Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mirsek wrote: ↑17/06/2021 13:36
Hvala na informaciji. Sad cu jos vise cjeniti svoj stan a biti oprezniji sa kvadraturom novogradnje.
Znas li slucajno kako se gleda kad je pola ili 2/3 balkona unutar fasade, kao lodja, a ostatak kao balkon, da li se te 2/3 unutar fasade kod novogradnje racuna u kvadraturu stana ?
Ti procenti se racunaju kod placanja gradjevinske rente. Drzava te pogura da napravis veci balkon ili lodju da ne platis isto rente (poreza fakticki) ko na kvadrat stana.
Ima obrazlozenje i da se potrosi manje materijala i slicno, ali mislim da je vise porezni poguranac investitoru da pravi balkone i lodje.
Kvadrat u zk izvadku je kvadrat. Barem bi tako trebalo biti.
Nemojte me uzimati za 100% siguran izvor, ali žena koja mi je radila procjenu mi je objasnila da balkon može ulaziti u kvadraturu 50%, a lođa(ako je zatvorena sa 3 strane) 70%.
Također mi je spominjala da kod "starih" stanova gdje balkon nije uračunat u kvadraturu, ako dođe do ponovnog mjerenja, uzima se u obračun samo ako je balkon ili lođa u "renoviranom" stanju.
alacious wrote: ↑17/06/2021 13:44
Nemojte me uzimati za 100% siguran izvor, ali žena koja mi je radila procjenu mi je objasnila da balkon može ulaziti u kvadraturu 50%, a lođa(ako je zatvorena sa 3 strane) 70%.
Također mi je spominjala da kod "starih" stanova gdje balkon nije uračunat u kvadraturu, ako dođe do ponovnog mjerenja, uzima se u obračun samo ako je balkon ili lođa u "renoviranom" stanju.
Da zato i pitam. Uvučena lodja, renovirana jedna a druga zatvorena, svaka po 4-5m2. Tzv. oficirska gradnja, dva stana po spratu sa zatvorenim predulazom. Nekih 10-12m2 na osnovnu kvadraturu stana.
iceman ze wrote: ↑17/06/2021 09:33
73 m2, stan, u ulici Grbavicka, vlasnik 1/1, prodaja bez posrednika, ako koga zanima mogu na pp poslati kontakt vlasnika
Mislis oko 4?
Ako se u Meandaru i Novoj Otoci prodaju po 3 ovaj za 4 je bagatela.
Slika 8/17, kojem ćurcu ovaj “balkon” sluzi?
Za cijenu koja je trazena za stanove u ovoj zgradi i raspored a i ovi smijesni balkoni su katastrofa. Ona strana jedna iz spavace gleda direktno u ovu susjednu zgradu koja je 5m udaljena, bukvalno neupotrebljiv prozor, a na rasporedu prostorija ni Tibra im nije ravna. Ali zato lokacija
Mislis oko 4?
Ako se u Meandaru i Novoj Otoci prodaju po 3 ovaj za 4 je bagatela.
Slika 8/17, kojem ćurcu ovaj “balkon” sluzi?
Za cijenu koja je trazena za stanove u ovoj zgradi i raspored a i ovi smijesni balkoni su katastrofa. Ona strana jedna iz spavace gleda direktno u ovu susjednu zgradu koja je 5m udaljena, bukvalno neupotrebljiv prozor, a na rasporedu prostorija ni Tibra im nije ravna. Ali zato lokacija
To je zato sto je zgrada trebala biti poslovna kao druge dvije pa su na kraju napravili SPO
JanuaryJones wrote: ↑17/06/2021 13:24
Ulaze li lođe u kvadraturu stana?
Ne bi trebalo.
Trebalo bi i ulaze sa procentima kako je objašnjeno, 0,25 - terasa, 0.50 - balkon, 0.75 - lođa. Svakako to mora pisati i u ZK ako je stan normalno etažiran.
Ne bi trebalo.
Trebalo bi i ulaze sa procentima kako je objašnjeno, 0,25 - terasa, 0.50 - balkon, 0.75 - lođa. Svakako to mora pisati i u ZK ako je stan normalno etažiran.
Meni ne ulazi u mom ZK-u, starogradnja.
Starogradnja je van svih standarda. Pola stanova svakako nije u ZK već knjigama položenih ugovora tj. zgrade nisu niti etažirane. Ne znam da li je to i u kolikoj mjeri ispravljeno...
Ne bi trebalo.
Imas li mozda etaziran stan po propisima, i sta ti pise u zk izvadku za kvadraturu balkona npr.?
Haris.ba wrote: ↑19/06/2021 11:06
Imas li mozda etaziran stan po propisima, i sta ti pise u zk izvadku za kvadraturu balkona npr.?
Piše struktura stana, soba, predsoblje, hodnik, kupatilo, balkon itd. zajedno sa pripadajućim kvadraturama. Za lođu od cca 6 m2 piše da je površina od 4.5 m2
Haris.ba wrote: ↑19/06/2021 11:06
Piše struktura stana, soba, predsoblje, hodnik, kupatilo, balkon itd. zajedno sa pripadajućim kvadraturama. Za lođu od cca 6 m2 piše da je površina od 4.5 m2
U opisu pise lodja i posebno za nju navedeno 4,5 m2?
sabanss wrote: ↑19/06/2021 11:36
sabanss wrote: ↑19/06/2021 11:36
Dobro je uknjizeno, lođa/balkon/terasa u svakoj novogradnji je naveda u A popisnom listu (povrsina koja ulazi u korisnu povrsinu stana uvijek bude navedena, nekad i stvarna povrsina bude navedena pa puta koeficijent).. U ex yu stanovima u korisnu povrsinu stanova su ulazile samo "grejne povrsine" tako da lođe, balkoni, terase, pa cak i ostave nisu u povrsini upisanoj u ZK. Inace, svaki vlasnik takvog stana moze sada angazovat arhitektu da mu uradi novo mjerenje i preetaziranje, predati to na sud i preetazirati stan (da bude uknjizen kao i novogradnje tj povrsina lođe, balkona, terase da bude upisana u korisnu povrsinu stana).
Inace teret u ZK moze biti svasta, ovo je vjerovatno hipoteka banke za gradnju, sto nije problem ako postoji saglasnost za prodaju od banke, ali svakako treba traziti na uvid zvanicni ZK ili sam izvaditi ZK...
Pozdrav ljudi,
vec neko vrijeme razmatram kupovinu nekretnine u Sarajevu, trenutno sam vani pa se nesto usparalo ( btw. zivjelo se normalno - nemojte misliti da sam jeo samo pastetu ) , da vidim vasa saznanja i misljenje sta se moze dobiti za nekih 90- 100.000 Eura trenutno u Sarajevu. U gradu gdje trenutno zivim, garsonjera od nekih 35 m2 kosta oko 150.000 Eura tako da bilo kakva kupovina ovdje ne dolazi u obzir. Hvala i Lijep pozdrav