Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#6801 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Kako sam shvatio i projekti i sredstva su obezbjedjeni za nekih 40-tak kilometara.

...s tipfeler masine...
Drvosjeca iz Dejcica

#6802 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Hajlac wrote:
SSemir wrote:IKEA: BiH nam je važna, sredite saobraćajnice i infrastrukturu
“Prije svega, gledamo na njezin geografski položaj tj. blizinu naše nabavne mreže, i kako bismo u budućnosti mogli dovoziti robu do samih robnih kuća na što efikasniji mogući način (zbog ovog razloga primjerice za sada nemamo niti jednu robnu kuću u Južnoj Americi). Ako je taj preduslov zadovoljen, gledaju se daljnji kriteriji poput stanja saobraćajne infrastrukture te potencijalne veličina tržišta”, kaže regionalni PR menadžer IKEA-e za jugoistočnu Evropu.
gdje su oni strucnjaci sto autoputeve gledaju samo kroz naplatu cestarina :-)
Autoputem do lakše kolonizacije ;-)

Imali odličnu industriju namještaja - sve što uništili što sveli na sluge zapadnih korporacija pa sad ljudi ko robovi rade za njih.
Nigdje imena, prestiža i zarade koja ide uz prethodno...
Bogate se samo politički uvezane gazde. Nama se prodaje uvozno smeće a besprimjetno izvozimo kvalitetan namještaj, stolariju i drvo.

I post o IKEI si trebao staviti na onu drugu temu ;-)

Kasno je, prekasno je za tu priču o kolonizaciju sada u 2014. godini. Danas je autoput neminovnost i potreba sa IKEA-om ili bez nje.
the_stick

#6803 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by the_stick »

ne prisvaja autoput nego zasluge za njega i komplet predizbornu kampanju na tome temelji... nema potrebe praviti se naivan, znas sta hocu reci...

ja se radujem svakom kilometru autoputa i sasvim mi je svejedno ko gradi, ali me nerviraju ovi igrokazi oko otvorenja, tajmiranje otvorenje 5 dana pred izbore (iako evidendtno posla jos ima) i pripisivanje svih zasluga vladi NN... s obzirom da su izbori prosli, zivo me zanima da li ce biti neko veliko veselje i vatromet na otvorenju dionice na sjeveru...

al' dosta vise o tome... bar sto se mene tice...

do nekih novih kilometara...
drug_profi

#6804 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Sto te to nervira. Makar njihovi glasaci znaju prepoznati ublehu. Nisu oni koji vjeruju u 100.000 radnih mjesta carobnim i nevidljivim programom oporavka.

...s tipfeler masine...
edin_the

#6805 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

Hajlac wrote:
OldMayor wrote:@the_stick,

Ok, ali sve to ne mijenja cinjenicu da se u posljednje 4 godine izgradilo pet puta vise autoputeva nego u prethodnih 15 godina.

Mislim ne zanima me cija je to zasluga, ali to je cinjenica.

Ako se sada odjednom stane sa gradnjom, zna se cija ce to biti zasluga. Jer ne vidim poentu da smo protekle cetiri godne se toliko zaduzili i sad da prekinemo gradnju, jer ova parcad od autoputa nam nista ne doprinose, poenta je da se izgradi kompletan.
Ti misliš da je to domaća a ne iz vana/EU inicijativa?

To iznenadno ulaganje u infrastrukturne projekte zapravo je dio strategije pokušaja izlaska iz ekonomske krize Evrope.

U tom nakaradnom ekonomskom sistemu, stvaranje novog duga je kičma i pojas za spašavanje iz recesije.

Obaška što ih ovaj dio Balkana interesuje što kao tranzit za energente(planirani plinovodi i naftovodi + naftni tankeri) što kao izvor istih(stuja, nafta). Nije slučajnost vršljanje vojnih brodova SAD i Turske u Neumskom zaljevu ovih godina u pokušaju privikavanja javnosti na mogućnost izgradnje vojne baze.
Jebote koja logika...

Meni je danas trebalo preko dva i po sata od Tuzle do Sarajeva, vuko sam se iza tri šlepera od Kladnja do Olova. Da znaš da ću te se sjetit sljedeći put

Stop kolonizaciji, vozajmo se i dalje kozjim stazama...
Last edited by edin_the on 18/10/2014 01:19, edited 1 time in total.
edin_the

#6806 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by edin_the »

ovo_malo_duse wrote:Dolazim iz Sarajeva ali moram svratiti u Jablanicu.
Sad sam pogledao ovaj put preko Capljine 1 : 49 minuta do ukljucenja na A1, preko Zitomislica je 1:29 min. preko Citluka.
Jeli neko isao preko Zitomislica kakav je put? Kazu da nije bio los sad neznam.
Taj je put baš krivudav, mislim da ti je bolje preko Čapljine
VjecitiStudent

#6807 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

edin_the wrote:Jebote koja logika...

Meni je danas trebalo preko dva i po sata od Tuzle do Sarajeva, vuko sam se iza tri šlepera od Kladnja do Olova. Da znaš da ću te se sjetit sljedeći put

Vozaće se ostatak BiH dugo, dugo kozjim stazama dok god je autoput prioritet.
Qler

#6808 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

Kad idem iz Sarajeva za Kiseljak da li je blize na Vlakovo pa na Lepenicu ili starim putem? Sad sam nesto u Kiseljaku i kontam da se vratim preko Lepenice da vidim...

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 8020X using Tapatalk
dustaban

#6809 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

VjecitiStudent wrote:

Nemas pojma kako surovu istinu si rekao. Postali smo taoci koridora...
fau vau

#6810 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

VjecitiStudent wrote:

napamet pričate
radi se tunel na Karauli kao i čitava nova dionica kojom će se konačno zaobići taj najgori dio puta

Image
VjecitiStudent

#6811 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

fau vau wrote:
VjecitiStudent wrote:

napamet pričate
radi se tunel na Karauli kao i čitava nova dionica kojom će se konačno zaobići taj najgori dio puta
Super, ali ovo rješava tek mali dio problema na ovoj dionici, jer svaki uspon od Sarajeva do Tuzle je "najgori dio puta".
Na usponima, nigdje u BiH nismo dobili tri trake.
Alfons Kauders

#6812 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
fau vau wrote:
VjecitiStudent wrote:
napamet pričate
Super, ali ovo rješava tek mali dio problema na ovoj dionici, jer svaki uspon od Sarajeva do Tuzle je "najgori dio puta".
da - ovo rjesava 5% problema na toj dionici... bolje ista nego nista, ali na tom putu ima prostora za barem jos 2-3 slicne 'intervencije'...

slican ili manji tunel bi skresao sjeverni prilaz kladnju za 3-4km... pa stupari, olovo, nisici (koji se ne mogu rijesiti tunelom jer su plato) itd.
VjecitiStudent

#6813 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote:
fau vau wrote: napamet pričate
da - ovo rjesava 5% problema na toj dionici... bolje ista nego nista, ali na tom putu ima prostora za barem jos 2-3 slicne 'intervencije'...

slican ili manji tunel bi skresao sjeverni prilaz kladnju za 3-4km... pa stupari, olovo, nisici (koji se ne mogu rijesiti tunelom jer su plato) itd.
Tri trake na usponima do Nišića kao i na usponima između Stupara i Kaknja, kao i dodavanje sljedeće odredbe u zakon, po uzoru na hrvatski
Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe.
gdje
»kolona« je niz od najmanje tri vozila
bi riješilo 90% problema na toj dionici.
The BEN10

#6814 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

nineinchnails wrote:Samo me interesuje da li ce se gradnja autoputa intenzivirati kao zadnjih godina ili ce se sve okrenuti ka pravljenju vjerskih objekata. Evo bas zadnjih dana vijesti, pravi se dzamija ovdje, pravi se dzamija ondje.
To je bila sustina pitanja.
Blee bee bee.
Obzirom na konstataciju vjerujem da razumiješ ponuđeni odgovor.
jao_situacije

#6815 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

Ne dolazim na ovu temu često, a vala ni na forum ali što se tiče autoputa pratim sve živo.. ne mogu nikako da prešutim ovom nineinchnails prvo jasno mi je da nemaš veze sa religijom ali mi nije nikako jasna činjenica da dovodiš u vezu PRAVLJENJE PANEUROPSKOG KORIDORA odvojak C koji prolazi kroz BiH sa činjenicom pravljenja vjerskih objekata. Vjerski objekti se prave isključivo od donacija vjernika bile one 1 KM ili 1 milion KM, a koridor 5C se pravi od stranih kredita osim prve dionice koja se pravila prema Zenici, to je financirala Vlada FBiH od zarade BHtelecoma. Kakve veze ima JP Autoceste FBiH sa džamijama i crkvama i kakve veze imaju vjerske zajednice sa koridorom 5C osim što iskazuješ očitu netrepeljivost prema vjernicima u BiH i komplekse. :?: jel ti misliš da bi vjernici trebali donirati pare za autoputeve ili misliš da EBRD financira munare i zvonike, stvarno nevjerovatno kakve primjere ignorancije i mržnje imamo u BiH... :( :run:
Alfons Kauders

#6816 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote:

Tri trake na usponima do Nišića kao i na usponima između Stupara i Kaknja, kao i dodavanje sljedeće odredbe u zakon, po uzoru na hrvatski
Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe.
gdje
»kolona« je niz od najmanje tri vozila
bi riješilo 90% problema na toj dionici.
ima vec cini mi se slicna odredba, ali 10 vozila umjesto 3... kako bilo, ne postuje se ni ona... :(

sjeverni prilaz kladnju bi se vjerovatno dao odraditi, bilo bi skupo jer je teren nikakav, ali bi usteda u kilometrima bila slicna onoj na karauli

ne znam da li je na ovoj dionici ista planirano nakon karaule
rekla-kazala

#6817 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by rekla-kazala »

Ima jednostavan i relativno jeftin način rješavanja problema sa preticanjem kamiona i sporih vozila na usponima.
Dobar primjer je između Trilja i Biska, poslije svakih 300 metara dođe proširenje u vidu dodatne trake u dužini od 100 metara na koju kamion pređe i da priliku bržim vozilima da ga preteknu. I ovaj dio od Bugojna do Kupreških vrata je sad dobar, sve krivine su proširene i postoji 3. traka koja daje mogućnost za sigurno preticanje.
Last edited by rekla-kazala on 19/10/2014 11:09, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#6818 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

milonja wrote:
VjecitiStudent wrote:
fau vau wrote:
napamet pričate
ma glupsot je uopšte što se taj put išta dirao i trošile pare
jednostavno je trebalo pravit NOVI magistralni put Tuzla- Žepče, planiran je auto-put ali od toga nema ništa
zato je trebalo napravit totalno novi magistralni pravac, čime bi se izašlo u Žepču na AC
a sveukupna dužina puta od TZ do Sarajeva bi bila cca 150 km
nešto duže nego postojeća preko Kladanj-Olova, ali s obzirom da je AC to bi vremenski bilo za 1-1,5 sat vožnje !!! a da ne govorimo o drrastično kvalitetnijem putu nego ovaj katastrofalni preko Kladnja
mac s dvije ostrice... bilo bi 150-160km - nemoguce da bi bilo sat voznje... kad uzmes u obzir ukljucenja, putarinu itd to je sat i po komotno

postojecim putem treba 2 sata, nakon sto urade karaulu bice oko 120km do semizovca... kada bi se rekonstruisao dio puta gjde su moguce ustede (kada bi se uradio sjeverni prilaz kladnju i sl.) time bi se eliminisalo desetak najgorih i najsporijih kilometara, a jos bi se mogla raditi prosirenja npr od olova i od cevljanovica ka nisicima... jos skuplja varijanta bi bila da se konacno urade zaobilaznice oko nekih mjesta, npr kladanj, olovo, zivinice - gdje se prolazi drito kroz naselje

sa svim navedenim put bi se skratio za vise od 10km i za vise od 30 minuta radi veceg prosjeka brzine... komotno...tada bi vremenski bilo isto kao taj pravac preko zepca, a za vozace jeftinije radi manje kilometraze i izostanka putarine... taj put bi takodjer dosta znacio za kladanj, olovo i ostala naselja u okolini (cak i dio podrinja)

problem je sto bi takva temeljita rekonstrukcija ovog pravca kostala par stotina miliona, jer bi bio potreban barem jos jedan tunel slican onom na karauli, nekoliko manjih i nekoliko vijadukta...
Qler

#6819 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

Niko ne rece do Kiseljaka jel sad brze autoputem do Lepenice ili starim putem?

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 8020X using Tapatalk
fau vau

#6820 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

sam zaključi

desni klik - uvećanje karte

Image
rekla-kazala

#6821 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by rekla-kazala »

Dobro kaže Alfons,
autoput nam treba ali sav saobraćaj usmjeriti na autoput znači ubiti i ono malo kretanja i života u mjestima koja leže na lošijim saobraćajnicama.
Ako nekog zanima kako izgleda mjesto koje ne leži na magistralnom ili regionalnom putu dovoljno je da posjeti Vareš.
supercali

#6822 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

U biti trebalo bi uporedo i ap i ovu cestu obnoviti al ko nam je kriv kad amo kokuzi pa ni jedno ni drugo ne mozemo kako treba
nineinchnails

#6823 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

The BEN10 wrote:
nineinchnails wrote:Samo me interesuje da li ce se gradnja autoputa intenzivirati kao zadnjih godina ili ce se sve okrenuti ka pravljenju vjerskih objekata. Evo bas zadnjih dana vijesti, pravi se dzamija ovdje, pravi se dzamija ondje.
To je bila sustina pitanja.
Blee bee bee.
Obzirom na konstataciju vjerujem da razumiješ ponuđeni odgovor.
Jezik ovaca ne razumijem, ali vidim da tebi nije stran. Jebo te, ima li ko normalan na ovoj temi? Nista covjek ne smije pitati ni prokomentarisati sto nece dobiti salvu uvreda. Znate li vi normalno kumunicirati? I ti i onaj tec, cuj "carsijske gluposti".
neki

#6824 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

rekla-kazala wrote:Dobro kaže Alfons,
autoput nam treba ali sav saobraćaj usmjeriti na autoput znači ubiti i ono malo kretanja i života u mjestima koja leže na lošijim saobraćajnicama.
Ako nekog zanima kako izgleda mjesto koje ne leži na magistralnom ili regionalnom putu dovoljno je da posjeti Vareš.
:-)
Pa cilj dobre ceste i jeste preusmjeriti tranzitni saobracaj iz naselja, i radi brzeg i sigurnijeg saobracaja i radi manje guzve i zagadjenja u naseljima...jedino u bosni svako mora imati avliju s izlazom na glavnu cestu. Vares je primjer naselja u slijepom crijevu, ne bi mu nista pomoglo ni da autoput prolazi kroz samo srediste..
rekla-kazala

#6825 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by rekla-kazala »

neki wrote:
rekla-kazala wrote:Dobro kaže Alfons,
:-)
Pa cilj dobre ceste i jeste preusmjeriti tranzitni saobracaj iz naselja, i radi brzeg i sigurnijeg saobracaja i radi manje guzve i zagadjenja u naseljima...jedino u bosni svako mora imati avliju s izlazom na glavnu cestu. Vares je primjer naselja u slijepom crijevu, ne bi mu nista pomoglo ni da autoput prolazi kroz samo srediste..
pričate mjesecima o tome kako je važan autoput zbog stranih investicija i bržeg protoka ljudi i roba a ne računate da su nekim mjestima upravo ceste koje prolaze kroz njih život.
Ceste se ne grade samo da bi se mjesta zaobišla nego i da bi se u njih svratilo.
Varešu ne bi pomoglo da prolazi autoput pokraj Vareša ali bi mu pomoglo da leži na kvalitetnoj saobraćajnici jer bi bio veći protok ljudi i roba što ne može imati štetne posljedice nego samo korist.
Uz to zna se kakvo je održavanje loše prometnih puteva i kakav je interes za ulaganja u takvim sredinama.
Vareš bi da postoji kvalitetna saobraćajnica imao i prerađivačkog i turističkog potencijala a ovako je truba.
Post Reply