nece ti, ali ti koji radis moras da platid doktora koji ce se brinuti o djeci, studentima, penzionerima i svima onimak zive u BiH a ne uplacuju jer nisu u mogucnosti. Znaci ako ti sebi ostavih tih svojih 3100 ko ce platiti struju, grijanje, lijekove, doktore, krevete, operacije...pare od nekud moraju doci. Zato i jeste solidaran sistem u nadi da ce sljedece generacije za nas platiti. A za koristenje privante klinike, dva puta nije nista...i naravno zavisi od plate. Nekom usluga od 50KM nistan e znaci a nekom je to 10% plate a zamisli da moras 2-3 puta mjesecno koplikovanije stvari raditi kod privatnika...quasar wrote:A jeste nadrobili...jbt.
samo da repliciram ovima koji su me pominjali
@stochar
opet ti kazem, hebe mi se ko je ministar i rekao sam ti zasto sam glasac SDP. Zato sto nerviraju one sto su mene nervirali dvije decenije. Program stranke mi je potpuno nebitan. Dovoljno sam star da znam sta je marketing i sta kupujes, a sta dobijes. Ja nisam ocekivao nista bolje od ovog. jedino sam ocekivao malo brze, ali jbg. partneri jedu gov*a.
Moj se zivot ne vrti oko dnevnika da bih trosio i minutu vremena na zvijezde neokapitalizma i da se trudim da im pamtim face ili imena.
U vezi one price oko zdravstvenog:
jasno je da solidarnost mora postojati i da uplacena suma nije dovoljna za ozbiljniju operaciju, ali zato postoje osiguranja i nivoi. Neka bude jedan dio obaveznog koji ce svakome u drzavi obezbjediti osnovnu skrb, gips, hitnu pomoc, zastitu djece. To ne bi smjelo biti vise od cetvrtine ili trecine dosadasnjeg davanja. Ostalo neka ljudi po svom opredeljenju, uloze u osiguranja. S tim da djeca moraju imati potpunu skrb do 18 godine pa cak i ako to zahtjeva lijecenje u Bostonu. Neka se od novca iz cigareta finansira fond solidarnosti za lijecenje u inostranstvu.
E kako to izvesti kad 65% para ode na plate? Ne znam, meni je odgovor logican. Ja sam siguran da od svojih 3100 maraka uplacenih za godinu, necu potrositi niti 100. Mozda ce doci vrijeme kad ce mi trebati ljekar stalno, ali siguran sam da ako padnem saka ovom sistemu, nema sanse da cu potrositi vise od hiljade... Znam, imao sam u porodici dva smrtna slucaja u zadnjih 5 godina koji su exitirali samo jer je dijagnoza spora, nepotpuna, povrsna i jer su ljekari ili nezainteresovani (jer nema koverte) ili ne znaju (jer su kovertom dobili diplomu).
U sistemu gdje je cist racun, nema koverti, ima racun da platis na kraju i cao djaci. Ko ima lijecice se ko nema, pice cajeve kao i sad sto pije i ne lijeci se jer nema haira od naseg sistema.
I jos nesto, u dva navrata koristio sam usluge Sunce polilinike. To ljudi uopste nije skupo i ja se pitam za sta se trose toliki milioni, jer i na KCU bih morao platiti participaciju za iste usluge i doslo bi me samo malo jeftinije.
Nemoj da mijesamo jabuke i kruske. Daleko je sitem od idelanog i pruzanje kvalitetne usluge. Moze i mora bolje. Ali nacelo solidarnosti je po meni neupitno. Za sve drugo menamo para. Rekao sam ti gore, kako zamisljas da radi 126 000 a svih 423 000 ima super zastitu za uplacenih 300 miliona? Ne ide, malo radi, malo para..jos ako bi ti htio da povuses svojh 3100 pa ostalo bi jos manje u fondu a treba sve zrdavstveno lijeciti.
Ti bi morao platiti partiipaciju ali ima i odredjenih kategorija koje ne moraju...pa sta daradi 500 000 penzionera, sa svojom penzijom???