Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#6776 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

tnt-tunja wrote:Kod mene samo struja dolazi u obzir jer zivim u stanu. Zelio bih sprovesti samo 2 radijatora u stan koji bi isli na struju, samo za prelazni period. jesen i proljece, kada ne ukljuce grijanje na vrijeme i kada ga iskljuce a vani jos hladno bude.
Moze se i u stan ugraditi klima.
Ako ce biti samo za dogrijavanje proljece/jesen tu moze i neki jeftiniji inverter, mozda cak i on/off odradi posao.
DaShip

#6777 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by DaShip »

Pitanje u vezi termoakumulacionih peći - gdje se mogu kupiti i kakve su što se tiče funkcionalnosti i isplativosti?
NediM17

#6778 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NediM17 »

DaShip wrote:Pitanje u vezi termoakumulacionih peći - gdje se mogu kupiti i kakve su što se tiče funkcionalnosti i isplativosti?
Ne znam gdje se mogu kupiti (pogledaj na OLX-u), ali moje misljenje je da su TA peci jos uvijek odlicne sto se tice funkcionalnosti i isplativosti.
Instaliras na pec tajmer, i namjestis da se uvijek po jeftinoj struji puni, sobni termostat na 22, koji ce paliti i gasiti ventilator i milina (tako da jedino ventilator moze raditi po skupoj struji).

Sa aspekta potrosnje, vjerujem da su bolje nego konvektori, jedino je problem sto su glomazne i sto se ne uklapaju u neke modernije ambijente.
rovac13

#6779 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

NediM17 wrote: Sa aspekta potrosnje, vjerujem da su bolje nego konvektori, jedino je problem sto su glomazne i sto se ne uklapaju u neke modernije ambijente.
Sigurno da su isplativije od konvektora.
Ista je efikasnost samo sto trosis jeftinu struju a konvektor mora skupu.

Jedino sto ja nebi zanemario stavku da je TA pec puna staklene vune mislim.
Ta mi stavka nije bas pozeljna u prostoru u kom se boravi.Treba i disat :D
NediM17

#6780 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NediM17 »

Vuna se moze promijeniti, to nije big deal. Najbitnije je da za razliku od recimo neke azbestne izolacije, staklena vuna nije kancerogen materijal, u najgorem slucaju moze doci do nadrazivanja ociju ako je vuna u raspadnom stanju. Dakle, TA pec je kompletna bezopasna, ukljucujuci i cigle, nema nista sto moze praviti zdravstvene probleme.

Koliko mi je poznato, iskoristivost elektricnih grijaca (isto vrijedi i za konvektor i za TA pec) je 100%, dakle, 1kw elektricne snage = 1kw toplote.
Posto vidim da si dosta aktivan na ovoj temi, moze li mi reci koji je koeficijent efikasnost inverter klima?
Za kilowat elektricne snage, koliko daje toplote na izlazu? :thumbup:
bilic

#6781 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

NediM17 wrote:Vuna se moze promijeniti, to nije big deal. Najbitnije je da za razliku od recimo neke azbestne izolacije, staklena vuna nije kancerogen materijal, u najgorem slucaju moze doci do nadrazivanja ociju ako je vuna u raspadnom stanju. Dakle, TA pec je kompletna bezopasna, ukljucujuci i cigle, nema nista sto moze praviti zdravstvene probleme.

Koliko mi je poznato, iskoristivost elektricnih grijaca (isto vrijedi i za konvektor i za TA pec) je 100%, dakle, 1kw elektricne snage = 1kw toplote.
Posto vidim da si dosta aktivan na ovoj temi, moze li mi reci koji je koeficijent efikasnost inverter klima?
3 do 4 kw daje od jednog. Zavisno od klima i vanjske temperature .
Ko to shvati i prihvati prelazi na grijanje sa klimama ....
Al naš narod je tvdoglav . Daj metar drva da ja naložim kakve klime .....
rovac13

#6782 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

NediM17 wrote: Koliko mi je poznato, iskoristivost elektricnih grijaca (isto vrijedi i za konvektor i za TA pec) je 100%, dakle, 1kw elektricne snage = 1kw toplote.
To nikako nije fixna mjera kod invertera.

Imas nekoliko krivih koje uticu na cop (efikasnost)

1. Sto je niza vanjska temperatura to cop pada

2. Inverter mijenja snagu (brzinu vrtnje kompresora).Tako klima moze da trosi npr od 200w struje do 2000w.Sve sto se jace vrti to je cop slabiji.A sve sto vise smanjuje snagu to cop raste.

3.Sto je veci protok zraka na jedinicama to je manji pritisak u sistemu.Vece puhanje bolji cop.Ovo vjerovatno manje utice od prve dvije stavke.

Elem kad to sve bacis na papir.
Na +7 ili +12 vani ....em je toplo em je snaga smanjena u ler.....mozes da dobijes cop dobar za ne povjerovati 6 - 7 - 8
Dok kako pada temp + mora jace grijat jace vrtit cop zna da padne i na 2........npr na -15 -20....ali takvih dana u godini je malo.....na svu srecu.

Skoro svi racunaju na to da se vrte oko cop 4 kao prosjek na cijelu sezonu grijanja.
Neki skuplji modeli vjerovatno mogu da izvuku i veci prosjek.

Teska i duga tema.
DaShip

#6783 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by DaShip »

NediM17 wrote:
Ne znam gdje se mogu kupiti (pogledaj na OLX-u), ali moje misljenje je da su TA peci jos uvijek odlicne sto se tice funkcionalnosti i isplativosti.
Instaliras na pec tajmer, i namjestis da se uvijek po jeftinoj struji puni, sobni termostat na 22, koji ce paliti i gasiti ventilator i milina (tako da jedino ventilator moze raditi po skupoj struji).

Sa aspekta potrosnje, vjerujem da su bolje nego konvektori, jedino je problem sto su glomazne i sto se ne uklapaju u neke modernije ambijente.
Jedna osoba koja se interesuje za njih mi je rekla da apsolutno nigdje ne može pronaći nekoga ko prodaje nove, a ne polovne.Čudno mi je da u cijeloj Bosni niko ne uvozi TA peći :?
NediM17

#6784 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NediM17 »

@bilic & rovac13

Hvala vam za informacije!

@DaShip
Ne vjerujem da se to vise uopce proizvodi. Ako nadjes dobru ocuvanu, kupi slobodno.
bilic

#6785 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

NediM17 wrote:@bilic &h rovac13

@DaShip
Ne vjerujem da se to vise uopce proizvodi. Ako nadjes dobru ocuvanu, kupi slobodno.
... Ja sam negdje prošle zime vidio u radnji novu TA peč i bila preko 300.. 350 KM.
Al sad se ne mogu sjetit . Jbg
A i skupa mi se tad učinila
piplica
Grijem se na: Ćumur

#6786 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

DaShip wrote:
NediM17 wrote:

Jedna osoba koja se interesuje za njih mi je rekla da apsolutno nigdje ne može pronaći nekoga ko prodaje nove, a ne polovne.Čudno mi je da u cijeloj Bosni niko ne uvozi TA peći :?
Mene samo zanima radi cega se vise ne proizvode?
Nera_22

#6787 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

piplica wrote:
DaShip wrote:
NediM17 wrote:

Mene samo zanima radi cega se vise ne proizvode?
Valjda zato sto je glomazna a drugo sto ljudi misle da je kancerogena. btw. djeca se igrala sa daljinskim i ostave klimu na Auto. u po noci krenu poznato veselje. Vrti ventilator samo sto se ne raspadne. te ustaj gasi. znaci poznati BUG na LLCA se javlja samo kad je klima na grijanju i fan na auto. Kod Fujitsu to nije i neki problem jer su i manuelne brzine u stvari auto.
DaShip

#6788 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by DaShip »

NediM17 wrote:@bilic & rovac13

@DaShip
Šta ih je zamijenilo?Klima uređaji?
NediM17

#6789 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NediM17 »

Kvarcne grijalice, uljni radijatori, konvektori, klima uredjaji... Svasta pomalo... Ali TA pec je relativno jeftin i dobar izbor. Ko ima gdje da je(ih) drzi, bolja je od svega pobrojanog osim inverter klima.
kuli1961

#6790 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kuli1961 »

tnt-tunja wrote:Da li neko grije stan na centralno grijanje preko struje? Imate li preporuku za neku pec? Te kolika je njena potrosnja elektricne energije?
zivim u kuci, duplex, dakle- 3 vanjska zida. Povrsina za grijanje je oko 120mkv, izolacija je 5 cm demit, stolarija- dobra drvena. Imam vlastito centralno grijanje- izvor je Vailant el.kotao 3 x 6 kW=18kw. Termostat je Siemens, programabilna temperatura, vrijeme rada, sve unutar 7 dana, sat po po sat. Kotao je odlican. Automatika kontrolise red paljenja 2. i 3-eg grijača, sekvencijalno. Taj 2. i 3. grijac se mogu iskljuciti. U kotlu se nalazi pumpa, ekspanziona posuda, a sam kotao je OK napravljen, moze se staviti u hodnik, kupatilo ili slicno, ne odudara od kucne "bijele tehnike". Jedina "jeba" je sto za 18 Kw snage moras imati samostalan dovod trofazne struje, dakle- potpuno zaseban 4 x xy mm2 kabl, koji polazi odmah nakon sata. To moze biti tehnicki problem. Istina, moj rodjak je u stanu na 6. spratu "povukao" kabl sa osiguracke kutije (standardni automatski osiguraci) ona je locirana obicno iznad ulaznih vrata. I njemu je 18 kW. On nema problema, mada se ja to ne bih usudio.

Moji troskovi grijanja su u ovo hladno vrijeme veliki- u jnauaru oko 240 KM, a za februar ce biti oko 300 KM (bez ostale potrosnje). Grijem dnevno oko 10 sati na 22 Celzijusa (programirano je na 21,5, ali termostat ide na 0,5 stepeni vise nego sto je programirano) Bitan razlog tolikih troskova je i poprilicno velika povrsina otvora- prozori 180/140, 3 francuskh vrata...

S druge strane, prijateljica ima stan oko 80-85 mkv, otkacila se od gradskog grijanja (Banja Luka, kao i ja)ugradila vlastiti Vailant kotao od 12 kw, troskovi su- januar 120 KM, februar 160 KM (racunajuci svu potrosnju struje u stanu), stan joj je dobro ususkan, samo dva manja vanjska zida.
S trece strane, moj prvi komsija je za kucu prizemnicu, povrsina oko 70-75 mkv, jesenas uzeo neku "klimu" tj inverter, platio je BRUKU love- oko 2,500 KM- Mitsubishi (ne znam model), unutrasnja jedinica je podna, cekamo da prodje ova sezona grijanja- da se skontaju troskovi struje. Ako bude povoljno, mozda se i ja odlucim za neki inverter, jer mi svakako za prizemlje treba A/C, pa kad vec kupujem..Razmisljao sam o kotlu na pelet, ali cijena kvalitetnog kotla, cijena i kvalitet peleta, trebace mi izmedju 5,5-6 godina samo da kroz grijanje ulozeno dodje na nulu.
Inace, za invertere sam totalni duduk, ali cekam...
zlo zlo

#6791 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

većina nas se tu grije na invertere, pa pitaj. A nema neke mudrosti, koliko ti treba sada struje za ugrijat kuću, inverter troši u prosjeku 3-4 puta manje. znači za 1kw struje daje prosječno 4kw energije, a tebi daje 1 za 1. Jedino toplinske pumpe ovo rade, jer uzimaju energiju(toplinu u ovom slučaju), u okolišu i samo dogriju/dohlade. Zato troše manje struje nego daju energije. Na nižim temperaturama je taj omjer manji, na višim veći, 4 je kao neki prosjek. Evo ja grijem za 50km stan neizoliran(2klime) koji kad grijala na ostalo za struju bilo je od 200-300km, mene su zime blaže i kod mene je taj koeficijent dobivenoga možda i 5-6.
Nera_22

#6792 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

135kv kuca na sprat. Za cijelu proslu sezonu potrosio oko 350KM. Ove sezone do sad potroseno 290KM
bilic

#6793 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

Nera_22 wrote:135kv kuca na sprat. Za cijelu proslu sezonu potrosio oko 350KM. Ove sezone do sad potroseno 290KM
Klime jel . Koliko komada
doktor78

#6794 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

Racun za mjesec februar 300 KM :shock:
Prošle godine sa konvektorima bio 275 KM. Nidje veze.
Posumnjacu da mi se neko prikacio na mrezu :mrgreen:
krofnaa*

#6795 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by krofnaa* »

Slušajući savjete na forumu kako je grijanje na struju isplativo, te ljudi za 100KM ugriju cijeli stan, uživaju, toplo him ovo ono, opržim se debelo jedan mjesec sa preko 400KM računa za struju. Od tad nikad više.

Ponekad dogrijavamo sa malo grijalicom od 1000w po 2-3 sata dnevno, samo ona nabije račun struje na 120-130KM a kamo li da grijete čitav stan sa 2-3 grijalice - NI U LUDILU
zlo zlo

#6796 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

krofnaa* wrote:Slušajući savjete na forumu kako je grijanje na struju isplativo, te ljudi za 100KM ugriju cijeli stan, uživaju, toplo him ovo ono, opržim se debelo jedan mjesec sa preko 400KM računa za struju. Od tad nikad više.

Ponekad dogrijavamo sa malo grijalicom od 1000w po 2-3 sata dnevno, samo ona nabije račun struje na 120-130KM a kamo li da grijete čitav stan sa 2-3 grijalice - NI U LUDILU
ne grijanje na struju, nego grijanje na toplotne pumpe :-D znači na invertere i na dizalice topline, sve ostalo je skupo. Nitko nije napisao tu da grijalice malo troše nego da žderu pare, i meni znalo biti 400 račun s njima. a Kao u svako grijanje treba prvo uložit u kvalitetne uređaje.
rovac13

#6797 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

zlo zlo wrote:Nitko nije napisao tu da grijalice malo troše
Oni koji su malo duze na forumu znaju da je bilo i takvih komentara.

Na sva zvona je isla reklama da konvektori stede struju u odnosu na neke druge grijalice,iako rade na potpuno istom principu.

Prica je isla u smjeru kako konvektori imaju termostat pa se konvektor cesto gasi i tako stedi, ne trosi struju.

Tesko je bilo ljudima objasnit da kad ga termostat iskljuci on tad i ne grije..

Ali to je sad daleko iza nas.
Znaci da je tema napredovala :)
zlo zlo

#6798 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

A da da... viđala sam prije da par nikova pisalo da troše malo, ali ih nitko nije shvatio ozbiljno :D , pretpostavljala da netko kao onaj klon trolovao :lol:
Nera_22

#6799 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

bilic wrote:
Nera_22 wrote:135kv kuca na sprat. Za cijelu proslu sezonu potrosio oko 350KM. Ove sezone do sad potroseno 290KM
Klime jel . Koliko komada
3x fujitsu LLCA(pokrivaju ca 30%) i 1x nocrija(ca 70%)
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#6800 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

rovac13 wrote:
Tesko je bilo ljudima objasnit da kad ga termostat iskljuci on tad i ne grije..

Kad je toplo onda i ne treba da grije (sta god to bilo), ne ?

Evo ja imam neku cunga-lunga klimu koja nije ni inverter i nije stara manje od 8-10 godina + konvektor u drugoj sobi + vertikale koje su vise hladne nego tople i racun mi nije nikad preko 120 (sa TV-om). Ovo je ukljucujuci i bojler i spore' i sve ostalo.

Istina nisu ni zime sto su bile, i okolni stanovi i PVC stolarija imaju veze.. ali meni je odlicno i nisam se smrz'o ni jednom
Post Reply