PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Mega Man X

#6776 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Hvala na odgovorima u vezi miševa/štakora. :D

Vjerovatno bi išao na G403 ili DeathAdder Elite. Navedeni Kingstonov nije loš na osnovu Rocket Jump Ninja recenzije, ali djeluje malo "jeftin".

Ionako se "korpa" puni na PIKu da se uzme svašta :D :D

Image
Arslan_11

#6777 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Ima li iko ovdje iz sarajeva sa ryzen konfiguracijom? Imam problem, imam cpu plocu i ram, nece da boot-a. Uzeo sam novu plocu medjutim isto. E sad nova nova ploca ne podrzava ryzen 5 1400 od prvog biosa pa ne znam vise sta je crklo jel cpu il ram. Uglavnom ne boota nema beep-ova, stim sto se nova oca restartuje stalno, cuje se po coolerima.
Ako ima neko da probam bar cpu da vidim jel on ok.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6778 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Velkoski »

a g403 ti je jeftiniji u Imtecu nego na Piku koliko vidim :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#6779 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bloo »

Arslan_11 wrote:Ima li iko ovdje iz sarajeva sa ryzen konfiguracijom? Imam problem, imam cpu plocu i ram, nece da boot-a. Uzeo sam novu plocu medjutim isto. E sad nova nova ploca ne podrzava ryzen 5 1400 od prvog biosa pa ne znam vise sta je crklo jel cpu il ram. Uglavnom ne boota nema beep-ova, stim sto se nova oca restartuje stalno, cuje se po coolerima.
izgleda da dosta ljudi ima sličan problem (iskakalo mi po forumima prošle godine)
neki lik predloži promjenu ram voltaže sa 1.200 na 1.250
Arslan_11

#6780 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Da mogu do bioaa lako bih ja.
Bloo
Globalna šefica

#6781 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bloo »

Arslan_11 wrote:Da mogu do bioaa lako bih ja.
dammit
jbg mogu ti ponuditi ono što si vjerovatno već i sam probao (nešto pali samo ako je fast boot off)

ubi boga u del key ili f11 :D
cmos restart
updejt biosa u msi
odstraniti os drive

ili ga fikni kroz prozor :D (zajebavam se)

sretno i kopaj po forumima prolly ima neki solution
Arslan_11

#6782 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Bloo wrote:
Arslan_11 wrote:Da mogu do bioaa lako bih ja.
dammit
jbg mogu ti ponuditi ono što si vjerovatno već i sam probao (nešto pali samo ako je fast boot off)

ubi boga u del key ili f11 :D
cmos restart
updejt biosa u msi
odstraniti os drive

ili ga fikni kroz prozor :D (zajebavam se)

sretno i kopaj po forumima prolly ima neki solution
Simpa :)
Kopam evo danima, poslije ploce je ram na tapeti, al mi se nedaju pare i za ram da bih zakljucio da je cpu problem :sad:
zippoo87

#6783 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

ferratilis wrote:Imas ljudi koji stave 10000 DPI i onda u igri postave sensitivity na 0.1 ili tako neki mali broj. Tvrde da na taj nacin senzor bolje skenira povrsinu, ali mislim da je to subjektivno :) Znam da korejanski Starcraft profesionalci koriste nenormalno visok DPI jer koriste uglavnom box select da biraju jedinice i tastaturu za sve ostalo i prave puno malih pokreta pa ne zele da im se umara ruka, ali ni oni nikad ne idu preko 3200.

Evo primjer, vide se minimalni pokreti misa, ali preciznost nadoknadjuje tastaturom :)
znaci kako sam i mislio,bezvezno pumpanje i marketing
a ovaj sa linka...sta je ovo jbte...sta on ovo igra...frajer ima 20 pokreta prstima u sekundi haha
Bloo
Globalna šefica

#6784 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bloo »

Arslan_11 wrote: Simpa :)
Kopam evo danima, poslije ploce je ram na tapeti, al mi se nedaju pare i za ram da bih zakljucio da je cpu problem :sad:
I just tried being funny i od pomoći :mrgreen:
anyway, sretno, ako mi šta izleti na nekim obskurnim forumima, a da ne podrazumijeva issue sa ramom, dojavim
Ripicipi

#6785 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Ripicipi »

,,,
DaShip

#6786 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Arslan_11 wrote:Ima li iko ovdje iz sarajeva sa ryzen konfiguracijom? Imam problem, imam cpu plocu i ram, nece da boot-a. Uzeo sam novu plocu medjutim isto. E sad nova nova ploca ne podrzava ryzen 5 1400 od prvog biosa pa ne znam vise sta je crklo jel cpu il ram. Uglavnom ne boota nema beep-ova, stim sto se nova oca restartuje stalno, cuje se po coolerima.
Zašto si kupio novu ploču (a i ryzen 1400 :D )?Da je do kompatibilnosti procesora i BIOS-a trebalo bi barem nešto prikazati, imaš li uopšte zujalicu (ili kako se već zove)?Šta je sa napajanjem?Da li išta prikazuje, ako ne da li monitor prima ikakav signal (grafička/monitor/kabal...)?Koliko keksova rama imaš?Ako imaš 4 utora i 2 keksa onda pazi u kojim su slotovima, ako imaš 2 keksa onda probaj samo sa jednim.Da je procesor problem valjda bi dalo neku informaciju.
DaShip

#6787 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Chstal wrote:
Zaboravio sam spomenuti, odabrao sam Asrock AB350M, da stvar bude još čudnija nema ni opcije za mijenjanje napona za procesor (moguće je da su dodali u nekom novijem biosu, ali opet nema smisla, a usto napon od 1.35V za RAM je previše (označava crvenom bojom)).Što se tiče RAM-a odabrao sam Gskill (postoji samo jedan model brzine 3 GHz i kapaciteta 8 GB).
Instaliraj bios 3.1 verziju ili idi na 3.3 verziju. Osim toga naponi ti se nalaze na OC tweekeru.
Tu sam i gledao, mogu promijeniti samo napone za ram, neki 2.5 V napon i +1.8 V napon, ničeg drugog nema (osim XMP-a i mogućnosti promjene radnog takta procesora koji se ne podešava ručno već imaju vrijednosti koje su oni zadali, a povećavaju se za nekoliko 100 MHz.
Arslan_11

#6788 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Bloo wrote:
anyway, sretno, ako mi šta izleti na nekim obskurnim forumima, a da ne podrazumijeva issue sa ramom, dojavim
Uspjelo ti je prvo ovo drug :(. Hvala i salji link da vidimo gdje se to zavlacis. :D

@DaShip
Zato sto je sa prvom plocom sve radilo bez problema. Odjednom no beep no post no boot. Zujalica se ne cuje i toga me je strah, jer obicno se bez rama prijavi, kada je tako onda je ploca ili cpu. Sto se tice ne kompatibilnosti zna se desiti da nece sa boota ako nije bios od kojeg je oficijelno i podrzan taj cpu.
DaShip

#6789 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Arslan_11 wrote:
Bloo wrote:
Uspjelo ti je prvo ovo drug :(. Hvala i salji link da vidimo gdje se to zavlacis. :D

@DaShip
Zato sto je sa prvom plocom sve radilo bez problema. Odjednom no beep no post no boot. Zujalica se ne cuje i toga me je strah, jer obicno se bez rama prijavi, kada je tako onda je ploca ili cpu. Sto se tice ne kompatibilnosti zna se desiti da nece sa boota ako nije bios od kojeg je oficijelno i podrzan taj cpu.
Zašto nisi jednostavno reklamirao prvu ploču? :shock: Ako i druga ne radi onda je definitivno do procesora ili memorije.Usput, kako si uspio ući u BIOS (da li pod boot misliš da ne prikazuje informacije o ploči za vrijeme boota (paljenja) ili da ničeg nema poslije prikazivanja logo-a od ploče?)
Maharadza

#6790 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Arslan_11 wrote:
Bloo wrote:

@DaShip
Jesi pogledao pinove od CPU-a, da se nije koji savio ili ne daj Bože otkinuo?!
Arslan_11

#6791 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

Dobio sam kompletan racunar nov al bez garancije. Da sam mogao reklamirati, reklamirao bih. Pod boot mislim kada prodje post screen. Problem je sto je ekran crn no signal.
Gledao ssm pinove ok su svi.
DaShip

#6792 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Arslan_11 wrote:Dobio sam kompletan racunar nov al bez garancije. Da sam mogao reklamirati, reklamirao bih. Pod boot mislim kada prodje post screen. Problem je sto je ekran crn no signal.
Jesi probao ono što sam rekao za RAM?Pošto možeš ući u BIOS pogledaj da li prepoznaje procesor i RAM, također pogledaj da li ti je zujalica pravilno instalirana.
Bloo
Globalna šefica

#6793 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bloo »

DaShip wrote:
Arslan_11 wrote:Dobio sam kompletan racunar nov al bez garancije. Da sam mogao reklamirati, reklamirao bih. Pod boot mislim kada prodje post screen. Problem je sto je ekran crn no signal.
Jesi probao ono što sam rekao za RAM?Pošto možeš ući u BIOS pogledaj da li prepoznaje procesor i RAM, također pogledaj da li ti je zujalica pravilno instalirana.
Mislim da ne moze do biosa doci
DaShip

#6794 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Bloo wrote:
DaShip wrote:
Mislim da ne moze do biosa doci
Nisi li rekao da ti je radio prvi prijedlog od jednog člana (da "lupaš" po f8/del)?Dakle pojavi ti se logo od proizvođača matične ploče ali ne možeš ući u BIOS?
Bloo
Globalna šefica

#6795 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Bloo »

DaShip wrote: Nisi li rekao da ti je radio prvi prijedlog od jednog člana (da "lupaš" po f8/del)?Dakle pojavi ti se logo od proizvođača matične ploče ali ne možeš ući u BIOS?
Ja sam mu predlozila da lupa.po del ili f11...ili da drzi tipku i onda upali masinu
Ili da.promjeni voltazu rama ali.on rece da.ne moze do biosa
Arslan_11

#6796 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arslan_11 »

No signal drug.
DaShip

#6797 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Arslan_11 wrote:No signal drug.
Dakle ničeg nema (cijelo vrijeme monitor nikakav signal ne prima)?Ni logo-a od ploče (nisi li rekao da se pojavi?)? :? Ako je to onda je možda do RAM-a (usput, da li LED-ica na monitoru promijeni boju?).Ako imaš 4 utora za ram i 2 sticka promijeni pozicije, ako imaš 2 utora i 2 sticka onda izvadi jedan.
ferratilis

#6798 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Jedno pitanje. Imam Asus H81MK (micro ATX) maticnu koja ispod graficke ima samo jedan PCIe slot, na koji sam spojio novu zvucnu karticu. Problem je sto zvucna prekriva mozda trecinu povrsine graficke, ujedno i ventilatora. Koliko je ovo opasno za rad same graficke?
avaks

#6799 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Koja je grafika u pitanju? Je li se puno više grije?
Ljeti bi moglo stvarati probleme tako da i nije baš preporučljivo ali tako je to kod micro ATX jbg...
Neki extender uzmi nema ti druge...

Image
ferratilis

#6800 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Gigabyte GTX970. Probacu negdje pronaci taj extender, iako ne znam gdje bi mogao fiksirati zvucnu. Zasad ne primjetim neko veliko povecanje temperature, ali kao sto kazes, ljeti bi mogao nastati problem :( Kad sam kupovao racunar, mislio sam da mi nikad nece trebat PCIe slot, ali :-)

EDIT: Ipak sam odlucio da izbacim zvucnu. Kad sam je tek ubacio, nisam ni obracao paznju na graficku, ali primjetio sam zadnjih par dana cudan zvuk iz kucista. Ima oko pola centimetra izmjedju dvije kartice i to proizvodi cudan zvuk jer graficka nema protok zraka, to ne moze nikako biti dobro dugorocno. Ko god je dizajnirao ovu maticnu, zasluzuje otkaz :D Jbg, radije cu zrtvovati kvalitetan zvuk nego kvalitetnu grafiku :lol:
Post Reply