Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Fact

#6801 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Fact »

Čak i da jeste istina da ljudi kradu,tko je vama dao pravo da dijelite pravdu.Samo nam je još anarhija potrebna ovih dana. :roll:
Janjicar

#6802 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

Image

Ovo je krme iz Srebrenika sto je neki dan napisao...
julisiz es grant

#6803 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by julisiz es grant »

Zovem se Zelena wrote:Dobro bi bilo da se otvori neki račun za prikupljanje sredstava za građevinski materijal. I što neko reče, kupiti ili dati ljudima direktno u ruke da sebi obnove/naprave kuće.
Ova bagra će sve sebi uzeti, nažalost imamo takva iskustva.

Pa makar ljudima napravit dvije sobice i kupatilo.
Polahko s građevinskim materijalom. Jasno je ovdje da većina nas želi da ispuni svoju godišnju dozu humanosti i vrati se svojim životima. Neće to baš ići tako brzo. Prvo, što mjesta gdje su devastirane kuće nisu još bezbjedna ni da im se pristupi, a kamoli čisti, još manje gradi. Uostalom, na većini lokacija klizišta više nema govora ni o kakvoj gradnji, nikada, to je valjda bar jasno. Moraće se ljudima naći nova zemljišta, pa se tek onda razmišljati o građevinskom materijalu. Nažalost, do tada će sudbina većine njih biti ne baš kratak boravak u kolektivnim centrima (koji će se opet morati pronaći, jer neće moći mjesecima biti u školama, dvoranama i džamijama).
mO k3

#6804 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

Alfons Kauders wrote:
HordeCarsija wrote:
eluna wrote:usput - neka pljačkaši ne zaborave da su na pomoći ćišćenju gradova i dostave namirnica i manijaci, i pitari i fanaticosi - ne dao im bog da njima šaka dopadnu ;-)
Horde i Manijaci su jos prvi dan ponudili da ih kontaktiraju svi oni iz pogodjenih dijelova KS kojima su trgovine prodavale osnovne namirnice po visim cijenama od uobicajenih. Dogovor je bio da se ode i u potpunosti demolira svaka trgovina/granap/samoposluga koja iskoristava situaciju.
Isto je ponovljeno i juce ljudima u svim mjestima u kojima su ove dvije navijacke skupine bile, s tim da se ponuda jucer odnosila i na pojedince a ne samo na trgovine. :wink:
nemojte se zajebavat s tim... al ozbiljno

raja lako pada na glasine, ko sto i sam vidis... dalje neko moze iz pakosti nahuskati raju na trgovce koji nemaju veze s tim... (konkurent granapdzija, bivsa zena, zavidni komsija itd)

bezze moze ispast da neko demolira radnju nekome ko nista nije skrivio... ima brate inspekcija, a ima i zivota poslije ovoga... jebes inspekciju spram bojkota... ja nikad ne bi ostavio marku ljudima koji su to radili, to ce ih najvise sjebat
:thumbup:
eluna

#6805 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Janjicar wrote:Image

ne bi mu ja bila u koži, gdje god da je na kugli zemaljskoj :roll:
Drinski

#6806 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

Janjicar wrote:Image

Tipa izbaciti iz skole, a roditeljima sloziti prekrsajnu prijavu zbog zanemarivanja nadzora, ako je ovaj maloljetan, a ako nije ima opet njegovo krsenja zakona o JRM.
Janjicar

#6807 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

Nije maloljetan ja mislim da je 92 ili 93-e godiste...
Fact

#6808 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Fact »

Drinski wrote:
Tipa izbaciti iz skole, a roditeljima sloziti prekrsajnu prijavu zbog zanemarivanja nadzora, ako je ovaj maloljetan, a ako nije ima opet njegovo krsenja zakona o JRM.
Na stranu što je mali kreten i smeće od čovjeka.Ali koji je on to zakon prekršio?Demokratija je,smije se govoriti šta hoćeš!
Sloboda govora nam to omogućava.Moralni kodeksi su jedno,ali zakoni su drugo,a on je tu čist.Gori ste vi koji pozivate na nasilje.
eluna

#6809 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

mO k3 wrote:
Alfons Kauders wrote:
HordeCarsija wrote:
Horde i Manijaci su jos prvi dan ponudili da ih kontaktiraju svi oni iz pogodjenih dijelova KS kojima su trgovine prodavale osnovne namirnice po visim cijenama od uobicajenih. Dogovor je bio da se ode i u potpunosti demolira svaka trgovina/granap/samoposluga koja iskoristava situaciju.
Isto je ponovljeno i juce ljudima u svim mjestima u kojima su ove dvije navijacke skupine bile, s tim da se ponuda jucer odnosila i na pojedince a ne samo na trgovine. :wink:

raja lako pada na glasine, ko sto i sam vidis... dalje neko moze iz pakosti nahuskati raju na trgovce koji nemaju veze s tim... (konkurent granapdzija, bivsa zena, zavidni komsija itd)

bezze moze ispast da neko demolira radnju nekome ko nista nije skrivio... ima brate inspekcija, a ima i zivota poslije ovoga... jebes inspekciju spram bojkota... ja nikad ne bi ostavio marku ljudima koji su to radili, to ce ih najvise sjebat
:thumbup:
nažalost - i bez kompletne katastrofične situacije - iz iskustva pojedinih sarajevskih mahala pouzdano znam da je samoorganizovanje kod hvatanja pljačkaša, i kažnjevanje po narodnoj - kažem opet NAŽALOST - ali zaista jedini lijek u našem društvu .......voljela bih da je drugačije, ali kad ti neko konstantno iz usta krade pa ni na 5 minuta u prodavnicu ne smiješ da kupiš hljeb - e pa vraga mu .......... u par mahala su stanovnici napravili čeku lopovima, uhvatili ih, izdegenečili i sad žive normalno .......do tada se čak jedan od lopova drznuo da nasrne na komšiju koji ga je samo pitao "šta radiš to čovječe, pa sirotinja su ionako", a od tada vala mirno spavaju u cijeloj ulici
mrchinho

#6810 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mrchinho »

koji vam je... zanemarite ovo jbt debila je bilo i bit ce uvijek...izbrisat sliku i cao...sad bi tebalo 5 strana o demokratiji
htcxone

#6811 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by htcxone »

guber90 wrote:
htcxone wrote:molim vas ako ima negdje da stoji roba i hrana koja treba da se vozi, javite mi se u PP pronaci cemo prijevoz i odmah odvesti na mjesta gdje je najpotrebnije!!!
mi smo vec jutros potroslil skoro sve sto smo imali, poslali dva kombija tako da imamo jos mozda za jedan, a ima jos ljudi koji su sprmni da voze a nemaju sta!
!
Mislim da je bitno ovo malo vise naglasiti.
veceras u 18h ide đip za čelinac, i okolna mjesta, oni su vec prikupili dosta toga, treba im jos hrane i potrepstina za djecu, molim vas u PP ako ima negdj da stoji hrana a nema prijevoza!!!!!!!!!!!!!
HordeCarsija

#6812 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by HordeCarsija »

Alfons Kauders wrote:
HordeCarsija wrote:
eluna wrote:usput - neka pljačkaši ne zaborave da su na pomoći ćišćenju gradova i dostave namirnica i manijaci, i pitari i fanaticosi - ne dao im bog da njima šaka dopadnu ;-)

Svjesni su ljudi toga i u potpunosti si u pravu. Ne bi se islo covjeku na prvu da se sve polomi. Takav je i dogovor. Na kraju krajeva i radi tog vlasnika objekta a Boga mi i radi samih ljudi koji bi izveli "akciju". Primiti obavijest, ispitati pa polomiti - ili onoga ko ti je dao laznu obavijest ili objekat.

Postujem ja i inspekcije, ali ovo vise boli u svakom pogledu.
makse seljanko makse

#6813 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by makse seljanko makse »

Fact wrote:Čak i da jeste istina da ljudi kradu,tko je vama dao pravo da dijelite pravdu.Samo nam je još anarhija potrebna ovih dana. :roll:

Ne boj se ti za anarhiju i te stvari.
U ovim i ovakvim situacijama navijaci su organizovaniji i spremniji nego i vojska.
Na glasine se ne pada,u dva dana je bilo raznih desavanja al sva pomoc je otislo tacno onom kome je najvise trebalo i to samo zahvaljujuci lokalnim momcima koji su upucivali raju na pravu adresu.
mO k3

#6814 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

htcxone wrote:
guber90 wrote:
htcxone wrote:molim vas ako ima negdje da stoji roba i hrana koja treba da se vozi, javite mi se u PP pronaci cemo prijevoz i odmah odvesti na mjesta gdje je najpotrebnije!!!
mi smo vec jutros potroslil skoro sve sto smo imali, poslali dva kombija tako da imamo jos mozda za jedan, a ima jos ljudi koji su sprmni da voze a nemaju sta!
!
Mislim da je bitno ovo malo vise naglasiti.
veceras u 18h ide đip za čelinac, i okolna mjesta, oni su vec prikupili dosta toga, treba im jos hrane i potrepstina za djecu, molim vas u PP ako ima negdj da stoji hrana a nema prijevoza!!!!!!!!!!!!!
Odakle ide?
alchak.ba

#6815 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alchak.ba »

Covjek koji je jucer bio na terenu, a jedan je od navijaca Sarajeva, je rekao da nema zloupotrebe. Bar ne u mjestima kojima je on bio.
Drinski

#6816 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

općenito govorim, ma znam za njega, tip se kurci, mislim da ima nekih sitnih djela pa sada se pravi dasa, sto to ne kaze nesto nekom iz klana Keljmendija ili Kucevica, sitni pozer.
racionalista

#6817 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by racionalista »

Hbt jeste i vi naivni. Pa lahko se moglo desiti da je tipu neko hackovo profil ili mu se domogao passworda i stavio taj status. Što odma svi na prvu lete :D
makse seljanko makse

#6818 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by makse seljanko makse »

preuzeto sa FB-a

Dragi građani, Fondacija SHL obavještava sve sobe kojima je potreban smještaj zbog poplava, da nam se jave. Stavljamo SHL kuću (Lepenička 89, Ilidža Sarajevo) na raspolaganje ljudima bez smještaja. Ukupan kapacitet kreveta je 25 s tim da možemo puno ljudi smjestiti u našim seminarskim prostorijama, max. 40 ljudi. Javite se na broj 033 550 660, 061 285 721, 063 901 581, 062 959 346.
Drinski

#6819 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

racionalista wrote:Hbt jeste i vi naivni. Pa lahko se moglo desiti da je tipu neko hackovo profil ili mu se domogao passworda i stavio taj status. Što odma svi na prvu lete :D
Ma Alen je duša od djeteta...
Last edited by Drinski on 19/05/2014 11:15, edited 1 time in total.
Janjicar

#6820 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

racionalista wrote:Hbt jeste i vi naivni. Pa lahko se moglo desiti da je tipu neko hackovo profil ili mu se domogao passworda i stavio taj status. Što odma svi na prvu lete :D
S obzirom ovako kakav je sumnjam da je neko drugi to uradio a ne on ;)
Hajlac

#6821 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hajlac »

Nina Đikić
Vijesti sa terena - jucer smo se uspjeli probiti do sela Bradici pored Maglaja prugom gdje smo odnijeli hranu i lijekove za bebe. Nakon toga smo otisli so Doboja koji je doslovno postao grad duhova. Policijska patrola nas je provela do kasarne ispred koje vojska doslovno cuva vodu i ne da je ljudima koji ocajni prilaze i traze istu. Nakon toga smo dio pomoci podijelili tim ljudima, a ostatak u centru grada tako sto smo dosli s autima ispred zgrada i vikali da ljudi izadju i preuzmu pomoc. Ovo je najefikasniji nacin, sve oatalo mi se nakon slika sa terena cini suludim jer se pjacka i otima sa svih strana. U Maglaju i okolini i dalje su najpotrebnije - pelene, sredstva za ciscenje, hrana za bebe i lijekovi - narocito lijekovi za srcane bolesnike. U doboju je kriticno i treba svega - najvise su potrebne pelene, t. Papir, svijece, baterije, voda, hrana, sredstva za higijenu i ciscenje, te lijekovi standarsni i oni za srce, tlak, protiv proljeva i sl. Hvala hrabrim, dobrim i jakim ljudima koji su jucer bili sa mnom na terenu, da ne imenujem pojedinacno jer ih ima puno!
htcxone

#6822 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by htcxone »

mO k3 wrote: Odakle ide?
ide IZ SARAJEVA! aboravih napisati :|
eluna

#6823 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

[quote="makse seljanko makse"]preuzeto sa FB-a

Dragi građani, Fondacija SHL obavještava sve sobe kojima je potreban smještaj zbog poplava, da nam se jave. Stavljamo SHL kuću (Lepenička 89, Ilidža Sarajevo) na raspolaganje ljudima bez smještaja. Ukupan kapacitet kreveta je 25 s tim da možemo puno ljudi smjestiti u našim seminarskim prostorijama, max. 40 ljudi. Javite se na broj 033 550 660, 061 285 721, 063 901 581, 062 959 346.[/quote]
[/color]
mO k3

#6824 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mO k3 »

htcxone wrote:
mO k3 wrote: Odakle ide?
ide IZ SARAJEVA! aboravih napisati :|
Imam druga u celincu i rece mi da su pravo nahebali .... zato upitah
vatrogasac

#6825 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vatrogasac »

A može biti i ljubomorna cura. :mrgreen: Dezinformacija i zloupotreba u ovim danima ima i previše i ne bi valjalo kada bi se uništio nečiji život na ovakav način. Ostaje kao mogućnost.
Post Reply