Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#6801 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

Alles-Tamam wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Alles-Tamam wrote:@Connaisseur Karlin

Zato što sam siguran da 99,9% muškog življa boli desno mudo jel se u himnoj spominje zemlja naših očeva ili zemlja naših majki.
Jer muškarca bole brige dal se za neki posao kaže vozač autobusa ili vozačica autobusa.
Mora ti baš biti dosadno u životu da izadjes za takve stvari na ulicu.
pa jeste cudno ako se spomene iskljucivo zemlja oceva, a ne i zemlja majki , trebajuu oboje :thumbup:

Bog je u originalnim izvorima srednjeg roda, ali je , zamisli, odjednom postao muskog roda , a to se nije desilo slucajno :kiss:

Zbog toga ti i govorim, veliku većinu muškaraca zaboli neka stvar jel bog muško žensko drvo ili zid.
A isto tako i jel zemlja majki očeva ili deda nana.
Današnji feminizam se pogubio u moru debilnih pokreta od kojih većina nema nikakvog stvarnog značaja, neka bude isključivo zemlja majki ako biti manje nasilja nad ženama bilo gdje na svijetu, neka me od sutra zovu prodavačica ili frizerka ako te ti od toga biti bolje.

Općenito mi je debilna ta borba gendera, bori se isključivo za sebe i pomozi onima oko sebe.
povijest jezika, njeova struktura je indikaotr relacija medju spolovima

religjama u kojim je Bog muskarac ne respketje zene :) domovina je zemlja oceva , ali ne i majki :-)

pisem o uzrocno-posljedicnim realcijama
vjeshalica

#6802 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

religjama u kojim je Bog muskarac ne respketje zene :) domovina je zemlja oceva , ali ne i majki :-)

u kojoj religiji je muskarac Bog? i u kojoj religiji Bog ne respektuje žene?
MarlboroGold

#6803 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

vjeshalica wrote:
Bloo wrote:
vjeshalica wrote:ali su mnoge stvari ostale bez ugrađivanja u zakon koji se tiču nekih zaostalih stvari u društvu kad su u pitanju ravnopravnosti žena
i dalje imam stajalište,da dobar dio diskriminacije dolazi i od žena jer su potpuno pogrešno vasspitane i ugrađeni su im pogrešni svjetonazori u životu
dakle okolina ih je transformisala potpuno pogrešno
Da, svi smo mi, a i one, produkt drustva i porodice.
Nekima je mozda nejasno zasto se takve zene ne otrgnu od toga, ali tesko je kada si kondicioniran, nemas pristupa informacijama, ne zelis jer smatras da je to jedini pravi poredak stvari ..
one neće da mijenjau svjetonazore svoje iako imaju priliku
ali one cijeli život više nisu samostalne
cijeli život je jedna obična njihova formalnost i žive po šablonu i ništa ne čine da ga promijene,ja to iz iskustva sa takvim osobama govorim, mnogo sam sretala žena koje u svojim 40tim 50tim pa i 30tim smatraju neke stvari sasvim ok,što realno nisu i što su prevaziđene kad se gleda iz perspektive nomralnog čovjeka
ja nam lično primjer osobe ženske koja je cijelu srednju školu (u mojoj generaciji) uspjela završiti sa jednom sveskicom u tašni,i kutijama cigara
kuka danas nakon toliko vremena što nije bila pametnija,kaže i ona sama
udata 2 djece za vratom,seljačina od muža,njeni isto ograničeni ko kutija šibica, dana nema staža, inako je ulupali u mozak da nizašta nije sposobna, i vako kad se sretnemo ispričamo se normala, i uvijek komentar "da sam bila pametna,da sam barem nešto završila od škole sad bi ija imala makar neki solidni prosjek", al jebiga ona je sa dvojkom prolazila sa nepunih 19 se udala,i to za lika koji je totalno zagoreni zatucanik, i uglavnom jedna nezdrava porodica i ne možeš očekivati da njena djeca budu nešto ekstra bolja od nje ili njenog muža tj-oca
žene definitivno ne ulažu u sebe
feminizam je uložiti kvalitetnp u sebe, i operisati se od ruke majke koja pogrešno podiže kćerku i oca/brata koji to isto radi, e ne furati neke američke slogane da zene mogu raditi pod zemljom i slicno
tek tada možemo reći da je neki napredak u društvu
:thumbup:

Drugi dio boldiranog je zapravo ono što meni i smeta kod feminizma (feminizama samo za Bloo :mrgreen: ). To je previše uzelo maha i izmiče kontroli, dok ono ostalo korisno i potrebno pada u drigu plan. Ističu se sve više gluposti i od muhe se pravi slon. Sve je više i naših žena koje zagovaraju takve gluposti.
Last edited by MarlboroGold on 06/11/2019 11:16, edited 4 times in total.
Škobo Habu

#6804 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

moja izjava nije hipoteza :)
Onda je naučno dokazano?

Šta je sa ostatkom posta? Nemaš šta komentirati ili dodati?
Bloo
Globalna šefica

#6805 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Otac, Sin, Duh Sveti...
U svetim knjigama.prevalencija zamjenica muskog roda za boga naspram zenskih (govorim o ambrahamskim)...kod hindusa je il androgino il nista...
Glavni poslanici muskarci..u vecini religija ...ili osobe bitne za tu religiju...
Na celu religijskih institucija muskarci...
Connaisseur Karlin

#6806 Re: Danasnji "feminizam"

Škobo Habu wrote:
moja izjava nije hipoteza :)
Onda je naučno dokazano?

Šta je sa ostatkom posta? Nemaš šta komentirati ili dodati?
povijesno je dokazano, arheolosi dokazi

toj ostatak posta je skakutanje sa jednog zakljucka ili pitanja,,a isti nemaju veze sa prvim dijelom tvoje izjave :)
Connaisseur Karlin

#6807 Re: Danasnji "feminizam"

vjeshalica wrote:

u kojoj religiji je muskarac Bog? i u kojoj religiji Bog ne respektuje žene?
Bloo je odgovorila :
Bloo wrote:Otac, Sin, Duh Sveti...
U svetim knjigama.prevalencija zamjenica muskog roda za boga naspram zenskih (govorim o ambrahamskim)...kod hindusa je il androgino il nista...
Glavni poslanici muskarci..u vecini religija ...ili osobe bitne za tu religiju...

:)
vjeshalica

#6808 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

sveopće neobrazovana naša karlinka u svom stilu pljuje a pojma nema

žena je prva primila islam i prva je bila šehid,
pročitajte malo o statusu žene u islamu i vidjećete koliko je ona iznad muškarca i koliko je nju islam uzdigao,
procitajte koliko je zena hadise prenosilo,i kako su ucestvovale u obrazovanju i sirenju islama,i kako su rasprave vodile poptuno ravnopravno sa drugim ashabima
procitajte suru "žene" u kuranu
a vama uzdizanje znači kontra svega,
npr vama je uzdizanje kroz društvo da su ženska djeca nepoželjna kad se rode, to nije proisteklo iz islama,islam nije dozvolio da zene budu podređene,
a ljudi koji nisu upuceni u religiju su ubijedjeni da sve sto rade je po religijskom propisu
do jucer na nasim prostorima je bilo zabranjeno da zena se skoluje, to islam ne dopusta,neskolovanost i neobrazovanje
nije islam naredio ubijanje zena jer su zene,a to je bila paganska praksa prije samog islama i jos milion stvari

samo treba citati
Last edited by vjeshalica on 06/11/2019 11:35, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#6809 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

:fight:
Connaisseur Karlin

#6810 Re: Danasnji "feminizam"

vjeshalica wrote:sveopće neobrazovana naša karlinka u svom stilu pljuje a pojma nema
pa nisma pljuvala Boga , daj se malo presaberi :-) :lol:
vjeshalica

#6811 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

vjeshalica wrote:sveopće neobrazovana naša karlinka u svom stilu pljuje a pojma nema
nisam ni rekla da si pljuvala boga
već pljuješ e ni ti sama ne znaš šta konkretno
standardno neupucena i standardna prica jer se ne uklapa u tvoje stavove prema religiji
Connaisseur Karlin

#6812 Re: Danasnji "feminizam"

žena je prva primila islam i prva je bila šehid,
pročitajte malo o statusu žene u islamu i vidjećete koliko je ona iznad muškarca i koliko je nju islam uzdigao,
procitajte koliko je zena hadise prenosilo,i kako su ucestvovale u obrazovanju i sirenju islama,i kako su rasprave vodile poptuno ravnopravno sa drugim ashabima
procitajte suru "žene" u kuranu
a vama uzdizanje znači kontra svega,
npr vama je uzdizanje kroz društvo da su ženska djeca nepoželjna kad se rode, to nije proisteklo iz islama,islam nije dozvolio da zene budu podređene,
a ljudi koji nisu upuceni u religiju su ubijedjeni da sve sto rade je po religijskom propisu
do jucer na nasim prostorima je bilo zabranjeno da zena se skoluje, to islam ne dopusta,neskolovanost i neobrazovanje
nije islam naredio ubijanje zena jer su zene,a to je bila paganska praksa prije samog islama i jos milion stvari

samo treba citati
a pdf Rlihija ima tema o polozaju zene u islamu i drugim religijama

u Kur'anu je zena djelomicno, a ne poptuno, cijenjena, u RL je potpuno druga prica :)

ali to nije uopce dio dbate, a ja i Bloo smo obrazlozile nesto poptuno drugo :D
Connaisseur Karlin

#6813 Re: Danasnji "feminizam"

vjeshalica wrote:
nisam ni rekla da si pljuvala boga
već pljuješ e ni ti sama ne znaš šta konkretno
standardno neupucena i standardna prica jer se ne uklapa u tvoje stavove prema religiji
ne, nisma pljuvala ni religije :lol:

ipak, nemas pojma sto sam rekla , ili sto je Bloo pokusala obrazloziti :thumbup:
vjeshalica

#6814 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Žena je u pocetku imala izuzetno znacajnu ulogu u islamskom društvu, ali nakon tog blistavog perioda došlo je doba dekadence islamske civilizacije, a zajedno sa njom se pojavljuju i šire izmišljeni hadisi koji su imali za cilj obezvredivanje uloge žene i njezino stavljanje u potcinjen položaj naspram muškarca.
Neki od takvih izmišljenih hadisa, lažno pripisanih Poslaniku, s.a.v.s, su i sljedeci (navodim ih kako bih ukazao na njihovu lažnost): Nemojte žene poducavati pisanju, konsultirajte ih pa im kontrirajte itd. U to vrijeme su se pojavile i raširile fetve koje su zabranjivale ženama odlazak u džamiju radi obavljanja namaza, neke od njih su pravile razliku izmedu mladih žena i onih starijih, pa su prvima zabranili odlazak u džamiju, a drugima to dopustili. Potom su kasniji pravnici i starijim ženama zabranili posjecivanje džamija navodeci kao opravdanje za takav žestoki stav 'strah od širenja smutnje'. Žena je u doba Muhammeda, s.a.v.s., išla u džamiju i prisustvovala svim namazima i drugim aktivnostima, iako u to vrijeme ulice nisu bile osvijetljene i poplocane. Naš Poslanik, s.a.v.s., je posebno istakao da žene ne treba sprecavati u njihovoj želji da prisustvuju džematskom obavljanju namaza i drugim aktivnostima koje su tada bile raznovrsne i odvijale su se u džamijama: 'Ne branite Allahovim robinjama da idu u Allahove džamije!'

Premda su danas promijenjeni uvjeti života i ženama je daleko lakše da dolaze u džamiju, koristeci se prijevoznim sredstvima koja su uveliko uznapredovala u odnosu na prošla vremena, u nekim zemljama se i danas sprovode u djelo fetve takvog sadržaja. Indija, Pakistan, Bangladeš i neke druge zemlje koje slijede mezheb velikog imama Ebu Hanife, r.a., su tlo na kojem još žive takvi stavovi, iako je spomenuti imam istakao da je obaveza oceva, muževa i brace da poduce žene korisnom znanju. Medutim, mnogi od tih oceva, brace, muževa, sinova i drugih muških clanova porodice nemaju niti potrebnog vjerskog, a ni drugog korisnog znanja, ili ako ga imaju ne izvršavaju tu svoju obavezu. I mi u Bosni i Hercegovini smo u jednom, ne tako davnom periodu naše historije bili u takvoj situaciji da su mnoge porodice zabranjivale svojoj ženskoj djeci da se obrazuju, iako ima onih koji ce takav stav opravdati okolnostima tog vremena i društva koje se nalazilo na raskrsnici izmedu osmanlijsko-islamske kulture i nacina života koji je dominirao, i nadolazeceg vala zapadnokršcanske kulture i života koji je bio u ekspanziji.
Ako se vratimo u današnje vrijeme, cinjenica je da se žena danas obrazuje u školama, na univerzitetima, gdje strucno osposobljeni kadar naucno prilazi ucenicima i studentima i na uspješniji nacin, koristeci savremena pomagala, prenosi znanje iz mnogih oblasti nauke i života. Žena putuje, bavi se biznisom i drugim poslovima. Ako se još jednom osvrnemo na pravnu nauku i djelo Ebu Hanife, r.a., primijetit cemo da je on dopustio ženi da bude kadija, s izuzetkom krivicnog prava, te joj odobrio da se može udati za njoj dostojnog muškarca, bez odobrenja i prisustva njenog skrbnika ili staratelja.

U islamskom pravu (fikhu) poznato je pravilo da je fetva podložna promjeni, odnosno da se fetva može mijenjati radi izmjene okolnosti, vremena, mjesta i situacije. Dakle neka fetva koja je važila prije pedeset ili više godina u odredenim društvenim prilikama specificnim za to vrijeme ne mora biti i danas važeca i mjerodavna. Procjenu ce dati islamski pravnici koji su pozvani da vjernicima ukažu na ono u cemu ce biti njihova sreca i uspjeh na dunjaluku i ahiretu, te im olakšati ono u cemu je teškoca, a da to ne predstavlja izlazak iz okvira šerijatskih propisa.
Alles-Tamam

#6815 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Alles-Tamam »

@Connaisseur Karlin
I u kojem segmentu ce tvoj zivot biti bolji, laksi ili sta vec ukoliko sve bude u zenskom rodu?

Nadam se da razumijes zbog cega danasnji feministicki pokret je za vecinu ne vise od mlohave kite ili sise koja visi do pupka,da budem gender neutralan :thumbup:
Škobo Habu

#6816 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

povijesno je dokazano, arheolosi dokazi

toj ostatak posta je skakutanje sa jednog zakljucka ili pitanja,,a isti nemaju veze sa prvim dijelom tvoje izjave :)
'ajde?

Ne uklapa se u tvoju priču o ženama kao vječitim žrtvama od primordijalnosti?
Škobo Habu

#6817 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote:Otac, Sin, Duh Sveti...
Šta je sa bezgriješnim začećem?

To je bitan segmenat svake od monoteističkih religija.
Connaisseur Karlin

#6818 Re: Danasnji "feminizam"

I u kojem segmentu ce tvoj zivot biti bolji, laksi ili sta vec ukoliko sve bude u zenskom rodu?

Nadam se da razumijes zbog cega danasnji feministicki pokret je za vecinu ne vise od mlohave kite ili sise koja visi do pupka,da budem gender neutralan :thumbup:
Bog i Bozica , tko su bile Bozice u mitologiji,a kako je prezentiran Bog :)

ja sam napisala da Bog/Bozica su neutralnog roda, ali im je patrijarhalno drustvo odredilo rod :)
Alles-Tamam

#6819 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Alles-Tamam »

ja sam napisala da Bog/Bozica su neutralnog roda, ali im je patrijarhalno drustvo odredilo rod :)

Ma mani se bona bogova,koja normalna drzava jos fura bogove kao neki relevantan faktor u bilo cemu.
Pitam te,hoce li tvoj ili zivot bilo koje zene biti bolji ukoliko sve sto je danas u muskom rodu bude u zenskom rodu?
Škobo Habu

#6820 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Sve ovo je minorno za vrijeme u kojem egzistiramo.

Ne živimo u Srednjem Vijeku, u doba kada te prva komšinica optuži da si vještica jer te kao sinoć vidjela da se kupaš u menstrualnoj krvi, a zapravo ima šuhvu da joj se čovjek kurva sa njom, pa te onda spale za blasfemiju.
Last edited by Škobo Habu on 06/11/2019 12:04, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#6821 Re: Danasnji "feminizam"

Alles-Tamam wrote:

Ma mani se bona bogova,koja normalna drzava jos fura bogove kao neki relevantan faktor u bilo cemu.
Pitam te,hoce li tvoj ili zivot bilo koje zene biti bolji ukoliko sve sto je danas u muskom rodu bude u zenskom rodu?
Pprvo moras razumjeti, zasto je danas dominatan muski rod u pojedinim jezicima ? Obrati paznju na povijesni razvoj jezika :)

Tvoje pitanje je nelogicno , jer feminstkinje to ne traze :)
Connaisseur Karlin

#6822 Re: Danasnji "feminizam"

Škobo Habu wrote:

Sve ovo je minorno za vrijeme u kojem egzistiramo.

Ne živimo u Srednjem Vijeku, u doba kada te prva komšinica optuži da si vještica jer te kao sinoć vidjela da se kupaš u menstrualnoj krvi, a zapravo ima šuhvu da joj se čovjek kurva sa njom, pa te onda spale za blasfemiju.
oh, jos uvijek zivimo sa negativnim posljedicama srednjeg stoljeca :)
MarlboroGold

#6823 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Pa čuj zašto... jer smo superiorniji. Logično.

Image
Connaisseur Karlin

#6824 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote:Pa čuj zašto... jer smo superiorniji.

Image
:lol: :kiss:
MarlboroGold

#6825 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Kako koji mjesec postajem sve veći papučar :|
Post Reply