Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabanss

#6776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Otkad se na penziju plaća porez na prihod? Odnosno šta bi bio porez na prihod? Porez na dohodak?
konami666

#6777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Bodkin wrote: 18/05/2023 17:51
konami666 wrote: 17/05/2023 23:10

Mislim licno da Skandinavci generalno imaju opušteniji pristup poslu a i životu, bolje Plate i vise dana godišnjeg.
I zanimljiviji su ljudi i poslovna klima je totalno drugscija i manje tradicionalna. Lakse se uklopiti, ne moras nauciti jezik.
Sa druge strane, vrijeme je da se navuces na bijelo ili da 3 mjeseca u godini nisi gore
Meni vrijeme uglavnom ne smeta, valjda se navikne čovjek. Kad mi pukne film onda odem na jug. Ili kupim neku zajebanciju da me preokupira :D bitno je baviti se sportom i družiti sa ljudima a vrijeme ko vrijeme. Vise mi je smetao dan smoga u Sarajevu nego 30 dana zime na sjeveru.
Bodkin

#6778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moonca wrote: 18/05/2023 22:56 :-) gdje god penzioner ode. morat che plachati .dodatni porez na prihod.. EU.. zemlje
Ha?
Ozimician

#6779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konami666 wrote: 19/05/2023 00:53
Bodkin wrote: 18/05/2023 17:51

I zanimljiviji su ljudi i poslovna klima je totalno drugscija i manje tradicionalna. Lakse se uklopiti, ne moras nauciti jezik.
Sa druge strane, vrijeme je da se navuces na bijelo ili da 3 mjeseca u godini nisi gore
Meni vrijeme uglavnom ne smeta, valjda se navikne čovjek. Kad mi pukne film onda odem na jug. Ili kupim neku zajebanciju da me preokupira :D bitno je baviti se sportom i družiti sa ljudima a vrijeme ko vrijeme. Vise mi je smetao dan smoga u Sarajevu nego 30 dana zime na sjeveru.
Kako si otišao u Švedsku i kada ?
nikeze

#6780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Momentalni otkaz ili fristlos se.dobije u Njemačkoj u toku probnog rada uslijed teškog kršenja posla ili odbijanja posla.To je najradikalnija mjera. Nije baš zgodno nimalo. U njihovoj državnoj službi je.nezgodno jer su državni službenici oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa pa ako naprave disciplinski ili krivični prekršaj ili im neko napakuje politički, onda nemaju pravo na socijalnu nego samo Herz 4, a i niko ih neće zaposliti u privatnom sektoru. Time se smanjuje korupcija. Vrlo komplikovani zakoni. Inače puna penzija državnog službenika je 3000 Eura a 1600 nakon 5 godina. I odbijaju se porezi od toga jer se nisu plaćali a.i zdravstveno se plaća privatno. Ne primaju starije od 45 godina, ali povečaće na 52 godine uz 3 godine stažiranja. Državni službenik koji bude presuđen zbog malverzacije gubi pravo na državnu penziju. Time su prilično suzbili korupciju. Na penzije državnih službenika je išlo 50 a ove godine 70 milijardi Eura iz budžeta.
Dope_Man

#6781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

EFD22 wrote: 18/05/2023 17:53 Zato je NZ zakon.

Opušteno, zdravo, a i klima im je top.
Pasoš među najjačima, za putovanja ljepota.
Pasos iste snage kao i vecina EU pasosa, recimo austrijski je cak jaci za neke 2 zemlje u koje se moze bez vize.

A mala razlika u putovanju je da moras letit/plovit duzinu pola Evrope samo da dodjes do prve naredne drzave :lol:
Rugafet

#6782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ma kakve Austrije i qrci palci samo junajted stejts i to ako se ikako može Floridu gledat, palme, sitni pijesak i sl i Bog da te vidi.
konoplja

#6783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Rugafet wrote: 19/05/2023 18:06 Ma kakve Austrije i qrci palci samo junajted stejts i to ako se ikako može Floridu gledat, palme, sitni pijesak i sl i Bog da te vidi.
Nije lose ali nisam ljubitelj sparine i vlage. Od sitnog pijeska vise volim krupno kamenje, a i previse ljudi se metilja po FLA.

Mosa Mountain West za mene Montana, Wyoming, Utah, Colorado, Idaho. :thumbup:
Rugafet

#6784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Pošteno, to se cijeni :thumbup:
Digla_da_kreci

#6785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Digla_da_kreci »

California bi bila idealna da nije preskupa za zivot.
Rugafet

#6786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

A ne znam, po meni Florida je top topova. Imam neke šeme da se muvam tamo, nekoliko destinacija je u igri, ja bih u Clearwater, ali o tom potom. Ne mogu reci i u GA mi je stvarno odlično, ali FL je FL.
Last edited by Rugafet on 19/05/2023 19:02, edited 1 time in total.
konoplja

#6787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Skupa i previse ljudi. :D

70te i 80te su bile idealne za Cali kad je bila republikanska pod Reaganom al' tada nisam bio u planu. :P
skafiskafsnjak

#6788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Rugafet wrote: 19/05/2023 18:06 Ma kakve Austrije i qrci palci samo junajted stejts i to ako se ikako može Floridu gledat, palme, sitni pijesak i sl i Bog da te vidi.
Jarane ti hvalis kao da je zemlja snova, a daleko je od toga
elcaliente

#6789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 19/05/2023 20:45
Mislim da trenutno i u sljedecih 20 godina USA je bolja za zivot od Njemacke.
Sve prognoze govore da ce standard srednje klase u D opasti do 30 posto.
Uz skupe kirije, minus 30 posto ce mnoge familije istisnuti iz srednje klase.
skafiskafsnjak

#6790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 19/05/2023 21:35
skafiskafsnjak wrote: 19/05/2023 20:45

Sve ima minuse i pluseve.
USA nisu san snova kako predstavlja.
elcaliente

#6791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 19/05/2023 21:43
elcaliente wrote: 19/05/2023 21:35

Sve ima minuse i pluseve.
USA nisu san snova kako predstavlja.
Naravno da nije, ali da se moze vise ostvariti tamo to stoji.
Biti ce gutavo u Njemackoj za porodice sa 4 clana ispod 6000 eur netto.
Mi smo pravili prognoze sto se tice osiguranja za narednu dekadu. Nije bas bajno. Rast kirija, manje netta od brutta i inflacija ce udariti zestoko. Ljudi ce kupovati samo obavezna osiguranja.
nuki_cika

#6792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Ja sam Njemačku shvatio na način da ti daju minimum ( tj.onoliko koliko ti treba da preživiš) ali gledaju da potrošiš maksimum, pa čak i više nego što imaš stimulišući te da se uvaljuješ u kredite i to je taj "zapadni princip" prema auslenderima.
U principu što veća potrošnja i njega ne zanima da li ti imaš ili nemaš , tu si gdje si i troši.

Ovi što se lože na US smirite se malo, jedno je posmatrati Ameriku iz ugla turiste a skroz druga stvar je otići tamo i živjeti..
Uostalom Amerika će biti dobra dokle god bude mogla ići i po svijetu otimati tuđe resurse i putem ratova prisvajati sve to.
Svi ti dolari su duboko natopljeni krvlju Sirijske, Iračke, Libijske i Ukrajinske djece ;-)
Rugafet

#6793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Vidi pisao sam već jednom vezano za ta lupetanja u vezi ‘krvavih’ dolara i tako tih da ne kažem šta. Boli me qrac za to! Placaju mi za svaku minutu koju odradim al bukvalno a o overtime da i ne govorim, poštuju me, smiju se, grle me, ne pitaju ništa, a za ostalo yebe mi se. Jedino sto mi je u životu sada važno je use, nase i podase. Nemam vremena za filozofiranja u kojima život proleti ispred nosa a istovremeno guzica Lug puše. I jeste USA su daleko na prvom mjestu, nije zemlja snova ali oni pa šest mjesta prazno.
belfy

#6794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Rugafet wrote: 20/05/2023 03:18 Vidi pisao sam već jednom vezano za ta lupetanja u vezi ‘krvavih’ dolara i tako tih da ne kažem šta. Boli me qrac za to! Placaju mi za svaku minutu koju odradim al bukvalno a o overtime da i ne govorim, poštuju me, smiju se, grle me, ne pitaju ništa, a za ostalo yebe mi se. Jedino sto mi je u životu sada važno je use, nase i podase. Nemam vremena za filozofiranja u kojima život proleti ispred nosa a istovremeno guzica Lug puše. I jeste USA su daleko na prvom mjestu, nije zemlja snova ali oni pa šest mjesta prazno.
jarane... slusaj sta ti Ironman kaze:

Image
nikeze

#6795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Amerika, čemerika.
Prosječan godišnji odmor je 7 dana. Možeš uzeti i mjesec dana ali poslije toga moraš tražiti drugi posao. Tako je i u državnoj upravi. Nakon puno staža u firmi možda ti i daju više. Penzije su onoliko koliko si skupio para na kamari pa pazi koliko trošiš. Mom prijatelju koji je radio u državnoj službi su rekli da ima penziju do 83. godine a poslije nek se snalazi. Zdravstveno osiguranje je onakvo koliko imaš novca. Hitna pomoć će ti pomoći a za ostalo plati.Ako nemaš novca umri lagano. Sve je na papiru divno, ali kasnije je vrlo komplikovano jer život svašta nosi.Također, kad dobiješ državljanstvo postaje vojni obveznik. U Kanadi su dijelili pozive za rat u Irak za mlađe od 42 godine i ko nije htio vrate ga u zemlju porijekla. Bolje i to nego da ga vrate u sanduku. Elem zamki je milion. Sve divno.
forumskivojnik

#6796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

nikeze wrote: 20/05/2023 09:07 Amerika, čemerika.
Prosječan godišnji odmor je 7 dana. Možeš uzeti i mjesec dana ali poslije toga moraš tražiti drugi posao. Tako je i u državnoj upravi. Nakon puno staža u firmi možda ti i daju više. Penzije su onoliko koliko si skupio para na kamari pa pazi koliko trošiš. Mom prijatelju koji je radio u državnoj službi su rekli da ima penziju do 83. godine a poslije nek se snalazi. Zdravstveno osiguranje je onakvo koliko imaš novca. Hitna pomoć će ti pomoći a za ostalo plati.Ako nemaš novca umri lagano. Sve je na papiru divno, ali kasnije je vrlo komplikovano jer život svašta nosi.Također, kad dobiješ državljanstvo postaje vojni obveznik. U Kanadi su dijelili pozive za rat u Irak za mlađe od 42 godine i ko nije htio vrate ga u zemlju porijekla. Bolje i to nego da ga vrate u sanduku. Elem zamki je milion. Sve divno.
U cemu je ovdje problem?
Ako si uzeo kanadsko ili bilo cije drugo drzavljanstvo automatski dobijes sva prava ali i preuzimas sve zakonske obaveze prema doticnoj drzavi koje ima i domicilni stanovnik, pa i vojnu obavezu, odbranu doticne zemlje,...itd.
Sada, kada Svabe pocnu sa primjenom dvojnog drzavljanstva sta mislis koliko nas iz BiH ce podnijeti zahtjev? Ja prva u svakom slucaju upravo iz tog razloga.
nikeze

#6797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

forumskivojnik wrote: 20/05/2023 09:28
nikeze wrote: 20/05/2023 09:07 Amerika, čemerika.
U cemu je ovdje problem?
Ako si uzeo kanadsko ili bilo cije drugo drzavljanstvo automatski dobijes sva prava ali i preuzimas sve zakonske obaveze prema doticnoj drzavi koje ima i domicilni stanovnik, pa i vojnu obavezu, odbranu doticne zemlje,...itd.
Sada, kada Svabe pocnu sa primjenom dvojnog drzavljanstva sta mislis koliko nas iz BiH ce podnijeti zahtjev? Ja prva u svakom slucaju upravo iz tog razloga.
Poenta je da je u Evropi možda bolje nego u Americi, iako Amerikanci kažu da je Evropa socijala. I slažem se da je dobro imati dvojno državljanstvo BiH i Njemačko, a ako nije možda mi neko može dati argument.
anelsol

#6798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Jest da nam je inflacija sve pojela, ali ipak zanimljivi podaci:
Iako možda zvuči nevjerovatno, Bosna i Hercegovina je druga u svijetu po rastu plata, i to odmah nakon Srbije.

Međutim, oni koji svakodnevno rade za tu platu i njome plaćaju životne troškove posvjedočiće da povećanje plate nisu ni osjetili, a stručnjaci se nadovezuju da podaci koje objavljuju relevantne domaće, ali i svjetske institucije u velikoj mjeri zamagljuju realnost, jer je inflacija u posljednjih godinu dana ipak dostigla veće visine nego što povećanje mjesečne zarade može pokriti.

Prije nekoliko dana, sajt "World of statistics" je objavio podatke o rastu plata na globalnom nivou, a prva dva mjesta zauzele su ni manje ni više nego Srbija i BiH.

Prema podacima koji se odnose na decembar 2022. godine, nominalan rast plate kod komšija preko Drine bio je 15,2 odsto, što je najviše na svijetu.

U BiH plate u decembru prošle godine bile su veće za 14,86 odsto.

Na taj način BiH je po ovom parametru iza sebe ostavila Portugal (14,2 odsto), Bjelorusiju (13,2 odsto), Rumuniju (13 odsto) i Poljsku (12,6 odsto).

Iza su ostali i Hrvatska i Slovenija, gdje su decembarske plate bile veće za 11,8 odsto, odnosno 10,66. Iza leđa BiH prema ovim podacima ostale su čak i SAD, u kojima su plate povećane za 7,04 odsto.

Na ove podatke stižu i informacije iz Agencije za statistiku BiH, koje kažu da je u prvom kvartalu 2023. godine (januar, februar i mart) prosječna bruto plata po zaposlenom u BiH u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine (oktobar, novembar, decembar) bila veća za 83 KM. Preciznije rečeno, sa 1.806 KM, povećana je na 1.889 KM, što je 4,6 odsto.

Takođe, došlo je do povećanja neto plate za mart ove godine u odnosu na februar za 3,6 odsto, pa je prosječna isplaćena plata u martu iznosila 1.260 KM.

Iz Agencije navode i da je prosječna mjesečna isplaćena neto plata za mart 2023. godine u odnosu na mart 2022. nominalno veća za 15,4 odsto, ali da je njen realni indeks 4,6 odsto
skafiskafsnjak

#6799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

anelsol wrote: 20/05/2023 10:19 Jest da nam je inflacija sve pojela, ali ipak zanimljivi podaci:
Iako možda zvuči nevjerovatno, Bosna i Hercegovina je druga u svijetu po rastu plata, i to odmah nakon Srbije.

Međutim, oni koji svakodnevno rade za tu platu i njome plaćaju životne troškove posvjedočiće da povećanje plate nisu ni osjetili, a stručnjaci se nadovezuju da podaci koje objavljuju relevantne domaće, ali i svjetske institucije u velikoj mjeri zamagljuju realnost, jer je inflacija u posljednjih godinu dana ipak dostigla veće visine nego što povećanje mjesečne zarade može pokriti.

Prije nekoliko dana, sajt "World of statistics" je objavio podatke o rastu plata na globalnom nivou, a prva dva mjesta zauzele su ni manje ni više nego Srbija i BiH.

Prema podacima koji se odnose na decembar 2022. godine, nominalan rast plate kod komšija preko Drine bio je 15,2 odsto, što je najviše na svijetu.

U BiH plate u decembru prošle godine bile su veće za 14,86 odsto.

Na taj način BiH je po ovom parametru iza sebe ostavila Portugal (14,2 odsto), Bjelorusiju (13,2 odsto), Rumuniju (13 odsto) i Poljsku (12,6 odsto).

Iza su ostali i Hrvatska i Slovenija, gdje su decembarske plate bile veće za 11,8 odsto, odnosno 10,66. Iza leđa BiH prema ovim podacima ostale su čak i SAD, u kojima su plate povećane za 7,04 odsto.

Na ove podatke stižu i informacije iz Agencije za statistiku BiH, koje kažu da je u prvom kvartalu 2023. godine (januar, februar i mart) prosječna bruto plata po zaposlenom u BiH u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine (oktobar, novembar, decembar) bila veća za 83 KM. Preciznije rečeno, sa 1.806 KM, povećana je na 1.889 KM, što je 4,6 odsto.

Takođe, došlo je do povećanja neto plate za mart ove godine u odnosu na februar za 3,6 odsto, pa je prosječna isplaćena plata u martu iznosila 1.260 KM.

Iz Agencije navode i da je prosječna mjesečna isplaćena neto plata za mart 2023. godine u odnosu na mart 2022. nominalno veća za 15,4 odsto, ali da je njen realni indeks 4,6 odsto
Ja .... 15,4% od 1000KM i 10% od 1700 eur npr ..... ni blizu.

Al rekao si vec, inflacija je veca od tog rasta plata nazalost.
anelsol

#6800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

skafiskafsnjak wrote: 20/05/2023 11:10
anelsol wrote: 20/05/2023 10:19 Jest da nam je inflacija sve pojela, ali ipak zanimljivi podaci:

Ja .... 15,4% od 1000KM i 10% od 1700 eur npr ..... ni blizu.

Al rekao si vec, inflacija je veca od tog rasta plata nazalost.
Da, relativno niska baza, ali procenat ohrabruje.
Post Reply