Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
NediM17 wrote:Naravno da se ljetne voze ljeti i zimske zimi, ali uvijek me zanimalo sta se to desi sa hemijskim sastavom gume pa se zimska ljeti shebe?
Mekša je. To je sva mudrost...
Silika sa povecanjem temperature se dodatno omeksava i time ubrzano trosi.
Povrh toga, uljed toplog vremena guma absorbira vecu kolicinu kisika nego sto je to uoobicajno sto doprinosi promjeni hemijskog sastava.
Zato se gume ne prodaju nakon odredjenog perioda ili skidaju sa vozila nakon odredjenog eprioda bez obzira na potrosenost. Taj proces je kod zimskih guma ubrzan tokom toplog vremena.
topcam wrote:
Goodyear UG 5 mi je guma stoljeca, GD 6 ili 8 ni blizu. Sad Barum, sklj kvalitet, potrosnja veca, nemam onu opustenost kao sa GY UG,
ali ok.
Uvijek bih prije michelina uzeo Goodyear bilo zimske ili ljetne. Isto tako bi neko drugi prije kupio VW nego Opela.
GY UG 5 niej ni slika ni prilika GY UG 4 Ja sam bio zadovoljniji sa 6 nego sa 5. Kada se 7 pojavio vec je doslo do pada generalno kvalitet GY guma.
Vjerovatno si imao neko novije auto, pa ti je UG6 bio bolji od UG5. Mom automobilu je tada UG5 najbolje odgovarao.
(od ekstra opreme imao servo i dva vazdusna jastuka tacka ).
Eh sad je novije auto pa mozda podrzava i napredak u "guma industriji".
topcam wrote:
Goodyear UG 5 mi je guma stoljeca, GD 6 ili 8 ni blizu. Sad Barum, sklj kvalitet, potrosnja veca, nemam onu opustenost kao sa GY UG,
ali ok.
Uvijek bih prije michelina uzeo Goodyear bilo zimske ili ljetne. Isto tako bi neko drugi prije kupio VW nego Opela.
GY UG 5 niej ni slika ni prilika GY UG 4 Ja sam bio zadovoljniji sa 6 nego sa 5. Kada se 7 pojavio vec je doslo do pada generalno kvalitet GY guma.
Vjerovatno si imao neko novije auto, pa ti je UG6 bio bolji od UG5. Mom automobilu je tada UG5 najbolje odgovarao.
I moje je tako imalo, dva zracna jastuka i servo, to je bilo cims e UG 6 pojavio, a autu 1998 godiste.
Generalno 5 je bila bolja u snijegu, ali je 6 bila ujednacenija u svim uslovima.
jefferson wrote:
I moje je tako imalo, dva zracna jastuka i servo, to je bilo cims e UG 6 pojavio, a autu 1998 godiste.
Generalno 5 je bila bolja u snijegu, ali je 6 bila ujednacenija u svim uslovima.
UG6 izasao mislim 2001 godine, ako se dobro sjecam.
Moj subjektivan osjecaj je bio i takav ostao u sjecanju, petica bolja.
Iako najvise paznje obracam kako se gume ponasaju na mokrom, mozda je bas voznja po snijegu
dala ocjenu pro ug5.
Postoji li realna sansa da ovi lanci pasu na moje gume, 215/60 R16.
Lance za pokaz vec imam.
Hvala.
Mislim da bi mogli pomoci posto odgovaraju za 205/50 R16, s tim da ces mozda trebati modifikovati one sajle za stezanje jer ce lanci fakticki pokriti gaziste i malo preci sa strane gume, pa bi mogle te sajle za ucvrscivanje biti kratke. Al ti je to samo za prvu pomoc. Mislim mozda sam i u krivu.
epik wrote:
Mislim da bi mogli pomoci posto odgovaraju za 205/50 R16, s tim da ces mozda trebati modifikovati one sajle za stezanje jer ce lanci fakticki pokriti gaziste i malo preci sa strane gume, pa bi mogle te sajle za ucvrscivanje biti kratke. Al ti je to samo za prvu pomoc. Mislim mozda sam i u krivu.
215/60/ R16 izgleda obojica smo, ja sam se ponadao da je 215/40/17 "blizu"
Dzontra_Volta wrote:Biće ti mali, ne vjerujem da ćeš moći obuhvatiti čitav točak po obimu. Uzmi veće. Ne vjerujem da je neka velika razlika u cijeni.
Razlika je da ovi lanci, ADAC (oni klasicni) kostaju samo trecinu cijene.
I ove sto imam nisam nikad trebao, samo sto sam znao da ako zatrebaju "pasu".
Korekcija misljenja o Yokohama w905 gumi... Lose, lose...
Na ledu poledici neutabanom snijegu... Ocaj zivi... Mnogo sigurnije sam se osjecao sa Snowtrac3 ranije.
van Basten wrote:Korekcija misljenja o Yokohama w905 gumi... Lose, lose...
Na ledu poledici neutabanom snijegu... Ocaj zivi... Mnogo sigurnije sam se osjecao sa Snowtrac3 ranije.
Primjer da je bolje slusat iskustva ljudi nego testove. Tu Yokohama gumu su nahvalili na testovima aman zaman.
Primjer da je bolje slusat iskustva ljudi nego testove. Tu Yokohama gumu su nahvalili na testovima aman zaman.
Meni su se pokazale bas dobre. Igman (od Hadzica), Čavljak, uz/niz Alifakovac svakodnevno.... bez imalo problema. Čak vožnja uz blago qurcenje. Haj' im više znaj jbg.
Snowtrac3 je po meni fenomenalna guma, imao sam je na starom Meganu i na Fabiji2.
Meni su se pokazale bas dobre. Igman (od Hadzica), Čavljak, uz/niz Alifakovac svakodnevno.... bez imalo problema. Čak vožnja uz blago qurcenje. Haj' im više znaj jbg.
Cinjenica je da sve gume imaju razlicite performanse u razlicitim dimenzijama.
Sjecam se kada je ADAC testirao GY UG5, u nekoliko dimenzija bila nepobjediva, a u nekim pri dnu.
Snowtrac3 je po meni fenomenalna guma, imao sam je na starom Meganu i na Fabiji2.
Beton guma... Ne mogu prezaliti sto sad ne uzoh snowtrac5... Lomio se izmedju njih i ove Yokohame... Cijenovno i po ocijenama su bile tu negdje, za nijansu bolji japanac ali prelomilo me sto su po ledu bili debelo bolji na svim testovima. A mene bas po poledici 2-3x dovele u vrlo neugodne situacije, u kakve Snowtrac3 nisu nijednom u 3 zime sluzbe.
Usput sad mi je 205 55 16 dimenzija guma Yokohama.
Beton guma... Ne mogu prezaliti sto sad ne uzoh snowtrac5... Lomio se izmedju njih i ove Yokohame... Cijenovno i po ocijenama su bile tu negdje, za nijansu bolji japanac ali prelomilo me sto su po ledu bili debelo bolji na svim testovima. A mene bas po poledici 2-3x dovele u vrlo neugodne situacije, u kakve Snowtrac3 nisu nijednom u 3 zime sluzbe.
Usput sad mi je 205 55 16 dimenzija guma Yokohama.
Sto se tice leda tu Michelin polako preuzima primat.
Medju tkz. nordijskim zimskim gumama (Snowtrac, TS860, UG9, ta Yokohama, Alpin 5 itd. spadaju u tkz. centralnoevropske zimske gume) koje su dosta vise usmjerene ka trakciji po dubokom snijegu, ledu a manje prema auto putu, Michelin je ubjedljivo najjaci iako u ostalim disciplinama tipa bljuzga, dubok snijeg nisu nesto aman zaman.