Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
puz_u_salati

#68126 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

hrasno38 wrote:
puz_u_salati wrote:Možeš imati 10 Ubee modema ako nemaš laptop ili mobitel koji radi na toj frekvenciji. Džaba ti sve onda.
Frekventni opseg od 5Ghz je nevjerojatno stabilan i pruža velike brzine ali ima kratak domet. Što veća frekvencija, to manji domet. Mali domet, mala brzina. Recimo WiFi od 5 Ghz sa jačinom od -75 do -90 dB može da izbaci maksimalno 10 Mbit brzinu a i to je upitno bez obzira koji paket koristiš. Ako je stan u pitanju, ovu jačinu na 5Ghz imaš ako samo pređeš u drugu sobu. O otvorenom prostoru da i ne govorim.

Evo uzmi ovaj primjer. Kada su u Sarajevu bile popularne fiksne bežične konekcije prije nekih 10 i kusur godina, šta misliš zašto je, evo konkretno Europronet ili Zona, koristio tanjir kao reflektno pojačalo kada je spajao korisnike na 5 GHz Acess point dok je za 2,4 GHz AP koristio najobičniju grid antenu?

Upravo zbog ovog napisanog izand. WiFi od 5Ghz jeste dobar ali ima kratak domet i brzina na svakih 10 dB slabljenja, opada eksponencijalno po 20 Mbit/s.
Još ako ima interferencija, tad je baš belaj mada su interferencije na 5Ghz jako rijetke.
jarane niko ovdje ne zivi na fudbalskom stadionu niti na hacijendama od 10 dunuma da ga boli cuna za domet. Kod mog druga koji zivi u kuci sasvim mnormalnu konekciju imamo u basti ispred kuce jer sto mjerili sa UBEE modemom ali naravno moras ga postaviti na dobro mjesto.
Ali vecina nas zivi u stanovima gdje gubici o kojima ti pricas fakticki i ne postoje izuzev ako nisu uzrokovani losim polozajem modema. Dakle ovdje ljudi postavljaju pitanja u 95% slucajeva za kucnu mrezu a ne za SCC centar od 10 i vise spratova. Ja odlicno znam sta govorim jer sam prosao sve vaze na onaj gori nacin sto ovdje zna i par forumasa ali sam izuzetno zadovoljan sa supportom TM-a. Kod mene je stan od 60 kvadrata i su svakom cosku ja imam blizu 100Mb na WiFi mrezi na 5 GHz bandu.
Uglavnom svaki noviji telefon ima taj band a ako vozis jos uvijek "Nokiu 3210" onda je druga prica Isto tako svi noviji laptopi imaju ugradjen WiFi sa tim standardom tako da pricam o necemu sto je normalno i realno a ne o necemu sto je buducnost.
Ja sam imao stariji laptop i nisam imao taj band ali sam za 7$ narucio karticu preko ebay-a, sam zamjenio i pici ko blesav.
Pa to je ono što sam i rekao :D stim da dunume niko nije ni spominjao.

Dobar položaj modema, nema interferencija i imaš dobru brzinu. Još u stanu od 60 kvadrata ako je modem na dobrom mjestu onda ne bi trebao imati problem.
U mene rodica ima moja tv i zte h108n modem postavila u ležeći položaj umjesto da je uspravno i signal joj išao u zemlju umjesto horizontalno te stalno se žalila da je slabo dok joj nisam rekao kako treba modem da stoji.

Što se uređaja tiče, u mene laptop model iz 2017. i nema tu opciju a mobitel ovogodišnji model i također nema. Jedino žena ima LG G3 i vidim kači se na 5 GHz Iako je stariji i od laptopa i od mobitela kojeg ja imam. Sve zavisi od proizvođača ali još uvijek jako su rijetki oni koji rade na 5Ghz.
puz_u_salati

#68127 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

DearJohn wrote:
hrasno38 wrote:
DearJohn wrote:Vidi, napiso sam da je Telemachov server u Sarajevu, ne da mi se da upploadujem slike ponovo. Nemam razloga da išta krijem niti da ikoga optužujem bezveze. Oni ne isporučuju ono što du dužni ugovorom, od njihove podrške nisam imo neke fajde a ti što ih braniš eto ti ih pa se vjenčaj s njima. Čim se neko pojavi ovdje da ih kritikuje pojavi se nekoliko faca što ih žestoko brane, niko nije glup ovdje. Ako imaš šta konstruktivno da kažeš reci ako nemaš nemoj pametovat bezveze.
Ono sto ti mogu rice sa sigurnoscu da su extra profesionalni i da zaista su uvijek na usluzi i veoma brzi i dok se problem ne rjesi zaista ce sve pokusati i uraditi. Ono sto ti oni nigdje ne garantuju to je ta WiFi mreza i njena brzina. Oni kao i svaki provajder garantuju brzinu na LAN kablu i tu ako imas problem onda je to uglavnom do njih (mada ne mora biti). Akos i sta cacko modem mogao si sjebati WiFi i najbolje bi ti bilo da ga resetujes na ono dugme na njemu i vratit ce ti se sve postavke na defaultne vrijednosti. Ali ako imas mogucnost spoji racunnar ili laptop preko kabla pa onda izmjeri. Moze biti i da ti je modem neispravan i budi siguran da ce ga zamjeniti ali zaista treba ljudski ici jer ti ljudi imaju bezbroj intervencija i pitaj boga kakvih sve slucajeva. Kazem ti kod mene su dolazili jedno 15 puta i zaista nikada nisam na njih imao ni najmanju primjedbu osim sto generalno mislim da je TM skup za nase uslove.
Hvala na konstruktivnom prijedlogu. Ma zvao sam ih više puta, ne mogu ja da se žalim da su bili neljubazni, jedan operater je ipak malo povisio ton kad sam reko da ne pomaže opet resetovanje postavki jer su to već operateri prije njega radili. Pa sam i ja onda povisio ton. Cijenim ja njihovu ljubaznost i sve to ali meni treba pomoć i da dobijem ono što plaćam, ljubaznost je plus sa strane. i po pitanju kad će mi doći kući neko iz tehničke podrške nisu mogli da mi kažu ništa konkretno. Pa ne mogu kući sjedit dva dana i čekat kad će se neko od njih, morali bi mi dati neko okvirno vrijeme. Reko mi je jedan od operatera da će me možda nazvat prije 22 sinoć da mi saopšti ali nikakav poziv dobio nisam. Ne znam do čega je, ali nadam se i ja da će se riješiti. Inače u familiji svi koristimo uglavnom tabloide i smartphone, računari u školi i na poslu. Tako da nemam priliku da izmjerim konekciju žicom ali onoliko koliko sam shvatio da i oni sami u Telemachu tvrde da bi i preko ako je samo wifi trebala konekcija ipak biti jača od ovih 0,5 što imam.
Sad ti vala još manje vjerujem a sve više sam ubjeđen da sam u pravu.
Prvo to da si 4 puta zvao i da ti niko nije htio pomoći je, izvini ali, čista neistina. Mislim da će svako na temi potvrditi da kada ih zovneš da će sve dati od sebe da riješe problem ako ga imaš. I telekom u najgorim danima bi ti pomogao nakon četvrtog poziva, ako ima osnove naravno.
Drugo, ako si ih i zvao i ako si im složio priču kao nama ovdje onda iskreno niko ti i ne može pomoći da je ne znam ti koliko ljubazan, stručan i slično.
Ovo što ovdje objavljuješ nije relevantno uopće za bilo šta. Divlji speedtestovi, nema nikakvih informacija, svađalački nastupaš,... Zaista ne vidim da ti na osnovu ovoga može bilo ko pomoći.

Ima jedna narodna izreka.
Ako ti jedna osoba kaže da si lud, ne mora ništa da znači. Ako ti druga osoba to isto potvrdi, može se desiti da obje osobe griješe. A ako ti pak treća osoba isto to kaže, onda skini se go i hodaj po ulici.

Nadam se da ćeš shvatiti pouku iz ovoga ;).

Uglavnom, sretno sa rješavanjem problema :)
Last edited by puz_u_salati on 03/07/2018 01:48, edited 1 time in total.
duffy_duck

#68128 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by duffy_duck »

Kod mene odlicno.

2.4 leti
Image

A evo i 5 ghz. Letiiii
Image
DearJohn

#68129 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by DearJohn »

puz_u_salati wrote:

Prvo to da si 4 puta zvao i da ti niko nije htio pomoći je, izvini ali, čista neistina. Mislim da će svako na temi potvrditi da kada ih zovneš da će sve dati od sebe da riješe problem ako ga imaš. I telekom u najgorim danima bi ti pomogao nakon četvrtog poziva, ako ima osnove naravno.
Drugo, ako si ih i zvao i ako si im složio priču kao nama ovdje onda iskreno niko ti i ne može pomoći da je ne znam ti koliko ljubazan, stručan i slično.
Ovo što ovdje objavljuješ nije relevantno uopće za bilo šta. Divlji speedtestovi, nema nikakvih informacija, svađalački nasupaš,... Zaista ne vidim da ti na osnovu ovoga može bilo ko pomoći

Ma momak, šta me briga me hoćeš li mi ti vjerovati, eto tebi ću se baš ispovjedati. De popusti malo, ja sam ispričo svoj problem s Telemachom i ništa slago nisam a ti eto ti ih pa se vjenčaj s njima ako već nisi u nekim šemama s njima. Postaješ dosadan...
Radar71

#68130 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Radar71 »

DearJohn wrote:puz_u_salati wrote:

Ovo što ovdje objavljuješ nije relevantno uopće za bilo šta. Divlji speedtestovi, nema nikakvih informacija, svađalački nasupaš,... Zaista ne vidim da ti na osnovu ovoga može bilo ko pomoći

Ma momak, šta me briga me hoćeš li mi ti vjerovati, eto tebi ću se baš ispovjedati. De popusti malo, ja sam ispričo svoj problem s Telemachom i ništa slago nisam a ti eto ti ih pa se vjenčaj s njima ako već nisi u nekim šemama s njima. Postaješ dosadan...
Minut za test http://www.speedtest.net/my-result/i/2720234137
Telemach

#68131 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

crnivrag » Yesterday, 9:42 pm

@Telemach

I dalje ne radi Top Play katalog unutar VOD funkcije u okviru EON aplikacije.

Napomena: Problem je globalne prirode i pojavljuje se kod svih korisnika.

Inače je Top Play katalog do prije nekoliko dana normalno radio, a sada vraća poruku da ja/ostali korisnici nismo pretplaćeni na taj katalog.
Upoznate su kolege i radi se na rješavanju.
Telemach

#68132 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

@DearJohn

Dostavite nam broj Ugovra u inbox.
Telemach

#68133 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

Pitanje za Telemahovce......ima li iko u zadnje vrijeme problema na TV Samsung aparatima na kojima je modul. Iz cista mira mi je pocela slika malo malo da ledi i vec dva puta su dolazili majstori i stvarno sve gledali i malo dodje sebi a onda iz cista mira pocne opet slika da ledi do tog nivoa da na vecini filmiskih kanala slije nema nikako. I signal su gledali i stimali i jutros mi je bio covjek iz TM......radilo citav dan i odjednom pocelo opet da smrzava.
Negdje sam nacuo da radi nekih promjena u TM moguce da ce neki televizori imati problema sa modulima upravo na ovaj nacin. Ne tvrdim da je tacno samo sam nacuo.
Interesuje me da li ima jos neko ovaj problem.
Inace imam Trio Grande Extra i internet mi je od mogucih 120 na LAN-u oko 95 Mb.
Evo upravo dok pisem ne mozes gledati FOX Movies :(

Image

U stvari kad razmislim meni je upload 10 a download 120 tako da ni ovo nije zadovoljavajuce.
Pozvat ćemo vas i provjeriti sve što je potrebno.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#68134 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hrasno38 »

Telemach wrote:
Pitanje za Telemahovce......ima li iko u zadnje vrijeme problema na TV Samsung aparatima na kojima je modul. Iz cista mira mi je pocela slika malo malo da ledi i vec dva puta su dolazili majstori i stvarno sve gledali i malo dodje sebi a onda iz cista mira pocne opet slika da ledi do tog nivoa da na vecini filmiskih kanala slije nema nikako. I signal su gledali i stimali i jutros mi je bio covjek iz TM......radilo citav dan i odjednom pocelo opet da smrzava.
Negdje sam nacuo da radi nekih promjena u TM moguce da ce neki televizori imati problema sa modulima upravo na ovaj nacin. Ne tvrdim da je tacno samo sam nacuo.
Interesuje me da li ima jos neko ovaj problem.
Inace imam Trio Grande Extra i internet mi je od mogucih 120 na LAN-u oko 95 Mb.
Evo upravo dok pisem ne mozes gledati FOX Movies :(

Image

U stvari kad razmislim meni je upload 10 a download 120 tako da ni ovo nije zadovoljavajuce.
Pozvat ćemo vas i provjeriti sve što je potrebno.
Ma bio mi jucer ujutro vas kolega malo sredio signal i to je proferceralo a navece opet u neka doba jedno sat vremena katastrofa i uhafiza se sam od sebe......i to se pocelo desavati prije jedno 15-tak dana kada je bilo ono zadnje veliko nevrijeme. Kontam da nije gdje sta prosviralo ili da se negdje neko ne kaci ilegalno pa sjebe signal....ov je BiH sve je moguce. Evo jutros izgleda sve OK ali obicno pocne sranje kada krenu utakmice....u stvari kada bolje razmislim sa pocetkom SP i jesu pocela sranja. :izet:
O'zone
Globalni moderator

#68135 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by O'zone »

DearJohn wrote:
Benq wrote:
DearJohn wrote:Evo mali uppdate, Telemach mi je povećo brzinu za čitavih 0,20 i kusur.. :lol: :lol: :lol: Ako nisam pogrešno proračuno još uvijek su mi dužni 59,5 Mbs...
A zasto ne skines Speedtest (by Ookla) i izaberes Telemach server ?

To je test preko wifi-a, spoji modem direktno na racunar i testiraj, ako i tada bude ista situacija, onda prijavi da rijese.
Ma probo sam i to preki wifi, nije nešto bolje pokazivalo, računar uglavnom više i ne koristim. Evo najsvježija, mislim da je po toj što ti predlažeš. Ovo je bruka i sramota i neka od institucija bi se trebala pozabaviti ovime jer vjerovatno nisam jedini.
Image
Ako imaš problem hajde fino postavi rezulatat sa speedtesta, mani se ovog crop-anja slika. Drugo, dostavi broj ugovora nicku @Telemach na PP da oni izvrše provjeru.

Meni je drago vidjeti kad ljudi ovako dođu ovdje na forum tražiti pomoć od nas običnih smrtnika i kad nam ukažu kolika se pljačka odvija na tržištu.
hrasno38

#68136 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:jarane niko ovdje ne zivi na fudbalskom stadionu niti na hacijendama od 10 dunuma da ga boli cuna za domet. Kod mog druga koji zivi u kuci sasvim mnormalnu konekciju imamo u basti ispred kuce jer sto mjerili sa UBEE modemom ali naravno moras ga postaviti na dobro mjesto.
Ali vecina nas zivi u stanovima gdje gubici o kojima ti pricas fakticki i ne postoje izuzev ako nisu uzrokovani losim polozajem modema. Dakle ovdje ljudi postavljaju pitanja u 95% slucajeva za kucnu mrezu a ne za SCC centar od 10 i vise spratova. Ja odlicno znam sta govorim jer sam prosao sve vaze na onaj gori nacin sto ovdje zna i par forumasa ali sam izuzetno zadovoljan sa supportom TM-a. Kod mene je stan od 60 kvadrata i su svakom cosku ja imam blizu 100Mb na WiFi mrezi na 5 GHz bandu.
Uglavnom svaki noviji telefon ima taj band a ako vozis jos uvijek "Nokiu 3210" onda je druga prica Isto tako svi noviji laptopi imaju ugradjen WiFi sa tim standardom tako da pricam o necemu sto je normalno i realno a ne o necemu sto je buducnost.
Ja sam imao stariji laptop i nisam imao taj band ali sam za 7$ narucio karticu preko ebay-a, sam zamjenio i pici ko blesav.
puz_u_salati wrote:Pa to je ono što sam i rekao :D stim da dunume niko nije ni spominjao.

Dobar položaj modema, nema interferencija i imaš dobru brzinu. Još u stanu od 60 kvadrata ako je modem na dobrom mjestu onda ne bi trebao imati problem.
U mene rodica ima moja tv i zte h108n modem postavila u ležeći položaj umjesto da je uspravno i signal joj išao u zemlju umjesto horizontalno te stalno se žalila da je slabo dok joj nisam rekao kako treba modem da stoji.

Što se uređaja tiče, u mene laptop model iz 2017. i nema tu opciju a mobitel ovogodišnji model i također nema. Jedino žena ima LG G3 i vidim kači se na 5 GHz Iako je stariji i od laptopa i od mobitela kojeg ja imam. Sve zavisi od proizvođača ali još uvijek jako su rijetki oni koji rade na 5Ghz.
I jos jedna jako bitna stvar je na koji kanal podesis 5GHz mrezu na modemu. Vidi ja zaista pratim tehniku pogotovo sve sto je vezano za IT ali i mobitele u zadnje vrijeme i u pravu si ima uredjaja ali jedno 20-30% koji nemaju 5GHz. Ali aposlutno nije bitno ja imam i govorim kako jeste. Dok nisam promjenio modem imao sam vrlo slicnih problema dok sam bio na TGF. Jedva sam navlacio do 20Mb.
I da iole ozbiljnije firme ugradjuju 5GHz u svoje uredjaje. Sto se tice laptopa ima najbezbolnije rjsenje koje se zove USB WIFI sa 5GHz......dakle ima bezbroj rjesenja da sebi napravis potpuni ugodjaj.

https://www.ebay.com/itm/Mini-Wireless- ... SwMM9bFr5h
Mehemed
Vozim: automobil

#68137 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

Ja sam čitao da 5Ghz ima manji domet nego 2.4Ghz, ne znam sada je li to 100% tačno pošto na internetu ima više netačnih nego tačnih informacija. Manji domet a veća brzina, ili veći domet a manja brzina.
azdralovic

#68138 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by azdralovic »

Mehemed wrote:Ja sam čitao da 5Ghz ima manji domet nego 2.4Ghz, ne znam sada je li to 100% tačno pošto na internetu ima više netačnih nego tačnih informacija. Manji domet a veća brzina, ili veći domet a manja brzina.
Tako je , neko je vec pisao gore isto
hrasno38

#68139 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hrasno38 »

Mehemed wrote:Ja sam čitao da 5Ghz ima manji domet nego 2.4Ghz, ne znam sada je li to 100% tačno pošto na internetu ima više netačnih nego tačnih informacija. Manji domet a veća brzina, ili veći domet a manja brzina.
U normalnom stanu to uopste nije bitno. Ako zivis u spratnoj kuci onda se o tome moze pricati ali u tom slucajuse rjesi problem sa extenderima. Povezes na spratovima kablom extendere i opet imas puni 5 GHz. A ima i ova zonza i jednim udarcem rjesic citavu kucu

https://www.ebay.com/itm/Wavlink-Wlan-4 ... SwLwBafXNb

a imas i ovdje pa biraj koliko para toliko muzike...

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... itleDesc=0
Luxor-Concorde

#68140 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Luxor-Concorde »

Moze li neko da potvrdi da li je Telemach kupio Blicnet? Kad ga mozemo ocekivati u RS?
avaks

#68141 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by avaks »

Manji domet a veća brzina i manje šanse za packet lost :thumbup:
Telemach

#68142 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

@Luxor-Concorde

Dostavite nam vaše adresne podatke, provjerit ćemo mogućnost priključka naših usluga.
DearJohn

#68143 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by DearJohn »

O’zone wrote:

Ako imaš problem hajde fino postavi rezulatat sa speedtesta, mani se ovog crop-anja slika. Drugo, dostavi broj ugovora nicku @Telemach na PP da oni izvrše provjeru.

Meni je drago vidjeti kad ljudi ovako dođu ovdje na forum tražiti pomoć od nas običnih smrtnika i kad nam ukažu kolika se pljačka odvija na tržištu
.”

Kakvo cropanje slka, eto ja sakrivo i baco ublehe. Čitaj brate sve šta sam piso pa i u vezi slika pa bacaj komentare. Nisam ja došo inicijalno u ovom slučaju da tražim pomoć od običnih “smrtnika” kako kažeš mada pozdravljam sve pokušaje pomoći. Ova tema se zove Telemach i sve about i iznjeo sam svoje mišljenje i utiske o Telemachu, to bi ti kao moderator trebo da znaš.

U vezi problema koji imam, kontaktiro sam Telemach na pp a i bio sam jutros u Telemachu lično i potvrdili su da vide da mi signal ne prolazi i izdali nalog da moraju tehničari izić, znači sve teorije da sam ja baco neke ublehe ovdje padaju u vodu. Ono što me jako ljuti je da nisu mogli da vide da je izdat nalog da tehničari izadju na teren MADA su mi to rekli juče na telefonskoj podršci :-x :-x :-x . Što znači da ću ja sada gledati kako da dodjem do menadžmenta i da neko vidi šta se je desilo...
Mehemed

#68144 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

hrasno38 wrote: U normalnom stanu to uopste nije bitno. Ako zivis u spratnoj kuci onda se o tome moze pricati ali u tom slucajuse rjesi problem sa extenderima. Povezes na spratovima kablom extendere i opet imas puni 5 GHz. A ima i ova zonza i jednim udarcem rjesic citavu kucu
Spratna je kuća i Cisco EPC3928S bez problema pokrije cijelu kuću i dio oko kuće iako je na podu, nema neku dobru poziciju.
avaks wrote: Manji domet a veća brzina i manje šanse za packet lost :thumbup:
Meni na 40Mbita nema potrebe za 5Ghz, imam bar 10Mbita i na jednoj crtici signala, a blizu routera nema neke razlike.

Mobitel WiFi
Image

PC Ethernet
Image
avaks

#68145 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by avaks »

Do 100 megabita ti ne treba, taj Cisco uredno baca signal :thumbup:
AKo zafali signala uvijek imaš extendere koji nisu skupi plaho :izet:
Mehemed

#68146 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

Cisco je mašina.
Ako zafali signala dobri extenderi po ebayu od 20 do 40KM.
PhilCou

#68147 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by PhilCou »

Opra lik.. :-)
MTV

#68148 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by MTV »

Luxor-Concorde wrote:Moze li neko da potvrdi da li je Telemach kupio Blicnet? Kad ga mozemo ocekivati u RS?
To je jos uvijek rekla kazala od Ace Kabanice i njegovih prvih novina, srpska kafe itd.
Nikakav info ili zahtijev za kupovinu/preuzimanje RAK-u nije predan.
A TM pruza usluge u RS-u tacnije u Mrkonjic Gradu.
damdam6

#68149 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by damdam6 »

Dal u paketu DUO NET GRANDE dodju sve Arene ili samo Arenasport 1..???
Benq

#68150 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

damdam6 wrote:Dal u paketu DUO NET GRANDE dodju sve Arene ili samo Arenasport 1..???
Arena Sport SD paket (kao i Pink paket i Cinestar Premiere HD) mozes dobiti besplatno potpisom novog (ako dosad nisi koristio duo paket) ili obnovom postojeceg ugovora.
Locked