Pa to je ono što sam i rekaohrasno38 wrote:jarane niko ovdje ne zivi na fudbalskom stadionu niti na hacijendama od 10 dunuma da ga boli cuna za domet. Kod mog druga koji zivi u kuci sasvim mnormalnu konekciju imamo u basti ispred kuce jer sto mjerili sa UBEE modemom ali naravno moras ga postaviti na dobro mjesto.puz_u_salati wrote:Možeš imati 10 Ubee modema ako nemaš laptop ili mobitel koji radi na toj frekvenciji. Džaba ti sve onda.
Frekventni opseg od 5Ghz je nevjerojatno stabilan i pruža velike brzine ali ima kratak domet. Što veća frekvencija, to manji domet. Mali domet, mala brzina. Recimo WiFi od 5 Ghz sa jačinom od -75 do -90 dB može da izbaci maksimalno 10 Mbit brzinu a i to je upitno bez obzira koji paket koristiš. Ako je stan u pitanju, ovu jačinu na 5Ghz imaš ako samo pređeš u drugu sobu. O otvorenom prostoru da i ne govorim.
Evo uzmi ovaj primjer. Kada su u Sarajevu bile popularne fiksne bežične konekcije prije nekih 10 i kusur godina, šta misliš zašto je, evo konkretno Europronet ili Zona, koristio tanjir kao reflektno pojačalo kada je spajao korisnike na 5 GHz Acess point dok je za 2,4 GHz AP koristio najobičniju grid antenu?
Upravo zbog ovog napisanog izand. WiFi od 5Ghz jeste dobar ali ima kratak domet i brzina na svakih 10 dB slabljenja, opada eksponencijalno po 20 Mbit/s.
Još ako ima interferencija, tad je baš belaj mada su interferencije na 5Ghz jako rijetke.
Ali vecina nas zivi u stanovima gdje gubici o kojima ti pricas fakticki i ne postoje izuzev ako nisu uzrokovani losim polozajem modema. Dakle ovdje ljudi postavljaju pitanja u 95% slucajeva za kucnu mrezu a ne za SCC centar od 10 i vise spratova. Ja odlicno znam sta govorim jer sam prosao sve vaze na onaj gori nacin sto ovdje zna i par forumasa ali sam izuzetno zadovoljan sa supportom TM-a. Kod mene je stan od 60 kvadrata i su svakom cosku ja imam blizu 100Mb na WiFi mrezi na 5 GHz bandu.
Uglavnom svaki noviji telefon ima taj band a ako vozis jos uvijek "Nokiu 3210" onda je druga prica Isto tako svi noviji laptopi imaju ugradjen WiFi sa tim standardom tako da pricam o necemu sto je normalno i realno a ne o necemu sto je buducnost.
Ja sam imao stariji laptop i nisam imao taj band ali sam za 7$ narucio karticu preko ebay-a, sam zamjenio i pici ko blesav.
Dobar položaj modema, nema interferencija i imaš dobru brzinu. Još u stanu od 60 kvadrata ako je modem na dobrom mjestu onda ne bi trebao imati problem.
U mene rodica ima moja tv i zte h108n modem postavila u ležeći položaj umjesto da je uspravno i signal joj išao u zemlju umjesto horizontalno te stalno se žalila da je slabo dok joj nisam rekao kako treba modem da stoji.
Što se uređaja tiče, u mene laptop model iz 2017. i nema tu opciju a mobitel ovogodišnji model i također nema. Jedino žena ima LG G3 i vidim kači se na 5 GHz Iako je stariji i od laptopa i od mobitela kojeg ja imam. Sve zavisi od proizvođača ali još uvijek jako su rijetki oni koji rade na 5Ghz.