L u c i f e r wrote:Ejh smrle brate, i ti ljuljas napamet...
Ne mozes reci da ce sejtan biti kaznjen, a da ne znas gdje pise.
Nisi bas dobar poznavalac islama.
Isto si tako tumacio da je svakom covjeku ponaosob ponudjen emanet pa nam je brisano pamcenje (science fiction), a na prethodnim stranicama dadoh ti tumacenja uleme da to nije slucaj.
Isto tako napamet pricas o djelomicnom oduzimanju slobodne volje u dzennetu. Improvizujes. Nagadjas. Mastom popunjavas praznine.
A povrh svega, nelogicno.
Ako su ljudi dosli u dzenet, znaci da su dobri, nema potrebe za ogranicavanjem volje.
Ako su losi, ne bi ni dosli u dzenet.
Ne moze volja biti djelomicno slobodna, kao sto se ne moze biti ni djelomicno trudan.
Il jesi il nisi.
A mogo ih nas je bog onda odmh stvoriti i bez kapaciteta za "grijeh" i cao djaci.
Sta ce nas testirati, pa onda popravljati one koji su prosli test.
A jos ti nisam halalio kako si smandrljo onaj odgovor.
Nikakvih argumenata nisi imao.
Samo si u strahu od dzehenema zacepio usi i ponavljas svoje ko papagaj.
Tanka je to dawa.
I kontraproduktivna.
Allah prenosi sejtanov govor njegovim sljedbenicima u Paklu :
22. I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: "Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazvali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim." Nevjernike sigurno čeka bolna patnja.
za sta ce mu pomoc, da mu neko pridrzi soljicu kafe dok on bude mijesao secer mozda??
“Ulazite u Džehennem s narodima, sa džinima i ljudima koji su prije vas bili i nestali!” – reći će On. Kuran
sta je sejtan?
50. A kad smo rekli melekima: "Poklonite se Ademu!’ – svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio jedan od džinnova
Isto si tako tumacio da je svakom covjeku ponaosob ponudjen emanet pa nam je brisano pamcenje (science fiction), a na prethodnim stranicama dadoh ti tumacenja uleme da to nije slucaj.
Isto tako napamet pricas o djelomicnom oduzimanju slobodne volje u dzennetu. Improvizujes. Nagadjas. Mastom popunjavas praznine.
u ajetima stoji rijec covjek, a ne Adem.
neko to tumaci da je samo ademu, a sto nebi moglo svim ljudima, kad nije precizirano sa reicmo Adem samo??
A povrh svega, nelogicno.
nista to nije improvizovanje i nagadjanje nego jasno iz Kurana i hadisa
evo ti ako nevjerujes meni
43. Iz njihovih grudi ćemo zlobu odstraniti; ispred njih će rijeke teći, i oni će govoriti: "Hvaljen neka je Allah, koji nas je na pravi put uputio; mi ne bismo na pravom putu bili da nas Allah nije uputio, poslanici Gospodara našeg su zaista istinu donosili", i njima će se doviknuti: "Taj džennet ste u nasljedstvo dobili za ono što ste činili!"
44. I stanovnici dženneta će stanovnike vatre dozivati: "Mi smo našli da je istinito ono što nam je Gospodar naš obećao, da li ste i vi našli da je istinito ono čime vam je Gospodar vaš prijetio?" – "Jesmo!" – odgovoriće. A onda će jedan glasnik među njima da ga i jedni i drugi čuju, viknuti: "Neka Allahovo prokletstvo ostane nad onima koji su se prema sebi ogriješili,
45. koji su od Allahova puta odvraćali i nastojali da ga iskrive, i koji u onaj svijet nisu vjerovali!"
na drugom mjestu isto tako kaze:
47. I Mi ćemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni će kao braća na divanima jedni prema drugima sjediti,
48. tu ih umor neće doticati, oni odatle nikada neće izvedeni biti.
49. Kaži robovima Mojim da sam Ja, zaista, Onaj koji prašta i da sam milostiv,
50. ali da je i kazna moja, doista, bolna kazna!
Ako su ljudi dosli u dzenet, znaci da su dobri, nema potrebe za ogranicavanjem volje.
Ako su losi, ne bi ni dosli u dzenet.
svako ima i svoje zlocaste strane u dusi, samo sto vjernik svoju zlocastu stranu ukroti i bori se protiv nje i zato zasluzi Raj
Ne moze volja biti djelomicno slobodna, kao sto se ne moze biti ni djelomicno trudan.
Il jesi il nisi.
uzasna ti je logika druze, uzasna
slobodna volja je raznovrsna dok trudnoca nije raznovrsna ,
kad kazem, kresanje slobodne volje, to jeste, otkine se sve ono lose sto bi covjek radio, hoces da mrzis, ali nemozes, nemas tog osjecaja, jednostavno ti ne dolazi do srca, hoces da zavidis, ali nemozes, jer osjeca srce vise to, itd itd, ne samo da nemozes osjetiti to nego nemozes ni pozeliti to, zasto bi zdrav covjek zeli oda je sakat??? zasto traziti da imas mahanu ako si bez mahana??
to je ta tvoja nelogicnost
A mogo ih nas je bog onda odmh stvoriti i bez kapaciteta za "grijeh" i cao djaci.
Sta ce nas testirati, pa onda popravljati one koji su prosli test.
mogao je ali vise nebi bili ljudi nego andjeli, jer andjeli nemaju slobodnu volju i samo mogu dobro raditi a nikako zlo
mi sa slobodnom volju imamo mogucnost izbora ili dobro ili zlo, samim tim si podlozan testu.
mogao nas je stvoriti bez kapaciteta za grijeha, ali to znaci necemo biti podlozni testu, jer nemas mogucnost da uradis grijeh
nije mi jasno kako ovako jednostavne stvari nemozes da shvatis, pa kad ovo nemozes da shvatis, onda okani se kompliciranih tema za shvatiti. savladaj jednostavno pa onda tek mozes na komplicirano nesto.
A jos ti nisam halalio kako si smandrljo onaj odgovor.
Nikakvih argumenata nisi imao.
Samo si u strahu od dzehenema zacepio usi i ponavljas svoje ko papagaj.
kad mi srocis tonu tekstu onda mojji odgovori budu sto kraci jer kad bi ja detaljno sve pojasnjavao izgubim volju odgovoriti kad prokontam koliko vremena treba, pa zat ose drzi jednu po jednu temu sa nekolika pitanja a ne tonu teksta.