studiorum_tuzlaensis wrote: ↑23/03/2022 01:17 @giannibelif To je sve igra lovca i lovine.
Spekulacije su da je invazija pripremana prije 2014. Putin je glup onda sto nije tad uletio da sve okupira, dok su ovi bili u rasulu i nisu imali ni politicko vodstvo kako treba. Zaboravlja raja da se u feb. 2014 u Kijevu desio puč, legalno izabrana vlast je istjerana iz parlamenta. Rusija uletila i upozorila sta ce bit ako se nastavi prema NATO paktu, a Zelensky u decembru 2021. se sepuri sa Soltenbergom i govori kako Ukrajina ide u NATO. Pa ako to nije pljuvanje u facu Putinu, ja ne znam sta je.
Zahtjevi Rusije su bili jasni. Nema u NATO, može EU uz neke posebne (samo ekonomske veze) sa Rusijom. Rijesio bi se i Donbas nekako uz autonomiju. Krim nek zaborave, to je Rusija ionako, aneksirano vec. Donbas nije aneksirao, jer se nadao rjesenju.
Zahtjevi nisu prihvaćeni u Kijevu, poceli se ukri naoruzavati, praviti pravu vojsku, upalio se alarm u Moskvi kreno je rat. Pravi destruktivni rat sa NOVIM politickim i vojnim ciljevima. Uzeti im svu obalu, osigurati Crno more, i istok. Tek kad to dođe pod čizmu, mozda bude nade za pregovore pod njegovim uslovima.
Ljudi kao bica imaju kratko pamćenje, znaju sta je rat i opet idu svjesno u njega, ww2 je daleka prošlost već, i treći je već izgledan.
Evropa se otpustila, uzivala u blagodatima, i zato će do daljnjeg da cucla jenkijevu kitu za malo 'protekšna'. NATO je USA, bez USA bi Evropljani bili razbucani politicki, obavještajno i vojno u roku odmah. Pobili bi se prvo između sebe, pa onda bi ih progutalo nesto izvana.
Ili je propaganda ili je ironija.eltroxin wrote: ↑23/03/2022 01:16 Moje misljenje je da je Putin kao moderator sve ovo fino poslozio. Kako na vojnom planu tako i na politicko- ekonomskom.
Prvenstveno je ocistio vojne kapacitete od ublehasa i kukavica. Staru tehniku je slao da ispita gdje su ukrajinski polozaji, a buduci da je skuplje odrzavanje ili reciklaza takvih proizvoda- cak je i ustedio njihovim gubitkom.
S druge strane, za nepuni mjesec je smanjio broj siromasnih u Rusiji za preko 15.000, i taj broj nezadrzljivo raste.
Zbog sankcija koje je uveo fasisticki zapad, Rusi ce nauciti nove vjestine (kao sto se svaki put poslije sankcija uvedenih 2014. pohvale kako su savladali drevnu vjestinu pravljenja sira). Putin je sve ukalkulisao, tako da ce napokon pobediti pravda i lepota.
also sprach rusmir…
—————————————————————————————————-
Opet ću i ja ponoviti, pa ratovali su svi u Siriji pa nije bio ww3. Ovo je wwbezbroj i svi ratovi u svijetu su već odavno svjetski, nema tu samo dvije strane odavno. Od Afganistana, Iraka, Sirije, Libije. Samo je prividno stanje dvije strane da postoje.
U ovaj rat su se uključili indirektno, njemačka, švedska, danska, britanija, francuska i drugi. Logistikom naravno i finansijama. Samo na terenu nemaš vojske i uniforme tih zemalja.
Odavno smo svi u govnima svjetskim.