iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
pinokio04

#6801 Re: iPhone - All about

Post by pinokio04 »

vjerovatno znate ali nije zgoreg da ponovimo :-D :)

Ajfon - zaradio, promijenio, uništio
Danas je tačno pet godina od kada je Epl započeo sa prodajom 'ajfona'. Epl je do sada na prodaji ostvario ukupnu dobit od čak 150 milijardi dolara.

Iako su mu mnogi prognozirali neuspjeh i lošu prodaju, "ajfon" je u rekordno kratkom vremenu postao predmet želja gotovo svih korisnika.

Prije pet godina "ajfon" nije postojao, a danas kvartalno generiše blizu 25 milijardi dolara prihoda, a na godišnjem nivou oko 100 milijardi.

"Ajfon", kao pojedinačni proizvod, danas je veći biznis od većine kompanija na svijetu. Analitičari predviđaju da bi Eplova dobit mogla u ovoj godini da dostigne čak 40 milijardi dolara što je više nego što velika većina kompanija uspijeva da ostvari u stavci prihoda.

Posao koji Epl ima sa "ajfonom" veći je od Majkrosofta. Da, dobro ste pročitali – 'veći od Majkrosofta'. Jedan proizvod koji prije pet godina nije ni postojao danas je veći od 30 godina stare kompanije, koju su nekada smatrali toliko svemoćnom da je čak i američka vlada intervenisala u pokušaju da je oslabi. Podsjetimo, Majkrosoft je 2000. godine vrijedio čak 600 milijardi dolara.

"Ajfon" sam godišnje generiše najmanje 30 milijardi dolara dobiti. To je više nego čitava "Dženeral elektrik" grupa, više i od Majkrosofta, Gugla ili Volmarta.

Taj proizvod je "uništio" najmanje tri velike kompanije u posljednjih pet godina i ozbiljno naškodio ostalima. Zahvaljujući njemu "Research in Motion" je gotov, Palm je gotov, a gotova je i Nokia.

"Ajfon" je kreirao čitavu novu industriju i novi svijet, pokrenuvši tehnologije i aplikacije koje su bile nezamislive prije pet godina. Od fotografija do komunikacije ili povezanosti kroz igrice, kreirao je radna mjesta i karijere za stotine hiljada programera, dizajnera i ostalih profesija...

Taj proizvod je Epl učinio najvrednijom i najprofitabilnijom kompanijom na svijetu. Ukratko, možda se može reći da je "ajfon" najuspješniji proizvod u istoriji.

:-D
vivax

#6802 iPhone - All about

Post by vivax »

sirocco wrote:
vivax wrote:Koristi li iko od vas ovaj viber? Jel' mora biti konektovana na internet osoba koju zovem tj.koja ima viber. (ili je dovoljno samo da sam ja konektovan) ???
morate oboje biti konektovani
aha,i kakva su tvoja islustva sa tim,isplatili se to.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Vertig0

#6803 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Imam jedna mali problem pa ako neko zna u cemu je finta nek pomogne.
Naime na lock screenu mi se ne pojavljuju kontole za ipod nakon duplog klika. Cackao sam nesto po settingsima, kontam da nisam nesto slucajno iskljucio ali nista ... Negdje sam procitao da restore pomaze, ali mi ga je bas mrsko raditi :-?
sirocco

#6804 Re: iPhone - All about

Post by sirocco »

vivax wrote:
sirocco wrote:
vivax wrote:Koristi li iko od vas ovaj viber? Jel' mora biti konektovana na internet osoba koju zovem tj.koja ima viber. (ili je dovoljno samo da sam ja konektovan) ???
morate oboje biti konektovani

sto se tice isplativosti , naravno da se isplati , zoves koga hoces dzabaluka , samo ja sam primjetio da kasni malo , mozda 1-2 sec , eh nisam siguran dali je do mene ili je inace tako (poziv je bio vani) , ako ti ovo ne smeta onda je prava stvar
vivax

#6805 iPhone - All about

Post by vivax »

sirocco wrote:
vivax wrote:
sirocco wrote: morate oboje biti konektovani

sto se tice isplativosti , naravno da se isplati , zoves koga hoces dzabaluka , samo ja sam primjetio da kasni malo , mozda 1-2 sec , eh nisam siguran dali je do mene ili je inace tako (poziv je bio vani) , ako ti ovo ne smeta onda je prava stvar
aha moze biti to vani sto si zvao.jos jedno pitanje,jel mora biti ukljucen cellular data ili mogu samo ukljuciti 3G mrezu,pa da preko 3g skine kredit koliko je vec potrebno da uspostavi poziv?

sirocco

#6806 Re: iPhone - All about

Post by sirocco »

vivax wrote: aha moze biti to vani sto si zvao.jos jedno pitanje,jel mora biti ukljucen cellular data ili mogu samo ukljuciti 3G mrezu,pa da preko 3g skine kredit koliko je vec potrebno da uspostavi poziv?

nisam siguran dali moze i koliko ce ti skinuti , ja sam ga koristio preko wireless-a
vivax

#6807 Re: iPhone - All about

Post by vivax »

sirocco wrote:
vivax wrote: aha moze biti to vani sto si zvao.jos jedno pitanje,jel mora biti ukljucen cellular data ili mogu samo ukljuciti 3G mrezu,pa da preko 3g skine kredit koliko je vec potrebno da uspostavi poziv?

nisam siguran dali moze i koliko ce ti skinuti , ja sam ga koristio preko wireless-a
Aha,ok,hvala na informacijama.:D
azdralovic

#6808 Re: iPhone - All about

Post by azdralovic »

ponukan jednom drugom temom ovdje na forumu nesto odem da probam ono find my iphone, i za cudo ne radi ... ipad mi nadje iste sekunde i na mapi ga pokaze u krugu par metara(tj ona tackica se zabode bas u moj ulaz ^^) ali iphone dobijem poruku offline, iako je spojen kako na 3g tako i na wifi, aplikacija je dozvoljena i u location services i u icloudu pa fkt ne znam u cemu je problem...

na iserbia citam kako apple nema u svim drzavama ovu uslugu, ali onda mi ne bi trebalo naci ni ipad
sirKULA

#6809 Re: iPhone - All about

Post by sirKULA »

Interesuje me na iPhonu 4, koji je iOS 5.0.1, JailBreak i otključan sa Gevey sim, kad bi uradio na mob. ovaj Reset All Settings ili Erase All Content and Settings, da li cu morati nakon toga ponovo Jailbreakovati i hoce li sta pobrkati Gevey...
Chuckie

#6810 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Kada to uradiš telefon će ti zaglaviti na jabuci nakon restarta. Potreban će biti restore i JB ponovo. Ako ne znaš šta radiš, ne radi ništa.
laneni10

#6811 Re: iPhone - All about

Post by laneni10 »

azdralovic wrote:nemam ti ja pojma o tome reci mi jel se ta aplikacija moze skinuti sa interneta??i
jel moram biti prikljucen na wairlees kada to budem pokusavao da skinem tu aplikaciju mislim u tom trenutku?? da bi se to moglo skinuti,?? ako moze vidjet cu da nedjem nekoga da mi to uradi
[/quote]

pa ako skidas direktno na ipad naravno da moras biti prikljucen na internet (wifi ili 3g ako imas)...

posto si vec napisao da imas installiran facebook onda nema potrebe nista novo da skidas, samo okreni horizontalno ipad i sa desne strane imas svoje kontakte koji su online na chatu[/quote]
Na žalost nemoguće druze, ako udjem preko safarija onda vidim sve sto je napisano i slike i sve ostalo i komentare ali nemogu nikoga da vidim na chatu?

Neki majstor mi je instalirao direktno fejsbuk ulazim tako sto kliknem na ono plavo slovo F i tako udjem tu mi piše ko je online ali nevidim moju sliku na profila...i opet ko je online nemogu da mi postajem poruku piše mi ne sto na engleskom da ne idu poruke... Zašto nadam se da si me razumio?
pinokio04

#6812 Re: iPhone - All about

Post by pinokio04 »

zna li neko provjereno ko u Sarajevu prodaje iphone polovne -dobre, iphon 4, 4s, fabricki gevey nebitno,
Na pik u sam nasao par ljudi, al ipak da pitam.. neko ima iskustva da me uputi?? :-)
pinokio04

#6813 Re: iPhone - All about

Post by pinokio04 »

pinokio04 wrote:zna li neko provjereno ko u Sarajevu prodaje iphone polovne -dobre, iphon 4, 4s, fabricki gevey nebitno,
Na pik u sam nasao par ljudi, al ipak da pitam.. neko ima iskustva da me uputi?? :-)
ili mozda neko od forumasha ima kakvu ponudu
iSwagga

#6814 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

azdralovic wrote:ponukan jednom drugom temom ovdje na forumu nesto odem da probam ono find my iphone, i za cudo ne radi ... ipad mi nadje iste sekunde i na mapi ga pokaze u krugu par metara(tj ona tackica se zabode bas u moj ulaz ^^) ali iphone dobijem poruku offline, iako je spojen kako na 3g tako i na wifi, aplikacija je dozvoljena i u location services i u icloudu pa fkt ne znam u cemu je problem...

na iserbia citam kako apple nema u svim drzavama ovu uslugu, ali onda mi ne bi trebalo naci ni ipad
ja imam 3 iUredjaja vezana za Find my iPhone/iPad account.. i sve mi locira u sekundi.. nikakvih problema nemam.. ne znam do cega ti je..
Ali_G

#6815 iPhone - All about

Post by Ali_G »

azdralovic wrote:i da, ne znam jeli se kome desilo da gleda iphone ili ipad sa suncanim naocalama koje imaju polarizirajuca stakla...

iphone-ove boje postanu nekako cudne, skoro kao 3d da bude ekran,aaa ipad kada je u portrait modu jedva da mozes vidjeti sta je na ekranu, isto da ti se ugasi svjetlo
To se desava na vecini ekrana kad se gleda kroz polarizirana stakla.
Chuckie

#6816 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Tweak nazvan Chromizer (besplatan na modmyi repou) omogućava da u Chromeu dobijete fullscreen i pull to refresh.

Za fullscreen dovoljan je jedan tap sa 3 prsta.
Vertig0

#6817 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Sto ce mi chrome od konkurencije pored safarija :P :mrgreen:
Chuckie

#6818 iPhone - All about

Post by Chuckie »

Tebi ne treba, meni i nekom drugom treba.
Vertig0

#6819 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

naravno.
iSwagga

#6820 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

i ja koristim od kad je izasao.. a pogotovo na ipad-u.. zakon!
shalla

#6821 Re: iPhone - All about

Post by shalla »

Chrome tito, ne može mu nijedan browser opepeliti, pravo sam se obradovao kad sam vidio da je izašla iphone verzija :dance:
Alonso96

#6822 Re: iPhone - All about

Post by Alonso96 »

zna li neko kako da napravim Apple ID,zapravo sam napravio na kompjuteru na Itunes i na iPhone mi kaže da moram nesto da sad i preko njeg potvrdim?kako to da uradim?????pomoććććć plssssss
DYD666

#6823 Re: iPhone - All about

Post by DYD666 »

Alonso96 wrote:zna li neko kako da napravim Apple ID,zapravo sam napravio na kompjuteru na Itunes i na iPhone mi kaže da moram nesto da sad i preko njeg potvrdim?kako to da uradim?????pomoććććć plssssss
Pa ako si napravio Apple ID na kompjuteru/Tunesu znaci da si im dao email i zadao password - potvrdi to dvoje na telefonu.
basicm

#6824 Re: iPhone - All about

Post by basicm »

Trebas otici u mail i u poruci od Apple imas link za verifikaciju, onda ce ti proraditi.
pinokio04

#6825 Re: iPhone - All about

Post by pinokio04 »

moze li mi neko reci kako da, kada ubacim bilo koju drugu karticu u svoj iphon 3gs 5.01. , u imeniku mi budu samo brojevi sa kartice koju sam imao u iphonu, a nema nikako brojeva od drugih kartica kad ubacim..
kako da to rijesim..da kad ubacim i druge kartice da se pojave u imeniku i brojeve koje imam i na tim karticama
Post Reply