Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- sinuhe
#6826 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dino, Brega i Cola su ljudi iz showbiznisa i nisu zivjeli tako u ono doba a ni danas osim DinA. Nisu ti ljudi znali za Bajram i Bozic.
- beniciodeltoro
#6827 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da ljudi koji su bili Jugoslaveni u duši, multi-kulti nisu znali za bajrame i božiće je laž i mit kako do kraja 80ih, početka 90ih nije se znalo ko je ko (a npr. na popisu stanovništva 1981. u BiH samo 8% se izjasnilo kao Jugoslaveni dok su ostali se izjasnili kao Muslimani, Srbi i Hrvati)sinuhe wrote:Dino, Brega i Cola su ljudi iz showbiznisa i nisu zivjeli tako u ono doba a ni danas osim DinA. Nisu ti ljudi znali za Bajram i Bozic.
Da nije bilo predrasuda kod mnogih i da je se gledalo prvenstveno kakav si čovjek a ne kako se zoveš to stoji ali kao kod Merlina bilo je obilazaka za bajram, božić više onako simbolično kao kada je prijatelju rođendan i tako su Brega i Čola kao i ostali sigurno išli nekome za božić kao i Dino sam ako je imao prijatelja Srbina ili Hrvata (ukoliko nisu bili teški komunisti pa smatrali to kao uvredom), raja je častila u društvu ako je npr. bajram danas pa Hasan časti Dragana i Gorana, pa Dragan i Goran urade isto za božić itd.
- Dozer
#6828 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
sinuhe wrote:Dino, Brega i Cola su ljudi iz showbiznisa i nisu zivjeli tako u ono doba a ni danas osim DinA. Nisu ti ljudi znali za Bajram i Bozic.

-
Fudo387
#6829 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovo je istina, nismo bili optereceni ovim stvarima, bilo se bezbrizno, zdravo, veselo...djecije. No, sve i da te nije zanimalo, kad porastes drugovi ti na ovaj ili onaj nacin sjebu koncepciju, posalju te u vojsku i tamo naucis da niko nikog ne podnosi, srbi mrze sve ostale, hrvati mrze srbe, slovence boli qrac za svima, albanci u nekom svom djiru, mi bosnje jedan dan se napijemo sa svima a drugi im dan jebemo mater svima i gledamo kako cemo ih zbost...hrkljus.zateznistub wrote:
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#6830 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Yuga se rasula zbog mentaliteta a ne duga, jer ako je dug presuda u rasulu onda bi trebali biti svjedoci ratova na svakom cosku. To ti je onaj mentalitet - necu dati 300 za 10 komada kad vako dnevno mogu po komad kupiti za 40 - jeftinije cu proci 
-
VjecitiStudent
#6831 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Represivna i totalitarna država na djelu, ovakav renesansni talenat su probali zatući

- piupiu
- piupiu
-
hAZNADAR
#6834 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Obradovah se, reko evo nam zviza - kad ono prastara tema o mukama tranzicije. 
- Ommadawn
#6835 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne prizivaj šejtana, živ bio, jedva se budale kotarisali...hAZNADAR wrote:Obradovah se, reko evo nam zviza - kad ono prastara tema o mukama tranzicije.
-
hAZNADAR
#6836 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
BALAŠEVIĆ ODBIO PJEVATI O TITU: JUGOSLAVIJA NIJE VALJALA
Balašević je u Splitu svirao četiri sata, ali je publika bila neumorna. Kao i uvijek Balašević je pričao s publikom te prvi put progovorio o osjetljivim temama i mitovima koji kruže oko njegovog imena i prezimena i njegovih stavova o ratu na području bivše Juge.
Iako nikad ne pjeva tu pjesmu, nekolicina fanova u Splitu je sinoć tražila od Balaševića da zapjeva "Računajte na nas", koju je napisao krajem sedamdesetih godina. Balašević je izričito odbio pjevati pjesmu.
"Djeco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svjetskog sporta. Takve stvari vas trebaju veseliti, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar, meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država", rekao je Balašević na iznenađenje mnogih.
http://www.index.hr/black/clanak/permalink/1031302.aspx
https://www.vesti.rs/Vesti/Balasevic-od ... ljala.html
Balašević je u Splitu svirao četiri sata, ali je publika bila neumorna. Kao i uvijek Balašević je pričao s publikom te prvi put progovorio o osjetljivim temama i mitovima koji kruže oko njegovog imena i prezimena i njegovih stavova o ratu na području bivše Juge.
Iako nikad ne pjeva tu pjesmu, nekolicina fanova u Splitu je sinoć tražila od Balaševića da zapjeva "Računajte na nas", koju je napisao krajem sedamdesetih godina. Balašević je izričito odbio pjevati pjesmu.
"Djeco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svjetskog sporta. Takve stvari vas trebaju veseliti, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar, meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država", rekao je Balašević na iznenađenje mnogih.
-
julisiz es grant
#6837 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vaaaaau, koja vijest...idioti ne znaju da tu pjesmu ne pjeva već više od 30 godina. Kao što je i sam objasnio u pjesmi Requiem sa albuma Panta rei iz 1988. godine.hAZNADAR wrote:BALAŠEVIĆ ODBIO PJEVATI O TITU: JUGOSLAVIJA NIJE VALJALA
- Edin H.
#6838 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa sta onda pegla narod cetiri sata, to je jedina pjesma da valja.julisiz es grant wrote:Vaaaaau, koja vijest...idioti ne znaju da tu pjesmu ne pjeva već više od 30 godina. Kao što je i sam objasnio u pjesmi Requiem sa albuma Panta rei iz 1988. godine.hAZNADAR wrote:BALAŠEVIĆ ODBIO PJEVATI O TITU: JUGOSLAVIJA NIJE VALJALA
-
golman
#6839 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
..."sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok"....
sumnje su bile opravdane
sumnje su bile opravdane
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6840 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vidi Uliksa sto zna Balesevicevu terminologijujulisiz es grant wrote:Vaaaaau, koja vijest...idioti ne znaju da tu pjesmu ne pjeva već više od 30 godina. Kao što je i sam objasnio u pjesmi Requiem sa albuma Panta rei iz 1988. godine.hAZNADAR wrote:BALAŠEVIĆ ODBIO PJEVATI O TITU: JUGOSLAVIJA NIJE VALJALA
- ExNihilo
#6841 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Šta ti Bato kažeš na Balaševićeve izjave o Jugoslaviji?
- dale cooper
#6842 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako vrijeme prolazi i ja se osjećam slično kao Balaš. Nedostaje mi način življenja i pojedine stvari iz te države.
Ali teško da se više mogu nazvati jugonostalgičarom, ako sam se ikada zaista tako i osjećao.
Ali teško da se više mogu nazvati jugonostalgičarom, ako sam se ikada zaista tako i osjećao.
- ExNihilo
#6843 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dobro, ti nisi pisao neke od najpoznatijih pjesama o Titu. 
- Men_of_Numenor
#6844 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jugoslavija je bila dno dna od države. Sigurno, imali smo i dobrih stvari ali 70% ih nije valjalo.
- insomnia78
#6845 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ExNihilo wrote:Dobro, ti nisi pisao neke od najpoznatijih pjesama o Titu.
- dale cooper
#6846 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Doduše.ExNihilo wrote:Dobro, ti nisi pisao neke od najpoznatijih pjesama o Titu.
- HAVANA
#6847 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bilo i proslo.Vise nikad nece biti.Nema svrhe patiti za tim.Mnogo je lijepog za sjetiti se,ruzno je pobijedilo...Jebat im mater,svima.Danas,sutra,u se ,na se i podase...Nije valjalo ono,nek uzivaju u ovom.Svi.dale cooper wrote:Kako vrijeme prolazi i ja se osjećam slično kao Balaš. Nedostaje mi način življenja i pojedine stvari iz te države.
- insomnia78
#6848 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Imao sam 23 godine kad sam je napisao ('Računajte na nas', op.a.) i volio sam Jugoslaviju kroz pobjede u fudbalu i na olimpijadi. Bila je to moja firma, no greška je bila kad sam spomenuo Tita. Napravio sam savršenu parolu, na žalost", pričao je Balašević
Drugi put Tita sam u pjesmi spomenuo namjerno, bio sam u vojsci i želio sam vidjeti Oliveru i malu Jovanu. Zbog toga bih pjesmu posvetio feldmaršalu Göringu, a ne maršalu Titu. Proračunato i ciljano napravio sam ljigu i nije mi žao. Treća pjesma 'Requiem' je bila prva u tadašnjoj državi koja je Tita trebala spustiti na ljudsku razinu. Međutim, ono što sam najavljivao stihom: ‘Jednom će se neki lik baciti i na tvoj spomenik…’ prebrzo se dogodilo pa pjesma nije ispala antititoistička nego titoistička. Stoga su je podržavali oni od kojih sam očekivao probleme."
- dale cooper
#6849 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja se samo nadam da će neko, nekada imati dovoljno snage, pameti i vizije da od ove zemlje napravi mjesto vrijedno življenja.HAVANA wrote:Bilo i proslo.Vise nikad nece biti.Nema svrhe patiti za tim.Mnogo je lijepog za sjetiti se,ruzno je pobijedilo...Jebat im mater,svima.Danas,sutra,u se ,na se i podase...Nije valjalo ono,nek uzivaju u ovom.Svi.dale cooper wrote:Kako vrijeme prolazi i ja se osjećam slično kao Balaš. Nedostaje mi način življenja i pojedine stvari iz te države.
Last edited by dale cooper on 11/03/2018 23:08, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6850 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Prdmnjevam da me pitas za ovu recentnu navodno izgovorenu na koncertu u Spaladium Areni?ExNihilo wrote:Šta ti Bato kažeš na Balaševićeve izjave o Jugoslaviji?