Danas je Romney ipak uspio pobjediti u svom rodnom Michiganu. Po zadnjim rezultatima, osvojio je 41%, dok je Santorum uzeo 38% glasova u MI. Paul je uzeo 12%, a Gingrich 7%. Romney i Santorum su tako blizu da ce vjerovatno dobiti slican broj delegata, ali eto na papiru je Romney pobjednik pa moze malo da odahne, jer bi mu poraz u MI bio velika bruka.
U Arizoni pak je sve jasno - Romney je uzeo skoro pola glasova (47%), Santorum samo 26%. Za razliku od MI, AZ je winner-takes-all-state tako da tu Romney dobiva jos mnogo vise.
Ono sto je interesantno i ovaj puta, a sto se ponavlja iz drzave u drzavu je da je izlaznost izuzetno mala, za razliku od recimo proslih izbora kada je izlaznost i za Demokrate i za Republikance bila rekordna. To mnogo govori koliko su Republikanci zagrijani za svoje kandidate.
Dakle, za sada Romney je u ubjedljivom vodjstvu u broju delegata (165) u odnosu na drugoplasiranog Santoruma (44) i Gingricha (38). Paul je zadnji sa 27 delegata.
Medjutim, za pobjedu treba cak 1144 delegata i nijedna velika drzava nije glasala, tako da smo daleko od pobjednika.
Cinjenica je da dok se god Gingrich drzi u izborima (posto znam da Paul nece odustati), glasovi desnicara su podjeljeni. Onog trenutka kad Gingrich ili Santorum odustanu od daljeg takmicenja tada cemo znati na cemu smo. Posto ne postoje naznake da ce Gingrich jos uvijek odustati, ovako ispada da svojim ostankom u trci pomaze Romneyju, a znajuci kakva je lisica , odnosno gmaz

Newt Gingrich, ne bi me cudilo da upravo to radi za veliku paru od establishmenta Republikanaca, koji sigurno ne zeli vidjeti budalicu Santoruma na podiju naspram Obame.
Sutra su prajmariz u nebitnom Wyomingu, gdje ce zahvaljujuci glasovima mormona (kao i u AZ i NV) opet pobjediti Romney. Poslije toga ide Washington, 3.3 i onda "Super Tuesday" gdje glasa 10 drzava , od kojih neke koje nose dosta boba tipa Ohio, Virginia, Massachusetts, Georgia i Tennessee.
I dalje mislim da bi Romney ovo trebao uzeti, a sa svakim novim izborima gubi na kredibilitetu jer bi ovo uskoro trebao wrap up. Nije mi samo jasno kako Santorum namjerava da se takmici jer ima doslovce 10 puta manje novaca od Romneyja.