocicie (5.000 km vozene)? Jel prolazna varijanta?
Nix. Na nove diskove nove plocice. Na stare diskove stare plocice, nove plocice.
negredo

#6834 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by negredo »

direstraits0078 wrote:
negredo wrote:novi diskovi, i polovne plocicie (5.000 km vozene)? Jel prolazna varijanta?
Nix. Na nove diskove nove plocice. Na stare diskove stare plocice, nove plocice.
Bila je ova varijanta pa mi na autoputu treslo do bola, kaze lik diskove mijenjaj, a nije nista govorio kad sam plocice nove stavljo na stare diskove :-)

Meni kao laiku nije jasno sto se ne moze to neovisno kombinovati ako su deklarativno oba materijala potrosna?
direstraits0078

#6835 Re: Pitamo Mehanicare ?

negredo wrote:
direstraits0078 wrote:
Bila je ova varijanta pa mi na autoputu treslo do bola, kaze lik diskove mijenjaj, a nije nista govorio kad sam plocice nove stavljo na stare diskove :-)

Meni kao laiku nije jasno sto se ne moze to neovisno kombinovati ako su deklarativno oba materijala potrosna?
Objasnjeno je vec ovdje negdje.

Kad stavljas nove plocice na stari disk, plocice se mogu prilagoditi disku, s tim da se na dijelu gdje plocica nalijeze na obod diska (zub, usnu, kako vec zovu), plocica lagano zbrusi, da ne bi dolazilo do treskanja pri kocenju (obodno pomjeranje u plivajucim klijestima). Kad stavis potrosenu plocicu na nov disk, ta plocica ne koci punom povrsinom po disku, pa od novog diska veoma brzo napravis disk koji je polovan, i samim tim gubis na efikanosti kocenja. Kod kombinacije nov disk - nova plocica, imas plocicu koja citavom povrsinom koci po disku, jednako ga zagrijava, i ima efikasnost kocenja koju je proizvodjac kocionog sistema dizajnirao i zamislio. Potrosena plocica ne koci citavom povrsinom po disku, pa ti pokusavas da kompenziras slab efekat kocenja jacim pritiskom. Tu dolazi do pojacanog grijanja diska, ali ne citavom povrsinom, samo na dijelovima gdje plocica ostvaruje kontakt punom snagom. Tako neravnomjerno zagrijan disk se krivi (warping), pa uskoro imas dva problema: slab efekat kocenja i tresenje.

Inace, disk je potrosni dio koji se trosi sporije od plocice, tako je dizajniran. Zato je moguce prilagodjavanje plocice disku, a obrnuto nije moguce.

Image

Image

Image

Na ovoj slici iznad, kod ugradnje nove plocice, treba plocicu s obje strane ili osmirglati ili isturpijati tako da moze citavom povrsinom da nalegne na disk, inace dolazi do cviljenja, tresenja, ili neravnomjernog kocenja, kao na slikama iznad.
negredo

#6836 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by negredo »

:thumbup: hvala na info, znaci posto su mi trenutno nove plocicice na starom disku. trebam samo da ih izbrusim da ne bi tresle?
direstraits0078

#6837 Re: Pitamo Mehanicare ?

negredo wrote::thumbup: hvala na info, znaci posto su mi trenutno nove plocicice na starom disku. trebam samo da ih izbrusim da ne bi tresle?
To ja s ove udaljenosti ne mogu ocijeniti. Ali ti mogu preporuciti da posjetis mehanicara, ako vec sam nisi vican tom zanatu.
Nermin_BH

#6838 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nermin_BH »

Pitanje oko podesavanja rucne

Image

"must not be less than 1mm or more than 3mm" zasto mora biti razmak minimalno 1mm ? Sta ako nikako nema razmaka tj. dodiruje metal od metal ?
direstraits0078

#6839 Re: Pitamo Mehanicare ?

Onda smrzne rucna zimi, recimo.
Nermin_BH

#6840 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nermin_BH »

direstraits0078 wrote:Onda smrzne rucna zimi, recimo.
Koliki je najbolji onda razmak ostaviti od 1 do 3 mm ? Da ostavim 1mm ili 2 mm ? Hvala
direstraits0078

#6841 Re: Pitamo Mehanicare ?

Nermin_BH wrote:
direstraits0078 wrote:Onda smrzne rucna zimi, recimo.
Koliki je najbolji onda razmak ostaviti od 1 do 3 mm ? Da ostavim 1mm ili 2 mm ? Hvala
Pa, ne znam, uzmi listice za stelovanje ventila pa namjesti. :D
autoskolee

#6842 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by autoskolee »

Kako provjeriti ima li auto fabricki alarm? Imaju one lampice na vratima i kod sofersajbe sto blinkaju crveno kad se zakljuca.
Danguba

#6843 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

negredo wrote::thumbup: hvala na info, znaci posto su mi trenutno nove plocicice na starom disku. trebam samo da ih izbrusim da ne bi tresle?
Nekoliko puta se mijenjaju plocice dok jednom disk.
Ne mozes svaki put nove diskove i nove plocice.

@direstraits0078, sve objasnio.
Danguba

#6844 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

autoskolee wrote:Kako provjeriti ima li auto fabricki alarm? Imaju one lampice na vratima i kod sofersajbe sto blinkaju crveno kad se zakljuca.
Uhvati sa bravu vrata pa probaj otvoriti, izadji iz auta a prije toga spusti staklo na vratima, zakljucaj auto pa probaj sa vanjske strane uhvatiti za volan...ako cujes alarm, dobro je ali mislim da su te lampice osnovni paket zastite.
Earl_TZ

#6845 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Earl_TZ »

Pozdrav svima , ovako Uzeo sam Ford Mondeo 2.0 85 Kw 2002 god danas , uglavnom autić solidan u servisu rekli da je sve na svom mjestu sto se tiče vitalnih funckija ... J

Jedini problem hajmo reći predstavlja mi "senzor brzine" zbog koga ne radi brzinomjer .. To je izbacilo na dijagnostici. Međutim , momak je uzeo nov , zamjenili smo obrisali grešku ali problem je i dalje prisutan , brzinomjer ne radi a kazaljka od goriva malo varira gore dole u zavinosti kako ga voziš .. U servisu su rekli da je možda neki džek zaprljan pa treba očistiti , ili neko kablo u pitanju , dok mi je moj mehaničar rekao da postoji mogučnost da je i senzor ABSa prljav ili slično .. Zanima me jel ko od vas imao problem ovaj ili sličan , unaprijed hvala
direstraits0078

#6846 Re: Pitamo Mehanicare ?

Nisu ti dobro namjestili konektore kad su vracali kilometrazu. :)
Earl_TZ

#6847 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Earl_TZ »

direstraits0078 wrote:Nisu ti dobro namjestili konektore kad su vracali kilometrazu. :)
Kod momka je radilo dok mu akumulator nije popustio , sad mu je punjenje malo lošije i od tada mu prestalo radit. To je njegova izjava a ima garanciju na akumulator tako da cu to sredit u ponedjeljak , al' me zanima jer sam nestrpljiv
quarterback

#6848 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

Danguba wrote:
autoskolee wrote:Kako provjeriti ima li auto fabricki alarm? Imaju one lampice na vratima i kod sofersajbe sto blinkaju crveno kad se zakljuca.
Uhvati sa bravu vrata pa probaj otvoriti, izadji iz auta a prije toga spusti staklo na vratima, zakljucaj auto pa probaj sa vanjske strane uhvatiti za volan...ako cujes alarm, dobro je ali mislim da su te lampice osnovni paket zastite.
to je pod uslovom da ima senzore pokreta u autu, moze imati fabricki alarm bez tih senzora (kod mene su recimo ti senzori bili dodatna oprema alarma)
Danguba

#6849 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

quarterback wrote:
Danguba wrote:
to je pod uslovom da ima senzore pokreta u autu, moze imati fabricki alarm bez tih senzora (kod mene su recimo ti senzori bili dodatna oprema alarma)
Imas desetine tih senzora(unutarnje pomjeranje, voda, pozar, dodir...) i sve to ide u dodatnu opremu i razlicitu klasifikaciju zastite.

Ja sam promijenio mnogo auta i svi su blickali na one almpice a nikada nisam cuo alarm. Pretpostavljam da su te lampice znak da je auto zakljucano.

p.s. znam da je na pasatu bilo kada daljinski zakljucas auto ponovo stisnes da se aktivira alarm.
Haris033

#6850 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Haris033 »

Juce dok sam se parkirao, pritskom na kvacilo osjetio sam neko krckanje u motoru.. Da li je to znak da mi je lamela pri kraju?

Model je P308 1.6 HDi 2008 gp, s tim da mi je receno da isti nema plivajuci zamajac i FAP filter.

Ako je set kvacila u kvaru, gdje popraviti isti i koliko bi koštala popravka?
Post Reply