Gdje?izvrsni direktor wrote: ↑11/05/2026 10:04 Usao u radnju da kupim par paketića. Kaze teta u radnji, "samo prodajemo na kutije citave"![]()
Panini sličice
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Radar71
#6801 Re: Panini sličice
-
doktor78
#6802 Re: Panini sličice
Kraj marta - početak aprila. Tada su izlazile sličice za SP, prije nego što su se uvele ove gluposti sa baražima u martu.arelinho wrote: ↑11/05/2026 10:31 Ljudi ne shvataju da za ranija prvenstva skupljanje je počinjalo u januarz/februaru kada su se znali svi učesnici na SP. Logično tada se skupljalo sporije jer ima fore do SP. Sada skupljanje počinjalo mjesec do prvenstva i naravno da će se malo "jače" skupljati. Ko misli da se album može popuniti sa tri paketića dnevno neće ga popuniti do zime.
Last edited by doktor78 on 11/05/2026 11:16, edited 1 time in total.
- Plavo-bijeli
#6803 Re: Panini sličice
Ipak nije tako. Panini pravi te kutije na način da što manje duplih bude u istoj. Tako da je bolje kupiti jednu kutiju nego napr 10x5 paketa iz različitih kutija. Nisam ni ja znao za ovo, ali nedavno eto saznao. Ne znam da li je tako uvijek bilo.darius_maximus wrote: ↑11/05/2026 10:46Osim kurčenja, nema nijedne logičke aritmetike koja bi opravdala kupovinu sličica u paketima.turbofolk wrote: ↑11/05/2026 10:39 Ne sad da nešto branim ni ove što kupuju po 5-10 paketića ni one što kuouju 2- 3 kutije po 50 paketića. Onaj ko ima lovu, logično je da kupi odmah više kutija od po 50 paketića. Recimo 3x50 paketića, što je sa 7 sličica u paketiću nekih 1050 sličica. Manja je mogućnost duplih unutar jedne kutije od 50 paketića, nego da kupuješ po 5 paketića iz deset različitih kutijane kažem da ih neće bit, al će ih bit manje u jednoj kutiji
I da ovdje stavim citat jednog forumaša kad se skupljao Brazil 2014. Ne znam ko je autor posta, ali se sjećam dobro teksta:
Samo da se Luigiju u fabrici sjetim najmilijih, u istom paketiću mi dođođe dvije iste sličice. Promiješaj malo majstore![]()
Pod jedan, umjesto da jedna osoba dobije npr. 30 duplih od 350 sličica iz paketa, bolje bi bilo da troje ljudi uzme po 15 paketića i da svako ima po npr. deset duplih. Onda tih deset duplih mogu međusobno mijenjati i manja bi bila vjerovatnoća da bi na kraju ostalo 30 duplih sličica.
Isto tako, ovaj što sada ima 30 duplih sličica će se kurca mijenjati s nekim, jer niko drugi nije uspio da kupi, tako da se trenutno može s njima slikati.
Treća stvar, ne znam ko je izmislio tu priču da je manja vjerovatnoća za duplima u paketu od 50 paketića.
Kao što vidimo iz tvog citata, može Luigi duple staviti i u isti paketić.
- darius_maximus
#6804 Re: Panini sličice
Ja koliko znam, Panini garantuje samo da u paketiću od 7 sličica neće biti duplikata.Plavo-bijeli wrote: ↑11/05/2026 11:16Ipak nije tako. Panini pravi te kutije na način da što manje duplih bude u istoj. Tako da je bolje kupiti jednu kutiju nego napr 10x5 paketa iz različitih kutija. Nisam ni ja znao za ovo, ali nedavno eto saznao. Ne znam da li je tako uvijek bilo.darius_maximus wrote: ↑11/05/2026 10:46Osim kurčenja, nema nijedne logičke aritmetike koja bi opravdala kupovinu sličica u paketima.turbofolk wrote: ↑11/05/2026 10:39 Ne sad da nešto branim ni ove što kupuju po 5-10 paketića ni one što kuouju 2- 3 kutije po 50 paketića. Onaj ko ima lovu, logično je da kupi odmah više kutija od po 50 paketića. Recimo 3x50 paketića, što je sa 7 sličica u paketiću nekih 1050 sličica. Manja je mogućnost duplih unutar jedne kutije od 50 paketića, nego da kupuješ po 5 paketića iz deset različitih kutijane kažem da ih neće bit, al će ih bit manje u jednoj kutiji
I da ovdje stavim citat jednog forumaša kad se skupljao Brazil 2014. Ne znam ko je autor posta, ali se sjećam dobro teksta:
![]()
Pod jedan, umjesto da jedna osoba dobije npr. 30 duplih od 350 sličica iz paketa, bolje bi bilo da troje ljudi uzme po 15 paketića i da svako ima po npr. deset duplih. Onda tih deset duplih mogu međusobno mijenjati i manja bi bila vjerovatnoća da bi na kraju ostalo 30 duplih sličica.
Isto tako, ovaj što sada ima 30 duplih sličica će se kurca mijenjati s nekim, jer niko drugi nije uspio da kupi, tako da se trenutno može s njima slikati.
Treća stvar, ne znam ko je izmislio tu priču da je manja vjerovatnoća za duplima u paketu od 50 paketića.
Međutim, ne garantuju da neće biti npr. dva identična paketića u paketu.
Ne znam gdje je to raja "saznala" jer ja nigdje ne vidim zvanično nikakvu potvrdu te priče.
-
TheRedhead
#6805 Re: Panini sličice
ja mislim da je razlika minimalna, nego je to vadiona za pohlepne koji ne znaju cejfiti nego samo daj lopatom odmah pola albuma polijepidarius_maximus wrote: ↑11/05/2026 11:25Ja koliko znam, Panini garantuje samo da u paketiću od 7 sličica neće biti duplikata.Plavo-bijeli wrote: ↑11/05/2026 11:16Ipak nije tako. Panini pravi te kutije na način da što manje duplih bude u istoj. Tako da je bolje kupiti jednu kutiju nego napr 10x5 paketa iz različitih kutija. Nisam ni ja znao za ovo, ali nedavno eto saznao. Ne znam da li je tako uvijek bilo.darius_maximus wrote: ↑11/05/2026 10:46
Osim kurčenja, nema nijedne logičke aritmetike koja bi opravdala kupovinu sličica u paketima.
Ne znam gdje je to raja "saznala" jer ja nigdje ne vidim zvanično nikakvu potvrdu te priče.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#6806 Re: Panini sličice
Da se ne svadjate... Inace ne namjeravam potrositi ni 1 KM na sliciceAko planiraš popunjavati album i zanima te **najmanji trošak uz najmanje duplikata**, onda je najbolja kombinacija:
* u početku kupovati **pakete/kutije**
* a kasnije prelaziti na **pojedinačne sličice, razmjenu ili naručivanje nedostajućih**
Razlog su upravo duplikati.
Kod Panini albuma u početku skoro svaka sličica bude nova, pa se paketi isplate. Međutim, kako puniš album, vjerovatnoća duplikata naglo raste. ([SwapMasters][1])
Primjer:
* kad imaš popunjeno možda 10–20% albuma → većina novih paketića donosi dosta novih sličica
* kad dođeš na 70–80% popunjenosti → često otvoriš cijeli paket i dobiješ skoro sve duplikate
Zbog toga je pred kraj mnogo skuplje “ganjati” zadnjih 20–30 sličica kupovinom paketića. ([CardPriceIQ][2])
Matematički je to poznato kao “coupon collector problem” — zadnje sličice su disproporcionalno teške za dobiti. ([arXiv][3])
Praktično:
* Ako kupuješ samo pojedinačno od početka → preskupa je svaka sličica i nema “zabave” otvaranja
* Ako kupuješ samo pakete do kraja → duplikati te finansijski unište
Zato većina iskusnih kolekcionara radi ovako:
1. kupi starter + nekoliko boxeva/paketa
2. skuplja duplikate za razmjenu
3. kad ostane malo praznih mjesta, pređe na pojedinačne sličice
Čak i Panini ima službu za naručivanje nedostajućih sličica baš zato što je završavanje samo preko paketića neefikasno. ([SwapMasters][1])
Još jedna zanimljivost: ljudi često misle da su svi paketi potpuno nasumični, ali postoje analize koje pokazuju da način pakovanja može stvarati određene obrasce duplikata. ([CEOCOLUMN][4])
Ukratko:
* **Za zabavu i početak** → paketi
* **Za ekonomičnost i završavanje albuma** → pojedinačne sličice i razmjena
* **Najgora opcija** → pokušavati završiti cijeli album samo otvaranjem paketa zbog ogromnog broja duplikata.
[1]: https://swapmasters.co.uk/how-collector ... hatgpt.com "How to Complete a Panini Sticker Album Properly"
[2]: https://www.cardpriceiq.com/news/2026-p ... hatgpt.com "2026 Panini FIFA 365 Stickers Review | CardPriceIQ"
[3]: https://arxiv.org/abs/1702.08874?utm_source=chatgpt.com "A Useful Solution of the Coupon Collector's Problem"
[4]: https://ceocolumn.com/business/offline/ ... hatgpt.com "Panini Business Model | How Panini Became a Billion-Dollar Brand [2020]"
-
moimoi
#6807 Re: Panini sličice
Je li mislis da oni odmah procentualno isto puste sve igrace u stampu?turbofolk wrote: ↑11/05/2026 10:39 Ne sad da nešto branim ni ove što kupuju po 5-10 paketića ni one što kuouju 2- 3 kutije po 50 paketića. Onaj ko ima lovu, logično je da kupi odmah više kutija od po 50 paketića. Recimo 3x50 paketića, što je sa 7 sličica u paketiću nekih 1050 sličica. Manja je mogućnost duplih unutar jedne kutije od 50 paketića, nego da kupuješ po 5 paketića iz deset različitih kutijane kažem da ih neće bit, al će ih bit manje u jednoj kutiji
Samo da se Luigiju u fabrici sjetim najmilijih, u istom paketiću mi dođođe dvije iste sličice. Promiješaj malo majstore![]()
Sumnjam.
Njima je u interesu, logicno, da kupujes svakodnevno kroz par mjeseci. Vise ces love potrositi.
- Plavo-bijeli
#6808 Re: Panini sličice
darius_maximus wrote: ↑11/05/2026 11:25 Ja koliko znam, Panini garantuje samo da u paketiću od 7 sličica neće biti duplikata.
Ovo je jedna od najčešćih tema među kolekcionarima, a odgovor je: uglavnom je istina, ali uz nekoliko važnih detalja.
Evo kako ta logika funkcioniše i odakle potiče:
1. Zašto se "box" (kutija) više isplati?
Glavni razlog nije u tome što Panini želi da te nagradi, već u procesu pakovanja i distribucije.
Slijed na proizvodnoj traci: Sličice se štampaju na velikim tabacima. Kada mašine pakuju kesice u jednu kutiju, one obično uzimaju kesice koje su punjene jedna za drugom. Zbog toga je statistička vjerovatnoća da dobiješ duplikate unutar te iste kutije svedena na minimum.
Garancija distribucije: Kolekcionari su godinama mjerili učinak i primijetili da u kutiji od 50 paketića (250 sličica) često dobiješ skoro 250 različitih sličica (često bude svega par duplih ili nijedan).
Problem pojedinačne kupovine: Ako kupuješ 50 kesica na različitim mjestima ili u različito vrijeme, miješaš različite serije i kutije, čime se drastično povećava šansa da "pogodiš" iste brojeve koje već imaš.
2. Odakle dolazi taj info?
Ne postoji zvanični "Panini pravilnik" koji to potvrđuje (oni se uvijek ograđuju terminom "nasumična distribucija"), ali info dolazi iz dva izvora:
Matematičke simulacije i "Case Breaks": Ljudi koji se profesionalno bave otvaranjem (YouTube kanali i forumi poput LastSticker ili Blowout Cards) decenijama dokumentuju sadržaj kutija. Podaci konzistentno pokazuju da su kutije fabrički sortirane da pokriju što širi spektar brojeva.
Logistika pakovanja: Panini koristi mašine koje sjeku tabake i ubacuju sličice u kesice po određenom redoslijedu. Da bi se osiguralo da kupci ne budu frustrirani odmah na početku, proces je dizajniran tako da jedna kutija nudi dobar "start" kolekcije bez ponavljanja.
Da li je uvijek tako?
Postoji jedan izuzetak: "Miješane kutije". Ponekad se desi da prodavci u trafikama dopunjuju poluprazne kutije kesicama iz drugih kutija. U tom slučaju, prednost kupovine čitave kutije nestaje jer je "narušen" fabrički niz.
Zaključak: Ako planiraš ozbiljnije popunjavati album, kupovina pune, neotvorene (zapakovane u celofan) kutije je skoro uvijek pametnija i jeftinija opcija na duge staze. Uštedjet ćeš na živcima koje bi potrošio na mjenjanje 30 duplih "običnih" igrača za jednu sjajnu sličicu.
- AmiĐa_Idriz
#6809 Re: Panini sličice
U subotu imao nekih obaveza pa nisam uspio ugrabiti ništa, juče ništa nije radilo. Jutros gdje god dođem nema na stanju ni albuma ni sličica 
- madesa
#6810 Re: Panini sličice
Konzum scc dosli albumi i slicice
-
tokio25
- REDDEVILS
#6812 Re: Panini sličice
I novine nemaju slicica, bingo isto 
- darius_maximus
#6813 Re: Panini sličice
Ovo nisu zvanične info, nego statistički obrasci.Plavo-bijeli wrote: ↑11/05/2026 11:37darius_maximus wrote: ↑11/05/2026 11:25 Ja koliko znam, Panini garantuje samo da u paketiću od 7 sličica neće biti duplikata.
Ne znam gdje je to raja "saznala" jer ja nigdje ne vidim zvanično nikakvu potvrdu te priče.Ovo je jedna od najčešćih tema među kolekcionarima, a odgovor je: uglavnom je istina, ali uz nekoliko važnih detalja.
Evo kako ta logika funkcioniše i odakle potiče:
1. Zašto se "box" (kutija) više isplati?
Glavni razlog nije u tome što Panini želi da te nagradi, već u procesu pakovanja i distribucije.
Slijed na proizvodnoj traci: Sličice se štampaju na velikim tabacima. Kada mašine pakuju kesice u jednu kutiju, one obično uzimaju kesice koje su punjene jedna za drugom. Zbog toga je statistička vjerovatnoća da dobiješ duplikate unutar te iste kutije svedena na minimum.
Garancija distribucije: Kolekcionari su godinama mjerili učinak i primijetili da u kutiji od 50 paketića (250 sličica) često dobiješ skoro 250 različitih sličica (često bude svega par duplih ili nijedan).
Problem pojedinačne kupovine: Ako kupuješ 50 kesica na različitim mjestima ili u različito vrijeme, miješaš različite serije i kutije, čime se drastično povećava šansa da "pogodiš" iste brojeve koje već imaš.
2. Odakle dolazi taj info?
Ne postoji zvanični "Panini pravilnik" koji to potvrđuje (oni se uvijek ograđuju terminom "nasumična distribucija"), ali info dolazi iz dva izvora:
Matematičke simulacije i "Case Breaks": Ljudi koji se profesionalno bave otvaranjem (YouTube kanali i forumi poput LastSticker ili Blowout Cards) decenijama dokumentuju sadržaj kutija. Podaci konzistentno pokazuju da su kutije fabrički sortirane da pokriju što širi spektar brojeva.
Logistika pakovanja: Panini koristi mašine koje sjeku tabake i ubacuju sličice u kesice po određenom redoslijedu. Da bi se osiguralo da kupci ne budu frustrirani odmah na početku, proces je dizajniran tako da jedna kutija nudi dobar "start" kolekcije bez ponavljanja.
Da li je uvijek tako?
Postoji jedan izuzetak: "Miješane kutije". Ponekad se desi da prodavci u trafikama dopunjuju poluprazne kutije kesicama iz drugih kutija. U tom slučaju, prednost kupovine čitave kutije nestaje jer je "narušen" fabrički niz.
Zaključak: Ako planiraš ozbiljnije popunjavati album, kupovina pune, neotvorene (zapakovane u celofan) kutije je skoro uvijek pametnija i jeftinija opcija na duge staze. Uštedjet ćeš na živcima koje bi potrošio na mjenjanje 30 duplih "običnih" igrača za jednu sjajnu sličicu.
A statistika je kao bikini...
Ja sam, do sada, u 12 paketića (84 sličice) dobio 3 duple.
Dakle, ovom stopom bih u 50 paketića trebao imati 12-13 duplih.
Recimo da ću imati tri puta lošiju sreću i sakupiti 35-40 duplih.
Po ovim "analizama", ako kupiš kutiju možeš očekivati 5-10% duplih, što je od 20 do 35 duplih.
Dakle, ono što si efektivno dobio je (možda) 10-ak manje duplikata (iako omjer može biti sasvim identičan).
Uporedo s tim si uspio da nemaš s kime mijenjati te duple.
Sad, pitanja su:
- je li bolje sakupiti (opet, možda) 10-ak više duplih i imati s kim mijenjati?
- da li Panini ima ikakav poticaj da stvarno smanji broj duplikata u paketima i smanji količinu paketića koje će kolekcionar kupiti?
- koliko su analize pristrasne da prikažu jednu stranu statistike (prilagođavanje podataka)?
- da li su analize "finansirane" da povećaju prodaju kutija?
Ja lično vjerujem da su kutije također štimane tako da nemaš nikakav značajan benefit, jer ne bi imalo nikakvog smisla s poslovne tačke gledišta.
Moguće da se varam, ali vjerujem da Panini zato nije nikada potvrdio da to radi i da garantuju samo za paketiće.
- zomri
#6817 Re: Panini sličice
Nekakva glad i pomama vlada za svim, od brašna u koroni, preko kulturnih događaja poput SFF i koncerata, pa evo i do sličica.
-
TheRedhead
- semsasuljakovic
#6819 Re: Panini sličice
Jebo sebi mater čuj 200 maraka za nešto što je 30 maraka regularno

-
dvajt
#6820 Re: Panini sličice
nek se ovi gladni istroše, za 20 dana kad budu posljednje slicice trazili, uzimaćemo im po 20-30 sliba za jednu 
- Eldo__
#6821 Re: Panini sličice
jel dostava barem besplatnasemsasuljakovic wrote: ↑11/05/2026 13:45 Jebo sebi mater čuj 200 maraka za nešto što je 30 maraka regularno
![]()
-
Mustang1
#6822 Re: Panini sličice
Ne pratite vi ali ista je situacija sa kinder jajima. Zbog ovih sto skupljaju nema kinder jaja uzeti 
- Logovan
#6823 Re: Panini sličice
Manje se brašno ganjalo nego sličice
-
TheRedhead
- Slatkorjeciva
#6825 Re: Panini sličice
Imam ja scan koji sam pokupila sa nekog Arg/Bra Drivea - original haman, ali fale neke sličice...turbofolk wrote: ↑11/05/2026 10:09 Ja još nisam prelomio da li da se upustim u ovu avanturu. Ništa još nisam nabavio, ni paketić sličica ni album. Možda nabavim samo album, kao što sam kupovao za svako prvenstvo na koje se nismo plasirali, pa ih čuvam prazne i nepopunjene. svi novi ganc
Bojim se da je premalo vremena da se album popuni. 2014, euforija je krenula u martu, a od polovice prvenstva,haman od početka jula, je bilo teško naći paketiće u prodaji jer ih više nisu distribuirali. Ja sam Brazil 2014 završio narudžbom zadnjih 20-ak sličica iz Širokog, i polijepio ih sa zadnjim danom prvenstva.
Imam negdje blesavu opciju, ako nađem kvalitetan scan svih sličica, mogao bih ih sam printat na samoljepljivom papiru i tako popunit album sa puno manje troška. Još uvijek ne razmišljam ozbiljno o ovoj opciji
![]()