Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tec

#6776 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

the_stick wrote: dakle... osnovne teze ovog posta su:
- da je samoproglasena gradjanska stranka 80 km izgradila sama od sebe...
- da nisu gradili dionice koje su vec bile pripremljene u smislu zavrsene ekspropriacije i obezbijedjenog finansiranja...
- da su gradili posteno, kvalitetno i bez zavrtanja
- da su uistinu zavrsili dionice na kojima se radovi i dalje odvijaju
- da su narednoj vlasti pripremili teren za 80 novih KM, tako sto su zavrsili ekspropriaciju i obezbijedili finansiranje

nazalost, ni jedna od ovih teza nije tacna... nije bitno ko je dobio najvise glasova, ali je vise nego evidentno ko je izgubio najvise glasova.. na njihovu zalost, narod nije nasjeo na ove lazne price o samoinicijativnoj izgradnji 100 km autoputa...
Prije nego sto držiš drugima lekcije provjeri dali je ono što tvrdiš ispravno da ne ispada da ti pišeš gluposti.

- Nijedna stranka nije ništa gradila nego JP Autoceste nisu u pitanju nikakvih 80 km nego 57 km.
- One započete su ispale problematične (Vijenac, lot 1 sarajevske zaobilaznice, itd)jedina završena eksproprijacija je bila Bijača - Kravice (4,09km), ostala eksproprijacija je rađena poslje usvajanje novog zakona o eksproprijaciji 2011 godine. Financiranje je djelomično bilo obezbjeđeno stime za neke dionice su bez predviđali niske cijene (iako su procjena evropskih banaka ispale tačne), kao na primjer Svilaj - Odžak €30 mil za 11km dionicu.
- Izmišljene afere i varanja nisu činjenice
- Šminkanje i ne završeni radovi nisu ista stvar
- Teren jeste pripremljen započet je proces, od projekta fali samo petlja Zenica sjever, eksproprijacija je gotova na vise od 30 km sto je više nego prije 4 godine i djelomično financiranje oko €250 mil. je obezbjeđite i potpisano.

Ako nastave raditi JP Autoceste kako je započeo Truhlj nastavio Karić nebi trebalo biti problema ostvariti predviđeno. Sada ako dođu osobe opsjednute politikom onda možda neće, ali to će se sve vidjeti. JP Autoceste postoje jer su Evropske Banke sto vise nastojale da izbace politiku iz tih projekata toliko da su godinu dana 2010 blokirali izgradnju.
nineinchnails

#6777 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Nadam se da ce biti tako kao sto tvrdite, da je nemoguce vec obezbijedjenim sredstvima upravljati drugacije od prvobitne namjene, te da je uticaj stranaka onemogucen i/ili krajnje limitiran. Optimisticne izjave.
Skyfox

#6778 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Skyfox »

amir79 wrote:vozio sam AP do tarčina, ma odlično, kao da nisi u BIH.

kakvi su planovi za nastavak gradnje??? treba sad ivan sedlo i bradinu savladati
Prosao i ja za vikend, stvarno odlicno napravljeno! Medjutim u povratku mi se ucinilo da nije bas najravnija cesta, poprilicno se treskalo auto, mozda je jos neko primjetio?
M e m o

#6779 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by M e m o »

OldMayor wrote:@the_stick,

Ok, ali sve to ne mijenja cinjenicu da se u posljednje 4 godine izgradilo pet puta vise autoputeva nego u prethodnih 15 godina.
obična propaganda komunjara na koju si očeigledno pao, ili si sam taj pa udario istu takvu propagandu
čik elaboriraj tu svoju tvrdnju
dakle, pokaži nam šta je izgrađeno do dolaska komunjara,
šta su ZATEKLI u izgradnji (ovo dobro pazi !!)
i realno šta su u svom mandatu ZAPOEČELI i završili
tec

#6780 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

nineinchnails wrote:Nadam se da ce biti tako kao sto tvrdite, da je nemoguce vec obezbijedjenim sredstvima upravljati drugacije od prvobitne namjene, te da je uticaj stranaka onemogucen i/ili krajnje limitiran. Optimisticne izjave.
:-) :lol:
Kakav optimizam? Ako ne znaš kako se koriste kreditna sredstva od EiB, EBRD, OPEC itd onda molim te komentiraj.
Tenderi se rade po prema pravilima tih financijskih institucija. Odabir izvođača se ne može uraditi bez odobrenja tih financijskih institucija. Banke plaćaju izvođača za završen dio dionice (prema ugovoru) kako mogu biti potrošene za neku drugu svrhu.
Nisu ovo donacije pa da neke pare legnu na račun te pare nikada ne dolaze na račun JP Autocesta tako da one ne mogu raditi sa tim parama ništa osim onog za šta su namijenjene. Prekini ponavljati čaršiske gluposti o param kojim su legli na račun.
jefferson

#6781 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jefferson »

nineinchnails wrote:Nadam se da ce biti tako kao sto tvrdite, da je nemoguce vec obezbijedjenim sredstvima upravljati drugacije od prvobitne namjene, te da je uticaj stranaka onemogucen i/ili krajnje limitiran. Optimisticne izjave.
Covjek ti je vec rekao, institucije koje dajus redstva ne prebacuju sredstva sa svog racuna na racun nasih institucija cim se ugovor potpise.
Sredstva su uslovljena pocetkom planova, eksproprijacija itd. I onda sredstva se uplacuju inkrementalno kako idu etape.
Jelti fakat mislis da EU ili bilo koja svjetska institucija ne zna za malverzacije? Jel ti mislis da su nasi mozda pametniji od njih> Nasi mozda znaju zajebat ovce koje glasaju za njih (ne mzoda, evo vec 22 godine to rade) ali ajro moj, svijet je to davno prosao. EBRD, IMF td, imali su davnih dana posla sa daleko vecim maherima nego sto su nasi.
Da smo pokupili svu pamet svijeta ne bi bili tu gdje jesmo, nego bi mi nekome davali kredite a ne uzmali ih.
golfiista

#6782 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by golfiista »

Dva pitanja.
Kako znas da je cesta nekvalitetna?
Kako znas da se kralo lopatama?
Alfons Kauders

#6783 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Covjek ti je vec rekao, institucije koje dajus redstva ne prebacuju sredstva sa svog racuna na racun nasih institucija cim se ugovor potpise.
Sredstva su uslovljena pocetkom planova, eksproprijacija itd. I onda sredstva se uplacuju inkrementalno kako idu etape.
Jelti fakat mislis da EU ili bilo koja svjetska institucija ne zna za malverzacije? Jel ti mislis da su nasi mozda pametniji od njih> Nasi mozda znaju zajebat ovce koje glasaju za njih (ne mzoda, evo vec 22 godine to rade) ali ajro moj, svijet je to davno prosao. EBRD, IMF td, imali su davnih dana posla sa daleko vecim maherima nego sto su nasi.
Da smo pokupili svu pamet svijeta ne bi bili tu gdje jesmo, nego bi mi nekome davali kredite a ne uzmali ih.
fakat :D

et sjebace neki nas kokoshar zapadne bankare :D ljudi rade s milijardama, plasiraju ih sirom svijeta, od razvijenih zemalja do vukojebina spram kojih pazaric izgleda ko las vegas... :D ne bacaju tricu na pijaci jebem mu mater :D

al et nasi ce ih sjebat :lol: jah :lol:
supercali

#6784 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

Cubrilovic je pred izbore mogao reci da ce biti asfalt metar debljine isto kao sto je sdp pozurio da otvori vlakovo tarcin
Hajlac

#6785 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajlac »

OldMayor wrote:@the_stick,

Ok, ali sve to ne mijenja cinjenicu da se u posljednje 4 godine izgradilo pet puta vise autoputeva nego u prethodnih 15 godina.

Mislim ne zanima me cija je to zasluga, ali to je cinjenica.

Ako se sada odjednom stane sa gradnjom, zna se cija ce to biti zasluga. Jer ne vidim poentu da smo protekle cetiri godne se toliko zaduzili i sad da prekinemo gradnju, jer ova parcad od autoputa nam nista ne doprinose, poenta je da se izgradi kompletan.
Ti misliš da je to domaća a ne iz vana/EU inicijativa?

To iznenadno ulaganje u infrastrukturne projekte zapravo je dio strategije pokušaja izlaska iz ekonomske krize Evrope.

U tom nakaradnom ekonomskom sistemu, stvaranje novog duga je kičma i pojas za spašavanje iz recesije.

Obaška što ih ovaj dio Balkana interesuje što kao tranzit za energente(planirani plinovodi i naftovodi + naftni tankeri) što kao izvor istih(stuja, nafta). Nije slučajnost vršljanje vojnih brodova SAD i Turske u Neumskom zaljevu ovih godina u pokušaju privikavanja javnosti na mogućnost izgradnje vojne baze.
Hajvan

#6786 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

bolje nao-usa-turk baze mo rusko-grčke :D
SSemir

#6787 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

IKEA: BiH nam je važna, sredite saobraćajnice i infrastrukturu
“Prije svega, gledamo na njezin geografski položaj tj. blizinu naše nabavne mreže, i kako bismo u budućnosti mogli dovoziti robu do samih robnih kuća na što efikasniji mogući način (zbog ovog razloga primjerice za sada nemamo niti jednu robnu kuću u Južnoj Americi). Ako je taj preduslov zadovoljen, gledaju se daljnji kriteriji poput stanja saobraćajne infrastrukture te potencijalne veličina tržišta”, kaže regionalni PR menadžer IKEA-e za jugoistočnu Evropu.

gdje su oni strucnjaci sto autoputeve gledaju samo kroz naplatu cestarina :-)
ovo_malo_duse

#6788 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ovo_malo_duse »

Raja moram do primorja trknut za koji dan, malo cu sjevernije do Sibenika pa kontam Autoputem.
Jesu li napokon obiljezili gdje treba skrenuti za tu novu dionicu Autoputa?
Gdje je najlakse skrenut sa M17?
Gledao sam malo kartu, a raja mi kaze da bi trebalo najlakse biti iz Zitomislica ali neznam kakva je cesta itd. Sa druge strane sam ovdje negdje procitao nesto da se ide do Capljine a nevidim logiku ako cu produzit do Capljine pa se vracat nazad?
Hajlac

#6789 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajlac »

SSemir wrote:IKEA: BiH nam je važna, sredite saobraćajnice i infrastrukturu
“Prije svega, gledamo na njezin geografski položaj tj. blizinu naše nabavne mreže, i kako bismo u budućnosti mogli dovoziti robu do samih robnih kuća na što efikasniji mogući način (zbog ovog razloga primjerice za sada nemamo niti jednu robnu kuću u Južnoj Americi). Ako je taj preduslov zadovoljen, gledaju se daljnji kriteriji poput stanja saobraćajne infrastrukture te potencijalne veličina tržišta”, kaže regionalni PR menadžer IKEA-e za jugoistočnu Evropu.
gdje su oni strucnjaci sto autoputeve gledaju samo kroz naplatu cestarina :-)
Autoputem do lakše kolonizacije ;-)

Imali odličnu industriju namještaja - sve što uništili što sveli na sluge zapadnih korporacija pa sad ljudi ko robovi rade za njih.
Nigdje imena, prestiža i zarade koja ide uz prethodno...
Bogate se samo politički uvezane gazde. Nama se prodaje uvozno smeće a besprimjetno izvozimo kvalitetan namještaj, stolariju i drvo.

I post o IKEI si trebao staviti na onu drugu temu ;-)
Last edited by Hajlac on 17/10/2014 09:02, edited 2 times in total.
SSemir

#6790 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

znam, al na prvu nisam mogao naci onu temu, pa sam ovdje :)
bude

#6791 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bude »

ovo_malo_duse wrote:Raja moram do primorja trknut za koji dan, malo cu sjevernije do Sibenika pa kontam Autoputem.
Gledao sam malo kartu, a raja mi kaze da bi trebalo najlakse biti iz Zitomislica ali neznam kakva je cesta itd. Sa druge strane sam ovdje negdje procitao nesto da se ide do Capljine a nevidim logiku ako cu produzit do Capljine pa se vracat nazad?
zavisi odakle kreces, ako si oko sarajeva onda najbolje na kupres, nema guzve i najblize
nineinchnails

#6792 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

ovo_malo_duse wrote:Raja moram do primorja trknut za koji dan, malo cu sjevernije do Sibenika pa kontam Autoputem.
Neces se vracati nazad. Slobodno na Capljinu i motaj za autoput. U Sibeniku si za sekundu ;-)
kakaljin

#6793 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

nineinchnails wrote:
Neces se vracati nazad. Slobodno na Capljinu i motaj za autoput. U Sibeniku si za sekundu ;-)
Da potvrdim da ide na Capljinu, pa skrene kroz grad i prati oznake za Medjugorje i doce na petlju za ukljucenje na autoput i samo prati ostale oznake i eto ga za cas u Sibeniku :)
fau vau

#6794 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

desni klik - uvećanje karte

Image
nineinchnails

#6795 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

tec wrote:
:-) :lol:
Kakav optimizam? Ako ne znaš kako se koriste kreditna sredstva od EiB, EBRD, OPEC itd onda molim te komentiraj.
Tenderi se rade po prema pravilima tih financijskih institucija. Odabir izvođača se ne može uraditi bez odobrenja tih financijskih institucija. Banke plaćaju izvođača za završen dio dionice (prema ugovoru) kako mogu biti potrošene za neku drugu svrhu.
Nisu ovo donacije pa da neke pare legnu na račun te pare nikada ne dolaze na račun JP Autocesta tako da one ne mogu raditi sa tim parama ništa osim onog za šta su namijenjene. Prekini ponavljati čaršiske gluposti o param kojim su legli na račun.
Samo me interesuje da li ce se gradnja autoputa intenzivirati kao zadnjih godina ili ce se sve okrenuti ka pravljenju vjerskih objekata. Evo bas zadnjih dana vijesti, pravi se dzamija ovdje, pravi se dzamija ondje.
To je bila sustina pitanja.
ovo_malo_duse

#6796 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ovo_malo_duse »

kakaljin wrote:
nineinchnails wrote:
Da potvrdim da ide na Capljinu, pa skrene kroz grad i prati oznake za Medjugorje i doce na petlju za ukljucenje na autoput i samo prati ostale oznake i eto ga za cas u Sibeniku :)
Dolazim iz Sarajeva ali moram svratiti u Jablanicu.
Sad sam pogledao ovaj put preko Capljine 1 : 49 minuta do ukljucenja na A1, preko Zitomislica je 1:29 min. preko Citluka.
Jeli neko isao preko Zitomislica kakav je put? Kazu da nije bio los sad neznam.
the_stick

#6797 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by the_stick »

tec wrote:
- da nisu gradili dionice koje su vec bile pripremljene u smislu zavrsene ekspropriacije i obezbijedjenog finansiranja...
- da su narednoj vlasti pripremili teren za 80 novih KM, tako sto su zavrsili ekspropriaciju i obezbijedili finansiranje

nazalost, ni jedna od ovih teza nije tacna... nije bitno ko je dobio najvise glasova, ali je vise nego evidentno ko je izgubio najvise glasova.. na njihovu zalost, narod nije nasjeo na ove lazne price o samoinicijativnoj izgradnji 100 km autoputa...
Prije nego sto držiš drugima lekcije provjeri dali je ono što tvrdiš ispravno da ne ispada da ti pišeš gluposti.

- Nijedna stranka nije ništa gradila nego JP Autoceste nisu u pitanju nikakvih 80 km nego 57 km.
- One započete su ispale problematične (Vijenac, lot 1 sarajevske zaobilaznice, itd)jedina završena eksproprijacija je bila Bijača - Kravice (4,09km), ostala eksproprijacija je rađena poslje usvajanje novog zakona o eksproprijaciji 2011 godine. Financiranje je djelomično bilo obezbjeđeno stime za neke dionice su bez predviđali niske cijene (iako su procjena evropskih banaka ispale tačne), kao na primjer Svilaj - Odžak €30 mil za 11km dionicu.
- Teren jeste pripremljen započet je proces, od projekta fali samo petlja Zenica sjever, eksproprijacija je gotova na vise od 30 km sto je više nego prije 4 godine i djelomično financiranje oko €250 mil. je obezbjeđite i potpisano.

Ako nastave raditi JP Autoceste kako je započeo Truhlj nastavio Karić nebi trebalo biti problema ostvariti predviđeno. Sada ako dođu osobe opsjednute politikom onda možda neće, ali to će se sve vidjeti. JP Autoceste postoje jer su Evropske Banke sto vise nastojale da izbace politiku iz tih projekata toliko da su godinu dana 2010 blokirali izgradnju.
ja se slazem s tobom da nijedna stranka nista nije gradila... ipak, jedna stranka je kompletnu predizbornu kampanju bazirala na 'napravili smo 100 km autoputa', zar ne? uporedo sa kampanjom stranke, gotovo identicnu marketing kampanju je pokrenula firma JP AC, zar ne?

ja sam prvi presretan da napokon imamo znacajan komad autoputa, ali me uzasno iritira to sto ga neki prisvajaju sebi... i bojim se da u narednom periodu gradnja nece ici dobro jer je slabo sta pripremljeno za nastavak radova ... umjesto da se paralelno radilo na izgradnji dionica (normalnim tempom) i pripremama novih dionica, kompletan fokus je bacen na to da se odredjene dionice svecano otvore prije izbora... sto se mene tice, postavljanje zastitne ograde nije sminkanje... nervira me to sto se jedna firma, koja je od izuzetnog znacaja za ovu drzavu, podredila potrebama jedne stranke... mozda bi ta stranka i bolje prosla na izborima da nisu na silu otvarali dionice autoputa... kad ga vec cekamo godinama, mogli smo sacekati jos 20 dana da se i zadnje sminkanje zavrsi... al' jok... valjalo je zadnje poene pred izbore ubrati...
OldMayor

#6798 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by OldMayor »

Ma eto sad se vidjelo da je kolicina izgradjenih kilometara autoputa obrnuto proporcionalna broju glasova.

:D
the_stick

#6799 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by the_stick »

OldMayor wrote:Ma eto sad se vidjelo da je kolicina izgradjenih kilometara autoputa obrnuto proporcionalna broju glasova.

:D
i to sto kazes :D
Alfons Kauders

#6800 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

the_stick wrote:
tec wrote:

ja se slazem s tobom da nijedna stranka nista nije gradila... ipak, jedna stranka je kompletnu predizbornu kampanju bazirala na 'napravili smo 100 km autoputa', zar ne? uporedo sa kampanjom stranke, gotovo identicnu marketing kampanju je pokrenula firma JP AC, zar ne?

ja sam prvi presretan da napokon imamo znacajan komad autoputa, ali me uzasno iritira to sto ga neki prisvajaju sebi... i bojim se da u narednom periodu gradnja nece ici dobro jer je slabo sta pripremljeno za nastavak radova ... umjesto da se paralelno radilo na izgradnji dionica (normalnim tempom) i pripremama novih dionica, kompletan fokus je bacen na to da se odredjene dionice svecano otvore prije izbora... sto se mene tice, postavljanje zastitne ograde nije sminkanje... nervira me to sto se jedna firma, koja je od izuzetnog znacaja za ovu drzavu, podredila potrebama jedne stranke... mozda bi ta stranka i bolje prosla na izborima da nisu na silu otvarali dionice autoputa... kad ga vec cekamo godinama, mogli smo sacekati jos 20 dana da se i zadnje sminkanje zavrsi... al' jok... valjalo je zadnje poene pred izbore ubrati...
kako ga iko moze prisvajati sebi kad je pravljen nasim parama? :D

a sad pazite kako ce na ovoj temi isti oni koji su pljuvali autoput slaviti otvaranje novih radova pod novom palicom... jer zamjerke nisu imale nista sa samim projektom, vec onim koji su bili na vlasti... :D
Post Reply