Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Banksy

#6801 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

GeeTnT wrote:
ali hajd postavi pitanje koliko prosvjetnog kadra je bilo rodom iz Srbije i CG....Grijesim li ako kazem onoliko, koliko je i procentualno u JNA bilo oficira...Znaci 90%
Naravno da griješiš, to apsolutno nije tačno.
U osnovnoj jedna iz CG, u srednjoj nijedno iz CG ili Srb.

edit: sad vidim ovo ''rodom'', ko može znati ko je odakle ''rodom'' ...?
Dozer

#6802 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Ali, zato danas imamo situacije u kojima ona dodje iz Sjenice jucer, a danas trazi poreznu karticu, pri cemu nema ni LK, ni drzavljanstvo, ni CIPS, nista.
Ali - vec je dobila posao u srednjoj skoli, i predaje - Bosanski. Ni manje, ni vise....
GeeTnT

#6803 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by GeeTnT »

supercali wrote:
GeeTnT wrote:Bas tako...ali hajd postavi pitanje koliko prosvjetnog kadra je bilo rodom iz Srbije i CG....Grijesim li ako kazem onoliko, koliko je i procentualno u JNA bilo oficira...

Znaci 90%
pa ko je kriv muslimanima kad su se izobrazovali tek pri kraju postojanja juge?
i kakve veze ima sta je ko po vjeri ako je dobar ucitelj nastavnik profesor?

jbt koja zatucanost

ja bi sutra dao drzavu da vodi redom radovan do radovana ako ce je napraviti normalnom za zivot
Pored takve izobrazbe koju ti isijavas lako se bilo obrazovati i prestici te...
Dozer

#6804 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Haj priznaj, jesi li SDA fan :D
GeeTnT

#6805 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by GeeTnT »

Dozer wrote:Haj priznaj, jesi li SDA fan :D
Navijam za BiH, EU i NATO...jesam li?
supercali

#6806 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

GeeTnT wrote:
da samo sto ja nisam nastavnik profesor ili ucitelj
Dozer

#6807 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Otkud znam, pitam te. Nigdje ne pise da SDA fanovi ne mogu navijati za BiH, EU i NATO.
GeeTnT

#6808 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by GeeTnT »

supercali wrote:
GeeTnT wrote:
da samo sto ja nisam nastavnik profesor ili ucitelj
To smo vec zakljucili....Nego, zamislimo situaciju da npr. entitet eres opstane (u sta realno sumnjam) i nakon 2 decenije, neki djikan pocne da pametuje pa kaze: "Ko je kriv Bosnjacima iz RS-a kad su se izobrazovali tek pri kraju postojanja RS-a", a pri tom zanemarujuci zlocin, protjerivanje, apartheid itd..

Toga je bilo i u Jugoslaviji, doduse nesto u manjem obliku prema (m)uslimanima nego prema Albancima...Na kraju krajeva Dzemal Bijedic je i ubijen zbog borbe za status muslimana u Yu sistemu...
PM72

#6809 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Na kraju krajeva Dzemal Bijedic je i ubijen zbog borbe za status muslimana u Yu sistemu...
opet teorije i zavjere...čitam da je Mladićev svjedok nađen mrtav u sobi.Kad stoku osude na doživotnu robiju,biće da se sud,Vatikan,Cia i muslimanska obajvještajna služba služili svim i svačim pa i ubistvima svjedoka...a on možda klepio 100 miligrama Vijagre pa ga hercika opalila.
Šunj

#6810 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Šunj »

Image
Niemand

#6811 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

'ta se ne svadjate, nije zanimljivo vako :roll: :D
Leons

#6812 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

supercali wrote:
GeeTnT wrote:Bas tako...ali hajd postavi pitanje koliko prosvjetnog kadra je bilo rodom iz Srbije i CG....Grijesim li ako kazem onoliko, koliko je i procentualno u JNA bilo oficira...

Znaci 90%
pa ko je kriv muslimanima kad su se izobrazovali tek pri kraju postojanja juge?
i kakve veze ima sta je ko po vjeri ako je dobar ucitelj nastavnik profesor?

jbt koja zatucanost

ja bi sutra dao drzavu da vodi redom radovan do radovana ako ce je napraviti normalnom za zivot
Vidis da ne bi nekog Radovana sad tebi stara ne bi abecedu znala. Dobri su ti Serpi, samo ih zamoli da sljedeci put svu tu pamet koju su imali( uprkos zavidnoj stopi nepismenosti u matici) preusmjere u nesto konstruktivnije.
dale cooper

#6813 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

Niemand wrote:'ta se ne svadjate, nije zanimljivo vako :roll: :D
Koji si ti zijančer. :evil: :mrgreen:
John Cleese

#6815 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

KatarinaKosaca wrote: Ma, da ja sam nepismena, mea culpa
Te absolvo in nomine literati. Amen :D

Mir s tobom i ne cini takve nepodopstine ponovo, jer...

Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#6818 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Zviz »

muha_sa wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8GqinHf-w2I [/youtube]

Vido je malo smjesan. Zasto, kao prvo uzmati '83 ili '85 kao primjer je samo ok ako stvarno hoces da kazes da je bio ekonomski haos, i jest. Ali uzmi npr. '67 ili '72 vec je druga prica. Uvelicava ovaj video kao da si Bakir i Radonic ga narucili :D
beniciodeltoro

#6819 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by beniciodeltoro »

zateznistub wrote:Image

Ovaj tekst o djeci je čista patetika koji je najvjerovatnije sastavio neki Bošnjo koji nije bio najvjerovatnije ni rođen prije rata a na Facebooku je učlanjen u grupu "vrati nam se Maršale"
Čak i u mnogim sredinama gdje je bilo multinacionalno i gdje su se mnogi slagali i poštovali međusobno čestitali su se vjerski praznici i djeca (sa roditeljima ili bez) su išli jedni drugima kada su bile slave ili bajrami i jeli su baklave i hurmašice, kada su bili rođendani često je se gledalo koliko dolaze prijatelja muslimana pa se gledalo da se odvoji oval bez svinjskog mesa (osim ako su ti muslimani rekli da ne gledaju na to i jedu svinjetinu)
Ima i ona priča što je ispričao Dino Merlin kada su mu u onom multi kulti Sarajevu došli 2 Jugoslavena u duši Zdravko Čolić i Goran Bregović na bajram jer su ga smatrali prijateljem i voljeli ga pa kad je Merlin pitao mater da li zna ko su oni odgovorila je "Znam. Šejtani ko i ti" :lol:
Da ne pričamo o malo ružnijim stvarima gdje je šupak Kusturica za društvo naručivao pice pa namjerno za muslimane prijatelje naručivao picu sa svinjetinom.
Da je prije bilo više poštovanja i manje predrasuda prema drugačijem to stoji ali taj mit da se nije znalo ko je ko, čak i u školi je čista budalaština i ovako nešto može samo neki balo napisati ko ne pamti ono vrijeme
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#6820 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Zviz »

beniciodeltoro wrote:

Ovaj tekst o djeci je čista patetika koji je najvjerovatnije sastavio neki Bošnjo koji nije bio najvjerovatnije ni rođen prije rata a na Facebooku je učlanjen u grupu "vrati nam se Maršale"
Čak i u mnogim sredinama gdje je bilo multinacionalno i gdje su se mnogi slagali i poštovali međusobno čestitali su se vjerski praznici i djeca (sa roditeljima ili bez) su išli jedni drugima kada su bile slave ili bajrami i jeli su baklave i hurmašice, kada su bili rođendani često je se gledalo koliko dolaze prijatelja muslimana pa se gledalo da se odvoji oval bez svinjskog mesa (osim ako su ti muslimani rekli da ne gledaju na to i jedu svinjetinu)
Ima i ona priča što je ispričao Dino Merlin kada su mu u onom multi kulti Sarajevu došli 2 Jugoslavena u duši Zdravko Čolić i Goran Bregović na bajram jer su ga smatrali prijateljem i voljeli ga pa kad je Merlin pitao mater da li zna ko su oni odgovorila je "Znam. Šejtani ko i ti" :lol:
Da ne pričamo o malo ružnijim stvarima gdje je šupak Kusturica za društvo naručivao pice pa namjerno za muslimane prijatelje naručivao picu sa svinjetinom.
Da je prije bilo više poštovanja i manje predrasuda prema drugačijem to stoji ali taj mit da se nije znalo ko je ko, čak i u školi je čista budalaština i ovako nešto može samo neki balo napisati ko ne pamti ono vrijeme
Da ne pamtim Sarajevo bi povjerovo mnogo sta. Vjerovo ili ne, znali su oni koji su od takvih infomacija u svom mozgu crtali razlike - a tih u moje doba je bilo malo! Jako malo! Ja sam isao davnih dana u SA u skolu, ni mene ni moje roditelje nije zanimalo ko je ko. Zapravo ja nisam imao blage veze ko je ko osim da smo svi imali po ime i prezime, pa neko vako neko nako.
sinuhe

#6821 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

To je potreba da se ratna desavanja stave u okvir vjekovne mrznje a mozda je covjek iz jednonacionalne sredine pa mu je neko nesto pricao.
A zapravo bi i danas zivjeli u Jugoslaviji da ne propade SSSR.
Tesla10

#6822 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Tesla10 »

Jugoslavija nije bila ozbiljna država.

Mogla je da bude ali nije.

Tačka.
beniciodeltoro

#6823 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by beniciodeltoro »

Zviz wrote:
beniciodeltoro wrote:

Da ne pamtim Sarajevo bi povjerovo mnogo sta. Vjerovo ili ne, znali su oni koji su od takvih infomacija u svom mozgu crtali razlike - a tih u moje doba je bilo malo! Jako malo! Ja sam isao davnih dana u SA u skolu, ni mene ni moje roditelje nije zanimalo ko je ko. Zapravo ja nisam imao blage veze ko je ko osim da smo svi imali po ime i prezime, pa neko vako neko nako.
Eto ti ili ja ili bilo ko znamo šta su ljudi crtali u svojim mozgovima :-)
Ne zanimati ko je ko i ne znato ko je ko je velika razlika. Jedno je reći "Mene ne zanima šta je Boris, važno je za mene da je dobar čovjek i prijatelj" a drugo je reći "Ne znam šta je Boris da me ubiješ"
Ljudi su prije poštovali, uvažavali što su različiti, poštovali ili čak išli na slave i praznike prijateljima i komšijama druge nacionalnosti ali da se nije znalo ko je ko je jedan običan mit i laž
sinuhe wrote:To je potreba da se ratna desavanja stave u okvir vjekovne mrznje a mozda je covjek iz jednonacionalne sredine pa mu je neko nesto pricao.
A zapravo bi i danas zivjeli u Jugoslaviji da ne propade SSSR.
Pričao mi Dino Merlin iz jednonacionalne sredine koji zna manje o prijeratnom Sarajevu od Zviza kako su mu došli Brega i Čola na bajram jer su valjda bili jedni od onih (kojih je u ono doba bilo veoma malo) koji su znali da Edin zvani Dino slavi drugačiji praznik od njih :lol:
O kakvoj potrebi za argumentacijom o vjerovjekovnoj mržnji pričaš? Pa Sarajevo je i prije rata bilo poznato kao multikulturalno i to svjesno u pozitivnom smislu, to što su neki nacionalisti i političari to zloupotrijebili i od toga stvorili razlog za rat ne znači da se nije poznavala razlika u pozitivnom smislu između Petra i Hasana kao npr. danas u sredinama gdje žive Bošnjak i Hrvat gdje skupa rade, žive i komuniciraju i kada su bajrami i i božići čestita se i časti se na poslu i u društvu.
Ironija je da upravo oni iz jednonacionalnih sredina imaju tu iluziju da kada bi prije rata jednog Sarajliju zaustavio i pitao pitanje za milion maraka "Ko slavi bajram? Tvoj komšija Meho ili tvoj komšio Stipe" da bio ovaj morao iskoristiti džoker i nazvati svog rođu iz ruralne jednonacionalne sredine
sinuhe

#6824 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Dino, Brega i Cola na Bajramima i Bozicima :lol: Sa zenama ili bez. Plaho bogobojazan svijet.
beniciodeltoro

#6825 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by beniciodeltoro »

sinuhe wrote:Dino, Brega i Cola na Bajramima i Bozicima :lol: Sa zenama ili bez. Plaho bogobojazan svijet.
Samo se ti smij, mislio si okrenuti na temu da sam ja iz neke vukojebine gdje je i prije rata živjelo 99% muslimana pa me sada neke multi-kulti Sarajlije što su sjedili za stolom Davorina Popvića moraju učiti kako je nekad bilo.
Posraše ti se Dino, Brega i Čola na sve a ti nastavi lijepiti smajlije
Post Reply