Demokratska fronta Željko Komšić
- madner
#6801 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ako clanstvo bira UO, onda vrh i da hoce ne utice na sastav istog.
-
Hafis
#6802 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ali zašto je UO ipak ispao jednonacionalan?madner wrote:Ako clanstvo bira UO, onda vrh i da hoce ne utice na sastav istog.
To je ipak pitanje za vrh stranke. Centrala iz Sarajeva prepustila lokalnim ''patriJotama'' da organiziraju UO, i oni se malo po navici zanjeli. Trebali su reagirati na vrijeme i otkloniti ovaj propust. Sada je ipak prekasno, i dokle god stranka bude postojala (mada joj ne slutim dug vijek) ovdje će imati prefiks ''bošnjačka'' - što znači drastično smanjenu glasačku bazu u HNK i šire.
- biske
#6803 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
imala bi ona "ovdje" kod vas taj prefiks sve kad ne bi imala ni jednog jedinog lokalnog bošnjaka u članstvu. šta predlažeš kao alternativu, HDF?Hafis wrote:Ali zašto je UO ipak ispao jednonacionalan?madner wrote:Ako clanstvo bira UO, onda vrh i da hoce ne utice na sastav istog.
To je ipak pitanje za vrh stranke. Centrala iz Sarajeva prepustila lokalnim ''patriJotama'' da organiziraju UO, i oni se malo po navici zanjeli. Trebali su reagirati na vrijeme i otkloniti ovaj propust. Sada je ipak prekasno, i dokle god stranka bude postojala (mada joj ne slutim dug vijek) ovdje će imati prefiks ''bošnjačka''.
- madner
#6804 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Mislis monoetnican? Meni pak izgleda da nije tako, onako povrsno gledano ima svega.
Ne vidim poentu da se ukljucuju druge nacije u rad politicke stranke.
Ne vidim poentu da se ukljucuju druge nacije u rad politicke stranke.
-
Hafis
#6805 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Objektivno, da se stranka nazove ''Hrvatska katoličko-zavičajno domoljubna stranka'' koju vodi ŽK, članstvo u njoj bi se smatralo jednim od smrtnih grijehova.biske wrote:imala bi ona "ovdje" kod vas taj prefiks sve kad ne bi imala ni jednog jedinog lokalnog bošnjaka u članstvu. šta predlažeš kao alternativu, HDF?Hafis wrote:Ali zašto je UO ipak ispao jednonacionalan?madner wrote:Ako clanstvo bira UO, onda vrh i da hoce ne utice na sastav istog.
To je ipak pitanje za vrh stranke. Centrala iz Sarajeva prepustila lokalnim ''patriJotama'' da organiziraju UO, i oni se malo po navici zanjeli. Trebali su reagirati na vrijeme i otkloniti ovaj propust. Sada je ipak prekasno, i dokle god stranka bude postojala (mada joj ne slutim dug vijek) ovdje će imati prefiks ''bošnjačka''.
Međutim, mogao je ipak pokušati uloviti nešto, jer nisu baš svi Hercegovci s bijelim čarapama, kockaste glave, s BMW-om i čačom u Njemačkoj. Ima normalnih i obrazovanih ljudi, ne previše opterećenih nacionalnim i svjesnih situacije u kojoj se ovo društvo nalazi (kao što sam i sam
Međutim, nije htio eksperimentirati, i ne previše izgubiti na potrebnom nacionalnom štihu stranke, i odlučio je krenuti u borbu za bošnjačke glasove.
- htcxone
#6806 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
ukratko
u DF su dobrodosli svi ljudi svih vjera i nacija koji su
POŠTENI
SPOSOBNI
to je jedina podjela, nema ovaj ili onaj, kome je to u glavi ima nacionalne stranke!!!
u DF su dobrodosli svi ljudi svih vjera i nacija koji su
POŠTENI
SPOSOBNI
to je jedina podjela, nema ovaj ili onaj, kome je to u glavi ima nacionalne stranke!!!
-
Alibasa
#6807 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Hafis wrote:Nije da sam brojač krvnih zrnaca, ali stranka koja kaže za sebe da je multietnička, da je protiv nacionalnih podjela, okrenuta svima i ima za cilj ujediniti sve građane ove države i bla bla bla - morala bi ipak povesti računa o nacionalnoj zastupljenosti vodstva stranke, pogotovo u nacionalno heterogenoj sredini kao što je Mostar (jednoj od posljednjih u BiH).
Čak je i SDP Mostar imao donekle sluha za tu činjenicu, ipak su koliko-toliko vodili računa o toj realnosti (mada po mom mišljenju nedovoljno, ali su se barem trudili u nekim određenim granicama)
DF ide još dalje. Od 9 članova općinskog odbora 6 je Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat (neću ovdje naglašavati ništa o personalnim karakteristikama imenovanih), što je ipak u potpunoj suprotnosti s približnom nacionalnom strukturom stanovništva Mostara.
Normalno je da nisu vi ljudi pametni kao ja, i da će , obzirom na tu ‘’neobičnu listu’’, DF smatrati i doživljavati kao bošnjačku stranku (što u suštini i jeste). Ali me čudi ipak to DF-ovo olako odustajanje od plašta ‘’multietničnosti’’ upravo u najneuralgičnijoj točci u FBiH. Da je barem pokušao, ne bi ništa izgubio. Ovako, opredjelio se za kampanju okrenutu isključivo bošnjačkom glasačkom tijelu u Hercegovini i tu će imati za protivnika SDP, koji je ruku na srce ipak mnogo snažniji (poglavito personalno), organiziraniji i iskusniji . Tako da mislim da sudbina DF-a u Hercegovini nije baš najoptimističnija.
- Pitarrr82
#6808 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Jedan od izabranih predsjednika OO smijenjen jer je "lobirao" za glasove za OO... 
-
Alibasa
#6809 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ništa ti stavi jednog nepismenog umjesto onog pismenijeg, samo zato što nije podijeljen na 1:1:1, odnosno da ih bude isto.Alibasa wrote:Hafis wrote:Nije da sam brojač krvnih zrnaca, ali stranka koja kaže za sebe da je multietnička, da je protiv nacionalnih podjela, okrenuta svima i ima za cilj ujediniti sve građane ove države i bla bla bla - morala bi ipak povesti računa o nacionalnoj zastupljenosti vodstva stranke, pogotovo u nacionalno heterogenoj sredini kao što je Mostar (jednoj od posljednjih u BiH).
Čak je i SDP Mostar imao donekle sluha za tu činjenicu, ipak su koliko-toliko vodili računa o toj realnosti (mada po mom mišljenju nedovoljno, ali su se barem trudili u nekim određenim granicama)
DF ide još dalje. Od 9 članova općinskog odbora 6 je Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat (neću ovdje naglašavati ništa o personalnim karakteristikama imenovanih), što je ipak u potpunoj suprotnosti s približnom nacionalnom strukturom stanovništva Mostara.
Normalno je da nisu vi ljudi pametni kao ja, i da će , obzirom na tu ‘’neobičnu listu’’, DF smatrati i doživljavati kao bošnjačku stranku (što u suštini i jeste). Ali me čudi ipak to DF-ovo olako odustajanje od plašta ‘’multietničnosti’’ upravo u najneuralgičnijoj točci u FBiH. Da je barem pokušao, ne bi ništa izgubio. Ovako, opredjelio se za kampanju okrenutu isključivo bošnjačkom glasačkom tijelu u Hercegovini i tu će imati za protivnika SDP, koji je ruku na srce ipak mnogo snažniji (poglavito personalno), organiziraniji i iskusniji . Tako da mislim da sudbina DF-a u Hercegovini nije baš najoptimističnija.
-
Hafis
#6810 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Čestitam, uspjeh već nakon drugog pokušaja
Još kad bi pismeno i shvatljivo posložio rečenicu možda bih pokušao i sastaviti kakav odgovor.
Još kad bi pismeno i shvatljivo posložio rečenicu možda bih pokušao i sastaviti kakav odgovor.
-
kox
#6811 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Koji ?Pitarrr82 wrote:Jedan od izabranih predsjednika OO smijenjen jer je "lobirao" za glasove za OO...
-
mali_balon
#6812 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Koji OO?Pitarrr82 wrote:Jedan od izabranih predsjednika OO smijenjen jer je "lobirao" za glasove za OO...
Vidim lupa se ko p po samaru, pa sta da radimo ako su vecina bosnjaci jel sad trebamo sa puskom ici po gradu i traziti srbe i hrvate da se uclane, ako hoce da se uclane nek se uclanjuju imat ce ista prava kao i svi.
Cudi me da se niste uhvatili problema tkz. spolne diskriminacije, jer ima OO u kojima nema zena (po meni je to veci problem).
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#6813 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Hafis wrote:Nije da sam brojač krvnih zrnaca, ali
Zanimljivo inače da svi šovinisti počinju iskaz "Nisam šovinista ali", uvijek jedno ali iza
Ako su već svi isti lopovi, laktaši karijeristi, oportunisti i materijalisti, onda samo radi ovih i ovakvih citiranih treba dati podršku DF-u. Bar urbani elemenat. U kamenjaru nikad progres i nije cvjetao.
-
Hafis
#6814 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Hvala na komplimentima. Ali mi to baš i ne imponira, jer ne dolazi od objektivne i mjerodavne stzrane, što je ipak nebitno za daljni nastavak ovog posta.KatarinaKosaca wrote:Hafis wrote:Nije da sam brojač krvnih zrnaca, ali![]()
Ovo ipak staviti na temu vic dana ili provala mjeseca
Zanimljivo inače da svi šovinisti počinju iskaz "Nisam šovinista ali", uvijek jedno ali iza
Ako su već svi isti lopovi, laktaši karijeristi, oportunisti i materijalisti, onda samo radi ovih i ovakvih citiranih treba dati podršku DF-u. Bar urbani elemenat. U kamenjaru nikad progres i nije cvjetao.
Međutim, ostajem pri svome: nisam brojač krvnih zrnaca (mada ih ovdje ima stvarno popriličan broj), sasmo konstatiram.
Treba biti realan i živjeti u realnom svijetu:
Ako želiš politički djelovati u jednom neuralgičnom gradu, u kojem imaš ambicije organizirati stranku koja će se po tvojoj zamisli izdići iznad njegovih specifičnih nacionalnih podjela, onda moraš voditi brigu i o takvim sitnicama.
Primjer: SDP-u se recimo zamjera što nema dovoljno podrške u većinskim srpskim i hrvatskim područjima, već jedino i isključivo u područjima gdje u velikoj većini žive Bošnjaci. Neću ulaziti zašto je to tako, ali je činjenica. Iluzorno je recimo očekivati da SDP u nekom općinskom odboru npr. u Sarajevu ili Zenici mora izigravati nacionalni triparitet, jer to doista ne bi imalo smisla. Recimo, SDP u sredinama gdje Bošnjaci nisu većina veoma dosta vodi računa o nacionalnom sastavu općinskih odbora, tako da postoje određeni općinski odbori gdje je nacionalni sastav odbora gotovo izbalansiran - ŠTO NIJE SLUČAJNO, već je stvar mudre političke procjene i svjesnosti realiteta. Hvala bogu, realiteti su takvi i neke stvari jednostavno moraš poštivati, da bi bio prihvaćen u svim sredinama.
Međutim, taj ''tvoja'' DF očito nije svjesna realnosti. U županiji koja ima otprilike preko 55% hrvatskog stanovništva (nadam se da će mi ero_pravi oprostiti ovo bogohuljenje i atak na njegovu teoriju ''dikelenja u Opuzenu i Dubrovniku''), u sredini koja ima određene ''probleme'' još od ratnih dešavanja, praviti stranku pomirenja, i samozvanu multietničku stranku - jednonacionalnim sastavom vođsta je po tebi sasvim normalno, a oni koji ukazuju na tu nedosljednost su šovinisti (kako me gore svrsta).
To je taj tipični sarajevski mentalitet: kako ćemo - lako ćemo...ha-bu....pa ako ne ide: vidi mu glave..
Činjenica je da će DF biti isključivo bošnjačka nacionalna stranka, i to ne samo u sredinama i gradovima gdje žive Bošnjaci u 90, 95% i većem omjeru (pošto onda i nema nekog drugog izbora), već i u ovakvim sredinama gdje se to nije moralo desiti, a desilo se.
A to nije posljedica ''kamenjara i cvjetanja progresa'', već površnost, neznanje i nesnalaženje stranačkog vođstva.
O tome govorim.
- madner
#6815 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Tu ima jedan realan problem koji se moze vidjeti na primjeru RH. Ako je HDZ poslje afere Sanader pobjedio sa druge strane granice, nije realno ocekivati veci odziv sa ove strane granice. Bez obzira na etnicki predznak, biracko tijelo ne gotivi previse ljevu opciju.
-
Hafis
#6816 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne kudi konja kojeg nisi jahao. Da nije bilo SDP-a i onog glupiranja s Komšićem, HDZ danas ne bi možda ni postojao. Ja znam kako su stajali prije 4-5 godina i sve je mirisalo na rasulo. U jednom normalnom političkom ambijentu, oni bi jednostavno isparili - na vrh glave su se svima popeli.madner wrote:Tu ima jedan realan problem koji se moze vidjeti na primjeru RH. Ako je HDZ poslje afere Sanader pobjedio sa druge strane granice, nije realno ocekivati veci odziv sa ove strane granice. Bez obzira na etnicki predznak, biracko tijelo ne gotivi previse ljevu opciju.
Međutim, zato su tu sarajevski multietničari u liku ''predsjednika svih građana'' ŽK, i osobito Lagumdžije (koji je dušu dao za podbadanje, vađenje živaca i dizanje tenzija), razdoblja neponovljive FTV i onog svakodnevnog masakriranja, stigmatiziranja, podjebavanja...i HDZ je spretno prihvatio tu nesebičnu ruku podrške i iskoristio tu situaciju prestaviši se kao ''zaštitnik''. A da je bilo potrebe za zaštitom, bilo je.
Potpuno pogrešan pristup, katastrofalne greške.
- Pitarrr82
#6817 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ilijasmali_balon wrote:Koji OO?Pitarrr82 wrote:Jedan od izabranih predsjednika OO smijenjen jer je "lobirao" za glasove za OO...
Vidim lupa se ko p po samaru, pa sta da radimo ako su vecina bosnjaci jel sad trebamo sa puskom ici po gradu i traziti srbe i hrvate da se uclane, ako hoce da se uclane nek se uclanjuju imat ce ista prava kao i svi.
Cudi me da se niste uhvatili problema tkz. spolne diskriminacije, jer ima OO u kojima nema zena (po meni je to veci problem).
-
hizo ramidovic
#6818 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
covjece, koje ti budalastine izvaljujes, i jos hoces da te neko ozbiljno shvati...Hafis wrote: Ne kudi konja kojeg nisi jahao. Da nije bilo SDP-a i onog glupiranja s Komšićem, HDZ danas ne bi možda ni postojao. Ja znam kako su stajali prije 4-5 godina i sve je mirisalo na rasulo. U jednom normalnom političkom ambijentu, oni bi jednostavno isparili - na vrh glave su se svima popeli.
- madner
#6819 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Karamanko odje. Bez desne stranke nista od raspada.Hafis wrote:Ne kudi konja kojeg nisi jahao. Da nije bilo SDP-a i onog glupiranja s Komšićem, HDZ danas ne bi možda ni postojao. Ja znam kako su stajali prije 4-5 godina i sve je mirisalo na rasulo. U jednom normalnom političkom ambijentu, oni bi jednostavno isparili - na vrh glave su se svima popeli.madner wrote:Tu ima jedan realan problem koji se moze vidjeti na primjeru RH. Ako je HDZ poslje afere Sanader pobjedio sa druge strane granice, nije realno ocekivati veci odziv sa ove strane granice. Bez obzira na etnicki predznak, biracko tijelo ne gotivi previse ljevu opciju.
Međutim, zato su tu sarajevski multietničari u liku ''predsjednika svih građana'' ŽK, i osobito Lagumdžije (koji je dušu dao za podbadanje, vađenje živaca i dizanje tenzija), razdoblja neponovljive FTV i onog svakodnevnog masakriranja, stigmatiziranja, podjebavanja...i HDZ je spretno prihvatio tu nesebičnu ruku podrške i iskoristio tu situaciju prestaviši se kao ''zaštitnik''. A da je bilo potrebe za zaštitom, bilo je.
Potpuno pogrešan pristup, katastrofalne greške.
ZK i Zlaja su izgovori, nije SDP jedina alternative.
-
Hafis
#6820 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Valjda ja znam kakva je ovdje situacija bila prije izbora 2010. Rasulo. I možda početak nećega drugog.madner wrote: ZK i Zlaja su izgovori, nije SDP jedina alternative.
Međutim, na scenu stupa neponovljivi zlaja. HDZ je to maksimalno iskoristio. Pa šta misliš ti da bi se mogli ovoliko qurčiti u Briselu, da nije bilo onog glupog projekta Komšić. Poklopili bi ih po glavi prvi dan. Dali su im štof u ruke, ali i podigli su rejting u domaćoj javnosti pričom o ugroženosti. Još kad kad je sarajevska ekipa na to sve nakalemila ''doktora'' Jurišića, Živka, Karolinu platformašku, Lijane... (likovi iz monty paytona), uspjeh je bio zajamčen.
Da nije bilo Zlatka i projekta ''Komšić'', ja bih ti rođak danas bio, ako ništa barem zastupnik u federalnom domu, i to još najfotogeničniji
- Better Man
#6821 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Prva i najveća greška DF, a što ih može skupo koštati je otvorena koalicija u Sa Kantonu i Unsko-Sanskom Kantonu, gdje su podržali SDA u rušenju SDP-ove Vlade i još u SA kantonu pristali da budu u Vladi SDA. Kako možeš podržavati i biti u koaliciji sa mafijom koja 23 godine pljačka i uništava ovu zemlju. Građanima treba neko ko će ultimativno odbiti bilo kakvu saradnju sa SDA i ostalim kriminalnim strankama i ko će ako dođe na vlast pokrenuti pitanje krivične odgovornosti za kriminal i korupciju svih tih kriminogenih starnaka i njihovih ljudi.
- htcxone
#6822 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
odakle tebi ova glupost?Better Man wrote:Prva i najveća greška DF, a što ih može skupo koštati je otvorena koalicija u Sa Kantonu i Unsko-Sanskom Kantonu, gdje su podržali SDA u rušenju SDP-ove Vlade i još u SA kantonu pristali da budu u Vladi SDA. Kako možeš podržavati i biti u koaliciji sa mafijom koja 23 godine pljačka i uništava ovu zemlju. Građanima treba neko ko će ultimativno odbiti bilo kakvu saradnju sa SDA i ostalim kriminalnim strankama i ko će ako dođe na vlast pokrenuti pitanje krivične odgovornosti za kriminal i korupciju svih tih kriminogenih starnaka i njihovih ljudi.
ja ne znam kako neko moze "koalirati" a izbori jos nisu bili, niti ja, kao clan imam i jednu jedinu informaciju o"koaliranju"
jos jedan "ŠUPLJAK"
-
rahmanjin
#6823 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
gore je kad se vadis a nemas argumenata, nego da sutis. Molim te, ciji su clanovi Damir Marijanovic i Hanka Vajzovic?htcxone wrote:odakle tebi ova glupost?Better Man wrote:Prva i najveća greška DF, a što ih može skupo koštati je otvorena koalicija u Sa Kantonu i Unsko-Sanskom Kantonu, gdje su podržali SDA u rušenju SDP-ove Vlade i još u SA kantonu pristali da budu u Vladi SDA. Kako možeš podržavati i biti u koaliciji sa mafijom koja 23 godine pljačka i uništava ovu zemlju. Građanima treba neko ko će ultimativno odbiti bilo kakvu saradnju sa SDA i ostalim kriminalnim strankama i ko će ako dođe na vlast pokrenuti pitanje krivične odgovornosti za kriminal i korupciju svih tih kriminogenih starnaka i njihovih ljudi.
ja ne znam kako neko moze "koalirati" a izbori jos nisu bili, niti ja, kao clan imam i jednu jedinu informaciju o"koaliranju"
jos jedan "ŠUPLJAK"
- Better Man
#6824 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Jeli Hanka Vajzović podržala smjenu Vlade Kantona SA i jeli ista glasala za novu Vladu sa SDA i jeli Marjanović bio ministar u toj istoj Vladi? I jeli ista ta DF podržala SDA i glasala za smjenu Vlade USK? Kako možete prosipati šuplju i demagogiju kad se sve jasno vidi.htcxone wrote:odakle tebi ova glupost?Better Man wrote:Prva i najveća greška DF, a što ih može skupo koštati je otvorena koalicija u Sa Kantonu i Unsko-Sanskom Kantonu, gdje su podržali SDA u rušenju SDP-ove Vlade i još u SA kantonu pristali da budu u Vladi SDA. Kako možeš podržavati i biti u koaliciji sa mafijom koja 23 godine pljačka i uništava ovu zemlju. Građanima treba neko ko će ultimativno odbiti bilo kakvu saradnju sa SDA i ostalim kriminalnim strankama i ko će ako dođe na vlast pokrenuti pitanje krivične odgovornosti za kriminal i korupciju svih tih kriminogenih starnaka i njihovih ljudi.
jos jedan "ŠUPLJAK"
-
kox
#6825 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sadašnja vlada KS je formirana prije nego je DF osnovan. Damir Marjanović je u vladu ušao kao ekspert i nestranačka ličnost, tek naknadno je prišao tada tek formiranom DF-u.
Pri tome treba imati na umu da je Musićevu vladu i trebalo smijeniti, što ne znači da ne treba smijeniti i trenutnu.
Za USK nemam dovoljno informacija, ali koliko vidim u medijima i čujem od ljudi Lipovača je u potpunosti zaslužio smjenu.
Pri tome treba imati na umu da je Musićevu vladu i trebalo smijeniti, što ne znači da ne treba smijeniti i trenutnu.
Za USK nemam dovoljno informacija, ali koliko vidim u medijima i čujem od ljudi Lipovača je u potpunosti zaslužio smjenu.