Premijer Liga BiH 2011/12

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
dobar,ti?

#6776 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by dobar,ti? »

Mozda je poceo on licno da pise :mrgreen:
ellaxaz

#6777 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ellaxaz »

Jelić: Zašto Komitetu smeta sastanak 13 klubova?

http://sportsport.ba/bh_fudbal/jelic-za ... bova/78972
tcz

#6778 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by tcz »

sta i ako ne dobijemo licencu? mi cemo biti i bodriti nase Saraj'vo jer mi to nosimo u srcu i ni jedan nam ublehas to iz srca ne moze izbacit. Ne mogu ni ovi sto sad traze dugove koji su stari po 10-20 godina, sad nasli osporavati reprogram. Sto to nisu Muci pravili probleme oko reprograma?

Nijaze i svi oko njega ublehasi napusite se znas vec cega uz pjesmu: Sarajevo ce biti, sve drugo ce proci.

:bih:
veljaca

#6779 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by veljaca »

Bice interesantno oko ovih licenci ..... :D

Vezano za dugovanja po zateznim kamata za odredjene svote po doprinosima i porezima:

Vlada FBiH utvrdila je jucer i prijedlog zakona o dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, kojim se predvidja da sva pravna lica koja duguju odredjene svote po doprinosima i porezima mogu zakljuciti sporazum, te da ce oni koji do kraja ove godine izmire obaveze po glavnici biti oslobodjeni kamate u potpunosti. Oni koji izmire obaveze po glavnici do polovine 2013. bice oslobodjeni 50 posto iznosa kamate.

Ovim je jos jednom potvrdjeno da se ne isplati posteno raditi ( placati redovno ), nego cekati da ti neko otpise . ( Doduse samo zateznu kamatu, a ne glavnicu. Ali onda cemu sluze zatezne kamate - da bi se kaznili oni koji ne izvrsvaju svoje Zakonske obaveze - ali se onda ovako gubi njihov smisao ) .....
Kod nas, na zalost, previse se ide na g.u.z.o.v.a.c.e .....

Kolo koje se igra ovog vikenda ima nekoliko zanimljivih duela .....
Last edited by veljaca on 20/04/2012 14:04, edited 2 times in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6780 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Chmoljo »

ja odogovrno tvrdim da prvi onaj koji počne uvoditi pravnu državu, protiv njega će biti napravljeni i prvi pravi protesti :)

ovo gore je samo dokaz toga.

vječna socijala... a kolika je to tragedija najbolje se vidi u sportu: kada izađu naše ekipe na megdan, gdje nema guzovače, nego se igra, pa kom obojci, tom opanci...
ultima_palabra

#6781 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ultima_palabra »

Pa da li je bolje da država naplati osnovni dug ili da ne dobije ništa, a klubovi odu u stečaj? Zatezne kamate su ionako bezobrazno visoke i njihovo otpisivanje je poticaj klubovima da jednom zauvijek riješe to pitanje.

Sasvim dobro rješenje... mislite da španska država recimo ne pomaže svojim klubovima? Sabrani dug njihovih klubova poreznicima je oko 800 miliona eura ;-)
north

#6782 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by north »

Ja ne znam kako će i do kraje godine biti izmirene te glavnice..koliko naši klubovi uopšte duguju po osnovu glavnice po raznim osnovama???..pa Sarajevo i Željo imaju duga prema poreznoj upravi preko 2 mil. i nedavno je potpisan reprogram na 6 mjeseci....to će kao za 6 mjeseci neko od tih klubova uspjeti obezbijediti 2 mil. da iskešira..aha, kako da ne....možda ako Željo uđe u grupnu fazu LP ili ako Sarajevo dođe do četvrtfinala finala LE....

Ne znam kako se zaista misli riješiti ta situacija, klubovi su u žešćim dubiozama ....jedino su se malo Željo i Lištica izdigli, s tim što su kamenjari u najboljoj situaciji jer su im dugovi ubjedljivo najmanji, skoro nikakvi..pa prema poreznoj čak nemaju marke duga....

Ovo sa ovim odgodama je samo kupovina vremena, a ne konkretno rješenje...
ultima_palabra

#6783 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ultima_palabra »

Željo i Sarajevo duguju po 1,3 miliona KM zajedno sa kamatama, ali većina od toga su kamate. Bila je ona tabela na ovoj temi, nek je neko iskopa :D

Ako sama glavnica recimo pola miliona... klub može uzeti kredit na rok koji može podnijeti i riješiti to pitanje. Željo ima imovine koju može dati pod hipoteku, a Sarajevu je predsjednik bankar, ne držite ga valjda džabe :mrgreen:

Edit: Griješim ustvari... Glavnica FKŽ iznosi 820 hiljada, a FKS 950 hiljada. Ništa, neka sjednu i skontaju da li im je bolje sve vratiti na rate ili odmah sa otpisom kamate... to se da baciti na papir za 15 minuta.
Image
Charuga
Globalni moderator

#6784 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Charuga »

Kulina: Samo nas interesuje napredak bh. fudbala

"Komitet za normalizaciju nikad neće polagati račune jednom klubu ili pak pojedincu", na početku razgovora za SportSport.ba je istakao član Komiteta na normalizaciju Dragan Kulina.

Na današnjoj press konferenciji predsjednik Širokog Brijega, Zlatan Mijo Jelić, "prozvao" je Komitet za normalizaciju, kao i pojedine članove istog, te komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Između ostalog Jelić je istakao da Komitetu za normalizaciju smeta sastanak premijerligaških klubova na kojem bi se razgovaralo o aktuelnoj problematici.

"Iz Širokog Brijega na adresu Komiteta nije stigao nikakav zahtjev za zakazivanje eventualnog sastanka. Dakle, ne znam o čemu se tu radi. Nisam upoznat sa sadržajem izlaganja predsjednika Širokog Brijega, ali znam da zahtjev na adresu Komiteta nije stigao. Moguće je da su poslali klubovima takav zahtjev, ali nama nisu", istakao je Kulina.

Predsjednik Širokog Brijega je nezadovoljan i radom pojedinih Komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

"Svako ima pravo da iznese svoj stav, međutim istina je jedna. Do prije par godina klubovi i pojedinci iz istih su radili šta hoće, utjecali su na izbor sudija, delegata, no sada nema toga. Prije se gledala i nacionalnost sudija, pa iz kojeg entiteta dolazi i slično, a danas nije tako i neće ni biti. Moguće je da im to smeta. Ne znam samo zbog čega se žale iz Širokog Brijega, smatram da nemaju nikakve osnove za takve priče", istakao je Kulina i na kraju dodao:

"Komisije u FSBiH za svoj rad odgovaraju Komitetu, one nisu vlasništvo klubova. Nastojimo da Komitet, kao i Komisije u svom radu budu nezavisne i dok smo mi na čelu Saveza tako će i biti. Sviđalo se to nekom ili ne. Nedavno je usvojen i pravilnik o ponašanju, koji ćemo striktno poštivati. Trebat će vremena da isti zaživi, da pojedinci shvate da ne mogu neargumentovano napadati članove Komiteta, sudije... Zamislite da neko neargumentovano napadne Platinija, šta bi se desilo?"

http://sportsport.ba/bh_fudbal/kulina-s ... bala/78982
north

#6785 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by north »

@Ultima, svaka čast na tabeli...nisam znao precizno za ove podatke, znači mi 950.000, vi 820.000..hm, mislio sam da je još gore, ali i taj iznos se ne može kroz kroz igranje u evropi definitivno do kraja godine prikupiti, jedino kakav igrač/i da se proda na prevaru pa uzme kakva veća lova što je isto nerealno.....a što se tiče kredita, buraz čisto sumnjam da će ijedna komercijalna banka odobriti kredit jednom od ova dva kluba, nije samo dovoljna hipoteka da bi se odobrio kredit, mora se tu još uslova ispuniti prema procedurama koje niko od istih ne ispunjava....jedino da se to kako "progura", ali teško bogami.....
aldinjo

#6786 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by aldinjo »

Plavih_11 wrote:Kulina: Samo nas interesuje napredak bh. fudbala

"Komitet za normalizaciju nikad neće polagati račune jednom klubu ili pak pojedincu", na početku razgovora za SportSport.ba je istakao član Komiteta na normalizaciju Dragan Kulina.

Na današnjoj press konferenciji predsjednik Širokog Brijega, Zlatan Mijo Jelić, "prozvao" je Komitet za normalizaciju, kao i pojedine članove istog, te komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Između ostalog Jelić je istakao da Komitetu za normalizaciju smeta sastanak premijerligaških klubova na kojem bi se razgovaralo o aktuelnoj problematici.

"Iz Širokog Brijega na adresu Komiteta nije stigao nikakav zahtjev za zakazivanje eventualnog sastanka. Dakle, ne znam o čemu se tu radi. Nisam upoznat sa sadržajem izlaganja predsjednika Širokog Brijega, ali znam da zahtjev na adresu Komiteta nije stigao. Moguće je da su poslali klubovima takav zahtjev, ali nama nisu", istakao je Kulina.

Predsjednik Širokog Brijega je nezadovoljan i radom pojedinih Komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

"Svako ima pravo da iznese svoj stav, međutim istina je jedna. Do prije par godina klubovi i pojedinci iz istih su radili šta hoće, utjecali su na izbor sudija, delegata, no sada nema toga. Prije se gledala i nacionalnost sudija, pa iz kojeg entiteta dolazi i slično, a danas nije tako i neće ni biti. Moguće je da im to smeta. Ne znam samo zbog čega se žale iz Širokog Brijega, smatram da nemaju nikakve osnove za takve priče", istakao je Kulina i na kraju dodao:

"Komisije u FSBiH za svoj rad odgovaraju Komitetu, one nisu vlasništvo klubova. Nastojimo da Komitet, kao i Komisije u svom radu budu nezavisne i dok smo mi na čelu Saveza tako će i biti. Sviđalo se to nekom ili ne. Nedavno je usvojen i pravilnik o ponašanju, koji ćemo striktno poštivati. Trebat će vremena da isti zaživi, da pojedinci shvate da ne mogu neargumentovano napadati članove Komiteta, sudije... Zamislite da neko neargumentovano napadne Platinija, šta bi se desilo?"

http://sportsport.ba/bh_fudbal/kulina-s ... bala/78982
Kulina priča o poštenju a udario kontrolora jednom prilikom u Lukavici! :roll:
veljaca

#6787 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by veljaca »

ultima_palabra wrote:Pa da li je bolje da država naplati osnovni dug ili da ne dobije ništa, a klubovi odu u stečaj? Zatezne kamate su ionako bezobrazno visoke i njihovo otpisivanje je poticaj klubovima da jednom zauvijek riješe to pitanje.

Sasvim dobro rješenje... mislite da španska država recimo ne pomaže svojim klubovima? Sabrani dug njihovih klubova poreznicima je oko 800 miliona eura ;-)
Bio sam ti pisao ovaj odgovor, ali je bilo problema sa forumom, pa evo ponovo .....

Vec je rekao neko ( cini mi se Bekembauer ) da je Spanija u krizi i da drzava trazi pomoc od EU a istovremeno daju velike pare za Barcelonu i Real i da EU treba razmisliti o pomoci Sapniji ... Tako da ti taj primjer nije bas dobar .... :D

E za Drzavu BiH ( a tu smo i ti i ja i svi koji su u njoj i izdvajaju raznorazne doprinose ) je najbolje da naplati SVE ...
Jer ako se nekome oprasta, onda se salje losa slika prema onima koji redovno placaju ..... Jer zasto bi onda mi redovno servisirali tu Drzavu a neki ne, pogotovo sto u tim pojedinim klubovima ima pojedinaca koji itekako dobro zaradjuju i imaju puno veca primanja od recimo 350 KM ( koju imaju radnici cije firme placaju sve doprinose ). Ja volim FK Zeljeznicar, ali prema svima se mora isto odnositi ..... Dosta vise socijale - preko grbace drugih ....
I kakva je poruka Drzave koja je nekome majka a nekome maceha ..... A slazem se da su zatezne kamate visoke, jer je i njihova uloga da kazne neposlusne ....
Nisam protiv sporta ( a kako bih mogao i biti - kada je tu moj FK Zeljeznicar :thumbup: ) ali princip mora biti isti za sve ....
pOZz

#6788 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by pOZz »

veljaca wrote:Jer ako se nekome oprasta, onda se salje losa slika prema onima koji redovno placaju
Oni koji redovno plaćaju ne moraju se brinuti da će neko drugi manje platiti, jer će svi dugovi doći na red.
veljaca

#6789 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by veljaca »

pOZz wrote:
veljaca wrote:Jer ako se nekome oprasta, onda se salje losa slika prema onima koji redovno placaju
Oni koji redovno plaćaju ne moraju se brinuti da će neko drugi manje platiti, jer će svi dugovi doći na red.
Kako to ne moraju? Pa ako ja recimo sam placam a njih 100 ne placa - odakle pare za normalno funkcionisanje Drzave, jer ovih 100 izbjegavaju svoje Zakonske obaveze i krse Zakon. A tamo gdje prestaje zakon - pocinje bezvlasce i anarhija ...

A to da ce svi dugovi doci na red - to nista ne znaci ni sadasnjim penzionerima koji iscekuju svoju penziju upravo sada a ne u neko buduce vrijeme ... Jedino ce svi dugovi doci na red i na naplatu - na onom svijetu ....

Stvara se veoma losa slika, kada se oprasta nekome, i to moze dovesti do samo jos vecih problema ....

Sta mislite da ce klubovi kada im se ovo oprosti - placati redovno. Nece sigurno, jer ce Uprave ( koje se svakako mijanjaju kao na traci ) raditi po onoj - neka je meni sada dobro, a dug ce platiti neka druga Uprava .... i tako opet ukrug ...
Svima ce biti bolje - kada sto prije zazivi pravna drzava ( ali kako rece cijenjeni Chmoljo: ja odogovrno tvrdim da prvi onaj koji počne uvoditi pravnu državu, protiv njega će biti napravljeni i prvi pravi protesti ) - na zalost ali je tako ...
Last edited by veljaca on 20/04/2012 17:16, edited 2 times in total.
LSD

#6790 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by LSD »

Od iduće sezone strožije kazne u Premijer ligi!

Komitet za normalizaciju N/FS BiH u narednih mjesec trebao bi usvojiti novi Disciplinski pravilnik

Od iduće sezone u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine, po svemu sudeći, primjenjivat će se još rigoroznije kazne na osnovu novog Disciplinskog pravilnika N/FS BiH.

Radna grupa u sastavu Edin Kotlo, Nihad Hodžić i Goran Kosorić sačinila je novi Pravilnik, kojeg bi u roku od mjesec dana trebao usvojiti Komitet za normalizaciju, a kako bi bio u upotrebi od takmičarske sezone 2012/13.

„Obuhvatili smo mnogo toga. Uglavnom bit će strožije kazne, što mnoge najviše zanima“, rekao je za SCsport.ba Edin Kotlo, predsjednik Radne grupe, te naglasio:

„Pooštrili smo, ali i jasnije precizirali mnogo stvari u pravilniku. Učinili smo to od kazni za kartone na utakmicama, pa do procesa licencirnja klubova. Sve u svrhu suzbijanja određenih negativnih pojava, ali i boljeg stanja u našem fudbalu“.

.....................................................................

Novi pravilnik :thumbup: odlicno...polako se ispravljaju i te zakonske stvari koji ce dohakati primitivizmu i nacionalizmu na tribinama.
Još samo kad bi uveli najrigoroznije kazne, tipa nogiranje iz lige.
Eborg

#6791 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Eborg »

Ma da uvedu igranje na praznom stadionu 150 km udaljenom od suspendovanog stadiona bilo bi dovoljno. Pa neka se klubovi onda snalaze kako znaju.

Jedno je propisati novčane kazne a sasvim drugo naplatiti. Nije li pred početak ove polusezone bila navedena tabela gdje klubovi nisu izmirili kazne od par stotina ili hiljada KM što je čak i za naše uslove sitna para?
pOZz

#6792 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by pOZz »

veljaca wrote:
pOZz wrote:
Kako to ne moraju? Pa ako ja recimo sam placam a njih 100 ne placa - odakle pare za normalno funkcionisanje Drzave, jer ovih 100 izbjegavaju svoje Zakonske obaveze i krse Zakon. A tamo gdje prestaje zakon - pocinje bezvlasce i anarhija ...

A to da ce svi dugovi doci na red - to nista ne znaci ni sadasnjim penzionerima koji iscekuju svoju penziju upravo sada a ne u neko buduce vrijeme ... Jedino ce svi dugovi doci na red i na naplatu - na onom svijetu ....

Stvara se veoma losa slika, kada se oprasta nekome, i to moze dovesti do samo jos vecih problema ....
Ja sam se samo osvrnuo na gledište sa strane onog koji redovno plaća i koje si ti istakao.

Ja ne govorim da to treba postati pravilo, već o tome da ne vidim ništa loše što se eventualno oproste kamate, evo sad ovima koji plate glavnicu do određenog roka. Dakle, NK Lištica nije ništa više platila nego što će to FK Sarajevo platiti. Istovremeno, država mora napraviti mehanizam da se ubuduće obaveze prema njoj isplaćuju redovno. Da li je to sadašnja vlast u stanju uraditi, sumnjam, ali eto samo kažem šta bi trebalo uraditi, jer sport mora biti stimulisan od strane države, pa makar i na ovaj način u startu tj. opraštanjem jednog dijela duga tj. kamate.
elSaik

#6793 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by elSaik »

Ovo što veljača bi imalo uporišta ukoliko je odluka da se svima sve oprosti, ali ovako nema.

Onaj ko je redovno izmirivao (a u ovom slučaju sem Širokog nije nijedan drugi klub) nema za šta da se buni jer ako je izmirivano na vrijeme onda nije bilo zateznih kamata, dakle isplaćeno je glavnica.

Onaj ko može do kraja godine isplatiti glavnicu te mu budu otpisane zatezne kamate dolazi na isto kao i onaj što je redovno isplaćivao, ali tako i treba da bude. Zašto? Zato što su oba isplatili glavnicu.

Onaj ko ne isplati glavnicu do kraja godine, neće mu ništa biti oprošteno. Dakle, i ovdje je sve regularno.
veljaca

#6794 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by veljaca »

elSaik wrote:Ovo što veljača bi imalo uporišta ukoliko je odluka da se svima sve oprosti, ali ovako nema.

1.Onaj ko je redovno izmirivao (a u ovom slučaju sem Širokog nije nijedan drugi klub) nema za šta da se buni jer ako je izmirivano na vrijeme onda nije bilo zateznih kamata, dakle isplaćeno je glavnica.

2.Onaj ko može do kraja godine isplatiti glavnicu te mu budu otpisane zatezne kamate dolazi na isto kao i onaj što je redovno isplaćivao, ali tako i treba da bude. Zašto? Zato što su oba isplatili glavnicu.

3. Onaj ko ne isplati glavnicu do kraja godine, neće mu ništa biti oprošteno. Dakle, i ovdje je sve regularno.
Za pod 3. - da li mislis da ce biti tako ? Evo ja tvrdim da nece, jer ce opet biti prolongiranja, jer kada jednom napravis popust - onda nema nazad ....

Ovo pod 2. je i problem, samo sto ga ti i neki ne vide. Uvedena je zatezna kamata da bi se napravila disciplina u placanju i nije isto onaj koji redovno placa ( i ne kazne ga - jer nema osnova ) kao i onaj koji ne placa ( a sta u tom periodu sa manjkom para u fondovima ) i na kraju plati glavnicu a ne biva kaznjen jer nije placao na vrijeme .....
Pogledaj malo kako dolaze presude ostalim pravnim i fizickim licima i nema tu oprastanja ....
Opet ponavljam - nemam nista protiv sporta - ali mora biti isti Zakon za sve .... ili je bezvlasce ....

Ja znam da ovo moje pisanje nece promijeniti stvari - samo govorim o principima ....
Eborg

#6795 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Eborg »

A šta je alternativa? Prolongirati pa da dugovi i porastu ili ugastiti klubove? Ovim drugim nema se šta postići osim gnjeva navijača i građana tako da to niko ne smije uraditi, klubovi jednostavno nemaju ništa imovine koja im se može uzeti i tako se naplatiti iz iste.

Najpoštenije bi bilo staviti rok do recimo kraja 2013. da se izmire dugovi sa stanjem koje je 31.12.2013. Ko to ne uradi, automatsko prebacivanje u najniži rang takmičenja (mada je i ovo komplikovano izvesti, država se ne smije miješati u ovo jer je to nadležnost Saveza).

Pa ako nam je nafaka da nam Čapljina, Široki Brijeg i Laktaši igraju u Premijer ligi, neka bude.
JThomas

#6796 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by JThomas »

kad je upitno možeš li platiti i glavnicu, itekako se oprašta kamata, i u javnim i u privatnim odnosima. kome se isplati ugasiti dužnika pa da ubuduće ne naplaćuješ ništa?
salle_eh1986

#6797 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by salle_eh1986 »

meni samo nije jasno kako se uvijek bune oni koji su tzv ratni profiteri za ovo...mislim na predsjednike tih klubova odnosno same klubove...prije rata ih nije bilo nigdje, dočekali situaciju kakva je bila, iskoristili je i sad bi kao da se nastavi kako njima odgovara...e nemre ;)
Fuzzy Dunlop

#6798 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Fuzzy Dunlop »

Charuga
Globalni moderator

#6799 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Charuga »

banovan

#6800 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by banovan »

leškarenje wrote:SKANDALOZNO: Službena stranica FK Sarajeva objavila da igraju sa ”NK Lištica”
:lol: :lol: :lol: cuj sluzbena stranica F.K.Sarajeva

http://www.jabuka.tv/index.php/skandalo ... k-listica/
A probajte sacuvati ovu sliku,odnosno print screen fksinfa koji stoji ispod teksta,i obratite paznju na naziv slike.Mater im njihovu,i onda pricaju nesto.FUJ
Locked