Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
MarlboroGold

#6776 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Dozer wrote:
MarlboroGold wrote:Kad se sjetim prije u srednjoj školi... odaberi vjeronauku ili religiju, a tad su se ocjenjivali predmeti. Dobro se sjećam jednog školskog kad se sa razrednikom posvađao. Rekao mu je da ne vjeruje u Boga, da religije ne prihvata i da to ne želi učiti... na kraju mu je on zaključio 2 (a predavao fiziku) što je uticalo na ukupan prosjek. Dolazili roditelji, raspravljali se, išli kod pedagoga i direktora... na kraju prepravljeno na 5.

To je još jedan dokaz koliko su pokušavali svoje gluposti gurati kroz škole i pored medrese i katoličkog školskog centra... sad je navodno malo bolje jer postoji veći izbor predmeta.
Nije nista bolje Nastancali su enormne kolicine kojekakvih hodza i popova, a posto ih nemaju gdje utrpat u vjerskim institucijama, onda su ih utrpali u javne skole, sto osnovne, sto srednje.
Prvo su uveli samo vjeronauku (sto je totalno pogresan naziv jer to nije nikakva nauka), pa da bi natjerali sto vise djece da idu na to, te casove su u rasporedima ubacili u sredinu nastave. Onda je nastao haos jer je neki debilni direktor u jednoj sarajevskoj skoli djecu koja nisu isla na vjeronauk(u) izbacio pred skolu jer je, zaboga, zabranjeno biti u hodnicima skole dok traje nastava. A bio februar i -11 napolju. I roditelji napravili opsti haos.

Onda, posto im nije padalo na pamet da ukinu vjeronauku u skolama jer im je to jos jedan od stranackih alata za indoktrinaciju djece i omladine i proizvodnju klimoglava i etnio-vjerskih glasaca za svoje dinastijske nasljednike, dosjetili su se da uvedu jos jedan "obavezni izborni predmet", kakav je bio i vjeronauk(a), i uveli su famozni DKR (Drustvo - Kultura - Religija).
Da sve bude tragikomocnije, za taj predmet uopste ne postoji udzbenik vec godinama, tacnije otkad je uveden, a ne postoje ni namjenski nastavnici, nego se taj predmet utrpa nastavnicima drugih predmeta, pri cemu su ti nesretni ljudi duzni da pripreme plan i program nastave za taj predmet. Kako? Koga to zanima ba? Nek' se snadju.

Tako, i danas djeca koja ne zele da idu na vjeronauk(u), moraju ici na DKR. A oba predmeta su imbecilno glupa, a pogotovo suvisna, i ogromnu vecinu djece uopste ne zanimaju. Ali, kako to kod nas inace jeste, bitan je mentalitet stada, pa gdje ide vecina stada, tu ce i mali Mujo, iako ga to savrseno ne zanima niti to razumije.
To sto postoje namjenske skole za sve one koje to zanima - nema veze. Bitno je to utrpati svima, htjeli ne htjeli.
I onda kazu - nema prisile u vjeru...
Hajd što je to "nauka" suvišno u nazivu predmeta, već se valjda taj predmet, po nazivu, treba baviti svim religijama a ne samo islamom. Problem u ovome je što samo još više stvara podjeljenost među narodom... u kantonima gdje su bošnjaci većina vjeronauka se odnosi na islam, katoličanstvo gdje su hrvati i u RS-u pravoslavlje. Ovo je samo činjenica da su vjerske slobode koje su uspostavljene u BiH nakon raspada socijalizma i završetka rata zloupotrebljene i postale sredstvo diskriminacije.
Vjeronauka koja bi djecu učila o svim religijama (barem 3 najveće u BiH) ne ide u prilog vjerskim organizacijama jer bi to smanjilo njihov uticaj na obrazovni sistem. Prikladniji bi bio predmet historija religija ili tako nešto... to je opet zanimljivije, ali bi i djecu učilo da poštuju ostale. U suštini cilj i smisao sadašnje vjeronauke je usvajanje religijskog pogleda na svijet i dogme koja iz toga proizilazi koja je temelj vaspitanja i sveukupnog pogleda na svijet... ako to nije indoktrinacija onda ne znam šta jeste.
славянин

#6777 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
Smrcak15 wrote: ne pametuj previse, ako su ashabi po nagovoru Muhammeda mogli da zive u nevjernickoj zemlji zasto ja to nemogu.
Pa vidis da mozes,ali zar te srce ne vuce dje ti vladaju zakoni koje ti prihvacas i gdje je drustvo onakvo kakvo se tebi "svidja"

Ti pricas o pametovanju :lol: :lol: :lol:
netreba trebe briga gdje cu ja i sta cu ja.
Jesi li dobio malu zastavicu kad si dobijao drzavljanstvo... tako cujem po tradiciji ide :D
Image :D :D :D
Dozer

#6778 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: a bili ti volio malo skoknut do svecke Macaaaaak :lol:

sinko, meni je svecka moja kuca, skoro cijeli sam zivot u njoj i da sad selim iz nje od malih sam noga tu gdje jesam i da selim negdje u nepoznato, ne pada mi napamet.
Djeticu, ja ti bioloski mogu biti babuka, cisto da znas, jer kad si se ti ispilio ja sam vec bio odavno spolno zreo. :D
U "tvojoj" SveCkoj sam bio, i mogu skoknuti kad god mi padne na pamet jer imam raje tamo. A svi ateisti.

A, kako ti je tamo dole nepoznato ba?! Pa to dole je tvoj svijet, tvoji korijeni ba :D
I, ako ti je SVecka kuca, sta koji qrac radis ovdje na ovom forumu? Sto nesretne Svede tamo na ubjedjujes da su krivovjerni, sta si se nama nakacio na kosti :D
Last edited by Dozer on 29/08/2018 23:34, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#6779 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:

sinko, meni je svecka moja kuca, skoro cijeli sam zivot u njoj i da sad selim iz nje od malih sam noga tu gdje jesam i da selim negdje u nepoznato, ne pada mi napamet.
Djeticu, ja ti bioloski mogu biti babuka, cisto da znas, jer kad si se ti ispilio ja sam vec bio odavno spolno zreo. :D
U "tvojoj" SveCkoj sam bio, i mogu skoknuti kad god mi padne na pamet jer imam raje tamo. A svi ateisti.

A, kako ti je tamo dole nepoznato ba?! Pa to dole je tvoj svijet, tvoji korijeni ba :D
I, ako ti je SVecka kuca, sta koji qrac radi ovdje na ovom forumu ba? Sto nesretne Svede tamo na ubjedjujes da su krivovjerni, sta si se nama nakacio na kosti ba :D
Rekoh ja davno, Smrel poslanik :mrgreen:
славянин

#6780 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

beni-bu-man wrote:
Dozer wrote:

I, ako ti je SVecka kuca, sta koji qrac radi ovdje na ovom forumu ba? Sto nesretne Svede tamo na ubjedjujes da su krivovjerni, sta si se nama nakacio na kosti ba :D
Rekoh ja davno, Smrel poslanik :mrgreen:
Izgleda da mu poslanstvo u "sveckoj" ne ide bas najbolje pa onda je uracunao lakse je sa nasim na forumu :D
MarlboroGold

#6781 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

On u šveCkoj a nema vjeronauke u školama :)
славянин

#6782 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

MarlboroGold wrote:On u šveCkoj a nema vjeronauke u školama :)
Religion, formal affiliation (in 2015) Members Percent

Christianity 6,886,501 69.9%
Church of Sweden 6,225,091 63.2%
Orthodox Churches 140,275 1.4%
Uniting Church in Sweden 126,610 1.3%
Catholic Church 113,053 1.2%
Pentecostal congregations 106,819 1.1%
Evangelical Free Church 50,132 0.5%
Evangelical National Foundation 39,413 0.4%
Other Christians 53,048 0.5%
Jehovah's Witnesses 22,430 0.2%
Mormons 9,630 0.1%

Non-Christian religions 167,132 1.7%
Islam 139,759 1.4%
Judaism 8,302 0.1%
Buddhism 7,901 0.1%
Mandaeism 6,979 0.05%
Alevism 4,191 0.05%

No affiliation or other religions 2,796,819 28.4%

Total 9,850,452 100.0%

Tanko radi.... mora pojacati razbijanje sifri. :lol:
Bloo
Globalna šefica

#6783 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

TReba ga zakljucati u istu prostoriju sa Vargom Vikernesom...
Braco_18

#6784 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Braco_18 »

Smrcak... u Svedskoji si koliko sam upratio...20 i kusur godina... u jednoj državi gdje su 80 posto ljudi totalno operisani od vjere ili bilo kakvih dogmi o koje kakvim džehenemima i šejtanima... i uspijeli su ti ljudi srediti perfektan sistem za sviju... i radnike i neradnike, i bolestne i zdrave, znači svi su osigurani i mogu živjeti human život ... de mi sada reci molim te, šta bi ti da si na vlasti promjenio u otoj državi?? Kad bi bio u mogućnosti uvesti svoj šerijat, misliš li da bi bilo onda još bolje nego što je sad ?
Hakiz

#6785 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Dozer wrote:

I, ako ti je SVecka kuca, sta koji qrac radis ovdje na ovom forumu? Sto nesretne Svede tamo na ubjedjujes da su krivovjerni, sta si se nama nakacio na kosti :D
Nemojte. Čovjeku nije lako. Ne zna gdje bi. Zapad - lova vuče, BiH - srce vuče, islamski svijet - Allah vuče. Rastrzan je na tri strane. Nije mu lako. Stvarno.
belfy

#6786 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:Starost je svima u raju 33 godine...pa makar bio tvoj pra pra pra pra djed ili tvoj pra pra pra unuk.
Hoćeš reći napalim se na seksi ženu krenemo mi u one radnje, kad se ispostavi da mi je čukununuka. Ili čukunbaba?

Neka, odoh ja sa rajm u džehenem. U tom džennetu svakakvih perverzija ima.

A možda seksa i nema upravo da se spreče takve mogućnosti?

Čovječe, što više o tom džennetu saznajem, džehenem sve bolje izgleda.

Odoh ja oko ponoći šetati pustim raskrsnicama nadajući se da će čiko u crnom da se ponudi da mi naštima gitaru... (referenca Robert Johnson koga zanima)

Vi ljudi ovdje ste nevjerovatno, ti si na osnovu svoje predrasude koja veze svezom nema donio zakljucak da je radije biti u kuci strave i uzasa tj. Dzehenemu prevedimo na nasem u loguru gdje te muce, kolju, kidaju dijelove tijela, pate psihicki i fizicki...znaci tebi je logor drazi od uzivanja u raju.

Prvo neces ti ici po raju i buljiti u tudje zene, a pogotpvo ne u svoju rodbinu. Nego se pri samom ulasku u Raj bude vjencanje sa zenama sa kojima ces biti...i nema tamo svaleranja i van bracnog bludnicenja.

Jer nece uopste biti zelje za tim niti potrebe, posto ce cpvjek imati atraktivne i sexi zene, po hadisu poslanika najnizi nivo u raju je kad covjek vidi sve sta je dobio i plus mu se pokazu njegove zene, kada vidi zene reci ce niko nije dobio vecu nagradu od mene....a taj ce biti najnizeg ranga u raju
posto si vec ranije rekao da se u dzenetu bude sa supruznikom (ili vise njih), da li to onda znaci da, ako je neko ovdje imao 4 zene, on opet gore ima cetiri, a njih cetiri samo njega?
Ramzess Veliki

#6787 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

beni-bu-man wrote:
MarlboroGold wrote:A drugih žena? Jesi li to ciljano preskočio navesti ili si zaboravio :D
i ja sam ga pito, al se nesh ushutio, a ja se dvoumim to be or not to be..............
Pa poslao valjda upit pa cekao vise infromacija odozgo. Da ne bude da izmislja pa kad odemo gore a ono cekaju nas zoger i kanta.
Ramzess Veliki

#6788 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Meni samo nije jasno kako se odredjuje ta starost u raju? Recimo ja svoju majku zaista ne bih mogao gledati istim ocima da je vidim kao 20-godisnjakinju. Da mi je vrsnjakinja tamo.

Starost je svima u raju 33 godine...pa makar bio tvoj pra pra pra pra djed ili tvoj pra pra pra unuk.
To mi se ne svidja nikako. Zenske moraju biti mladje, a mislim da bi se i one slozile samnom da bi i one a i muski vise voljeli da im je od 20 do 25.
De urgiraj gore da se to ispravi kako ... :thumbup:
Ramzess Veliki

#6789 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Hakiz wrote: Čovječe, što više o tom džennetu saznajem, džehenem sve bolje izgleda.

Odoh ja oko ponoći šetati pustim raskrsnicama nadajući se da će čiko u crnom da se ponudi da mi naštima gitaru... (referenca Robert Johnson koga zanima)
Imam ti ja kapadaster ali nisam toliko mocan kao man in black.
... jos uvijek ... :evil:
Ramzess Veliki

#6790 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote: eto ja kao dijete sam ganjao zapad od ceifa a ne sto je bjesnio rat u BiH :-) cuj koji je trik , pa trik je sto smo svakodnevno imali vatromet po Bosni, ma dojadilo mi vise gledati svjetlece metke u mraku, ma koliko lijepo to bilo, u raznim bojama da vidis zleno, crveno itd

nisu mi dali spavati pa ja odlucio da odselim , to to je trik. :lol:
Cek malo ... ti si se bojao ??? :shock:
Onda nisi nikakav vjernik ako te je strah smrti.
Dozer i ja se nismo bojali ni smrti ni sakacenja. ni gladi, mucenja ... ( istina Doza se bojao da mu crna macka predje preko puta i trinaesti metak je davao nekom drugom) ... bojis li se sada umrijeti ili ostati osakacen?
Ramzess Veliki

#6791 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:
Pa zar ti nebi bilo bolje u drzavi gdje se prakticira serijat i gdje mumini vode drzavu :-? Zagovara islamska pravila bla bu a nebi iz kuce svoje "svecke" dje mu cafiri pisu zakone :lol:
Ja ... Svecka sejtanska kjafirska zemlja puna golotinje, pogledas lijevo izgubis abdest, pogledas desno izgubis abdest ... a u Saudiji sve mumin do mumina, a i u Siriji mozes dzennet zaradit ubijajuci druge muslimane ... koga Smrle folira? :novine:
Smrcak15

#6792 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Nemojte. Čovjeku nije lako. Ne zna gdje bi. Zapad - lova vuče, BiH - srce vuče, islamski svijet - Allah vuče. Rastrzan je na tri strane. Nije mu lako. Stvarno.
e da Bog da vam ne bilo "lahko" kao meni :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#6793 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Meni samo nije jasno kako se odredjuje ta starost u raju? Recimo ja svoju majku zaista ne bih mogao gledati istim ocima da je vidim kao 20-godisnjakinju. Da mi je vrsnjakinja tamo.

Starost je svima u raju 33 godine...pa makar bio tvoj pra pra pra pra djed ili tvoj pra pra pra unuk.
To mi se ne svidja nikako. Zenske moraju biti mladje, a mislim da bi se i one slozile samnom da bi i one a i muski vise voljeli da im je od 20 do 25.
De urgiraj gore da se to ispravi kako ... :thumbup:
netrebam ja nista urgirati, dovoljno je da ti urgiras kad dodjes i dobit ces ono sto trazis. preokupiraj se ti kako doci do tamo a lahko ce se to rijesiti jer je Raj pun zena :D pa biraj
Smrcak15

#6794 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote: eto ja kao dijete sam ganjao zapad od ceifa a ne sto je bjesnio rat u BiH :-) cuj koji je trik , pa trik je sto smo svakodnevno imali vatromet po Bosni, ma dojadilo mi vise gledati svjetlece metke u mraku, ma koliko lijepo to bilo, u raznim bojama da vidis zleno, crveno itd

nisu mi dali spavati pa ja odlucio da odselim , to to je trik. :lol:
Cek malo ... ti si se bojao ??? :shock:
Onda nisi nikakav vjernik ako te je strah smrti.
Dozer i ja se nismo bojali ni smrti ni sakacenja. ni gladi, mucenja ... ( istina Doza se bojao da mu crna macka predje preko puta i trinaesti metak je davao nekom drugom) ... bojis li se sada umrijeti ili ostati osakacen?
ja balavac ni u pubertet nisam usao tokom ratnih zbivanja al ieto nisam se trebao bojati nicega, ja sam ti neustrasivi :lol:

u Kakvom vi ljudi moji nerealnom svijetu zivite????????????????????
shmizlica

#6795 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

Kad ti smrčak kaže
Smrcak15 wrote: u Kakvom vi ljudi moji nerealnom svijetu zivite????????????????????
:lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#6796 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ironican? Maybe...
shmizlica

#6797 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

ja sve kontam da on nas čisto trola zabave radi...ovi opisi dženeta su upiš živi :roll:
MarlboroGold

#6798 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

shmizi :kiss:
Bloo
Globalna šefica

#6799 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

shmizlica wrote:ja sve kontam da on nas čisto trola zabave radi...ovi opisi dženeta su upiš živi :roll:
Pa naravno da.trola.... :mrgreen:
A mi budale...
shmizlica

#6800 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

al onda čujem neke kolege na poslu....pa se zapitam: "a da li baš trola?" :lol:
Locked