Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- drug_profi
#6801 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moja kcer i zet su odlucili da probaju sa konvektorima u prizemnom stančiću od oko 35 m2.
Pošto je privatna kuća, uradili su i 10 cm stiropor na fasadu u sklopu renoviranja unutrašnjosti.
Ova zima im je bila prva. Struje oko 120-140 KM. Sve ukupno. Ljetos su računi bili oko 70. Dakle ta razlika je na grijanje. Konvektori na automatici, mislim 22°C. 3 komada (spavaća, dnevni boravak i kupatilo). Mislim oko 4kW snage ukupno.
Jeftinije nego da su centralno plaćali za istu kvadraturu.
E sad to je do dobre izolacije najviše. Ove će godine kupiti i jedan inverter najviše radi hlađenja pa će vidjeti kako ide i grijanje sa njim.
Kao što je ovdje više puta rečeno, energetska efikasnost objekta je najvažnija. bez toga sve je skupo.
Pošto je privatna kuća, uradili su i 10 cm stiropor na fasadu u sklopu renoviranja unutrašnjosti.
Ova zima im je bila prva. Struje oko 120-140 KM. Sve ukupno. Ljetos su računi bili oko 70. Dakle ta razlika je na grijanje. Konvektori na automatici, mislim 22°C. 3 komada (spavaća, dnevni boravak i kupatilo). Mislim oko 4kW snage ukupno.
Jeftinije nego da su centralno plaćali za istu kvadraturu.
E sad to je do dobre izolacije najviše. Ove će godine kupiti i jedan inverter najviše radi hlađenja pa će vidjeti kako ide i grijanje sa njim.
Kao što je ovdje više puta rečeno, energetska efikasnost objekta je najvažnija. bez toga sve je skupo.
- zlo zlo
#6802 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kontaj to neće biti 70 na grijanje nego 20 u tom slučaju.
- drug_profi
#6803 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Naravno, samo se onda postavlja pitanje dužine amortizacije. Ako je samo za grijanje onda se u ovom slučaju ne isplati, a pošto je dvofunkcionalan uređaj hlađenje u paklenim danima i noćima teško da se može procijeniti.zlo zlo wrote:kontaj to neće biti 70 na grijanje nego 20 u tom slučaju.
Tu onda govorimo o luksuzu a ne o nužnoj potrebi.
Lično ja ne žalim marke za klimu. Još se dobro sjećam kako je živjeti bez nje.
- rovac13
#6804 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nekad i obicne grijalice ili konvektori mogu imati smisla.
Jedna stvar je koliki su toplotni gubici prostora pri odredjenoj vanjskoj temperaturi.
A druga stvar je koliko kosta koji energent.
To dvoje treba ubacit u kalkulator.
Istina je da ce uredjaji sa grijacima u sebi (grijalice ,konvektori i slicno) trositi u prosjeku 4 puta vise struje.
Ali ako imate toplotne gubitke 10 kw na svaki sat vremena,onda ce vas grijaci poderati a inverteri ce trositi pristojnih 2 do 2,5 kw na sat,tu je drasticna usteda.
Ali ako imate puno izolacije ili komsija okolo koji vas griju na toplanu,onda vasi toplotni gubici mogu biti mozda 2 kw na sat.
Onda ce i konvektor trositi pristojnih 2 kw na sat.
U tom slucaju inverter iako trosi 4 puta manje,usteda nije vise onako drasticna........i tu treba ubaciti onda u kalkulator koliko kostaju inverteri a koliko uredjaji sa grijacima
Jedna stvar je koliki su toplotni gubici prostora pri odredjenoj vanjskoj temperaturi.
A druga stvar je koliko kosta koji energent.
To dvoje treba ubacit u kalkulator.
Istina je da ce uredjaji sa grijacima u sebi (grijalice ,konvektori i slicno) trositi u prosjeku 4 puta vise struje.
Ali ako imate toplotne gubitke 10 kw na svaki sat vremena,onda ce vas grijaci poderati a inverteri ce trositi pristojnih 2 do 2,5 kw na sat,tu je drasticna usteda.
Ali ako imate puno izolacije ili komsija okolo koji vas griju na toplanu,onda vasi toplotni gubici mogu biti mozda 2 kw na sat.
Onda ce i konvektor trositi pristojnih 2 kw na sat.
U tom slucaju inverter iako trosi 4 puta manje,usteda nije vise onako drasticna........i tu treba ubaciti onda u kalkulator koliko kostaju inverteri a koliko uredjaji sa grijacima
- zlo zlo
#6805 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja vjerujem da bi crkla doslovno bez nje ljeti, tako da je nužnost. A onda gledaš on-off ili inverter razlika je i u hlađenju, recimo ja imam probleme s disanjem(sinusi,alergije) i ispod on-off jest hladnije ali je teško, ako zaspiš pola sata najebo si, glava ko bure, dok s inverterom ja sam cijelu ljeto spavala pod klimom kao beba. Znači ako ljeti želiš ugodu mora bit inverter, a ako već zbog hlađenja, neka se uštedi na grijanjudrugi profil wrote:Naravno, samo se onda postavlja pitanje dužine amortizacije. Ako je samo za grijanje onda se u ovom slučaju ne isplati, a pošto je dvofunkcionalan uređaj hlađenje u paklenim danima i noćima teško da se može procijeniti.zlo zlo wrote:kontaj to neće biti 70 na grijanje nego 20 u tom slučaju.
Tu onda govorimo o luksuzu a ne o nužnoj potrebi.
Lično ja ne žalim marke za klimu. Još se dobro sjećam kako je živjeti bez nje.
A hlađenje je još jeftinije, za cener mjesec dana hladiš dan i noć sve da se smrzneš.
-
gingesa
#6806 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vozdra,
Bit ću kratak ( počeo psg-real
), deseti dan prolazi za sat-dva od grijanja na Daikin ftx50kv1/rx50kv1 comfort plus, iskustva su pozitivna
Recenzija uskoro...
Netko reče da hoće kupiti TA peć, slobodno nek se javi na PM, dogovorit ćemo se lako
Bit ću kratak ( počeo psg-real
Recenzija uskoro...
Netko reče da hoće kupiti TA peć, slobodno nek se javi na PM, dogovorit ćemo se lako
-
Stalker
#6807 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dobra cijena za Mitsubishi FH35 na ekupi....1890 KM.Ako je ko u fazi kupovine.
https://www.ekupi.ba/Mitsubishi-Kirigam ... 26877.aspx
https://www.ekupi.ba/Mitsubishi-Kirigam ... 26877.aspx
- shlauf
#6808 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav,
Nov na ovom polju ali me interesuje puno stvrai vezano za grijanje na struju. Imam kuću na 3 etaže sa cca 300 m2. Grijem se na pelet i spržim godišnje oko 6,5 t peleta za grijanje tog prostora. Imam i alternativne izvore grijanja a to je plinski bojler i termo blokovi od 24 i 12 KW. Jedan mjesec grijanja na struju preko termo blokova me je doslovce zaklao a grijalo se 24 sata a račun 770,oo KM ukupno sa ostalim potrošačima u kuči. Grijanje na plin takodje skupo. Vrijednost peleta oko 2500,oo KM za sezonu ali s obzirom na kvadraturu nije nešto preskupo. Zaanimaju me ostali energenti gdje bih manje trošio novca za grijanje.
Vaši prijedlozi i sugestije.
Hvala
Nov na ovom polju ali me interesuje puno stvrai vezano za grijanje na struju. Imam kuću na 3 etaže sa cca 300 m2. Grijem se na pelet i spržim godišnje oko 6,5 t peleta za grijanje tog prostora. Imam i alternativne izvore grijanja a to je plinski bojler i termo blokovi od 24 i 12 KW. Jedan mjesec grijanja na struju preko termo blokova me je doslovce zaklao a grijalo se 24 sata a račun 770,oo KM ukupno sa ostalim potrošačima u kuči. Grijanje na plin takodje skupo. Vrijednost peleta oko 2500,oo KM za sezonu ali s obzirom na kvadraturu nije nešto preskupo. Zaanimaju me ostali energenti gdje bih manje trošio novca za grijanje.
Hvala
- rovac13
#6809 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tema je malo siroka,po tesko je skratit.
Ja sam kroz sve to prosao po davno.
Zadnjih 6 godina se grijem na toplotne pumpe sto se jedino meni izdvaja po potrosnji.
Za pocetak sta mislis koliko je otislo taj mjesec samo na grijanje od tih 770 KM,koliko inace trosis struje bez grijanja.
Posto sam se i sam grijao na struju i na pelet a sad na TP moje misljenje je da na TP se moze grijati bar 4-5 puta jeftinije nego na struju klasicno,a u odnosu na pelet mi je jeftinije 2-3 puta.
Ti imas otezavajucih okolnosti.
Imas 300 m2 i u sta god krenes da ulazes to nije malo para.
Generalno toplotne pumpe vole da rade sa niskom temperaturom,tad najvise stede.
Ako hoces da to rijesis kvalitetno i dugorocno onda mozes uradit TP zrak-voda.
Ali najvecu ustedu bi dobio kad bi imao dobru izolaciju i podno grijanje,jer tad bi vodu grijao na 30-35*C mozda.
Mogao bi dobit visok COP.
Kod TP cop pada sve sto visu temp vode pripremas.
Ako su ti radijatori u pitanju neces dobit cop koji mozda ocekujes + moras uzet dosta vecu snagu sto poskupljuje ulaganje.
Ja sam prije 6 godina presao sa peleta na TP zrak-zrak (klime inverter) a ove zime i roditelji su se skinuli sa peleta,ustede su ogromne.
Klime nemaju problem sa visokim temperaturama,pa im je potrosnja fenomenalna.
Ali na 300m2 treba puno uredjaja sto opet moze da bude komplikovano.
Treba puno vanjskih jedinica,puno unutrasnjih,ima malo duvanja.
Kod njih imas pauze za defrost kad su minusi,postoji nesto zvuka zavisno od uredjaja do uredjaja i kolika si picajzla
Ali potrosnje sto se tice bio bi odusevljen.
Moji roditelji su u sprat 90 m2 pored peleta ubacili jednu veliku daikin klimu od 1500KM kontali su kao ispomoc nek grije dokle moze pa kad bude ne dovoljno potjerace pelet.Griju sve osim jedne sobe koja se ne koristi skoro nikako,nju otvore povremeno da se grije.
Ovu zimu nisu ni pokretali pelet,zima nije bila jaka,ali preko noci je znalo dostici -16,5 ?C vani i klima je uspjela i to odradit.
Izolacija im nije jaca strana,5 cm na zidovima,sa istoka 3cm,pod i plafon nisu izolovani,stari drveni prozori.
Peleta su trosili od 1 vrecu dnevno do 2 vrece ili nesto malo preko kad je najhladnije.
Ova zima na klimu ce ih kostat mozda oko 400KM (pretpostavljam...jer nismo jos sabrali sve) griju se 24 h na dan na temp 23-24*C non stop bez gasenja.
Ja sam kroz sve to prosao po davno.
Zadnjih 6 godina se grijem na toplotne pumpe sto se jedino meni izdvaja po potrosnji.
Za pocetak sta mislis koliko je otislo taj mjesec samo na grijanje od tih 770 KM,koliko inace trosis struje bez grijanja.
Posto sam se i sam grijao na struju i na pelet a sad na TP moje misljenje je da na TP se moze grijati bar 4-5 puta jeftinije nego na struju klasicno,a u odnosu na pelet mi je jeftinije 2-3 puta.
Ti imas otezavajucih okolnosti.
Imas 300 m2 i u sta god krenes da ulazes to nije malo para.
Generalno toplotne pumpe vole da rade sa niskom temperaturom,tad najvise stede.
Ako hoces da to rijesis kvalitetno i dugorocno onda mozes uradit TP zrak-voda.
Ali najvecu ustedu bi dobio kad bi imao dobru izolaciju i podno grijanje,jer tad bi vodu grijao na 30-35*C mozda.
Mogao bi dobit visok COP.
Kod TP cop pada sve sto visu temp vode pripremas.
Ako su ti radijatori u pitanju neces dobit cop koji mozda ocekujes + moras uzet dosta vecu snagu sto poskupljuje ulaganje.
Ja sam prije 6 godina presao sa peleta na TP zrak-zrak (klime inverter) a ove zime i roditelji su se skinuli sa peleta,ustede su ogromne.
Klime nemaju problem sa visokim temperaturama,pa im je potrosnja fenomenalna.
Ali na 300m2 treba puno uredjaja sto opet moze da bude komplikovano.
Treba puno vanjskih jedinica,puno unutrasnjih,ima malo duvanja.
Kod njih imas pauze za defrost kad su minusi,postoji nesto zvuka zavisno od uredjaja do uredjaja i kolika si picajzla
Ali potrosnje sto se tice bio bi odusevljen.
Moji roditelji su u sprat 90 m2 pored peleta ubacili jednu veliku daikin klimu od 1500KM kontali su kao ispomoc nek grije dokle moze pa kad bude ne dovoljno potjerace pelet.Griju sve osim jedne sobe koja se ne koristi skoro nikako,nju otvore povremeno da se grije.
Ovu zimu nisu ni pokretali pelet,zima nije bila jaka,ali preko noci je znalo dostici -16,5 ?C vani i klima je uspjela i to odradit.
Izolacija im nije jaca strana,5 cm na zidovima,sa istoka 3cm,pod i plafon nisu izolovani,stari drveni prozori.
Peleta su trosili od 1 vrecu dnevno do 2 vrece ili nesto malo preko kad je najhladnije.
Ova zima na klimu ce ih kostat mozda oko 400KM (pretpostavljam...jer nismo jos sabrali sve) griju se 24 h na dan na temp 23-24*C non stop bez gasenja.
- bilic
#6810 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
.... Shlauf .....
Stvarno imaš puno kvadrata.
Ja bi dao prijedlog .
Da na svaku etažu za početak promijena ubaciš po jedan inverter .
U največe prostorije koje imaš , tako da možeš po malo dogrijavat ostale po potrebi sa peletom .
Al puno faktora je u ovome.
I gdje si sa kućom .. Hercegovina ... Sarajevo.. Bihać ... npr
Stvarno imaš puno kvadrata.
Ja bi dao prijedlog .
Da na svaku etažu za početak promijena ubaciš po jedan inverter .
U največe prostorije koje imaš , tako da možeš po malo dogrijavat ostale po potrebi sa peletom .
Al puno faktora je u ovome.
I gdje si sa kućom .. Hercegovina ... Sarajevo.. Bihać ... npr
- shlauf
#6811 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sarajevo
A trebalo bi mi po 2 invertera po etaži koliko sam skontao
A trebalo bi mi po 2 invertera po etaži koliko sam skontao
- rovac13
#6812 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako je raspored dobar moguce je i jedan dobar inverter pokrije cijeli sprat.
Ali svakako je ljepse kad ima vise uredjaja (jeftinijih) kao sto ima vise i radijatora po kuci,da se nadopunjavaju,da toplota dolazi iz raznih smjerova.
Za hladjenje danas svima treba klima svakako.
Za probu najbolje uzet jedan solidan inverter,i mjerac u koji ustekas klimu i pratis potrosnju struje.
Tako isprobas kako to radi,kako grije,koliko trosi.
Tako najbolje shvatis o cemu se radi.
Ako ti nesto smeta kod takvog grijanja onda da dzaba ne ulazes pare u nesto sto nije za tebe.
Tako nisi nista stetovao jer su ljeta postala teska,danas je klima postala potreba,vise nije luksuz.
Ja kad nekom kazem da u oktobru kompletno grijanje mojih 85 m2 kosta 10-20 KM ljudi me blijedo gledaju
A najvise u januaru potrosim 60-80KM na grijanje
Ali svakako je ljepse kad ima vise uredjaja (jeftinijih) kao sto ima vise i radijatora po kuci,da se nadopunjavaju,da toplota dolazi iz raznih smjerova.
Za hladjenje danas svima treba klima svakako.
Za probu najbolje uzet jedan solidan inverter,i mjerac u koji ustekas klimu i pratis potrosnju struje.
Tako isprobas kako to radi,kako grije,koliko trosi.
Tako najbolje shvatis o cemu se radi.
Ako ti nesto smeta kod takvog grijanja onda da dzaba ne ulazes pare u nesto sto nije za tebe.
Tako nisi nista stetovao jer su ljeta postala teska,danas je klima postala potreba,vise nije luksuz.
Ja kad nekom kazem da u oktobru kompletno grijanje mojih 85 m2 kosta 10-20 KM ljudi me blijedo gledaju
A najvise u januaru potrosim 60-80KM na grijanje
Last edited by rovac13 on 20/03/2018 13:26, edited 1 time in total.
- zlo zlo
#6813 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
da pojasnim s zdravoseljačkim ono što je rovac govorio, postoji i centralno na klimu(toplotna pumpa)koja radi zrak vani i grije vodu u centralnom, isto je kao i klima efikasna negdje cop4, e samo je pitanje jel tvoje razvedeno centralno primjereno za nju, jer ona radi s nižim temperaturama vode,a isto tako ni jedna opcija nije baš jeftina.
- rovac13
#6814 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo i malo dokumentovano

Toplotnim pumpama na zrak pada snaga sa minusima ,tako da moras uzimat snagu koja je dovoljna na - xy zavisno gdje zivis.
Pored toga sa minusima pada cop.
Takodje cop zavisi od opterecenja uredjaja,sto radi na manjoj snazi opterecenju cop je bolji.
U tabeli se moze procitat razlika u snazi i cop u ako grijes vodu na 55 ili na 35 *C npr.
U pitanju je tp zrak-voda toshiba estia
Razlika nije zanemariva uopce.
Inace kome je ovo novitet znacenje izraza COP je :

Ako uredjaj grije snagom 4 kw a trosi struje 1 kw znaci da u tom trenutku ima COP = 4

Toplotnim pumpama na zrak pada snaga sa minusima ,tako da moras uzimat snagu koja je dovoljna na - xy zavisno gdje zivis.
Pored toga sa minusima pada cop.
Takodje cop zavisi od opterecenja uredjaja,sto radi na manjoj snazi opterecenju cop je bolji.
U tabeli se moze procitat razlika u snazi i cop u ako grijes vodu na 55 ili na 35 *C npr.
U pitanju je tp zrak-voda toshiba estia
Razlika nije zanemariva uopce.
Inace kome je ovo novitet znacenje izraza COP je :

Ako uredjaj grije snagom 4 kw a trosi struje 1 kw znaci da u tom trenutku ima COP = 4
- rovac13
#6815 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A evo i malo dokumentacije za toplotnu pumpu zrak-zrak mitsubishi fh35ve

Neko rece da je ovaj inverter trenutno na akciji.
Jako dobar kvalitetan uredjaj sa extra dobrim performansama.
U tabeli se vidi da su inverteri iako jeftinija varijanta toplotnih pumpi ipak stedljiviji ucinkovitiji.
Imaju poprilicno bolji cop.

Neko rece da je ovaj inverter trenutno na akciji.
Jako dobar kvalitetan uredjaj sa extra dobrim performansama.
U tabeli se vidi da su inverteri iako jeftinija varijanta toplotnih pumpi ipak stedljiviji ucinkovitiji.
Imaju poprilicno bolji cop.
- P.Starck
#6816 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pitanje za rovca i ekipu koji rade s ovim pumpama.
grije se ca. 160m2 sa 20 kW peći na pelet. izračunati su gubici za cijeli objekt od ca. 11-12 kW (ne sjećam se tačno) na -5° vanjske temp.
koliko znam peć troši ca. 25-30 kg peleta dnevno, što će reći da i radi manjim kapacitetom. u objektu je razvedeno podno grijanje, a ima i paralelno radijatorsko grijanje koje mislim da uglavnom ne radi osim par radijatora.
pitanje je šta je preporuka u smislu potencijalnog prelaska na toplotnu pumpu, zrak-voda (podno grijanje)? ako su gubici ca. 12 kW je li pandan tome pumpa od 12kW jer koliko vidim većina tih pumpi označenih nazivno 12 nema na -5° potrebnih 12 kW nego 7 npr. i sl. jer u tom slučaju onda bi se sve poddimenzioniralo. šta je neko iskustveno pravilo za određivanje potrebne snage pumpe pa i klime na kraju krajeva?
grije se ca. 160m2 sa 20 kW peći na pelet. izračunati su gubici za cijeli objekt od ca. 11-12 kW (ne sjećam se tačno) na -5° vanjske temp.
koliko znam peć troši ca. 25-30 kg peleta dnevno, što će reći da i radi manjim kapacitetom. u objektu je razvedeno podno grijanje, a ima i paralelno radijatorsko grijanje koje mislim da uglavnom ne radi osim par radijatora.
pitanje je šta je preporuka u smislu potencijalnog prelaska na toplotnu pumpu, zrak-voda (podno grijanje)? ako su gubici ca. 12 kW je li pandan tome pumpa od 12kW jer koliko vidim većina tih pumpi označenih nazivno 12 nema na -5° potrebnih 12 kW nego 7 npr. i sl. jer u tom slučaju onda bi se sve poddimenzioniralo. šta je neko iskustveno pravilo za određivanje potrebne snage pumpe pa i klime na kraju krajeva?
- rovac13
#6817 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja ne radim sa tp. Samo sam korisnik (zadovoljni), i moze se reci da sam poprilicno upucen jer ima 10 godina najmanje od kako se zanimam za tu tematiku.
Ovako ako imas podno plus rez varijantu radijatore to je idealno da mozes samo kupit tp zrak voda, vanjsku jedinicu pkus hidro modul.
Sto se tice izbora velicine.
Mogao si skontat da pympama pada snaga sa minusima sto je i logicno jer energiju skupljaju vani besplatno.
Ako zelis da sve potrebe toplote pokrijes iskljucivo pumpom onda moras fa uzimas vecu pumpu da ima dovoljno snage i na - 15 npr. Ali to poskupljuje uredjaj.
Ali vecina pumpi ima u sebi rezervne grijace.
Tako da mozes i uzet pumpu koja nazivno odgovara tebi.
Istina da ce joj na - 15 zafalit snage. Tad se pale grijaci da griju onoliko koliko fali.
Ako uzmes u obzir da tih niskih temp ima par dana u godini onda se to namece kao sasvim logican potez
Ovako ako imas podno plus rez varijantu radijatore to je idealno da mozes samo kupit tp zrak voda, vanjsku jedinicu pkus hidro modul.
Sto se tice izbora velicine.
Mogao si skontat da pympama pada snaga sa minusima sto je i logicno jer energiju skupljaju vani besplatno.
Ako zelis da sve potrebe toplote pokrijes iskljucivo pumpom onda moras fa uzimas vecu pumpu da ima dovoljno snage i na - 15 npr. Ali to poskupljuje uredjaj.
Ali vecina pumpi ima u sebi rezervne grijace.
Tako da mozes i uzet pumpu koja nazivno odgovara tebi.
Istina da ce joj na - 15 zafalit snage. Tad se pale grijaci da griju onoliko koliko fali.
Ako uzmes u obzir da tih niskih temp ima par dana u godini onda se to namece kao sasvim logican potez
- Maraschino
#6818 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo ti pa malo pogledaj da li ti ovaj sistem odgovara.shlauf wrote:Pozdrav,
Hvala
https://www.industrija.rs/vesti/clanak/ ... vazduhvoda
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#6819 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tekst je da se smrznes!Maraschino wrote:Evo ti pa malo pogledaj da li ti ovaj sistem odgovara.shlauf wrote:Pozdrav,
Hvala
"Kako da znam da li mi je sistem niskotemperaturski ili ne?
Postoji jedan jednostavni eksperiment. Ako je vaša soba ugrejana na temperaturu od 20 oC i kada je napolju -10 oC, a da pri tome bez problema držite ruku na radijatoru, možete sa sigurnošću da kazete da imate niskotemperaturski sistem grejanja."
- Kiki_Musampa
#6820 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Evo, sad sam napravio skicu, sa odprilike mjerama.
Mogu li ovo ugrijati 2 invertera, i koje bi lokacije predlozili za maksimalnu iskoristivost?
Sada bih uzeo jedan, Daikin, za donji dio, a u septembru prije grijne sezone drugi, a mozda i oba sada, zavisi od infa koje dobijem ovdje.
Hodnik se ne grije...
- bilic
#6821 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da u dvije sobe spavače 14 m2Kiki_Musampa wrote:
Evo, sad sam napravio skicu, sa odprilike mjerama.
Mogu li ovo ugrijati 2 invertera, i koje bi lokacije predlozili za maksimalnu iskoristivost?
Sada bih uzeo jedan, Daikin, za donji dio, a u septembru prije grijne sezone drugi, a mozda i oba sada, zavisi od infa koje dobijem ovdje.
Hodnik se ne grije...
najbolje da staviš manje konvektore Atlantic i Nobo po 1 kw.
A dnevni do kuhinje zahvalan za klimu .
48 m2 ili dvije manje.
Zavisi sve još se posavjetuj .
Al bit če još prijedlogaa
- Maraschino
#6822 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ni meni ovo nije bilo najasnije pa sam poceo o tome razmisljati. Jedino sto mi pada na pamet je da pri temeraturi od 20*C, ako kotao non-stop baca toplu vodu da odrzi tu temperaturu, logicno je da ce radijator biti vruc a ako je izolacija dobra, prostorija ce dugo drzati temperaturu poslije ubacene tople vode u radijator. Malo komplikovano da dokaze gubitke toplotne energije.piplica wrote:Tekst je da se smrznes!Maraschino wrote:
Evo ti pa malo pogledaj da li ti ovaj sistem odgovara.
"Kako da znam da li mi je sistem niskotemperaturski ili ne?
Postoji jedan jednostavni eksperiment. Ako je vaša soba ugrejana na temperaturu od 20 oC i kada je napolju -10 oC, a da pri tome bez problema držite ruku na radijatoru, možete sa sigurnošću da kazete da imate niskotemperaturski sistem grejanja."
- Maraschino
#6823 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Logicno bi bilo na ove dvije lokacije.
Pretpostavljam da vrata od spavacih soba nemaju nadsvjetla.
- Kiki_Musampa
#6824 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za ovu dole sam i ja bio siguran u lokaciju,spavaca me brine,da li staviti u djeciju,da duva prema spavacoj,ili u hodnik,gdje si je ti nacrtao...Maraschino wrote:
Logicno bi bilo na ove dvije lokacije.
Pretpostavljam da vrata od spavacih soba nemaju nadsvjetla.
- Maraschino
#6825 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Posto je hodnik mali tu bi se temperatura morala siriti prema spavacim sobama(gdje je predvidjeno 18*C) a i kupatilo bi bilo toplo(gdje treba 24*C).