Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#6801 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by alibaba_i_30_godina »

bitanga_sa_otesa wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Već me malo evo iritirani smijeh uhvatio i zbog ovoga, dosta je. Baci na pp da se ne zamaram svakakvim člancima. :lol:
ne znam ja nista o tome,zato i pitam,siguran sam da nisu cista posla....kontam da si vec istrazio :-D
Baš si bitanga. :lol:

Ma jok, ne interesuje me to toliko ko se gdje utalio i kako ... dovoljno je ovo što sam našao, jer me interesovalo u kontekstu izgradnje puta i zašto je zapelo.
problemnatravunu

#6802 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

JavierBosnia wrote:
Logovan wrote: To drugo. :D
Ne smije Efendic sad i to naplatiti, napravio safet zajko centar eto gradjanima opcine i malo po malo i vozic za djecu, pa atletsku pa sad ce i parking sve da se naplacuje.
Aj razumijem mora se odrzavati, ali ne predstavljaj kao poklon neki
U principu, nemam nista protiv naplate parkinga tamo, ali sa bas povoljnom cijenom, npr.0,5 KM sat bi bilo primjereno (sve po visoj cijeni je profiterstvo) , i da naplatne automate sklone sa ulaza, jer ce nastajati nezamislive guzve, dakle automat za plaćanje negdje na parkingu, na izlazu samo rampa, inače totalni haos (kojeg bi opet bilo :lol: )
bumerangss

#6803 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bumerangss »

alibaba_i_30_godina wrote: Nisam siguran da su riješili tu imovinsko-pravne odnose. Iako je to u suštini tim ljudima općina dala na korištenje znam da su se vlasnici tih piljara bunili i žalili. Neformalno i nepotvrđeno je da je u suštini to sve od jednog čovjeka, al' kao što rekoh, nije provjereno i više je rekla-kazala. :mrgreen:

Također, do mene je došla informacija da se ambulanta koja se također tu negdje u blizini nalazi treba izmještati ... uglavnom svašta u planu, a bagera nigdje.
Ambulant na spratu a apoteka i pošta su u prizemlju izmedju željeznicke stanice i djecijeg stadiona i to ce se rušiti ali tek kad se napravi sportska dvorana u cijem sklopu ce biti i ambulanta, apoteka i pošta a to ce se preseljenje vjerovatno desiti pred naredne izbore, mislim rezanje vrpce, zakuska i ubiranje glasova :mrgreen:

Istina je da su srušili anex škole i da tu trenutno prave tu sportsku dvoranu ali nisu makli od temelja :lol:
bumerangss

#6804 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bumerangss »

man_464 wrote:U Boljakovom potoku je planirano slijedeće:

Bosnaplast se ne smije čačkat radi baje koji to drzi pod svojom šapom.

Rusi se stadion.
Ruse se sve one piljare kladionice i kafići uz stadion.
Rusi se amulanta s poštom i apotekom.
Rusi se i gornja apoteka i autopraonica.
Ravna se postojeći Parking prostor.

Kruzni tok ce imati 4 prikljucka
Jedan iz pravca mosta dakle sa Alipasina.
Drugi iz pravca Brijesca.
Treci iz pravca Buca potoka(Dolacke)
Četvrti i peti su zapravo spoj 3 postojece ulice.
Iz platoa ispred skole onda ulice ispod zgrade i ulice koja je vodila u naselje Boljakov potok se formira 4 priključak.

Ovim zgrade postaju slicno onome na Hrasnom i moraće imati bukobrane 100%. Iz skole bahnes pravo u kružni.

Eh skola je pola srusena i radi se nova (novi moderni dio umjesto montažnog objekta.). Tu ce se prebaciti ambulanta. Bice vrtić i neka sala za fitnes valjda kako skontah. Nejse. Ugl dobija se 6 ucionica. A do sada je bilo 8. Ali nema to veze. Svakako je sad malo manje djece...

Kad smo kod skole.
Od kruznog u Brijescu do Kruznog u Boljakovom planirano je da bude ukupno 4 umjesto 2 trake. Dakle. Dvije ka gore i dvije ka dole. Ali sad je to opet neko potegao i rekao da se to nije nikad nije trebalo desiti i da kruzni u Brijescu nikad nije trebao ni postojati vec se autoput ravno trebao pružiti ka gradu bez uključenja autoputa u Safeta Zajke. Boljakov bi u tom slučaju dobio most i kruzni, a safeta zajke bi takodjer ostala na raspolaganju klasično 2 trake. Ovako bi oni da autoput spuste u Safeta zajke i da ga ne grade uporedo sa Safeta zajke sto je prvobitni plan.

Ako se ne varam iz Brijesca nekako tak autoput treba da se spoji kod Merkatora Lozinicka jelde. Ispraviti me ako grijesim.... I onda odatle prema Barama i u Vogošću cime bi bio pun krug oko grada.

Da se vratimo na Safeta Zajke. S obzirom da je kao sad opcija ipak da se autoput spusti u s. Zajke ista se mora sa 2 na 4 trake povećat. Kako bosnaplast ne da pedalj svog prostora onda se te dvije trake primicu skoli i bice bukvalno cesta pod prozorom skole. Tj škola ce biti sa 2 strane opkoljena prometnom saobracajnicom jos gore nego sada.....

Eto.
Ispraviti ako sta sam izvalio.
Ko je on?! :D
alibaba_i_30_godina

#6805 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

bumerangss wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Nisam siguran da su riješili tu imovinsko-pravne odnose. Iako je to u suštini tim ljudima općina dala na korištenje znam da su se vlasnici tih piljara bunili i žalili. Neformalno i nepotvrđeno je da je u suštini to sve od jednog čovjeka, al' kao što rekoh, nije provjereno i više je rekla-kazala. :mrgreen:

Također, do mene je došla informacija da se ambulanta koja se također tu negdje u blizini nalazi treba izmještati ... uglavnom svašta u planu, a bagera nigdje.
Ambulant na spratu a apoteka i pošta su u prizemlju izmedju željeznicke stanice i djecijeg stadiona i to ce se rušiti ali tek kad se napravi sportska dvorana u cijem sklopu ce biti i ambulanta, apoteka i pošta a to ce se preseljenje vjerovatno desiti pred naredne izbore, mislim rezanje vrpce, zakuska i ubiranje glasova :mrgreen:

Istina je da su srušili anex škole i da tu trenutno prave tu sportsku dvoranu ali nisu makli od temelja :lol:
Znam, prolazim tim putem skoro svaki dan i baš sve nekako izgleda tužno i nidokle. Ponekad se desi da vidim 3 radnika, možda se uvijek odmaraju kada proletim. :mrgreen:
bumerangss wrote:
man_464 wrote:U Boljakovom potoku je planirano slijedeće:

Bosnaplast se ne smije čačkat radi baje koji to drzi pod svojom šapom.
.
Ko je on?! :D
Napisao sam ja iznad u nekom od postova.
man_464

#6806 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by man_464 »

Rade oni dobro oko skole nove.
Vidi se temelj samo ali su citavo ljeto kopalini sredjivali teren.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6807 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

man_464 wrote:Rade oni dobro oko skole nove.
Rok januar 2019 :lol:
So What!

#6808 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Odobreno zaduženje od 3 mil. eura za izgradnju IX transverzale-poddionica III
Image

Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta IX transverzala - poddionica III (Rondo - Ulica Safeta Zajke, zajedno sa vezom IX transverzale s LOT-om 2C Sarajevske obilaznice) u iznosu od 3.000.000 eura.

Prihvatila je i informaciju o ovom kreditu, kao osnova za vođenje pregovora, te zadužila Federalno ministarstvo finansija, te ministarstva finansija i saobraćaja Kantona Sarajevo da u tim za pregovore o imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om, s kojim će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja, za koji će krajnji dužnik biti Kanton Sarajevo.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usaglašenog Ugovora između BiH i EBRD-a, a današnji zaključak dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.
SA-C
bumerangss

#6809 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bumerangss »

So What! wrote:Odobreno zaduženje od 3 mil. eura za izgradnju IX transverzale-poddionica III
Image

Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta IX transverzala - poddionica III (Rondo - Ulica Safeta Zajke, zajedno sa vezom IX transverzale s LOT-om 2C Sarajevske obilaznice) u iznosu od 3.000.000 eura.

Prihvatila je i informaciju o ovom kreditu, kao osnova za vođenje pregovora, te zadužila Federalno ministarstvo finansija, te ministarstva finansija i saobraćaja Kantona Sarajevo da u tim za pregovore o imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om, s kojim će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja, za koji će krajnji dužnik biti Kanton Sarajevo.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usaglašenog Ugovora između BiH i EBRD-a, a današnji zaključak dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.
SA-C
Jest da ce i moje unuce vracati taj kredit ali samo nek se gradi :sretan: :sretan: :sretan:
man_464

#6810 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by man_464 »

mk ultra wrote:
man_464 wrote:Rade oni dobro oko skole nove.
Rok januar 2019 :lol:
Hidzretske. :lol:
tec

#6811 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tec »

bumerangss wrote:
So What! wrote:Odobreno zaduženje od 3 mil. eura za izgradnju IX transverzale-poddionica III
Image

SA-C
Jest da ce i moje unuce vracati taj kredit ali samo nek se gradi :sretan: :sretan: :sretan:
Pokušaj još jednog ekser na kovčeg Gradski autoput jer spoj Lota 2c sa IX transverzalom prema ovom kreditu će biti proširenje Ulica Safeta Zajke na 4 trake ali kao obične gradske saobraćajnice a spoj od vijadukta preko pruge ce biti zid bez prolaza za GA. Naravno niko nije primjetio da se ovo gura sada na silu (plan je bio sredstva osposobiti iz budžeta 2019/2020) jer neko je jako zabrinut da će se formirati kantonalna vlast bez sda. Tako je plan što brze početi izgradnju da ne bi nekome palo napamet promjeniti projekat i nastaviti graditi gradski autoput. Ako neznate sadašnji radovi IX transverzale obuhvataju samo radove do pruge (bez kt, spoja na isti i mogućeg prolaza za GA) jer za to nisu postojale pare. Ovo je bio historijski najbrži zahtjev za kredit ikada.
Haris.ba

#6812 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

A zasto je nemoguce praviti dodati 4 trake Safet Zajko, i gradski autoput?

Bitno je samo da ispod mosta ostane trasa.
man_464

#6813 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by man_464 »

Zato što tim opet dobiješ autoput koji je ljudima pod nosom. I opet imaš uključenja direkt u autoput iz naselja. GA bi bio baška po pravom planu, a S. zajke bi dobila kružni sa prelazom preko mosta na A. Polje. I most u ovom slučaju sa spajanjem u S. Zajke ne bi išao preko GA. Neg bi kružni imao uključenja u naselje i prema A. polju i sve to direkt u GA u istom nivou.

But then...

Huso Ćesir strikes. :lol:

No passaran kroz Bosnaplast.
tec

#6814 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tec »

Haris.ba wrote:A zasto je nemoguce praviti dodati 4 trake Safet Zajko, i gradski autoput?

Bitno je samo da ispod mosta ostane trasa.
Zato sto ispod mosta će ostati ili za prugu ili za gradski autoput a kada se izgrade 4 trake na Safet Zajke od lot2c do IX neće vise niko raditi jer ce uvijek biti isprika da postoje te 4 trake.
Ali nema problema ti nastavi vjerovati u načelnika pa izvoli jer on se grčevito sada bori da okonča dalju priču a to mu je bilo i nastojanje od početka.
Haris.ba

#6815 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ja sam veliki zagovornik ideje gradskog autoputa (sada projekta koji više nije autoput - već brza cesta).

Ali, ne vidim nikakav problem proširenja na 4 trake Safet Zajko. Argument da će zbog toga što jedna izgrađena cesta koja opslužuje naselje biti argument da ne treba tranzit prema gradu, i to stopira brzu cestu - nek i stopira. Gluplji razlozi za mnoge stvari se potežu. Pa nek i taj bude.

Isto ko što je glup argument da se ljudima ispod kuća prave i redaju višetračne ceste, pa će se buniti.

Stvar je što ja tu razdvajam ulicu Safet Zajko od gradskog autoputa. jer na tom dijelu ima dovoljno prostora za to (skroz od famoznog kružnog sa spojem na autoput, pa do kružnog kod pružnog prelaza na Čengić Vilu. Jasno je da Bosnaplast mora ići. Stvar je sada samo cijene. Trenutno nema volje da se miče. Doće vakat i za to.
Trenutno, nema love za gradski autoput. Eno ko koke nešta grebu po prvoj transferzali. I vjerovatno u našim životima nećemo vidjeti ništa od gradskog autoputa (osim možda samo završetak petlje u Velešićima i to zbog prve tranferzale). I ne vidim problem proširenja Safeta Zajke da se ljudima koji tamo žive olakša da brže pređu prugu.

Razumijem ja lobije ukidanja željezničke pruge. I razumijem ja lobije protiv gradskog autoputa. Ne bih da širim, ali time bi se zakucale cijene naviše južno od trase pruge kroz korito MIljacke. A da ne pričam o cijenama u centru. Zato će i prva transferzala sporo da se pravi.
Meni gledajući uski interes, i to odgovara. Recimo, jedan građevinac iz Kiseljaka sam kaže da mu se ne isplati završetak te trase. Jer onda rijetko ko bi kupovao njegove stanove po Stupu. Helem, čekamo da vidimo projekat mosta i kružnog. Je li potpisan katil ferman gradskom autoputu.
abdulazizsarajevo

#6816 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by abdulazizsarajevo »

niko vise i ne spominje prvu transferzalu....izbori prosli...koji je ublehas onaj Mirza H. SBB...
nepass1

#6819 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

A sta je sa sarajevo gorazde cestom, jedu poceli :lol:
Cossack

#6820 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

nepass1 wrote:A sta je sa sarajevo gorazde cestom, jedu poceli :lol:
Počeli su a za cca dvije godine nastavljaju :mrgreen: :bih:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6821 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Šta je sa priključkom Hadzici - Vlakovo
Vijest objavljena u februaru, tender u junu, kraj tendera u augustu, sad je oktobar :lol:

https://www.akta.ba/investicije/objavlj ... rsce/91803

Zelja, volja, znanje... Postoji li?
Haris.ba

#6822 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Treba se slikati pred neke izbore. Samo je pitanje koje.

Izgleda da je gotovo sve zakočeno u Autocestama do nove vlasti.
alibaba_i_30_godina

#6823 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Haris.ba wrote:
Razumijem ja lobije ukidanja željezničke pruge. I razumijem ja lobije protiv gradskog autoputa. Ne bih da širim, ali time bi se zakucale cijene naviše južno od trase pruge kroz korito MIljacke. A da ne pričam o cijenama u centru. Zato će i prva transferzala sporo da se pravi.
Meni stvarno nije jasno zašto bi neko želio da se ukine ili izmjesti željeznička pruga. U svim normalnim ekonomijama i glavnim gradovima željeznica je žila kucavica i transportuje ljude direktno do samog centra, a samo bi mi kao izmještali?! Ko to lobira ukidanje, šta predlažu umjesto?
Haris.ba

#6824 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ti ko iz pustinje sad došao.

Trenutno lice ukidanja željezničke pruge do grada je jedan načelnik jedne općine u Sarajevu.
Ukidamo prugu, da bi napravili cestu. Otprilike je to priča. A željeznička stanica ce pravi u Rajlovcu.

Meni lično - opet pozitivno. Ali katastrofalno za razvoj grada.

P.S.
Eno u Kaliforniji lome budžete da konačno naprave modernu prugu. Prave šinski javni saobraćaj po Los Anđelesu. Ali, naše vizionare niko ne može preteći.
Naslovnica

#6825 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Dovoljno je preko Google maps pogledati koliku površinu zauzima trasa sadašnje pruge, kolosijeka, perona...koje u špici sezone koristi, u prosjeku, 200 ljudi, van sezone zanemarljiva brojka.
Da nije žalosno bili bi smiješno.
Naravno da se ova beskorisna dionica pruge treba izmjestiti negdje drugo (Rajlovac), a na trasi od Rajlovca do ŽS izgraditi gradski autoput i tramvajsku prugu, koja se apsolutno može povezati sa linijama 1 i 4, i od Rajlovca spojiti prema glavnoj tramvajskoj trasi. Ljepota.
ŽS je pod zaštitom države, ali se to može promijeniti, zašto da ne.
Onolika zgradurina, 7 perona, onolika trasa pruge, beskoriani kolosijeci, sve to stoji neiskorišteno, bez ikakve nade da će se nešto drastično promijeniti. Nikada više željeznica u BiH neće biti ni sjena onoga što je nekada bila.
Sve ovo što sam napisao je pod uslovom da SDA građevinska mafija ne ukloni prugu i ne opali zgradu na zgradu. E to bi bila katastrofa, a od njih me ništa ne bi iznenadilo.
Post Reply