Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
Dr_Help
- BHTelecom podrška
#6826 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Šta je sa VI transverzalom prema KObiljoj glavi. Kuda tačno ona ide. Imal ko predstavu.
- Haris.ba
#6827 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dr_Help wrote:Šta je sa VI transverzalom prema KObiljoj glavi. Kuda tačno ona ide. Imal ko predstavu.

-
mistek
#6828 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ta VI transverzala je realno samo teorijska
Ona bi trebalo da sa ide na Buća Potok, pa iznad zraka nastavlja dolinom do Kobilje Glave. Obzirom da između Zraka i Bušća i nema nekih objekata, to bi bilo najlakše za planirati sada, ali ga kroz BP ne može provući ni mađioničar. 
- Hajvan
#6829 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
i sto kad cijena drumskog saobracaj postane nerentbilna???Naslovnica wrote:Dovoljno je preko Google maps pogledati koliku površinu zauzima trasa sadašnje pruge, kolosijeka, perona...koje u špici sezone koristi, u prosjeku, 200 ljudi, van sezone zanemarljiva brojka.
Da nije žalosno bili bi smiješno.
Naravno da se ova beskorisna dionica pruge treba izmjestiti negdje drugo (Rajlovac), a na trasi od Rajlovca do ŽS izgraditi gradski autoput i tramvajsku prugu, koja se apsolutno može povezati sa linijama 1 i 4, i od Rajlovca spojiti prema glavnoj tramvajskoj trasi. Ljepota.
ŽS je pod zaštitom države, ali se to može promijeniti, zašto da ne.
Onolika zgradurina, 7 perona, onolika trasa pruge, beskoriani kolosijeci, sve to stoji neiskorišteno, bez ikakve nade da će se nešto drastično promijeniti. Nikada više željeznica u BiH neće biti ni sjena onoga što je nekada bila.
Sve ovo što sam napisao je pod uslovom da SDA građevinska mafija ne ukloni prugu i ne opali zgradu na zgradu. E to bi bila katastrofa, a od njih me ništa ne bi iznenadilo.
a postace, u istorijskim okvirima, relativno brzo.
-
Naslovnica
#6830 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Biće željeznica do Rajlovca, dalje tramvaj i 'gradski autoput'.
Da ne spominjem da željeznice u putničkom transportu rade u debelom minusu.
A trasa zjapi prazna godinama, da ne kažem, decenijama.
Umjesto da se korisno iskoristi.
-
kakaljin
#6831 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zeljeznice svugdje u svijetu rade u minusu u putnickom saobracaju, tako da mi nismo izuzetak kako ti mislis.Naslovnica wrote:Biće željeznica do Rajlovca, dalje tramvaj i 'gradski autoput'.
Trasa se korisno koristi za voz. i tako ce ostati dok je svijete i vijeka.
-
Naslovnica
#6832 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nisam ni mislio da samo naše željezničke u putničkom saobraćaju rade u minisu, dapače. Ali je apsolutno netačno da sve željeznice u putničkom transportu rade u minisu. A naša u špici sezone preveze u prosjeku 200-300 ljudi, van sezone se može prebrojati na prste.kakaljin wrote:Zeljeznice svugdje u svijetu rade u minusu u putnickom saobracaju, tako da mi nismo izuzetak kako ti mislis.Naslovnica wrote:Biće željeznica do Rajlovca, dalje tramvaj i 'gradski autoput'.
Trasa se korisno koristi za voz. i tako ce ostati dok je svijete i vijeka.
Ali eto, ako ti tako kažeš, onda mora da će ostati.
Samo mi nikako ne ide u glavu da ispade da je bogohuljenje reći sve ovo što sam ja gore napisao. Zašto, to mi nikako nije jasno?!
Pruga i stanica će ostati kako i jesu. I tačka.
Totalno neperspektivne i bez ikakvog smisla.
- Qler
#6833 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mozes li navesti izvor tih informacija/brojki o broju prevezenih putnika?
I bas moras biti nadareno glup da premjestis željezničku stanicu iz centra grada... sto smo to mi pametniji od 99% svjetskih metropola? Niko od njih nije dokucio taj nivo intelekta i planiranja da premjesti glavnu stanicu negdje u pripizdinu van grada. Možda da je pomjerimo u Ilijaš jer Rajlovac je tu, za par godina i on ce biti debelo naseljen pa ce i tamo smetati...
I bas moras biti nadareno glup da premjestis željezničku stanicu iz centra grada... sto smo to mi pametniji od 99% svjetskih metropola? Niko od njih nije dokucio taj nivo intelekta i planiranja da premjesti glavnu stanicu negdje u pripizdinu van grada. Možda da je pomjerimo u Ilijaš jer Rajlovac je tu, za par godina i on ce biti debelo naseljen pa ce i tamo smetati...
-
abdulazizsarajevo
#6834 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
evo jutros dosle masine na Sip pocelo rusenje prave kruzni tok...ima barem 15 bagera...bas se radi punom parom
-
Naslovnica
#6835 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Informacije o prosječnim broju putnika se vrlo lako daju izračunati iz informacija koje su iz željeznica plasirane na portalima.
Nije problem ni otići na dolazni peron i na prste ruke prebrojati putnike.
Da nije žalosno bilo bi smiješno.
Nema razloga pomjerati stanicu u Ilijaš, Rajlovac je savršena lokacija.
Ja jednako pišem o razlozima zbog kojih lično mislim da bi izmještanje bilo OK, ali niko da se osvrne na te razloge nego je jedini kontra argument da svi gradovi imaju stanice u centru. I ništa više. A to što onoliki broj kolosijeka, perona, prazna zgradurina...ničemu ne služe niti će ikada više služiti ni u približnom kapacitetu, to se namjerno ignoriše? Koliko je Rajlovac udaljen od Centra, pogotovu kada bi bio povezan modernim tramvajem i gradskim autoputem? 10 min max.
Ali eto, ja sam nadareno glup, sve ostalo nije relevantno.

Ja jednako pišem o razlozima zbog kojih lično mislim da bi izmještanje bilo OK, ali niko da se osvrne na te razloge nego je jedini kontra argument da svi gradovi imaju stanice u centru. I ništa više. A to što onoliki broj kolosijeka, perona, prazna zgradurina...ničemu ne služe niti će ikada više služiti ni u približnom kapacitetu, to se namjerno ignoriše? Koliko je Rajlovac udaljen od Centra, pogotovu kada bi bio povezan modernim tramvajem i gradskim autoputem? 10 min max.
-
Naslovnica
#6836 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Odlična vijestabdulazizsarajevo wrote:evo jutros dosle masine na Sip pocelo rusenje prave kruzni tok...ima barem 15 bagera...bas se radi punom parom
- Qler
#6837 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Naslovnica wrote:Informacije o prosječnim broju putnika se vrlo lako daju izračunati iz informacija koje su iz željeznica plasirane na portalima.![]()
https://faktor.ba/vijest/eljeznice-fbih ... ika-295356
ovo je onako, prvi link sa google searcha... nisam čitao detaljno, ali onako na prvu, malo vise od 200 putnika u sezoni...
-
Naslovnica
#6838 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To su cifre vezane za ukupan broj putnika u FBiH. Samo dio toga su polasci i dolaaci sa ŽS Sarajevo. Ovdje ti je uračunat i onaj koji je sjeo u Kaknju a izašao u Zenici.Qler wrote:Naslovnica wrote:Informacije o prosječnim broju putnika se vrlo lako daju izračunati iz informacija koje su iz željeznica plasirane na portalima.![]()
https://faktor.ba/vijest/eljeznice-fbih ... ika-295356
ovo je onako, prvi link sa google searcha... nisam čitao detaljno, ali onako na prvu, malo vise od 200 putnika u sezoni...
-
atticus_finch
#6839 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
pozdrav svima, a posebno kolegi "naslovnica" zbog čijeg sam se pisanja i prijavio na forum. ne mogu da vjerujem da u dvadeset i prvom vijeku neko želi ukidanje pruge i izmještanje željezničke stanice iz centra grada.
to bi bio barbarski čin, urbicid historijskih razmjera, medvjeđa usluga budućim pokoljenjima. razmislite malo glavom u tišini, bez efendićevog i sličnih interesnih zavijanja.
vi raspravljate o tome je li sarajevsku željezničku stanicu koristi 200 ili 500 ljudi dnevno? to je irelevantno, jedini zaključak koji iz toga možemo izvesti je da je željeznica sistematski uništavana, zapostavljana i pokradena, loše vođena i da se zbog toga ne koristi, a ne jer za istom nema potrebe.
prijedlog ukidanja pruge je isto da iz kuće izbacuješ vodoinstalaciju jer si imao moždani udar (rat) pa imaš amneziju u sklopu koje si zaboravio da se trebaš često kupati, te kažeš eno česma na ulici svakako se ja samo jednom sedmično plaknem ispod pazuha. dakle bilo kakve analize koje uzimaju u obzir sadašnji broj putnika su irelevantne.
mislim posebno tvoj prijedlog da izbacuješ prugu a ubaciš tramvaj.evo odoh sutra u smeće baciti svoj 55'' 4K samsung OLED TV jer ne znam na njemu naštimati kanale, a uzet ću VOX hd ready 32''. voz i tramvaj su po kapacitetu, brzini, udobnosti, tačnosti, neuporedivi. naravno i tramvaj je bolji od auta.
mogućnosti postojeće željezničke infrastrukture u gradu su ogromne, i ona bi u svom sadašnjem kapacitetu mogla značajno da ublaži saobraćajne gužve , smanji zagađenje u zimskim mjesecima i što je najvažnije podsjeti ljude da je ona legitimno, najudobnije i najbrže sredstvo prevoza. nažalost interesi naftnog lobija i autobuskih prevoznika su drugačiji, oni žele da se i u godinama koje dolaze još više gušimo u izduvnim gasovima i plaćamo akcize na naftu iz uvoza umjesto jeftinu domaću električnu energiju iz obnovljivih izvora. evo pogledaj npr da se ujutro probudiš i pročitaš da je kantonalna vlada u dogovoru sa željeznicama odlučila da kupi 3-4 polovne garniture commuter vozova te će na postojećoj željezničkoj prugi održavati linije prigradskog saobraćaja. prva bi bila na relaciji tarčin-sarajevo centar, a druga podlugovi-sarajevo centar. napraviti red vožnje da voz stiže na marijin dvor u petnaestominutnim intervalima u toku špice. garniture vozova nisu ograničene dužinom kao tramvajske, te mogu primiti daleko veći broj putnika po vozilu. to bi bila revolucija poslije koje sa saobraćajem u ovom gradu ništa ne bi bilo isto.
pruga od tarčina do marijin dvora je denivelisana, nema semafora, bespotrebnih zaustavljanja a redom prolazi redom kroz hadžiće, blažuj, ilidžu, alipašin most. još bi trebalo napraviti neku mini stanicu na buća potoku i produžiti trolejbuski saobraćaj od otoke prema ovoj stanici radi lakšeg transfera. i na ilidži bi se moglo razmišljati kako dobro uvezati stanicu sa postojećim terminalom (tram,bus). naravno ovo je sve neko mislio davno, pa nije slučajno da je tramvaj došao pred željezničku stanicu. a ta ista željeznička stanica je tri minute pješke od CBD na Marijin Dvoru. hajde reci iskreno koji grad u bivšoj Jugi ima ovakvo blago. druga stvar je što mi to ne znamo koristiti, to je po onoj "biserje pred svinje". ako je neko pedesetih imao viziju i napravio prelijepu željezničku stanicu, najljepšu i najveću u ex yu u budućem gradskom centru, ko smo mi da to rušimo.
ne budimo neprijatelji svog grada i ne uništavajmo nešto samo zato jer ga ne znamo upotrijebiti. kada su praistorijska plemena prvi put vidjela točak, sigurno su pomislili da je beskoristan.
moglo bi se naravno do prekosutra argumentovati i nabrajati prednosti postojanja pruge u gradu. to na kraju krajeva znaju u svakoj evropskoj metropoli i ja još čekam da nam efendić argumentira svoju laž kako bi se "stanica izmjestila po uzoru na mnoge evropske metropole". ja ne znam ni za jednu osim za beograd, a i tamo su ljudi već masovno protiv toga i pokazat će se da je u pitanju historijska greška jer prokop ni za pedeset godina neće biti optimalno rješenje. svi normalni gradovi imaju stanicu u centru, ovi veći njih više. oni koji nemaju žele da je imaju i rade na tome. zašto stoga mi, glavni grad jedne brdske zemlje u kakvima željeznice imaju milion komparativnih prednosti, sa evidentnim i svakodnevnim problemom zagađenja favorizuje neekološki način prevoza na račun ekološkog, i želi baciti jedno neprocjenjivo blago na kojem može bazirati svoj saobraćajni razvoj u decenijama koje dolaze uz minimalna ulaganja, na račun jednog basnoslovno skupog neekološkog projekta koji bi samo doveo dodatne hiljade vozila u grad. moramo mijenjati navike ljudi, a ne udovoljavati njihovim postojećim koje su pogrešne.
na kraju da se razumijemo, nisam uopšte protivnik GA, on je dugoročna potreba grada, ali to uopšte ne mora biti ILI-ILI, nego I-I.
to bi bio barbarski čin, urbicid historijskih razmjera, medvjeđa usluga budućim pokoljenjima. razmislite malo glavom u tišini, bez efendićevog i sličnih interesnih zavijanja.
vi raspravljate o tome je li sarajevsku željezničku stanicu koristi 200 ili 500 ljudi dnevno? to je irelevantno, jedini zaključak koji iz toga možemo izvesti je da je željeznica sistematski uništavana, zapostavljana i pokradena, loše vođena i da se zbog toga ne koristi, a ne jer za istom nema potrebe.
prijedlog ukidanja pruge je isto da iz kuće izbacuješ vodoinstalaciju jer si imao moždani udar (rat) pa imaš amneziju u sklopu koje si zaboravio da se trebaš često kupati, te kažeš eno česma na ulici svakako se ja samo jednom sedmično plaknem ispod pazuha. dakle bilo kakve analize koje uzimaju u obzir sadašnji broj putnika su irelevantne.
mislim posebno tvoj prijedlog da izbacuješ prugu a ubaciš tramvaj.evo odoh sutra u smeće baciti svoj 55'' 4K samsung OLED TV jer ne znam na njemu naštimati kanale, a uzet ću VOX hd ready 32''. voz i tramvaj su po kapacitetu, brzini, udobnosti, tačnosti, neuporedivi. naravno i tramvaj je bolji od auta.
mogućnosti postojeće željezničke infrastrukture u gradu su ogromne, i ona bi u svom sadašnjem kapacitetu mogla značajno da ublaži saobraćajne gužve , smanji zagađenje u zimskim mjesecima i što je najvažnije podsjeti ljude da je ona legitimno, najudobnije i najbrže sredstvo prevoza. nažalost interesi naftnog lobija i autobuskih prevoznika su drugačiji, oni žele da se i u godinama koje dolaze još više gušimo u izduvnim gasovima i plaćamo akcize na naftu iz uvoza umjesto jeftinu domaću električnu energiju iz obnovljivih izvora. evo pogledaj npr da se ujutro probudiš i pročitaš da je kantonalna vlada u dogovoru sa željeznicama odlučila da kupi 3-4 polovne garniture commuter vozova te će na postojećoj željezničkoj prugi održavati linije prigradskog saobraćaja. prva bi bila na relaciji tarčin-sarajevo centar, a druga podlugovi-sarajevo centar. napraviti red vožnje da voz stiže na marijin dvor u petnaestominutnim intervalima u toku špice. garniture vozova nisu ograničene dužinom kao tramvajske, te mogu primiti daleko veći broj putnika po vozilu. to bi bila revolucija poslije koje sa saobraćajem u ovom gradu ništa ne bi bilo isto.
pruga od tarčina do marijin dvora je denivelisana, nema semafora, bespotrebnih zaustavljanja a redom prolazi redom kroz hadžiće, blažuj, ilidžu, alipašin most. još bi trebalo napraviti neku mini stanicu na buća potoku i produžiti trolejbuski saobraćaj od otoke prema ovoj stanici radi lakšeg transfera. i na ilidži bi se moglo razmišljati kako dobro uvezati stanicu sa postojećim terminalom (tram,bus). naravno ovo je sve neko mislio davno, pa nije slučajno da je tramvaj došao pred željezničku stanicu. a ta ista željeznička stanica je tri minute pješke od CBD na Marijin Dvoru. hajde reci iskreno koji grad u bivšoj Jugi ima ovakvo blago. druga stvar je što mi to ne znamo koristiti, to je po onoj "biserje pred svinje". ako je neko pedesetih imao viziju i napravio prelijepu željezničku stanicu, najljepšu i najveću u ex yu u budućem gradskom centru, ko smo mi da to rušimo.
ne budimo neprijatelji svog grada i ne uništavajmo nešto samo zato jer ga ne znamo upotrijebiti. kada su praistorijska plemena prvi put vidjela točak, sigurno su pomislili da je beskoristan.
moglo bi se naravno do prekosutra argumentovati i nabrajati prednosti postojanja pruge u gradu. to na kraju krajeva znaju u svakoj evropskoj metropoli i ja još čekam da nam efendić argumentira svoju laž kako bi se "stanica izmjestila po uzoru na mnoge evropske metropole". ja ne znam ni za jednu osim za beograd, a i tamo su ljudi već masovno protiv toga i pokazat će se da je u pitanju historijska greška jer prokop ni za pedeset godina neće biti optimalno rješenje. svi normalni gradovi imaju stanicu u centru, ovi veći njih više. oni koji nemaju žele da je imaju i rade na tome. zašto stoga mi, glavni grad jedne brdske zemlje u kakvima željeznice imaju milion komparativnih prednosti, sa evidentnim i svakodnevnim problemom zagađenja favorizuje neekološki način prevoza na račun ekološkog, i želi baciti jedno neprocjenjivo blago na kojem može bazirati svoj saobraćajni razvoj u decenijama koje dolaze uz minimalna ulaganja, na račun jednog basnoslovno skupog neekološkog projekta koji bi samo doveo dodatne hiljade vozila u grad. moramo mijenjati navike ljudi, a ne udovoljavati njihovim postojećim koje su pogrešne.
na kraju da se razumijemo, nisam uopšte protivnik GA, on je dugoročna potreba grada, ali to uopšte ne mora biti ILI-ILI, nego I-I.
- Haris.ba
#6840 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Evo kako Japanci čuvaju prugu. Može cesta i kroz zgradu.
- corvus_edin
-
Naslovnica
#6842 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Neću ni pokušavati replicirati jer sam na mobitelu.
Tramvaj sam spominjao u smislu savremenih tramvaja, a ne ovih krševa.
Poređenja sa TV-om, pazuhom i vodoinstalacijom su ti presmješna.
Uglavnom, neće se ukidati niti pruga niti sadašnja glavna željeznička stanica, a živi bili pa se nađemo ovdje na temi za 5 godina, pa opet za 5 godina, pa opet za 10 godina, pa da vidimo na šta će ličiti ovo oko čega danas polemišemo.
Ja bih najviše volio da željeznica radi bar približno kao nekada, kada smo je masovno koristili, ali dabogdo.
I nemojte pls poređenja s Japanom, mi nikada nećemo biti 1% onoga što je Japan, na bilo koji način.
Uglavnom, neće se ukidati niti pruga niti sadašnja glavna željeznička stanica, a živi bili pa se nađemo ovdje na temi za 5 godina, pa opet za 5 godina, pa opet za 10 godina, pa da vidimo na šta će ličiti ovo oko čega danas polemišemo.
Ja bih najviše volio da željeznica radi bar približno kao nekada, kada smo je masovno koristili, ali dabogdo.
I nemojte pls poređenja s Japanom, mi nikada nećemo biti 1% onoga što je Japan, na bilo koji način.
- nepass1
#6843 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Radi se put gz sa, jedan bager jedan kamion i jedan valjak
Ali radi se
Ali radi se
-
atticus_finch
#6844 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
uz svo dužno poštovanje, nemaš čime ni replicirati, svejedno pisao ti sa mobitela ili fiksnog telefona. jednostavno ne postoji nijedan valjan argument za ukidanje željezničke pruge, to je jedna najobičnija barbarska namjera nastala iz nečije samovolje i neznanja, ili interesa. Mi smo jedna mala brdska evropska zemlja sa bogatom željezničkom tradicijom od skoro stotinu i pedeset godina i u kojoj su redovni, čisti i povoljni vozovi koji voze brzinama od 80 do 100kmh rješenje problema u svako saobraćajnoj jednačini. nažalost imali smo taj moždani udar pa je moramo ponovo učiti koristiti.Naslovnica wrote:Neću ni pokušavati replicirati jer sam na mobitelu.
naravno ti imaš pravo na svoje mišljenje, ja sam samo želio ukazati na pogrešnost i pogubnost istog za budućnost ovog grada. veliki pozdrav.
Last edited by atticus_finch on 23/10/2018 11:52, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#6845 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Čuj ukinuti prugu do centra Sarajva.

-
Dr_Help
- BHTelecom podrška
#6846 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mene interesuje baš to Bušče jer gore imam neke zemlje gdje bi nešto ko pravio a sad sam u nekoj nedoumicimistek wrote:Ta VI transverzala je realno samo teorijskaOna bi trebalo da sa ide na Buća Potok, pa iznad zraka nastavlja dolinom do Kobilje Glave. Obzirom da između Zraka i Bušća i nema nekih objekata, to bi bilo najlakše za planirati sada, ali ga kroz BP ne može provući ni mađioničar.
- Haris.ba
#6847 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Napisasano je već da je to teorijska cesta. Gledaj to što bi pravio ko ulaganje u budućnost. Nešta ko što su neki 80ih kupovali parcele u Lukavici čekajući tunele prema Grbavici i Čengić Vili.Dr_Help wrote:Mene interesuje baš to Bušče jer gore imam neke zemlje gdje bi nešto ko pravio a sad sam u nekoj nedoumicimistek wrote:Ta VI transverzala je realno samo teorijskaOna bi trebalo da sa ide na Buća Potok, pa iznad zraka nastavlja dolinom do Kobilje Glave. Obzirom da između Zraka i Bušća i nema nekih objekata, to bi bilo najlakše za planirati sada, ali ga kroz BP ne može provući ni mađioničar.
kuda kroz Bušče ide da li je to cesta sa 2 trake gore dole
ili
Šanse da neko zakopa 6 trasferzalu u slijedećih 30 godina su trenutno minimalne. Imaju ideje da se zatvori deponija Smiljevići, pa čitav taj kraj Huma u Žuči otvori za stanogradnju. Ali, nije zatvoriti deponiju jednostavno. Plus, imaju drugi interesi kojima to ne odgovara jer otvara ogroman prostor za stanogradnju koji je konkurenciju drugim prostorima.
Uglavnom, sada je interes kantona prva transferzala i južna longitudinala. Ima završetak 12 transferzale. Ima radova i na sjevernoj longitudinali.
Nema tu mjesta za 6 transferzalu, osim možda proširenje prolaza spod pruge.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6848 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Haris.ba wrote:Čuj ukinuti prugu do centra Sarajva.
Pa i rajlovac ce biti ubrzo u centru
-
xplisko
#6849 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ima li gdje sta o ovome, ja nisam naisao na internetu nigdje da se spominje...Naslovnica wrote:Odlična vijestabdulazizsarajevo wrote:evo jutros dosle masine na Sip pocelo rusenje prave kruzni tok...ima barem 15 bagera...bas se radi punom parom
- Logovan
#6850 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Rekao bih da je zajebancija.xplisko wrote:ima li gdje sta o ovome, ja nisam naisao na internetu nigdje da se spominje...Naslovnica wrote:Odlična vijestabdulazizsarajevo wrote:evo jutros dosle masine na Sip pocelo rusenje prave kruzni tok...ima barem 15 bagera...bas se radi punom parom