Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#6826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

konoplja wrote: 20/05/2023 17:22
Bodkin wrote: 20/05/2023 17:15

Holandija je totalno drugacija od ostatka socijalne evrope. Od socijalne i djecije politike do odnosa plata/kirije/osnovni troskovi zivota i to ne na dobar nacin
Oni su najbolji za socijalne slucajeve.
Ne znam sta znaci socijalni slucaj. Moze pojasnjenje?
Rugafet

#6827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

All in all, nidje ne valja. Da smo se i pola sikirali za stanje kod nas kao sto se se polomiste da dokažete kako ništa ne valja nigdje osim u Čeliću, Modriči i sličnim čaršijama dje bi nam kraj bio.
Dope_Man

#6828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Jebiga, ti si uletio s pricom da je USA, pa X mjesta prazno, pa neke druge.. razni indexi kvaliteta zivota ne potvrdjuju tu izjavu. USA je ogromna, razlike medju saveznim drzavama su kao i medju drzavama EU, imas i tamo i Norvesku, a bome i Rumuniju, pa kako gdje.

U globalu, "safety net" socijalne zastite je znatno bolja u EU zemljama, posebno zapadnim i sjevernim. Ima i uSA svojih aduta.. al tek tako je staviti na prvo mjesto je supljak.
moonca

#6829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Dovoljno je uchi u wc na aerodromu u Americi i Njemachkoj... :zoka: osjeti se razlika..
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Suludo je postaviti pitanje da li je bolje u Americi ili zapadnoevropskim državama.

I jedni i drugi su bara-bara po gdp-u, a i plate su u pet deka. Razlike su prije svega u sistemu i ličnom mišljenju.

Amerika je centar kapitalizma i to se vidi u gotovo svim sferama društva. Sa jedne strane, socijalne države gotovo da nema (kada to usporedimo sa evropom), a nejednakost je na zapanjujućem nivou. Sa druge strane, porezi su strašno niski (mislim da je PDV tamo tek par posto), a mogućnost za biznis u poređenju sa starim kontinentom gotovo beskonačne.

U Njemačkoj ti za otvaranje neke iole ozbiljnije firme treba brdo papira, dozvola, moraš kao vlasnik imati neki određen stupanj obrazovanja, kad jednom otvoriš biznis obavezuješ se da držiš radnike u radnom odnosu minimalno godinu dana i tkd...
U Americi je to puno, puno lakše. Otvoriš radnju bez ikakvih problema, i ako vidiš da ne ide kako treba, nije toliko ući u to sve kao što je u evropi.

Isto tako, za nekog njemačkog kamiondžiju npr. ne postoji dovoljno regulativa, dok američki trucker bukvalno protestvuje protiv uvođenja obavezne granice za spavanje. On jednostavno ne želi da mu država određuje koliko on može raditi, zaraditi i tkd.
Isto je i sa zdravstvenim osiguranjem. Većina ili makar veliki dio Amerikanca ne želi da mu država govori da mora plaćati u zdravstveno, penziono i tkd. Oni ovaj evropski sistem smatraju latentnom verzijom komunizma. I to se ne odnosi samo na bogate.

Sa druge strane, u većini evropskih zemalja nema čiste tržišne ekonomije, već socijalne tržišne ekonomije: Država preko socijalnih davanja, regulativa, zakona i većih poreza znatno utiče na ekonomske tokove, ko smije koji posao i koliko raditi i tkd.
To je za prosječnog evropljanina normala, jer je odrastao u takvom sistemu i ne razmišlja drugačije. Isto važi i za nas u BiH, koji su ipak 5 decenija proveli u socijalističkom društvu gdje je Amerika bukvalno antiteza jugoslovenskog društvenog uređenja.

Jedni razmišljaju ovako, jedni onako, i to treba poštovati. Dobre pare možeš dobiti i u Americi i u Njemačkoj. Ako znaš dobar posao, u SAD-u ćeš dobiti i više, ali uz odgovarajuću dozu dodatnog rizika.

Ove vaše priče o aerodromima i tkd. nisu ok. I jedna i druga zemlja imaju i pozitivne i negativne strane.
Javna infrastruktura na većini teritorija Amerike ozbiljno kaska za evropom, ali bi zato prosječni John bi zaprepašten prizorom prljavštine po velikim evropskim gradovima, primjera radi.

Image
Image
Bodkin

#6831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sehohari wrote: 20/05/2023 20:05
Ove vaše priče o aerodromima i tkd. nisu ok. I jedna i druga zemlja imaju i pozitivne i negativne strane.
Javna infrastruktura na većini teritorija Amerike ozbiljno kaska za evropom, ali bi zato prosječni John bi zaprepašten prizorom prljavštine po velikim evropskim gradovima, primjera radi.

Mislis nedostatkom fekalija jer nema beskucnika. Ne znam u kojim si ti gradovima po americi bio koji su kao cisci od evropskih
Hendrix

#6832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

USA i Evropa se i nekako mogu porediti dok je covjek zdrav i radno sposoban. Ako te spopadne kakva bolest ili povreda na poslu... obrao si bostan u Americi. Sve je super i americki san dok radis i imas zdrastveno.
Rugafet

#6833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Šta se desi ako se povrijedis na poslu u USA?
sabanss

#6834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Rugafet wrote: 22/05/2023 12:02 Šta se desi ako se povrijedis na poslu u USA?
Pa ništa ako imaš osiguranje. U USA je ostavljeno na volju kakvo i koliko, u EU nije.
doboj71

#6835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

Hendrix wrote: 22/05/2023 10:23 USA i Evropa se i nekako mogu porediti dok je covjek zdrav i radno sposoban. Ako te spopadne kakva bolest ili povreda na poslu... obrao si bostan u Americi. Sve je super i americki san dok radis i imas zdrastveno.
Jesi li ti u Americi?Ako jesi treba da znas da postoji tzv Obama osiguranje,tako da oni koji rade imaju zdr. osiguranje.Vecina firmi ima short and long term disability,poznajem nase ljude kojinsu preko 4-5 godina na long term,ne rade ,a primaju pare.A ako nisi u Americi,dzabe pricamo,posto ja pojma nemam kako je zdravstveno u njem ili svedskoj,ili bosni.Dajte neko konkretno pitanje.
Dope_Man

#6836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Konkretno pitanje vezano za kvalitet zivota:

Koliko iznosi minimalni i prosjecni broj dana placenog godisnjeg odmora u USA vs EU (odabrati zemlju po izboru)?
Koliko traje porodiljsko u USA vs EU (ponovo odabraz zemlju)?

I eto tako te stvari, mogao bih sad nabrajati, ono sto meni, obicnom radniku a ne vlasniku biznisa, donosi bolji kvalitet zivota.
doboj71

#6837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

Dope_Man wrote: 22/05/2023 13:35 Konkretno pitanje vezano za kvalitet zivota:

Koliko iznosi minimalni i prosjecni broj dana placenog godisnjeg odmora u USA vs EU (odabrati zemlju po izboru)?

I eto tako te stvari, mogao bih sad nabrajati, ono sto meni, obicnom radniku a ne vlasniku biznisa, donosi bolji kvalitet zivota.
Zavisi od firme do firme,nema zvanicnog zakona za to.Vecina firmi ti daje 1 ili 2 sedmice placenog god odmora,i kako radis duze ,dobijas vise dana.Ako udjes u neku bolju firmu,mozes imati vise odmora odmah,kao i vise placenih praznika.Opet cu navesti svoj primjer; radim na koledzu 15 godina,imam 5 sedmica placenog odmora,5 personal days,5 sick days i 16 dana praznika koji su placeni.Svake sedmice platim long term disability osiguranje( 8 dolara),ako bi se povrijedio,oni mi placaju 70% plate,pa skoro neograniceno.Firma uplacuje short term disability.
doboj71

#6838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

Zavisi od firme do firme,nema zvanicnog zakona za to.Vecina firmi ti daje 1 ili 2 sedmice placenog god odmora,i kako radis duze ,dobijas vise dana.Ako udjes u neku bolju firmu,mozes imati vise odmora odmah,kao i vise placenih praznika.Opet cu navesti svoj primjer; radim na koledzu 15 godina,imam 5 sedmica placenog odmora,5 personal days,5 sick days i 16 dana praznika koji su placeni.Svake sedmice platim long term disability osiguranje( 8 dolara),ako bi se povrijedio,oni mi placaju 70% plate,pa skoro neograniceno.Firma uplacuje short term disability.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Smijes samo 5 dana godisnje biti bolestan??
doboj71

#6840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

Porodiljsko je obicno 6 sedmica,ali sad dosta firmi daje 6 mjeseci,da sacuvaju radnike.Moze se ostati i duze,ako suprug ne radi,ili malo zaradjuje,onda drzava placa troskove zivota,postoje tabela,koliko zarade,toliko pomoci.
Mi smo dobili bebu prije 12 godina,zena je ostala u bolnici 7 dana,platio sam 450 dolara sve,zato sto sam imao osiguranje.Nakon 6 placenih sedmica nije se vracala na posao vise.Nismo dobili pomoc od drzave,jer sam ja dobro zaradjivao.
doboj71

#6841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

izvrsni direktor wrote: 22/05/2023 14:31 Smijes samo 5 dana godisnje biti bolestan??
Ne,toliko mi je placeno,ako je nesto vece,imas short term disability,placeno do 3 mjeseca.Ako je ozbiljno,imas long term disability,koji moze biti nekoliko godina.
konoplja

#6842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Bodkin wrote: 20/05/2023 17:24
konoplja wrote: 20/05/2023 17:22

Oni su najbolji za socijalne slucajeve.
Ne znam sta znaci socijalni slucaj. Moze pojasnjenje?
Moze naravno, nisam se najjasnije izrazio. Mislio sam prvenstveno na ljude koji iz nekog razloga nemaju prihode pa im drzava pomaze.

Oni = zemlje Skandinavije.

Nisam dovoljno upoznat sa prilikama u Nizozemskoj, stoga necu ulaziti u to da li je dobar ili los nacin.

Znam jedino ovo sto sam postavio, a to je da imaju veoma ujednacene plate, ali ogromnu nejednakost sto se tice bogatstva. Razlog tomu je, prema mom shvacanju, prenosenje bogatsva nasljedjem. Tako da imaju hiljade familija koje su stoljecima akumulirale bogatsvo pa imamo situaciju da 10% najbogatijeg stanovnistva je u posjedu 60% bogatstva.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

doboj71 wrote: 22/05/2023 14:31 Porodiljsko je obicno 6 sedmica,ali sad dosta firmi daje 6 mjeseci,da sacuvaju radnike.Moze se ostati i duze,ako suprug ne radi,ili malo zaradjuje,onda drzava placa troskove zivota,postoje tabela,koliko zarade,toliko pomoci.
Mi smo dobili bebu prije 12 godina,zena je ostala u bolnici 7 dana,platio sam 450 dolara sve,zato sto sam imao osiguranje.Nakon 6 placenih sedmica nije se vracala na posao vise.Nismo dobili pomoc od drzave,jer sam ja dobro zaradjivao.
Koje sranje jbt. Nisam imao pojma da su toluko nehumani u odnosu na evropu
Avetinho

#6844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

izvrsni direktor wrote: 22/05/2023 15:02
doboj71 wrote: 22/05/2023 14:31 Porodiljsko je obicno 6 sedmica,ali sad dosta firmi daje 6 mjeseci,da sacuvaju radnike.Moze se ostati i duze,ako suprug ne radi,ili malo zaradjuje,onda drzava placa troskove zivota,postoje tabela,koliko zarade,toliko pomoci.
Stvarno nepravda, ali ko mu je kriv kad je dobro zarađivao.
konoplja

#6845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Jest vala nepravda i nehumano. U EU je minimalno godina dana, standard je dvije godine, a top drzave daju 3 godine porodiljni dopust, za oba roditelja. :D
doboj71

#6846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

Avetinho wrote: 22/05/2023 15:05
izvrsni direktor wrote: 22/05/2023 15:02

I ne zalim se,dajem vam realnu,istinitu sliku.a ako nastavis pidjebavat,znam i ja.
Avetinho

#6847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Avetinho »

doboj71 wrote: 22/05/2023 15:23
Avetinho wrote: 22/05/2023 15:05
I ne zalim se,dajem vam realnu,istinitu sliku.a ako nastavis pidjebavat,znam i ja.
Krivo si me shvatio, ali je vjerovatno više do mene nego do tebe. Nisam mislio tebe podjebavat, nego tvog sagovornika. Naime, svako normalan ko bi tražio gdje da ide trbuhom za kruhom, prva stvar na koju će gledati je zarada i standard života. Ako gledaš gdje će ti ko udijeliti bolju milostinju, džaba si krečio.
Dope_Man

#6848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

doboj71 wrote: 22/05/2023 14:25

Pa gle, ti si recimo u dobroj poziciji, nekoj koja bi za to iskustvo bila vjerovatno i svugdje u EU, al cuj to 1-2 sedmice za pocetne.. u EU zemljama, pa evo cak i u BiH, pocetno je nekih 20 dana u najgorem slucaju (o postivanju toga u BiH je za druge price). I tu raste sa vremenom i iskustvom naravno, al pocetna tacka je daleko bolja.
Slicno za porodiljsko koje vec ljudi spomenuse.. u AT mogu cak 2 god uzeti (ja ili zena), a i prije poroda ima period kada ne smije raditi, mislim da je za fizicke poslove veci nego za kancelariju, al uglavnom otjera te sa posla (placeno dabome) da odmoris i porodis se, i bez zurbe nazad.

E to su te stvari koje su za mene presudbe da kazem da je EU ipak ispred USA po kvaliteti zivota za obicnog covjeka. Za privatnika Rahmana - USA all the way.
konoplja

#6849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Avetinho wrote: 22/05/2023 15:36
doboj71 wrote: 22/05/2023 15:23

Krivo si me shvatio, ali je vjerovatno više do mene nego do tebe. Nisam mislio tebe podjebavat, nego tvog sagovornika. Naime, svako normalan ko bi tražio gdje da ide trbuhom za kruhom, prva stvar na koju će gledati je zarada i standard života. Ako gledaš gdje će ti ko udijeliti bolju milostinju, džaba si krečio.
Fali ti smajli na kraju posta da se sarkazam lakse uoci. :D
detroit-mercy

#6850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

konoplja wrote: 22/05/2023 15:14 Jest vala nepravda i nehumano. U EU je minimalno godina dana, standard je dvije godine, a top drzave daju 3 godine porodiljni dopust, za oba roditelja. :D
I opet nema djece :skoljka:.
Post Reply