Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
wifi-guy

#6776 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by wifi-guy »

Pedja Kojovic wrote:wiffy guy

Hvala na konstruktivnom postu.

p.k.
Nema na cemu, Ja sam poprilicno "Politicki nepismen" i pravo mi je zadovoljstvo citati Vase i postove ostalih briljantnih umova na ovom forumu.

Na drugu temu, interesuje me stav Nase stranke prema skandaloznoj pljacki budzetskih sredstava od strane stotina fiktivni, jalovih i krajnje bespotrebnih borackih udruzenja koja ne samo da su finansijsko opterecenje vec i kroz uzurpaciju brojnih poslovnih prostora koje im opstine prakticno poklanjaju bez naknade. Mnogi od tih prostora zjape prazni i sluze za periodicno okupljanje.

Na drugoj strani postoje udruzenja koja su daleko korisnija za siru drustvenu zajednicu a nemaju nikakvu podrsku institucija vlasti i osudjeni su da se ugase.
Da ne govorim da je skoro nemoguce dobiti poslovni prostor od opstinskih vlasti bez komercijalnih uslova.

Hvala
Ridjobrki

#6777 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ridjobrki »

zoom66 wrote:
ultima_palabra wrote:Pa da ih Zec izradi za pare :oops:
:lol: :thumbup:
:D :D :D
Pedja Kojovic

#6778 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

wifi-guy

Mi smatramo, i Danis je o tome govorio na SKS, da je citava politika prema borcima od pocetka pogresna.
Izraziti u novcu to sto su ti ljudi ucinili za ovu zemlju je nemoguce, a pokusaji teski 200-300 miliona maraka godisnje
su neodrzivi i polako unistavaju drzavu za koju su se borili.

Sto se tice iznajmljenih prostora koji nisu stavljeni u namjenu...

Neiskoristeni, rusevni prostori, kao i stanovi i kuce, u privatnom vlasnistvu koji nisu primarna rezidencija, moraju oporezovati tako da destimulisu vlasnika i tjeraju ga da ih ili koristi ili proda onima koji to mogu.
Vjecnici NS-a su upravo takav zakon trazili u Opstini Centar, ali ih je vladajuca koalicija nazalost preglasala.
(Vecina vjecnika su vlasnici "viska" stanova i poslovnih prostora i ocigledno su to dozivjeli na isti nacin na koji dozivljavaju borbu protiv korupcije - udar na kucni budzet).

Poslovni prostori se, osim u rijetkim, izuzetnim, slucajevima,i trebaju izdavati pod komercijalnim uslovima.
Za rjesavanje i pomoc socijalnih slucajeva drzava odvaja, trecu po velicini, stavku u budzetima.
Nazalost aktuelni socijalni sistem je finansijski neodrziv i socijalno nepravedan jer 80% tog novca dobijaju ljudi kojima pomoc zapravo ne treba jer su finansijski i materijalno dobro, vrlo dobro i izuzetno dobro, stojeci, kako se to kaze.

p.k.
Innovation

#6779 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Zasto ne nabrojite te vjecnike koji su vlasnici "viska stanova" i poslovnih prostora? Kako su dosli do njih? Ako je to rekla-kazala onda nista. LP
maher

#6780 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

ns bi morala malo opreznija biti prilikom predlaganja razlicitih promjena zakona...puno dobrih ideja se pokvari slabom pripremom i nedovoljnom analizom svih mogucih posljedica...

u principu podrzavam racionalnije koristenje neiskoristenog prostora, ali treba izracunati koliko cemo dobiti tim porezom...na primjer, dijaspora ima veliki broj stanova koji se ne koriste...imaju i prostore koje rentaju, sad je kriza pa stoje neiskoristeni...trebamo li oporezovati te ljude kojima ti stanovi sluze recimo ljeti da imaju gdje doci...smjesticete zvrcku poslanicima sa viskom kvadrata, njih nema puno, ali sta sa stotinama ili hiljadama ljudi kojima je to mozda jos jedina veza sa domovinom...

toliko ima lose privatizovanih fabrika koje ne rade, koje su privatizovane samo zbog nekretnina, koje se ne bavi djelatnosti kojom bi se trebale baviti, to je puno lakse rijesiti, a i postoje i zakoni koje samo treba postovati...i natjerati ih ili da rade ono zbog cega su kupili neku firmu ili da se to prepusti nekome ko zna raditi...hajmo malo promijeniti logiku, hajmo podrzavati uspjesne firme, a ne pomagati samo one koje niko ne moze spasiti...
kad sve ove probleme rijesite, onda udarite po borcima...jer neko je 95 izasao iz rova, a neko je dosao sa lovom koju je zaradio za vrijeme rata negdje u svijetu...
Pedja Kojovic

#6781 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maher

Stanovi koji nisu primarna rezidencija poreskog obveznika trebaju se oporezovati po vecoj stopi od onih koji to jesu.
Poslovni prostori, pogotovo, ako su zatvoreni i zapusteni, takodje.

Slazem se sa tvrdnjama o privatizaciji, ali to nije tema.

Naravno da borcima, i ukoliko su poginuli ili ranjeni njhovoj djeci i porodici, pripadaju odredjene beneficije ali one, po nasem misljenju, ne treba da budu ovakve kakve su sada nego statusne ili simbolicne.

p.k.
Alfons Kauders

#6782 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:maher

Stanovi koji nisu primarna rezidencija poreskog obveznika trebaju se oporezovati po vecoj stopi od onih koji to jesu.

Naravno da borcima, i ukoliko su poginuli ili ranjeni njhovoj djeci i porodici, pripadaju odredjene beneficije ali one, po nasem misljenju, ne treba da budu ovakve kakve su sada nego statusne ili simbolicne.

p.k.
E pa Pedja... A sta cemo mi koji zivimo u vise gradova? :D Sta je onda "primarna rezidencija"? :D

I kad smo vec kod toga... Sta cemo za zdravstvenim? Ja uredno placam jos od onog milenija, i kad me nesto "sastavi" van rodne grude, dzaba mi...
Ricken

#6783 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Pedja Kojovic wrote:maher

p.k.
To je citat iz zakona o porezu na imovinu trenutno važećeg u RS-u. Zakon koji mnogi tumače i kao podršku etničkom čiščenju. Opasan prijedlog s jedne strane, s druge strane, nevjerujem da bi proizveo značajne efekte u prikupljanju javnih prihoda, kako nije niti u RS-u. Samo gora opcija od predložene je traženje poreznih rješenja u vidu oporezivanja toplog obroka i ostalih primanja radnika. Na kraju treba biti svjestan i ograničenosti resursa kojima raspolaže naša porezna uprava, tako da je veliko pitanje kada bi se stvarni efekti osjetili. Na ovu temu se uvijek traže rješenja kroz budžet, valjda jer nam u vlasti ili kod onih koji preferiraju da uđu u vlast je prisutan manjak poduzetničkih ideja i projekata u kojima bi navedene grupe imale prednost u zapošljavanju. Na kraju bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se ovakva rješenja odrazila na privredne subjekte.
convict

#6784 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

Po meni je dobar pristup nove hrvatske vlade - opteretiti porošnju kroz veći PDV, rasteretiti rad i privredu kroz veće porezne odbitke i niže doprinose.

Ako bi se kod nas podigla stopa sa 17% na 18% (5,9%), grubom računicom bi uz istu potrošnju umjesto ovogodišnjih 5,88 milijardi KM bilo prikupljeno 6,23 milijarde KM - 350 miliona KM više, daleko više nego što se može skupiti dodatnim oporezivanjem naknada iz radnog odnosa, a prošlo bi gotovo neosjetno (u poređenju sa drugim prijedlozima).
Ridjobrki

#6785 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ridjobrki »

convict wrote:Po meni je dobar pristup nove hrvatske vlade - opteretiti porošnju kroz veći PDV, rasteretiti rad i privredu kroz veće porezne odbitke i niže doprinose.

Ako bi se kod nas podigla stopa sa 17% na 18% (5,9%), grubom računicom bi uz istu potrošnju umjesto ovogodišnjih 5,88 milijardi KM bilo prikupljeno 6,23 milijarde KM - 350 miliona KM više, daleko više nego što se može skupiti dodatnim oporezivanjem naknada iz radnog odnosa, a prošlo bi gotovo neosjetno (u poređenju sa drugim prijedlozima).
To je dobro ko ima vladu i ekonomsku politiku. :-?

I Hrvati se tu malo vrte ukrug i ganjaju svoj rep a mi smo tu, da se tako duhovito izrazim, bez glave i repa.
Alfons Kauders

#6786 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Ridjobrki wrote:
convict wrote:Po meni je dobar pristup nove hrvatske vlade - opteretiti porošnju kroz veći PDV, rasteretiti rad i privredu kroz veće porezne odbitke i niže doprinose.

I Hrvati se tu malo vrte ukrug i ganjaju svoj rep a mi smo tu, da se tako duhovito izrazim, bez glave i repa.
hm

samo sto hrvatska ima ruznu naviku da od para poreskih obveznika pravi autoceste, subvencionira poljoprivrednike i radi slicne gluposti... sto kod nas nije slucaj, jer sve ide na plate i potrosnju...

tako da... ne...

nisam vjernik, ali moglo bi se reci da je kod nas haram placati porez... sto manje, to bolje
Ridjobrki

#6787 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ridjobrki »

Alfons Kauders wrote:
Ridjobrki wrote:

hm

samo sto hrvatska ima ruznu naviku da od para poreskih obveznika pravi autoceste, subvencionira poljoprivrednike i radi slicne gluposti... sto kod nas nije slucaj, jer sve ide na plate i potrosnju...

tako da... ne...

nisam vjernik, ali moglo bi se reci da je kod nas haram placati porez... sto manje, to bolje
Imao je čini mi se Dežulović prije par godina sjajan članak zašto treba bojkotirati domaće gdje govori baš o tome. :-D

Jedini način da naš seljak blokira cestu traktorom je da izganja kakav referendum.
Ricken

#6788 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Slažem se, ali ne treba zaboraviti da Hrvatska nema dva entiteta pri čemu jedan iz dubine duše mrzi zemlju čiji pasoš posjeduje. Također direktne i indirekte poreze treba posmatrati odvojeno. Prvo treba usaglasiti federalni zakon o porezu na dobit koji u povoljniji položaj stavlja privrednike RS-a, s obzirom da zakon RS-a iznimno dere federalne privredenike, dok federalni zakon u istom slučaju poklanja porezne prihode RS-u. Također iz BiH se izvlači dosta novca od strane stranih investitora transakcijama koje svugdje u svijetu imaju tretman dividende i oporezuju se odmah na mjestu isplate. Nadalje usklađenja zakonske porezne regulative koja se odnosi na farmaceutsku granu sa rješenjima u zapadnoj europi bi bez ulaganja u porezni sistem proizvele značajne efekte za budžet.Šta je sa raznoraznim stranim organizacijama i preduzećima koje u FBiH imaju stalnu poslovnu djelatnost kroz konsultantske poslove ali ne plačaju ni zrno poreza jer lokalna porezna uprava nije shvatila koliko se samo novca tako izvuče iz BiH. Ja se slažem da porezna uprava nemože sve upratiti ali i to se može rješiti kroz veću kooperaciju poreznih organa sa razno raznim nadzornim tijelima i revizorkom komorom. Prost nevjerovatno da lokalne revizorske kuće nemaju obavezu prijave zloupotreba zakona u subjektima koje revidiraju. Ali jok lokalni političari jedino znaju udarit po vlastitim građanima i svoju kampnaju fokusirat populističkim rješenjima. Nemam ja ništa protiv da se oporezuje imovina ali kada se iscrpe prvo drugi modeli koji u neravnopravan položaj stvaljaju domaće privrednike u odnosu na strane.
Ricken

#6789 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Alfons Kauders wrote:
Ridjobrki wrote:

hm

tako da... ne...

Hrvatska to uglavnom finansira zaduženjem.
Alfons Kauders

#6790 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Ricken wrote: Hrvatska to uglavnom finansira zaduženjem.
da, na to i ciljam...

a mi zaduzenjem finansiramo... hm... audije, regrese i tople obroke... :D
Pedja Kojovic

#6791 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Ricken

Slazem se s vama u vezi potrebe regulisanja poreza na kapitalna ulaganja.
Takodje se slazem u vezi sa potrebom usavrsavanja ne samo pracenja placanja poreza nego i prinudne naplate.
O tome da revizorske kuce nemaju zakonsku obavezu da Tuzilastvu prijave finansijske izvjestaje u kojima je primjecena nezakonitost (Osim, ukoliko se radi o transakciji u toku. (?)).

Moj post je odgovor na konkretno pitanje jednog forumasa vezano za porez na nekretnine.

p.k.
Pedja Kojovic

#6792 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

alfonse kauders

Primarna rezidencija je ona koju vi odredite kao svoje prebivaliste, ukoliko ne postoje zakonska rjesenja koja zahtijevaju da odredjeno vrijeme tu i provodite.
Nije prpblem korigovati ovaj princip u skladu sa Aneksom 7.

Vazenje zdravstvenog osiguranja van granica zemlje u kojoj ste osigurani se obicno rjesava medjunarodnim ugovorima.
(U vecini razvijenih zemalja dobicete medicinski tretman u slucaju nesrece i bez postojanja tog ugovora).

p.k.
Alfons Kauders

#6793 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfonse kauders

Primarna rezidencija je ona koju vi odredite kao svoje prebivaliste, ukoliko ne postoje zakonska rjesenja koja zahtijevaju da odredjeno vrijeme tu i provodite.
Nije prpblem korigovati ovaj princip u skladu sa Aneksom 7.

Vazenje zdravstvenog osiguranja van granica zemlje u kojoj ste osigurani se obicno rjesava medjunarodnim ugovorima.
(U vecini razvijenih zemalja dobicete medicinski tretman u slucaju nesrece i bez postojanja tog ugovora).

p.k.
Osiguram se ja kad picim vani, ali ja sam vise mislio na kantone... Osiguran u jednom, razbolim se u drugom i dzaba mi sto sam osiguran...

A sto se tice primarne rezidencije...

Ne mogu reci da sam odusevljen prijedlogom. Sta cemo s raseljenim? Npr. nekim ko npr. zivi u Capljini, a ujedno ima porodicno imanje kraj Travnika ili stan u Sarajevu? Sta cemo sa vikendicama, porodicnim stambenim objektima koja se jos uvijek vode npr. na imenu pokojnika, ili su uknjizena 1/5 na nasljednike... Sta cemo ako npr. muz i zena imaju dva stana na dva imena, a neko ko je ostao udovac/udovica ima ista dva stana na svom imenu i onda placa vise poreza, mada ima manje prihode i sam srkbi o porodici? Da i ne govorimo o tome kako ce se preko noci masa nekretnina prebaciti na djecu da se izbjegne placanje poreza...

Ne znam, vidim puno potencijalnih problema i nedorecenosti...
Pedja Kojovic

#6794 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

ricken

Ne vidim na koji nacin ovaj zakon pomaze etnickom ciscenju.
Korekcije u duhu Aneksa 7. se mogu jednostavno ugraditi u takav zakon.
Takodje, ne vidim zasto bi dio licnog dohotka - topli obrok, itd. - bio izuzet iz poreske osnovice.
Stavise, ukoliko je omoguceno da se sluzbeni automobil koristi za licni prevoz onda bi se vrijednost tog prevoza trebala dodati na poresku osnovicu licnog dohotka.

Generalno:
Mi se kao liberalna stranka zalazemo za manje poreze.
Ovdje, igrom slucajeva, pricamo o uvodjenju novih ili povecanju postojecih poreza.
Ono sto smatramo osnovnom falinkom sadasnjeg sistema je odsustvo socijalne pravednosti.
I mi se, kao i SDP koliko znam, zalazemo za progresivni poreski sistem.
Takodje smatramo da bi cigarete, alkohol i luksuzna roba morali biti dodatno oporezovani
a tako prikupljena sredstva usmjerena u obrazovanje, zdravstvo i razvoj umjetnosti i kulture, po
striktno uredjenim pravilima.

p.k.
nosara

#6795 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Pedja Kojovic wrote:ricken

Ne vidim na koji nacin ovaj zakon pomaze etnickom ciscenju.
Korekcije u duhu Aneksa 7. se mogu jednostavno ugraditi u takav zakon.
Takodje, ne vidim zasto bi dio licnog dohotka - topli obrok, itd. - bio izuzet iz poreske osnovice. :-)
Stavise, ukoliko je omoguceno da se sluzbeni automobil koristi za licni prevoz onda bi se vrijednost tog prevoza trebala dodati na poresku osnovicu licnog dohotka.

Generalno:
Mi se kao liberalna stranka zalazemo za manje poreze.
Ovdje, igrom slucajeva, pricamo o uvodjenju novih ili povecanju postojecih poreza.
Ono sto smatramo osnovnom falinkom sadasnjeg sistema je odsustvo socijalne pravednosti.
I mi se, kao i SDP koliko znam, zalazemo za progresivni poreski sistem.
Takodje smatramo da bi cigarete, alkohol i luksuzna roba morali biti dodatno oporezovani
a tako prikupljena sredstva usmjerena u obrazovanje, zdravstvo i razvoj umjetnosti i kulture :-) , po
striktno uredjenim pravilima.

p.k.
Vi ste cvrsto na braniku liberalnog feudalizma koji drma balkanom... Taj "topli obrok" je vadiona u vecini preduzeca koja kako-tako posluju i dijele kakve-takve plate... Kojim ce se mehanizmima zastititi standard...? Ove mjere direktno ruse i ovo sto imamo...

Dakle, "razvoj umjetnosti i kulture" se moze stimulisat lovom koju ce krcmit umjetnici i "kulturnjaci"...? :lol: Pare, dakle, prave umjetnike...?

Ne dao bog da se izadje iz kruga licnih interesa... :D
Pedja Kojovic

#6796 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

alfonse kauders

E tu ste potpuno u pravu. Zdravstveno osiguranja mora vaziti na cijeloj teritoriji BiH. Najbolje bi bilo da postoji zajednicki fond, ali ni mogucnost da fondovi na kraju godine izmiruju dugovanja ne treba odbaciti kao prelazno rjesenje.

Ukoliko je osoba vlasnik nekretnina namjenjenih za stanovanje i u Sarajevu i u Capljini onda ce, koa sto sam rekao, odluciti u kojem od ovoh gradova prebiva a u kojem boravi i u skladu s tim placati porez.

Na kuce/stanove za vikend se treba placati porez po visoj poreskoj stopi od primarne rezidencije.

Svaka nekretnina ima vlasnika.
(Broj nekretnina koje nemaju vlasnika treba razlikovati od nekretnina nad kojima je pravo podjeljeno ili je tesko pronaci vlasnika. Njih je vrlo malo).
Neplacanje poreza na nekretnine trebalo bi povlaci pravo drzave da prodajom nekretnine naplati poreski dug.

Nekretnina je prihod i ako neko ima dva ili vise stanova u kojima ne zivi onda je duzan za njih placati porez po visoj stopi.
Ako je osoba zbog niskih prihoda u nemogucnosti da placa porez i druge obaveze koje proisticu iz vlasnickog odnosa moze
izdati ili prodati nekretninu.

Nekretnine se mogu "prebacivati" na "djecu" ili bilo koga drugog, ali ce se time izbjeci placanje viseg poreza samo u slucaju da je djeci ili bilo kome drugom ta nekretnina primarna rezidencija.

p.k.
Pedja Kojovic

#6797 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

nosara

Standard, ako ste mislili na zivotni standard, se ne treba stititi na ovakav nacin.
On se, pogotovo u nasoj zemlji, mora povecati.
Cilj poreskog sistema nije samo da "prerasporedjuje bogatstvo" nego i,po nama cak i vise, da
stvori uslove u kojima ce sve veci broj gradjana jedne zemlje bit poreski obveznici.

Ne rusimo mi "ovo sto imamo".
To "sto imamo" se urusava samo od sebe.

Vas komentar/pitanje o umjetnosti i kulturi i licnim interesima ne razumijem tako da vam ne mogu ni odgovoriti.

p.k.
nosara

#6798 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Pedja Kojovic wrote:nosara

Standard, ako ste mislili na zivotni standard, se ne treba stititi na ovakav nacin.
On se, pogotovo u nasoj zemlji, mora povecati.
Cilj poreskog sistema nije samo da "prerasporedjuje bogatstvo" nego i,po nama cak i vise, da
stvori uslove u kojima ce sve veci broj gradjana jedne zemlje bit poreski obveznici.

Ne rusimo mi "ovo sto imamo".
To "sto imamo" se urusava samo od sebe.

Vas komentar/pitanje o umjetnosti i kulturi i licnim interesima ne razumijem tako da vam ne mogu ni odgovoriti.

p.k.
:D

Da li bi, kao socijalno osjetljiv defakto politicar, podrzao uravnilovku na nivou kantona, federacije... a s obzirom na strucnu spremu, radno mjesto i radni staz, dok se kriza ne prevazidje...? Dakle, da se na svim nivoima, bez obzira na funkciju, a s obzirom na gore pobrojane kriterije, plate svedu u istu ravan...
Pedja Kojovic

#6799 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

nosara

Naravno da bih ukoliko bi sve one sa istom spremom, iskustvom i istim ili slicnim radnim mjestom dovela u jednak polozaj.
Glasao bih, takodje, za znacajno smanjenje poslanickih naknada, kao sto sam i rekao na nedavnoj sjednici na kojoj je nazalost vecinom glasova donesena odluka o povecanju poslanickih plata.
Smatram da je sadasnja visina plata i poslanika i zaposlenih u drzavnoj administraciji nemoralna i finansijski neizdrziva (Na stranu sad broj sluzbenika).

p.k.
budva

#6800 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by budva »

Pedja Kojovic wrote:alfonse kauders

E tu ste potpuno u pravu. Zdravstveno osiguranja mora vaziti na cijeloj teritoriji BiH. Najbolje bi bilo da postoji zajednicki fond, ali ni mogucnost da fondovi na kraju godine izmiruju dugovanja ne treba odbaciti kao prelazno rjesenje.

Ukoliko je osoba vlasnik nekretnina namjenjenih za stanovanje i u Sarajevu i u Capljini onda ce, koa sto sam rekao, odluciti u kojem od ovoh gradova prebiva a u kojem boravi i u skladu s tim placati porez.

Na kuce/stanove za vikend se treba placati porez po visoj poreskoj stopi od primarne rezidencije.

Svaka nekretnina ima vlasnika.
(Broj nekretnina koje nemaju vlasnika treba razlikovati od nekretnina nad kojima je pravo podjeljeno ili je tesko pronaci vlasnika. Njih je vrlo malo).
Neplacanje poreza na nekretnine trebalo bi povlaci pravo drzave da prodajom nekretnine naplati poreski dug.

Nekretnina je prihod i ako neko ima dva ili vise stanova u kojima ne zivi onda je duzan za njih placati porez po visoj stopi.
Ako je osoba zbog niskih prihoda u nemogucnosti da placa porez i druge obaveze koje proisticu iz vlasnickog odnosa moze
izdati ili prodati nekretninu.

Nekretnine se mogu "prebacivati" na "djecu" ili bilo koga drugog, ali ce se time izbjeci placanje viseg poreza samo u slucaju da je djeci ili bilo kome drugom ta nekretnina primarna rezidencija.

p.k.
Pedja,
mozes li mi reci kako si dosao do ovog podatka ili zakljucka?
Locked