Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Gandalf

#6776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

ultima_palabra wrote:
1gorstak wrote:
ultima_palabra wrote:Eno skontali su strategiju, povući će pare iz austrijskih banaka :lol:
Koje pare ?
Pa neke imaginarne :-D Pozvaće običnu raju na bojkot austrijskih banaka. Mene su oni "protesti" uvjerili da HDZ i nema neku veliku podršku među običnim narodom za svoje gluposti.
:thumbup: imaju možda na raspolaganju 100-200 hajvana od onog lea i sličnih nekih extremista i to je to - bonus im je kada djeci obećaju da im učiteljica neće dati neopravdane, ako odu sa zadnja dva časa na "prosvjede protiv majorizacije" :lol:
Gandalf

#6777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

HDZ 1990

"OHR derogira pravnu državu"

"Najnoviji nalog Ured visokoga predstavnika (OHR) u BiH kojim se suspendira Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) od 24. marta 2011. potvrđuje već odranije etabliranu politiku koja svojim odlukama svodi ustavnu poziciju hrvatskog naroda kao konstitutivnog, ne na nivo nacionalne manjine već i niže od toga", tvrdi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990.

Odluke prosuđujemo po njihovim posljedicama, a ne po nečijim objašnjenjima, pa i ovaj nalog OHR-a doživljavamo kao još jedan udar na konstitutivnu poziciju Hrvata u BiH, a sve pod izgovorom "... mjere kojima se osigurava implementacija Mirovnog sporazuma na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i njenih entiteta" i slično.

Naime, više je nego jasno da su i ranije intervencije u ustave od derogiranja dijela Washingtonskog sporazuma u Daytonskom mirovnom sporazumu, preko tzv. Barryijevih pravila za izbor izaslanika u Dom naroda FBH, Petritschevih amandmana kojim je mijenjan Ustav Federacije BiH itd, svaki put na štetu ustavnih prava hrvatskog naroda.

To je kontinuitet politike koja nemogućnosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma, zbog samih njegovih konstrukcijskih grešaka ili interesa i politika drugih aktera suprotnih duhu i slovu Daytona, pa i regionalnih planova i projekcija velikih sila, pokušava rješavati preko prava najmalobrojnijega konstitutivnog naroda u BiH.

Nezakonito i neustavno djelovanje kao i negiranje izborne volje hrvatskog naroda od strane većinskih bošnjačkih stranaka (SDP i SDA), s očitim blagoslovom moćnog dijela međunarodne zajednice, potvrđuju naše davne najcrnje slutnje da je hrvatskom narodu u posljednjih 15 godina namijenjena sudbina 'kolateralne štete' u regionalnim preslagivanjima nakon raspada bivše Jugoslavije.

Bez obzira na to što nečasnu ulogu u tome ima i dio međunarodne zajednice, HDZ 1990 takvu ulogu namijenjenu hrvatskom narodu ne prihvaća i borite će se protiv nje svim demokratskim sredstvima.

Podržavali smo i podržavamo aktivnu politiku međunarodne zajednice koja će pomoći da se BiH izgrađuje kao države triju konstitutivnih jednakopravnih naroda s demokratskim ustavom i članstvo BiH u euroatlantskim integracijama. Međutim, svjedoci smo da se ovim nalogom OHR stavlja na stranu onih koji ne priznaju odluke državnih institucija, (Središnje izborno povjerenstvo) Izborni zakon i Ustav FBiH i koji nasiljem ustrojavaju neustavne institucije vlasti, a sve s istim ciljem dekonstituiranja hrvatskoga naroda u Federaciji BiH i dominacije nad njim.

Nakon što je izvršen ustavni udar kroz neustavnu uspostavu vlasti u Federaciji BiH, OHR je pozvao nadležne institucije da se o tome očituju i preuzmu odgovornost. Središnje izborno povjerenstvo preuzelo je odgovornost, zaštitilo Ustav i Izborni zakon i poništilo neustavan izbor. Središnje izborno povjerenstvo na taj je način vratilo kredibilitet domaćim institucijama.

Nedopustivo je i pogubno da nakon toga OHR suspendira odluke SIP-a i pokušava legalizirati pravni kaos.

HDZ1990 podržavao je i podržava orijentaciju na jačanje domaćih institucija i dogovor i kompromis domaćih političkih snaga, što je od svih traženo upravo iz međunarodnih krugova. Tim više, nas i čudi da se OHR priklonio onim snagama koje ne priznaju odluke domaćih institucija te na taj način i sam doprinosi pravnoj nesigurnosti i nelegalnom djelovanju institucija uspostavljenim mimo ustava Federacije BiH.

Ovaj Nalog OHR-a do kraja razobličuje politiku dijela međunarodne zajednice koja od Federacije BiH pravi entitet samo jednoga naroda - bošnjačkog, a od BiH državu s dva entiteta i dva naroda s nikakvim šansama za njezin opstanak. To je projekt političkog etnocida nad Hrvatima, kojima se ukida politički subjektivitet pod pokroviteljstvom moćnog dijela međunarodne zajednice.

HDZ 1990 poručuje hrvatskom narodu da smo mnogim tiranima u BiH u posljednjih pet stotina godina ugledali leđa, pa ćemo i ovodobnima. Naša borba za slobodu i državu u kojoj će Hrvati biti ravnopravni s drugim narodima mora biti ustrajna. Mi smo zajedno s vama spremni obraniti naše pravo na BiH.

Zajedno s drugim političkim strankama koje nosi većinski izborni legitimitet i osjećaju odgovornost za hrvatski narod i čuvanje države BiH, pripremamo obraćanja i tužbe međunarodnim institucijama od Međunarodnog suda za ljudska prava do Vijeća Europe i OESS-a", stoji u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a 1990.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Čuj ovih političkih zombija :mrgreen: Božo, kada draganče s tobom završi,bićeš sretan ako se dočepaš mjesta noćnog čuvara neke birtije na Kupresu :mrgreen:
Nass

#6778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Mizanfil_2 wrote:Све мање наде имам када је у питању расплет ситуације у нашој земљи. Изгледа да смо изгубили и оно мало наде да ећ ово једном бити нормална земља а ао не скроз нормална оно бар мало нормалнија.

Не знам, имам још наду у Уставни суд ФБиХ, он још може вратити вјеру у будућност ове наше земље.
Hehe, ocito pojam normalnog nije isti za tebe, i neke od nas ovdje :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PipiDugaDevetka »

Mizanfil_2 wrote:Све мање наде имам када је у питању расплет ситуације у нашој земљи. Изгледа да смо изгубили и оно мало наде да ећ ово једном бити нормална земља а ао не скроз нормална оно бар мало нормалнија.

Не знам, имам још наду у Уставни суд ФБиХ, он још може вратити вјеру у будућност ове наше земље.
:thumbup: :bih: :thumbup:
I ja dajem bezrezervnu podršku Ustavnom sudu FBiH, pa taman preinačio odluku OHR-a!
madner

#6780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

:lol:
Evo zapalit cu ti svijecu za etnicku drzavu :D
Prpa.ba

#6781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Evo i cirilicari zeljni majorizacije. Polako, ne mozete svi odjednom. :lol: :D
Gandalf

#6782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

Prpa.ba wrote:

Evo ja ću odradit i treću smjenu, samo da niko ne ostane uskraćen za majorizaciju :mrgreen:
madner

#6783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Gandalf wrote:
Prpa.ba wrote:

Evo ja ću odradit i treću smjenu, samo da niko ne ostane uskraćen za majorizaciju :mrgreen:
Sta je tajna tvog uspjeha?

Ja presao na med i orahe, ali ne mogu vala ubacit trecu smjenu :oops: :D
Nass

#6784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Mizanfil_2 wrote:
Nass wrote:

Ко сте то ви а ко сма то ја? И како направи одмах ситуацију "МИ-ВИ" :? Ко сте "МИ" а ко смо "БИ"??? :-) :-) :-)
Nije situacija mi-vi, zasto krivo iscitavas tekst i odmah izvrces teze, vec ti - neki od ovdasnjih forumasa. Ovaj tvoj vapaj za Ustavnim Sudom nakon odluke OHR-a mi zvuci kao da zelis da US odluci u korist HDZ-a, kako bismo imali 'normalnu drzavu'. A znam da neki od forumasa ovdje ne dijele isto misljenje o tome kakva odluka US bi bila odraz normalne drzave.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PipiDugaDevetka »

Mizanfil_2 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

:thumbup: :bih: :thumbup:
I ja dajem bezrezervnu podršku Ustavnom sudu FBiH, pa taman preinačio odluku OHR-a!

Слажемо се! Ја сам увјерен, с обзиром да знам по нешто о судијама тамо, да ће одлука бити професионална и достојна тога високог суда! А знам и шта ће одлучити :P :P
Kada bude slična frka na državnom nivou, hoćeš li tada podržati Ustavni sud BiH?
al_akhisari

#6786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by al_akhisari »

...u bih cak i izlazak sunca ujutro se razlicito tumaci i posmatra; koliko god ova odluka ohr- a, bila pozeljna, pravovremena, pozitivna ili... bojim se da ce snagama destrukcije u bih, posluziti da dodatno ubijede svoje "stado" u nekakve zavjere, paklene planove, nemogucnost i besmislenost ideje o o(p)stanku bih,...

...iskreno, malcice sam zabrinut za srijedu; ne znam sta nam donosi, ali...zaista ne mogu vjerovati da se zlaja i drustvo nisu unaprijed osigurali za ovakav rasplet situacije...
Nass

#6787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

A moram priznati da mi ova skracenica US djeluje dvosmisleno, jer podsjeca na United States haha. Od sada pisem punim nazivom Ustavni Sud :D
Prpa.ba

#6788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Mizanfil_2 wrote:Јадно :sad:
Kako smo samo bezobrazni bre. Sta nastade od merhametli Bosnjana, sve majorizator do majorizatora. :( 8-)
seln

#6789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Mizanfil_2 wrote:
Nass wrote:

Ко сте то ви а ко сма то ја? И како направи одмах ситуацију "МИ-ВИ" :? Ко сте "МИ" а ко смо "БИ"??? :-) :-) :-)
Vidim da ti cirilica ne ide od ruke. Otkad se cirilicno "V" pise kao "B"?
Nass

#6790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Mizanfil_2 wrote:Одлука коју ће донијети УС ФБиХ ће бити одраз нормалне државе!!!
Ok, Mizanfile, u tome se slazemo! :thumbup:
Nass

#6791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

seln wrote:
Mizanfil_2 wrote:Ко сте то ви а ко сма то ја? И како направи одмах ситуацију "МИ-ВИ" :? Ко сте "МИ" а ко смо "БИ"??? :-) :-) :-)
Vidim da ti cirilica ne ide od ruke. Otkad se cirilicno "V" pise kao "B"?
Well spotted! :mrgreen:
madner

#6792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Prpa.ba wrote:
Mizanfil_2 wrote:Јадно :sad:
Kako smo samo bezobrazni bre. Sta nastade od merhametli Bosnjana, sve majorizator do majorizatora. :( 8-)
Tihic je jos tu, ali ga drzimo dalje od mikrofona :D
seln

#6793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

al_akhisari wrote:
...iskreno, malcice sam zabrinut za srijedu; ne znam sta nam donosi, ali...zaista ne mogu vjerovati da se zlaja i drustvo nisu unaprijed osigurali za ovakav rasplet situacije...
Nista to...nek se izaberu vijecnici iz kantona, opet imamo vecinu i opet biramo istog predsjednika/potpredsjednika. O izboru vlade ionako nema diskusije, cak je ni CIK nije dovodio u pitanje.
Dasi

#6794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dasi »

Ustavni sud proglašava formiranje vlasti u FBiH legalnim
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
T. C. 28/03/2011 15:54:00
image

Kako Vijesti.ba doznaju, iz istih izvora,odluka Ustavnog suda Federacije BiH već je poznata. Naime, kako nam je rekao naš izvor Ustavni sud glasaće omjerom 4:1 u korist stranaka potpisnica tzv. platforme, te će time i definitivno kao legalno biti potvrđeno konstituiranje Doma naroda FBiH i Predsjedništva FBiH na sjednici od 17. marta.

Visoki predstavnik Valentin Incko suspendovao je danas odluke Centralne izborne komisije BiH koje se odnose na formiranje vlasti u Federaciji. Ovom odlukom će se ukloniti pravne nejasnoće u pogledu statusa izabranih organa vlasti FBiH dok Ustavni sud FBiH ne odgovori na zahtjeve za preispitivanje koje su uputili Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda, poručeno je iz OHR-a.

Podsjetimo, portal Vijesti.ba prvi je sinoć objavio, pozivajući se na izvore iz SDP-a, da će OHR donijeti ovakvu odluku, a pod snažnim pritiskom “platformaša“ predvođenih liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

Konstatirajući da se odluke CIK-a tiču pitanja koja su stvar tumačenja Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, navode dalje iz OHR-a, visoki predstavnik i ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira su procijenili da bi Ustavni sud trebao imati priliku da se odredi u pogledu ovih pitanja.

A kako Vijesti.ba doznaju, iz istih izvora,odluka Ustavnog suda Federacije BiH već je poznata. Naime, kako nam je rekao naš izvor Ustavni sud glasaće omjerom 4:1 u korist stranaka potpisnica tzv. platforme, te će time i definitivno kao legalno biti potvrđeno konstituiranje Doma naroda FBiH i Predsjedništva FBiH na sjednici od 17. marta.

(Vijesti.ba)
Nass

#6795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Mizanfil_2 wrote:
Nass wrote:
Mizanfil_2 wrote:Одлука коју ће донијети УС ФБиХ ће бити одраз нормалне државе!!!
Ok, Mizanfile, u tome se slazemo! :thumbup:
Надам се да ћеш исто мислити и ако ти се одлука не буде свиђала ;-) Јер и то је демократија
Naravno, sasvim sigurno. A nadam se da ces i ti, jer kako sam kazes, to je prava demokratija ;-) :thumbup:
Komrad

#6796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

Mizanfil_2 wrote:
seln wrote:
al_akhisari wrote:
Nista to...nek se izaberu vijecnici iz kantona, opet imamo vecinu i opet biramo istog predsjednika/potpredsjednika. O izboru vlade ionako nema diskusije, cak je ni CIK nije dovodio u pitanje.
Али има један мали проблем, зове се Елвира Абдић-Јеленовић :D :D :D :D
Kome je ona problem i zasto?
Nass

#6797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Dasi wrote:
Kako Vijesti.ba doznaju, iz istih izvora,odluka Ustavnog suda Federacije BiH već je poznata. Naime, kako nam je rekao naš izvor Ustavni sud glasaće omjerom 4:1 u korist stranaka potpisnica tzv. platforme, te će time i definitivno kao legalno biti potvrđeno konstituiranje Doma naroda FBiH i Predsjedništva FBiH na sjednici od 17. marta.
Da, vec sam napisala prije par strana da imam osjecaj da je odluka vec donesena, i da ce sliciti ovom objasnjenju OHR-a. Vidjet cemo.
Dasi

#6798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dasi »

Nass wrote:
Dasi wrote:
Da, vec sam napisala prije par strana da imam osjecaj da je odluka vec donesena, i da ce sliciti ovom objasnjenju OHR-a. Vidjet cemo.
Samo se nadam da ce ovaj Mizanfil_2 a i slicni njemu postovati odluku Ustavnog Suda :razz:
madner

#6799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Mizanfil_2 wrote:Она је 6. глас (онај недостајући) јер је 1/3 од 17 није 5
Gleda se trecina prisutnih, njeno je bilo da ispuni kvorum :D
Dasi

#6800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dasi »

Mizanfil_2 wrote:Она је 6. глас (онај недостајући) јер је 1/3 од 17 није 5
Jedna trecina od NAZOCNIH :razz:
Locked