Jeste boja, ali vala i kroj uniformi bio smekerskiGeeTnT wrote:
Dobro im je stojala sivomaslinsta boja....
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Edin H.
#6776 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- muha_sa
#6777 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
kad si ti služio armijuspreca wrote:ponekad se nesto od toga moglo i uloviti......u Ljubljani su bile na Titovoj u kasarni Ljubo Sercer
![]()
![]()
![]()
mogo se je brk nekad omastiti
kad sam ja bio žensko si mogo samo u kantini i u gradu srest
- spreca
#6778 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Samnom bio jedan iz Rijeke.....dobivo u pismima dok ga nisu uhvatili....posle poslali kuci.....za novu godinu bio u patroli i ispuco po okviraEdin H. wrote:
Satro mogu zene, a nisu dali derpashima i narkomanima da sluze.
Sa mnom sluzio frajer, govorio svima drogiram se ko zvijer, svima recite i skino se levat
-
Niemand
#6779 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
oKlen vam droga u jugoslaviji, proizvodile fabrike, ha? 

- spreca
#6780 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ja sam ranije sluzio ihaj....ali sih mogao sresti u gradu....izlazile su u gradmuha_sa wrote:kad si ti služio armijuspreca wrote:ponekad se nesto od toga moglo i uloviti......u Ljubljani su bile na Titovoj u kasarni Ljubo Sercer
![]()
![]()
![]()
![]()
- spreca
#6781 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
bilo...rjedeje ali se i kriloNiemand wrote:oKlen vam droga u jugoslaviji, proizvodile fabrike, ha?
- Edin H.
#6782 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
spreca wrote:Samnom bio jedan iz Rijeke.....dobivo u pismima dok ga nisu uhvatili....posle poslali kuci.....za novu godinu bio u patroli i ispuco po okviraEdin H. wrote:
Satro mogu zene, a nisu dali derpashima i narkomanima da sluze.
Sa mnom sluzio frajer, govorio svima drogiram se ko zvijer, svima recite i skino se levat![]()
![]()
-
Niemand
#6783 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa normala, 80te svugdje istespreca wrote: bilo...rjedeje ali se i krilo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- spreca
#6785 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
zamalo nije otisao pod vojni sud.....olaksavajuca mu je bila sto se drogiroEdin H. wrote:
![]()
![]()
, svakakvih hablecina je tamo bilo.
- GeeTnT
#6786 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Keljmendi je isto ispuco po okvira ali u spavaonici ...
-
daddy-kool
#6787 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da, Romi su mogli dobiti stanove i nisu bili diskrminisani kroz zakon, kao i sada, ali su i prije bili outsideri i uvijek je postojala doza rasizma prema njima. Takođe, još jedna poanta - postojala je diskriminacija po nacionalnoj osnovi u bivšoj državi. Puna je BiH doseljenika iz Crne Gore, Srbije i drugih pasivnih krajeva gdje su živili Srbi, koji su dovođeni sa sela i kojima su davani poslovi i stanovi. Čini mi se da su i u Hrvatskoj bile slične priče.KatarinaKosaca wrote:Mislim da jesu i imali vojnu obvezu i mogli dobiti stan i mogli se izjašnjavati kao Romi. Svi koji su imali državljanstvo Yu imali su vojnu obvezu, bez obzira na nacionalnost. Ako ne dođeš sam dođe vojna policija po tebe. To je bilo dosta striktno. Stanovi su, valjda išli po nekoj rang listi unutar sveke firme, bez opbzira na nacionalnost, odnosno svaka nacionalnost pod istim uvjetima. Ne može se reći da je postojala nacionalna diskriminacija sve do kraja osamdesetih i pojave Miloševića.Niemand wrote:Jesul romi mogli biti iste srednje, radnicke il koje god vec klase, dobiti stan i tako to ko i vi? Kako su se oni izjasnjavali? Jesul romi imali vojnu obavezu?
Ako se dobro sjećam, prosječno je bilo 6% stanovništva u svim republikama članovi KPJ, osim u Srbiji i CG gdje je bilo 12-14%.
-
oridjidji
#6788 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa kojim slucajem da je Tito skoncao sa kakvim Dejtonom, makadamom bi se ti vozo po Sarajevu, a fijakeri bi te vozali od Ilidze do Bascarsije jer u takvoj situaciji nebi bilo ni napretka koji je Tito stvorio gradeci jednopartijski sistem. Strahovao bi opet da li ce ti stati auto na Romaniji dok ides prema BG kaljugom od puta, a da ti ne izmili kakav Jahićev đikan da te priupita što ti je partijska karta u džepu.aurora313 wrote:Sve je to vjerovatno tačno. Tačni su i primjeri dobrih ljudi iseljenih samo zato što su njemačkog porijekla (nakon 1945), ili ljudi koji su bili ili su nazvani ibeovcima, i slično.KatarinaKosaca wrote:Uvijek sam se pitala ko su i kakvi su to ljudi koji mogu sići u gradi i istjerati porodice iz vila i privatne imovine i tu se nastaniti. Primjer Džemala BIjedića i vile u Tina Ujevića u Sarajevu, ...
btw.. Ujedno u prilog duplih aršina, neka mi netko odgovori koja je razlika između okupiranja vile od strane Džemala BIjedića i okupiranja vile od strane jupa Ganića? Valjda samo u tome što je toliki strah spomenuti "Džeminu" usađen u kosti da se i danas šaptom spominje. Dok se za Ganića govori umjesto dobar dan. Niti jedan niti drugi nisu sudski procesuirani.
Međutim, rat i revolucija (izmjene sistema) nisu piknik. I ne odvijaju se bez žrtava.
Istovremeno, u poređenju sa današnjom demokratijom i nazovi vladavinom prava, Juga je bila raj na zemlji. Bolnice, škole, besplatni stanovi, godišnji odmori na moru, uredne i dobre penzije, garantovana mogućnost rada i zarade, potpomaganje tzv. socijale koja nije mogla ili čak nije htjela da radi. Kao dijete, slali su me na more ili u šumu na oporavak. Ako kao dijete nisi imao, Crveni Krst te je oblačio svake školske godine. A to je bila Juga koje se sjećam.
Zato, nemojmo se vezati za manji procenat problematičnih situacija. I danas hodate i vozite po asfaltu stare Juge koji je trenutno grozan, električni i telefonski su vam kablovi pod zemljom (a sjećam se bandera i čuda), ceste i pruge još služe (dok ne dotraju, ali šta ćemo onda?), vodovod je bio siguran i čist, odlazak pješke na Trebević nije podrazumjevao da će te neko možda opelješiti, svi smo dijelili ono što se imalo, a ne znam da li je bilo političkih velikana koji su uspijeli da se obogate a da ih ne stigne kakva partijska kritika, što bi značilo gubitak ostalih privilegija.
A danas? E, pa prosudite sami.
- nosara
#6789 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
oridjidji wrote: Pa kojim slucajem da je Tito skoncao sa kakvim Dejtonom
- zateznistub
#6790 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Fino me presjece....muha_sa wrote:kad si ti služio armijuspreca wrote:ponekad se nesto od toga moglo i uloviti......u Ljubljani su bile na Titovoj u kasarni Ljubo Sercer
![]()
![]()
![]()
![]()
- muha_sa
#6791 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
zateznistub wrote:Fino me presjece....muha_sa wrote:kad si ti služio armijuspreca wrote:ponekad se nesto od toga moglo i uloviti......u Ljubljani su bile na Titovoj u kasarni Ljubo Sercer
![]()
![]()
![]()
![]()
jeba me zarez
- zateznistub
#6792 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kazem ti, bio i proso...muha_sa wrote:![]()
![]()
![]()
jeba me zarez
-
oridjidji
#6793 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Poslje vojske je definitivno bio muskozateznistub wrote:Fino me presjece....muha_sa wrote:kad si ti služio armijuspreca wrote:ponekad se nesto od toga moglo i uloviti......u Ljubljani su bile na Titovoj u kasarni Ljubo Sercer
![]()
![]()
![]()
![]()
- aurora313
#6794 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jahićev đikan je opšteprihvaćen bh. problem. Šta bi tek bilo da me je susrela neka nejahićeva... "balinkura" neobjašnjena kao "pripadnica Armije BiH" - ili barem "Bošnjakinja sklonih nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti" - niti "genetskih balija" kao urbanih islamskih koljača Srba i Hrvata…oridjidji wrote:Pa kojim slucajem da je Tito skoncao sa kakvim Dejtonom, makadamom bi se ti vozo po Sarajevu, a fijakeri bi te vozali od Ilidze do Bascarsije jer u takvoj situaciji nebi bilo ni napretka koji je Tito stvorio gradeci jednopartijski sistem. Strahovao bi opet da li ce ti stati auto na Romaniji dok ides prema BG kaljugom od puta, a da ti ne izmili kakav Jahićev đikan da te priupita što ti je partijska karta u džepu.aurora313 wrote: Međutim, rat i revolucija (izmjene sistema) nisu piknik. I ne odvijaju se bez žrtava.
Eh, ko bi nam otvarao oči da nije Dežulovića!
-
oridjidji
#6795 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Svasta bi moglo biti. Vjerovatno bi prezivjela prije nego da te sretne Jahicev Đikan. Triput bi ti bile veće šanse da preživiš. Možda bi se danas na promjenu vremena osjecala tegobu u bubrezima i kicmi.aurora313 wrote:Jahićev đikan je opšteprihvaćen bh. problem. Šta bi tek bilo da me je susrela neka nejahićeva... "balinkura" neobjašnjena kao "pripadnica Armije BiH" - ili barem "Bošnjakinja sklonih nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti" - niti "genetskih balija" kao urbanih islamskih koljača Srba i Hrvata…oridjidji wrote:Pa kojim slucajem da je Tito skoncao sa kakvim Dejtonom, makadamom bi se ti vozo po Sarajevu, a fijakeri bi te vozali od Ilidze do Bascarsije jer u takvoj situaciji nebi bilo ni napretka koji je Tito stvorio gradeci jednopartijski sistem. Strahovao bi opet da li ce ti stati auto na Romaniji dok ides prema BG kaljugom od puta, a da ti ne izmili kakav Jahićev đikan da te priupita što ti je partijska karta u džepu.aurora313 wrote: Međutim, rat i revolucija (izmjene sistema) nisu piknik. I ne odvijaju se bez žrtava.
Eh, ko bi nam otvarao oči da nije Dežulovića!
To je onaj sto svako malo dobije sutku iz nekih novina i rijec balvangrad gugla.
Kome jos on moze otvoriti oci, kad je svima jasno da i nasa govna smrde...
- zateznistub
- GeeTnT
#6797 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bas tako...ali hajd postavi pitanje koliko prosvjetnog kadra je bilo rodom iz Srbije i CG....Grijesim li ako kazem onoliko, koliko je i procentualno u JNA bilo oficira...
Znaci 90%
Znaci 90%
- sinuhe
#6798 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vecina Srba oficira je bilo iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Srbijanaca je medju akterima rata bilo iznenadjujuce malo a nema ih ni medju ratnim zlocincima.
Kod mene u skoli u Banjaluci je bio jedan ucitelj iz CG i zvali smo ga Crnogorac.
Kod mene u skoli u Banjaluci je bio jedan ucitelj iz CG i zvali smo ga Crnogorac.
- Dozer
#6799 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@GeeTnT
Moras navesti i vrijeme kada je to tako bilo
Imas na prethodnim stranicama sve to lijepo opisano
Recimo, direktor moje osnovne bio Nedzib, uciteljica Nadza, a kasnije imao biologicarku Amiru, geograficarku Sadzu, matematicara Salku, itd. A ovo su bile kraj '70-te i pocetak '80-ih
Moras navesti i vrijeme kada je to tako bilo
Imas na prethodnim stranicama sve to lijepo opisano
Recimo, direktor moje osnovne bio Nedzib, uciteljica Nadza, a kasnije imao biologicarku Amiru, geograficarku Sadzu, matematicara Salku, itd. A ovo su bile kraj '70-te i pocetak '80-ih
- supercali
#6800 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
pa ko je kriv muslimanima kad su se izobrazovali tek pri kraju postojanja juge?GeeTnT wrote:Bas tako...ali hajd postavi pitanje koliko prosvjetnog kadra je bilo rodom iz Srbije i CG....Grijesim li ako kazem onoliko, koliko je i procentualno u JNA bilo oficira...
Znaci 90%
i kakve veze ima sta je ko po vjeri ako je dobar ucitelj nastavnik profesor?
jbt koja zatucanost
ja bi sutra dao drzavu da vodi redom radovan do radovana ako ce je napraviti normalnom za zivot