tnt-tunja wrote:Da li neko grije stan na centralno grijanje preko struje? Imate li preporuku za neku pec? Te kolika je njena potrosnja elektricne energije?
zivim u kuci, duplex, dakle- 3 vanjska zida. Povrsina za grijanje je oko 120mkv, izolacija je 5 cm demit, stolarija- dobra drvena. Imam vlastito centralno grijanje- izvor je Vailant el.kotao 3 x 6 kW=18kw. Termostat je Siemens, programabilna temperatura, vrijeme rada, sve unutar 7 dana, sat po po sat. Kotao je odlican. Automatika kontrolise red paljenja 2. i 3-eg grijača, sekvencijalno. Taj 2. i 3. grijac se mogu iskljuciti. U kotlu se nalazi pumpa, ekspanziona posuda, a sam kotao je OK napravljen, moze se staviti u hodnik, kupatilo ili slicno, ne odudara od kucne "bijele tehnike". Jedina "jeba" je sto za 18 Kw snage moras imati samostalan dovod trofazne struje, dakle- potpuno zaseban 4 x xy mm2 kabl, koji polazi odmah nakon sata. To moze biti tehnicki problem. Istina, moj rodjak je u stanu na 6. spratu "povukao" kabl sa osiguracke kutije (standardni automatski osiguraci) ona je locirana obicno iznad ulaznih vrata. I njemu je 18 kW. On nema problema, mada se ja to ne bih usudio.
Moji troskovi grijanja su u ovo hladno vrijeme veliki- u jnauaru oko 240 KM, a za februar ce biti oko 300 KM (bez ostale potrosnje). Grijem dnevno oko 10 sati na 22 Celzijusa (programirano je na 21,5, ali termostat ide na 0,5 stepeni vise nego sto je programirano) Bitan razlog tolikih troskova je i poprilicno velika povrsina otvora- prozori 180/140, 3 francuskh vrata...
S druge strane, prijateljica ima stan oko 80-85 mkv, otkacila se od gradskog grijanja (Banja Luka, kao i ja)ugradila vlastiti Vailant kotao od 12 kw, troskovi su- januar 120 KM, februar 160 KM (racunajuci svu potrosnju struje u stanu), stan joj je dobro ususkan, samo dva manja vanjska zida.
S trece strane, moj prvi komsija je za kucu prizemnicu, povrsina oko 70-75 mkv, jesenas uzeo neku "klimu" tj inverter, platio je BRUKU love- oko 2,500 KM- Mitsubishi (ne znam model), unutrasnja jedinica je podna, cekamo da prodje ova sezona grijanja- da se skontaju troskovi struje. Ako bude povoljno, mozda se i ja odlucim za neki inverter, jer mi svakako za prizemlje treba A/C, pa kad vec kupujem..Razmisljao sam o kotlu na pelet, ali cijena kvalitetnog kotla, cijena i kvalitet peleta, trebace mi izmedju 5,5-6 godina samo da kroz grijanje ulozeno dodje na nulu.
Inace, za invertere sam totalni duduk, ali cekam...